Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 2. nov. 2020

TV Slovenija 1 • Pon, 2. nov.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, kakšna so priporočila za karanteno, katerih odločb se moramo držati in zakaj je res pomembno, da z nikomer ne pridemo v stik? Svetovali vam bomo, kako je z dostopom do interneta, drugo uro oddaje pa bomo posvetili zdravju - tokrat bodo v ospredju težave z jetri, zdravnik bo na voljo tudi za vaša vprašanja. Nekaj predlogov za branje vam bomo podali v našem bralnem kotičku, kjer gostimo Zorana Predina. V dilemi pa se bomo spraševali, ali smo mame res preveč zaščitniške? Zanimalo nas bo tudi vaše mnenje. Jutra z nami so zmeraj lepša!

10:05
Počitniški program

Pepa in Olja ugotovita, da morajo odrasli ves dan delati, otroci pa se igrajo, da delajo v trgovini. A to je vseeno težko delo.

Gregor si pri gradnji koče za svojo psičko zlomi prst. Zelo ga boli, a šele Zim, Zam in Zum mu pokažejo, kakšne so njegove kosti in kaj je treba storiti, da se bodo zacelile.

Snoopy spremlja Sally, ko ima ta v šoli referat o živalih, Lucy pa se mu trudi zagotoviti psihološko pomoč. Lucy in Snoopy se zapleteta v navidezni pretep, na koncu pa hoče Snoopy ugoditi Charlieju Brownu.

Med najnevarnejšimi dinozavri so bili tudi taki, ki so imeli vrhunsko razvita čutila. Steve bo med drugim preveril, kako dobro je ponoči videl troodon in kako odlično je slišal sarmientozaver. Na koncu pa bo poskusil ubežati dinozavru, ki je vohal najbolje od vseh.

Tara Webster je tri leta obiskovala plesno akademijo. Bila je ena najboljših balerin svoje generacije. Potem pa je med neko predstavo padla in se hudo poškodovala. Zdelo se je, da ne bo nikoli več plesala. Srečamo jo osemnajst mesecev po poškodbi, ko se trudi, da bi si spet uredila življenje.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Gostja Intervjuja bo sociologinja Mirjam Milharčič Hladnik, znanstvena svetnica na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU. Področja njenega raziskovanja so migracije, izobraževanje in ženske študije. O izseljevanju Slovencev v zadnjih 150 letih, o tem, da so v državah izseljevanja pogosto doživeli tudi odpor in zaničevanje, o tem, kako je odkrila Angelo Vode, pomembno izobraženko in feministko ter obsojenko na Nagodetovih procesih, in o tem, kako slovenski izobraževalni sistem sprejema otroke priseljencev, se bo z Mirjam Milharčič Hladnik pogovarjala Ksenija Horvat.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarni film je poetična in malce melanholična pripoved o poslednjih nosačih v Evropi, ki oskrbujejo gorske koče v Visokih Tatrah na Slovaškem. S sto kilogrami na plečih in več dnevno kljubujejo nevihtam, ledu in globokemu snegu. Delo, ki ga opravljajo, pa ti možje z zelo različnimi življenjskimi zgodbami, doživljajo celo kot meditatativno pot do miru in osredotočenosti.
Režija: Pavol Barabáš

Režiserka Katja Colja živi in ustvarja v Rimu. Doslej je napisala več scenarijev, za celovečerni film Igor in Rosa je na lanskem Festivalu slovenskega filma prejelo vesno za najboljši scenarij. Katja Colja je doma iz Repna, po študiju na filozofski fakulteti v Trstu se je zaposlila na italijanski javni radioteleviziji, najprej je delala v slovenskem programu, v Rim pa je sodelovala s priznanimi italijanskimi filmskimi ustvarjalci, kot so Nanni Moretti, brata Paolo in Vittorio Taviani ter Ettore Scola.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Vsi sveti – misli krškega škofa Jožeta Marketza ob letošnjem prazniku vere, upanja in ljubezni.
Jezikovni mostovi/Sprachbrücken je naslov potujoče razstave Združenja staršev na Slovenski gimnaziji.
Pokrajina & identiteta: zemljepisna imena kot nesnovna kulturna dediščina. Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik je dal pečat nizu dogodkov v projektu CarinthiJa 2020 s posvetom in razstavo v Kulturnem domu Pliberk.
V Radgoni so v mestnem muzeju odprli dvojezično razstavo pod naslovom 135 let radgonske železnice.
O prijateljstvu, sprejemanju drugačnosti in odprtosti govori nova lutkovna predstava skupine Mladi Celovčani SKD Celovec. Lutkovna igra, ki vsebuje tudi veliko petja, je navdušila mlajše in starejše občinstvo.
http://slovenci.orf.at

16:10
Otroški program: Op!

Milan najde ptička z ranjeno nožico. Z očkom in mamico oskrbijo poškodbo in mu napravijo mehko gnezdo. Milan si srčno želi, da bi ptiček ostal pri njem, a po hudih sanjah sprevidi, da bi mu s tem povzročil le trpljenje.

Kmet bi se rad naučil plesati in mačkon je njegov soplesalec. Trušč, ki ga povzročata, gre ovcam zelo na živce. Jon se odloči, da ju mora ustaviti.

Si se že kdaj izgubil v neznanem okolju? Prav to se je zgodilo Ronji, saj v galeriji kar naenkrat ni več vedela, kje je. Pepe ve, kaj narediti v takem primeru. Bo uspešno pomagal tudi njej? Poglej si v soboto zjutraj!

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kdaj je oseba, ki se okuži z virusom SARS-CoV-2, najbolj kužna? Ali virus lahko prenašajo tudi asimptomatiki - torej okuženi, ki ne kažejo znakov bolezni? Koliko časa po preboleli okužbi s covidom-19 smo še zaščiteni pred novo okužbo? V oddaji Znanost o virusu bomo o kužnosti in imunosti govorili s prof. dr. Janezom Tomažičem z Infekcijske klinike in vročinska stanja UKC Ljubljana.

O prvem slovenskem romanu smo govorili s predsednikom DSP Dušanom Mercem, ki Nam je osvetlil problematičnost zgodbe in domnevno odsotnost glavnega junaka. V Desetem bratu se prepleta več zgodb, ena od njih je tudi nekoliko naivna zgodba o ljubezenskem trikotniku. Protagonista sta domači učitelj Lovre Kvas in graščakova hči Manica, ki pa je obljubljena drugemu. O tem smo se na freudovskem kavču pogovorili s pihoterapevtko Aljo Fabjan, ki nam je razložila, zakaj je ljubezenski trikotnik mikavna tema tako v literaturi kot v popularni kulturi. Prav tako pa smo izvedeli, kaj pravzaprav pomeni mit o desetniku.

Av! Nejko se zbudi s kljunobolom. Težava je, da ne mara hoditi h Kljunologu. Prijatelji mu predlagajo različna zdravila, da bi ublažil bolečino. Nejko v svojem kljunu odkrije nekaj čudnega. Izkaže se, da se je Mavricij ponoči naveličal njegovega smrčanja in mu v kljun zataknil ledeno svečo. Mogoče bi pa Nejko raje šel k zdravniku zaradi smrčanja?

Pripoveduje: Nika Rozman

Kdo živi za majcenimi vrati, ki so se pojavila v radijskem studiu? Morda slon? Seveda ne, slon je zagotovo prevelik. Še zajček bi se težko stisnil skozi ta skrivnostni vhod. Kaj pa če je miška, morda prav tista iz čebelice, ki jo bosta Nika in Borček zdaj skupaj prebrala? Poglejmo! Hitro, skok v mišje dogodivščine.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

S policisti smo se odpravili na nočno kontrolo kršitev prepovedi gibanja. Koliko ljudi je že dobilo kazen? Pogovarjali smo se tudi z moškim, ki je policijsko uro že doživel v mladosti in z različnimi strokovnjaki o ustavnosti in smiselnosti takega ukrepa.

Vse več debelih, tesnobnih in paničnih otrok - to je le nekaj posledic šolanja na daljavo, ukinitve športnih aktivnosti in druženja z vrstniki. Še hujše posledice na telesnem in duševnem zdravju otrok pa se bodo šele pokazale, svarijo nekateri.

Štiriletna Inja se vsako jutro zbuja ob glasbi Vlada Kreslina, zaradi motiva iz pesmi so ji starši celo morali kupiti belo oblekico. Kaj je tako čarobnega v glasbi prekmurskega poeta, da že več kot 40 let navdušuje mlade in malo manj mlade?

V oddaji najprej o tem, kako se bo gospodarstvo, podjetja in zaposleni, spopadalo s posledicami zdravstvene krize?
Analitično o demonstracijah na Poljskem, kaj je v ozadju prepovedi splava in kakšna je vloga Evrospke unije?
Ob koncu pa še o vplivu strahu in tesnobe na naše zdravje in psiholoških posledicah karantene.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Ob zaključku razstave kiparja Oresta Dequela v Pokrajinskem muzeju v Kopru, izšla tudi publikacija, pri založbi Modrijan pa monografija kiparja Metoda Frlica, ki predstavlja njegovo več kot petintridesetletno ustvarjalno pot. Na Krakovskem nasipu v Ljubljani smo si ogledali razstavo Plečnik in Praga, več pa tudi o razstavi italijanske umetnice Silvie Mariotti v MGLC-ju, ki si jo lahko ogledate takoj, ko se sprostijo ukrepi za zajezitev širjenja okužb.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V oddaji Umetni raj smo se na Festivalu slovenskega filma pogovarjali s filmskimi ustvarjalci ter direktorji SFC-ja, RTV-ja in AIPE o aktualni kulturno politični situaciji na področju filma, ki se je letos znašel v primežu korona krize in politične blokade filmske produkcije. Marcel Štefančič, jr. predstavlja svojo najnovejšo knjigo Če umrem, preden se zbudim o filmu noir, žanru črnih kriminalk, s katerimi so holivudski režiserji do začetka hladne vojne in makartizma nastavljali ogledalo dekadenci kapitalizma in nelagodju medvojne in povojne ameriške družbe v štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja.
Avtorica oddaje: Mateja Valentinčič
Režiser: Slavko Hren

Na slovenskih koncertnih odrih moteti našega velikega skladatelja Jacobusa Händla - Gallusa (1550–1591) redko zazvenijo. Predstavljamo vam posnetek koncerta v slikoviti Cerkvi sv. Petra v Radovljici. Tu so izvedli skladateljeve motete za postni in velikonočni čas iz prve, druge in tretje knjige zbirke Opus musicum. Jacobus Händl - Gallus je zapustil enega najbolj raznovrstnih glasbenih opusov s konca renesanse. Ohranilo se je skoraj petsto njegovih skladb in med njimi je daleč največ duhovnih motetov (374). Francoski ansambel Musica Nova je nastal leta 2000 in se pod vodstvom pevca in dirigenta Luciena Kandela posveča glasbi od srednjega veka do baroka. Njegovi člani večinoma uporabljajo kopije izvirnih rokopisov ali tiskov in posebno pozornost posvečajo prvinam zgodovinske izvajalske prakse.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov