Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 26. okt. 2020

TV Slovenija 2 • Pon, 26. okt.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, kaj vse lahko z otroki počnemo med počitnicami, kako jih zaposliti na ustvarjalen način? Svetovali vam bomo, kako se lahko znebimo digitalne zasvojenosti in kako hitro pademo pod vpliv vse tehnologije, ki nas obkroža? Drugo uro oddaje tudi v tej sezoni posvečamo zdravju, tokrat bo v ospredju osteoporoza. Zdravnik bo na voljo tudi za vaša vprašanja. Nekaj predlogov za branje vam bomo podali v našem bralnem kotičku, kjer gostimo Raiven. Jutra z nami so zmeraj lepša!

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje

Leta 2016 je število prosilcev za mednarodno zaščito doseglo vrhunec. Za azil je zaprosilo 2235 ljudi, a le devetindevetdesetim so ga odobrili. Ti ljudje imajo zdaj pravico do nastanitve. Vlada zanje najema stanovanja. Večina jih je v Zagrebu, vendar tamkajšnjim prebivalcem nihče ni nič povedal o novih sosedih. V četrti Borongaj stoji hiša z nekaj stanovanji. V štirih stanujejo begunci, hrvaški družini pa ni všeč, da se v hiši, katere solastniki so, sprehajajo neznani ljudje. O beguncih ne vedo ničesar, najhuje pa se jim zdi, da nihče ne čisti stopnišča in da je hiša umazana. Eden od beguncev je iz Mavretanije. V hiši živi že več kot eno leto, a še nikoli ni srečal hrvaških sosedov, ki živijo v zgornjem nadstropju. Kar jih lahko zbliža, je čiščenje umazanega stopnišča.

V fokusu oddaje je 30.letnica Kobariškega muzeja, ki velja za enega najbolj uspešnih slovenskih muzejev in 20.letnica Fundacije Poti miru -Walk of Peace. Tako Muzej kot Fundacija sta plod dela entuziastov, ki so iz Fundacije uspeli narediti evropsko zgodbo povezovanja vojne dediščine, iz Muzeja pa “drugi čudež pri Kobaridu” - glede na to, da je bil kmečki dvorec furlanskega tipa po potresu leta 1976 zapuščen in kar 15 let prazen. Brez vode, tlakov in elektrike - vse dokler niso prišli kobariški entuziasti in do njegovega odprtja 20. oktobra leta 90 je minilo samo dobro leto. Muzej je skoraj čez noč postal uspešnica in že tretje leto po odprtju je prejel Evropsko nagrado Sveta Evrope, leto prej pa Valvazorjevo nagrado kot najvišje muzejsko priznanje v Sloveniji.
Kobariški muzej in Fundacija sta si s poenoteno vizijo izborili mesto osrednjih ustanov, ki v nacionalnem in širšem evropskem prostoru ohranjata dediščino Soške fronte. Skozi različne projekte delita mirovno poslanstvo velike vojne, ki je nekdaj krvavo razdruževala, danes pa skozi turizem, raziskovanje, izobraževanje in obnovo vojne infrastrukture, povezuje narode in kulture. In brez dela entuziastov Kobariškega muzeja, Fundacije in s pomočjo različnih organizacij, bi sisteme rovov, kavern in pokopališč preraslo grmovje in pozaba spomina. Namesto tega pa je na prostoru nekdanje vojne krajine Posočja, Krasa, Goriške in Benečije zrasla evokacija zgodovine in enoten čezmejni turistični prostor.

Ekipa Na lepše pa je obiskala tudi destinacijo Logarska Dolina - Solčavsko, ki je bila v letošnjem letu v sklopu mednarodne konference Global Green Destinations Days uvrščena med Top 100 trajnostnih destinacij sveta leta 2020, zato smo preverili primere dobrih praks pri razvoju trajnostnega turizma. Na seznam 100 trajnostnih destinacij se je uvrstilo še osem slovenskih in sicer Bled, Brda, Dolina Soče, Kočevsko, Ljubljana, Miren Kras, Podčetrtek in Rogaška Slatina. Vse destinacije so tudi nosilke zlatega znaka Slovenia Green, kar je tudi potrditev uspešnega dela v okviru Zelene sheme slovenskega turizma.
Izpostavljamo pa tudi Kamnik, ki si epidemiji navkljub prizadeva domače goste opozarjati na svojo turistično ponudbo. V ospredje postavljajo vodenje po Plečnikovih stvaritvah v Kamniku, ki so manj poznane znamenitosti mesta. Naša ekipa je stopala po stopinjah priznanega arhitekta in njegovih učencev po Kamniku ter preverila nekaj novih produktov v občini, ki se v koronskih časih posvečajo predvsem krepitvi telesa in duha.

Ali se otrokom pri celostni vzgoji in izobraževanju prek učbenikov posreduje osnovno znanje o religiji?

K celostni vzgoji in izobraževanju spada tudi osnovno poučevanje o religijah. Toda v osnovnošolskih in srednješolskih učbenikih najdemo o tem skope in zastarele zapise. Posredovanje znanja o verstvih je v javnih šolah prepuščeno učiteljem.
Vojaški vikariat je ob 20-letnici delovanja uredil kapelo v vojašnici v Vipavi. Cerkev svetega Andreja v župniji Ljubljana Kašelj praznuje petstoletnico.

Eden izmed 21.700 otrok se rodi s trisomijo 13. To je genetska motnja, za katero je značilna okvara 13. kromosoma. 85 odstotkov teh otrok umre v prvem trimesečju življenja. Sofia je bila desetletnica s to redko genetsko boleznijo, ki se ni ozira na črne napovedi, ampak se je veselila vsakega dneva in družina z njo. Njena mati Petra Greiner, Slovenka leta 2017, s svojim videzom, odnosom in razmišljanjem spreminja pogled na drugačnost. V tokratni oddaji tudi pogovor s pedopsihiatrinjo Majo Drobnič Radobuljac in klinično psihologinjo Matejo Hudoklin o tem, s kakšnimi duševnimi, vedenjskimi in čustvenimi težavami se spoprijemajo otroci in mladostniki. Kadrovsko podhranjeni strokovnjaki namreč opažajo, da se v zadnjem času težave, ki so bile prej rezervirane za mladostniško ali odraslo obdobje, zdaj pojavljajo bistveno prej. Medtem pa za prvo redno obravnavo pri kliničnem psihologu z redno napotnico čakajo leto in pol, za pedopsihiatra eno leto. Medtem pa otrokom in mladostnikom, ki so še posebej ranljiva skupina in potrebni posebnega varstva in pomoči, duševne težave slabšajo kakovost življenja.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsako soboto povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda pa bo Zadnja beseda?

Zdenko Kodrič je vsestranski literarni pisec, dobitnik Grumove nagrade in Glazerjeve listine, s tremi romani tudi kandidat za kresnika.

Med letoma 1971 in 1974 je bil član ljubljanskega neinstitucionalnega in alternativnega gledališča Pekarna, soustvarjalec in oblikovalec mariborskega kulturnega življenja od 1971. Bil je novinar na Radiu in Tedniku Ptuj, potem pa pri časopisu Večer v Mariboru. Kodrič je napisal devet romanov, dve pesniški zbirki, več radijskih iger in scenarijev za igrano dokumentarne filme ter muzikal, izšli sta mu tudi zbirki kratkih zgodb ter dve knjigi gledaliških iger, slovenska gledališča so uprizorila štiri njegove gledališke igre, za otvoritveno slovesnost na Ptuju v času EPK je napisal muzikal Kurentova svatba, bil je scenarist igrano dokumentarnega filma z naslovom Marpurgi, ki ga je režiral ga je Boris Jurjaševič. Občasno tudi fotografira. Portret tega zanimivega ustvarjalca je podpisal scenarist in režiser Boris Jurjaševič.

Glasbeni atelje Tartini je prva zasebna glasbena šola v Sloveniji s tridesetletno tradicijo. So specialisti za predšolske programe, godala in klavir. Vsako leto njihovo šolo obiskuje od 160 do 180 mladih, ki prejemajo številne nagrade na domačih in tujih tekmovanjih. Osnovno vodilo njihovega delovanja je ljubezen do glasbe. A brez podjetnosti, drznosti, vztrajnosti in nenehnega izobraževanja tako zakoncev Repše, ki sta leta 1990 pogumno ustanovila prvo zasebno glasbeno šolo kot zakoncev Perko, ki sta to šolo zdaj prevzela v svoje roke, ne bi šlo. Vsi štirje so akademsko izobraženi glasbeniki in zanimivo bo slišati, kako se uspešno prepletata ljubezen do glasbe in podjetništvo dveh generacij.

Kmečke ženske redko spregovorijo o lastnih življenjskih razmerah in vrednotah, kot jih vidijo in doživljajo same. Tudi v dananšnjem času ostaja njihovo delo v družini in na kmetiji pogosto nevidno. Na njihov položaj opozarjamo ob letošnjem svetovnem dnevu kmetic.Obiskali smo ekološko kmetijo Zupanič-Metz, kjer se ukvarjajo predvsem s prirejo kozjega mleka in sira. V zibelki slovenskega čebelarstva deluje Čebelarski center Lesce. Poslanstvo centra je širjenje znanja o čebelah.

Zadnji dan tekme za svetovni pokal v Budimpešti bodo na tatamijih tekmovalci v najtežjih težnostnih kategorijah. Judoistke in judoisti lahko po dolgem času znova zbirajo točke v kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu. Dolg premor, poln treningov in brez tekmovanj, je razlog, da bodo ob veselju zaradi ponovnega tekmovanja boji še toliko atraktivnejši.

V nogometni evropski ligi bodo na sporedu tekme drugega kola. Pred obračunom Alkmaar – Rijeka, ki ga bomo prenašali v četrtek zvečer, bomo podrobneje predstavili Hrista Stojčkova, nekdanjega odličnega bolgarskega reprezentanta, in povratnika na evropsko sceno – sofijski CSKA. Klub, za katerega je igral Stojčkov, je v sezoni 1988/89 igral v polfinalu pokala pokalnih zmagovalcev.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Scott in Justin sta tokrat v Indiji. Velemesto New Delhi je zanju precejšen kulturni šok. Svete krave, promet, trgovina, vse to je čisto drugače kot karkoli, kar je Justin videl doslej. Najprej poiščeta Monico, ki ima v Indiji sorodnike, študirala pa je v Kanadi. Pelje ju na zelo dolgo pot z vlakom v puščavski Radžastan, gledat pradavno utrdbo. Na obrežju Gangesa pa doživita vso pestrost in nasprotja indijske kulture. V tej reki si verniki izmijejo vseh grehe, njihov pepel v njej pa jim zagotovi prekinitev nenehnih reinkarnacij in pot v nebesa. Na koncu z Monico praznujejo divali, praznik luči in veselja.

Zgodovinska drama o reformacijskem gibanju v švicarskih kantonih. Zurich leta 1519: Mlada vdova Anna Reinhart živi bogaboječe življenje. Je razpeta med cerkvenimi nauki, ki stalno svarijo pred peklenskim pogubljenjem in skrbmi, kako preživeti svoje tri otroke. Takrat pa se v mestu pojavi človek, mladi duhovnik, ki povzroči vsesplošno vznemirjenje med prebivalci. Imenuje se Ulrich Zwingli in je prežet z novodobnimi zamislimi o cerkvenem nauku, ki zavrača papeško razsipnost in kopičenje bogastva med cerkvenimi velikaši. V svojih pridigah biča pohlep katoliške cerkve in njegove besede prestrašijo tudi Anno. Toda ko ta spozna, da Urlich živi po načelih svojih pridig, postane nad njim navdušena … Priljubljenost njegovih kritik postane vsesplošna in njegov uspeh postaja družbeno nevaren saj njegove zamisli skorajda povzročijo državljansko vojno med kantoni …
Film odlikujejo avtentičnost scenografije in kostumov, kakor tudi švicarska nemščina, ki deluje arhaično, a hkrati verodostojno.

ZWINGLI / ŠVICA / 2019
Režija: Stefan Haupt / Scenarij: Simone Schmid / Igrajo: Max Simonischek, Sophia Meyer, Anatole Taubman, Stefan Kurt, Oscar Bingisser, Andrea Zogg, Charlotte Schwab, Ueli Jäggi, Rachel Braunschweig, Mathis Künzler, Michael Finger, Aaron Hitz …

Pronicljiv ameriški dokumentarni film o življenjski poti kandidatov za ameriškega predsednika Donalda Trumpa in Joeja Bidna, pospremljen z arhivskimi posnetki in pričevanji njunih sodelavcev, prijateljev in sorodnikov. Razkrije, kako je vojaška šola oblikovala mladeniča Donalda Trumpa v nasilneža, kakšen je bil njegov odnos z brezkompromisnim očetom, ki ga je vzgajal v zmagovalca za vsako ceno, prikaže njegovo burno ločitev od soproge Ivane, bankrot njegovih lasvegaških igralnic, status televizijske zvezde resničnostnih oddaj in preteklost spogledovanja z rasizmom. Joeja Bidna najprej vidimo kot pogosto zasmehovanega dečka, ki je hudo jecljal, nato kot mladega politika, leta 1972 imenovanega v senat, ter kot moža, ki je moral v življenju večkrat skozi pekel ob izgubi najbližjih, prvikrat prav ob svojem imenovanju v senat, ko je zaradi prometne nesreče ostal brez žene in hčerke, drugič pa, ko mu je bolezen vzela še sina. Spoznamo tudi vztrajnega politika, ki se za svoje napake javnosti opraviči in preprosto vztraja dalje. Tako je storil tudi takrat, ko si je ob neki priliki za svoj nastop izposodil govor drugega politika in ko je pred volitvami leta 2007 Baracka Obamo zelo nespretno označil za »prvega mainstream Afroameričana, ki je artikuliran, bister in čist«.

THE CHOICE 2020: TRUMP VS. BIDEN / ZDA / 2020 / Režija: Michael Kirk

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov