Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 19. nov. 2020

TV Slovenija 1 • Čet, 19. nov.

V nocojšnji Kulturi bomo spremljali spletni koncert domačih raziskovalcev tradicionalnih godb in terenskih posnetkov, zavitih v hrupne dub meglice - Darla Smoking. Z Magnificom smo se pogovarjali o novem singlu, v katerem kritično, v prostem prevodu pravi nekako takole: »Reci ne, ko se od tebe pričakuje, da pritrdiš, bodi zatežen«. Predstavili pa bomo tudi slovenski prevod »žepnega« zbornika vse človeške vednosti Filozofski slovar francoskega razsvetljenskega misleca Voltaira in knjigo Svetovna zgodovina plesa avtorja Henrika Neubauerja.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V četrtkovem Dobrem jutru vas pozdravimo s svežimi novicami in prometnimi informacijami. Preverili bomo najnovejše športno dogajanje, podali idejo za telovadbo v dnevni sobi in v domači lekarni svetovali o čajnih mešanicah za različne namene - kateri čaji nam služijo pri prehladnih obolenjih, želodčnih težavah, težavam s sečili in podobno. V mitih in resnicah bomo preverili, zakaj je pljučni rak tako smrtonosen in katere simptome pogosto spregledamo. Predstavljamo tudi eksotično žival in sicer kameleona, kakšne so njegove značilnosti in kakšen prostor mu moramo zagotoviti? Dobro jutro in vse bo dobro!

10:05
Otroški program: Op!

Lojzek in Pika bi rada zaplavala v jezeru, ampak ne moreta, ker jima pot zapira globok jarek. Potrebujeta nekoga zelo močnega, ki bo prek jarka postavil debelo deblo. Lojzek nariše slona, ki jima z veseljem priskoči na pomoč, poleg tega pa kopanje z njim postane svojevrstna izkušnja.

Pes Peter ima rojstni dan. Dedek Pes in dedi Pujs pripravita za otroke lov za zakladom.

Sara in Raček želita sedeti v dnevni sobi in razmišljati na svojih stolih. Toda Račkov stol ni več uporaben. Kupiti morata novega. Odpravita se v prodajalno stolov. Račku je zelo všeč gugalnik, vendar se mu na njem vrti. Čisto na koncu prodajalne pa v kotu sameva pleten stol, ki ga nihče noče …

Ubogi Rompi je danes tako otožen in prav nič poskočen. Tilka in prijatelji poskušajo Rompija spraviti v boljšo voljo, a niti sendviči niti njegov najljubši avtomobilček ne pomagajo. Če poskakovanje na trampolinu ne mora Rompiju povrniti njegovega elana, bi mu lahko morda pomagal popoldanski počitek?

V Sinjem dolu je završalo, v rojstno mesto se je vrnil slavni pevec Duško Korenjak. Pavlinca ga mora intervjuvati za šolski časopis. A tudi Dana hoče članek na naslovnici. Korenjak je podoben Skokcu ... Kdo bi si mislil, da šminka in sončna očala Skokca spremenijo v rokzvezdo?

Charlie Brown bi rad, da bi ga imel kdo rad, a terapevtka Lucy mu pri tem ni ravno v pomoč. Peppermint Patty pa bi rada, da bi ji Charlie Brown rekel, da jo ima rad. Očitno ne bo šlo.

Markus poskusi tudi službo grobarja. Najprej je nad delom navdušen, potem pa na pokopališču nekaj začuti in zboji se, da so na delu duhovi. Ellis se odloči, da bo raziskala, kako je s tem. V tistem času v Zeezichtu nekdo krade ljudem iz torb in žepov. Prizemljeni Robbe se odloči, da bo namesto duhov raje raziskal ozadje tatvin. Toda nazadnje raziskovanje tudi Robbeja pripelje do pokopališča.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V oddaji Moje mnenje se bomo spomnili dogodkov izpred treh desetletij. Leto 1990 je bilo za kasnejše dogajanje izjemno pomembno. Izvedene so bile prve demokratične in večstrankarske volitve, Slovenija je izgubila predznak "socialistična", na plebiscitu pa se je ljudstvo odločilo za samostojno in neodvisno državo. V goste prihajajo poslanci prve sestave zakonodajnega telesa. Voditelj: Igor Pirkovič.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V času vrhunca hladne vojne med ZDA in Sovjetsko zvezo se je kakih 100 000 zazrtih v vesolje z obeh strani železne zavese postavilo v vrsto za potovanje na Luno. Kupili so vozovnico in postali čakajoči člani Pan Amovega kluba prvih turističnih potnikov na Mesec. Češko-nemška dokumentarna oddaja na napetem družbeno-političnem ozadju izriše očarljivo zgodbo enega izmed čakajočih – avtoričinega dedka.

Narodnostna štipendija. Madžarski državni sekretar jo je podelil dvema srednješolcema.
Sombotelski škof. Pogovor z dr. Jánosem Székelyem o pomenu ohranjanja materinščine.
Program madžarskih vasi. Na Dolnjem Seniku ob dveh stranskih ulicah obnovili tudi pločnik na pokopališču.
Delavnica ETHOS LAND. Na Gornjem Seniku so se pripravljali evropsko zaščiteni žlikrofi.

Kedves Nézőink, a mai Súlypont című adásunkban a kétnyelvű oktatás aktuális kérdéseiről beszélgetünk.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Težišče se bomo pogovarjali o aktualnih vprašanjih dvojezičnega šolstva.

15:40
Otroški program: Op!

Z kot Zofka je nova oddaja, ki jo bodo predšolski otroci ob sobotnih jutrih lahko spremljali v živo. Izmenjaje jo bodo vodili Nejko Smejko, Anka in Gaki v družbi navihanih Zane, Larsa in Karle. Sestavljali bodo besede in reševali besedne uganke, pri čemer bodo lahko sodelovali tudi gledalci. Spoznavali bodo poklice in izvedeli, čemu so namenjeni nekateri predmeti. Otroci zunaj studia bodo predstavljali živali in se oglašali iz delovnega kotička. Tudi hudomušnih pesmi ne bo manjkalo. Vse to pa bo tiho in mirno opazovala zofa Zofka …

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Po svetu obratuje okoli 450 jedrskih elektrarn. Ena izmed njih je naša jedrska elektrarna v Krškem. Ta na leto proizvede več kot pet milijard kilovatnih ur električne energije, kar pomeni približno 40 odstotkov skupne proizvedene električne energije v Sloveniji.
Z jedrskimi elektrarnami pridobivamo električno energijo od leta 1957. Od takrat so se jedrski reaktorji spremenili in se še spreminjajo. Razvijajo jedrske elektrarne nove generacije, ki bodo proizvajale manj odpadkov, pa tudi male jedrske elektrarne z modularnimi reaktorji, ki bodo z elektriko oskrbovale na primer posamezno večje mesto. Razvijajo pa tudi nove vrste goriva. Ruska plavajoča jedrska elektrarna Akademik Lomonosov je prva in za zdaj edina delujoča z modularnim jedrskim reaktorjem. Kdaj jih bomo imeli več in kako bodo delovale?

Življenja temnopoltih štejejo je geslo množičnih protestov, ki so najprej zajeli ZDA, nato pa se kot ogenj razširili po vsem svetu. Kaplja čez rob je bil videoposnetek policista, ki več kot sedem minut kleči na hrbtu temnopoltega Georgea Floyda, medtem ko ta ječi, da ne more dihati. 6-letna hčerka ubitega Floyda je dejala: »Očka je spremenil svet!« Pa ga je res, smo končno pripravljeni na družbo brez rasizma? Rasizem za zdaj ostaja vsakdanji pojav, njegove posledice pa so nevarne in daljnosežne. Ne dogaja se nekje drugje, nekomu drugemu, ne dogaja se zgolj zaradi nekaj sovražnih posameznikov ali skupin. Rasizem je sistemski problem, ki ustvarja žrtve.

Vid zasliši svoje ime, a ne more ugotoviti, kdo ga kliče. Ko z Živo in Tonijem odkrije ptička,
ki kličeta drugega Vida, se začne spraševati, kdo sploh je.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kako uspešna je vlada v boju z epidemijo covida 19 in njenimi posledicami? Koliko je možnosti za konstruktivno nezaupnico vladi, ki jo napovedujejo opozicijske stranke? Se bo politika do decembra poenotila o spremembah zakonodaje, ki bi volivcem omogočile odločilni vpliv na izbiro? Ali lahko odzivi premierja ob ameriških volitvah vplivajo na kredibilnost predsedovanja Slovenije Evropski uniji prihodnje leto? O teh in drugih aktualnih temah v Pogovoru s predsednikom vlade in nato v Pogovoru z opozicijo - v četrtek, 19. novembra, ob 20. in 21. uri na prvem programu Televizije Slovenija.

Voditelj: Igor E. Bergant

Kako uspešna je vlada v boju z epidemijo covida 19 in njenimi posledicami? Koliko je možnosti za konstruktivno nezaupnico vladi, ki jo napovedujejo opozicijske stranke? Se bo politika do decembra poenotila o spremembah zakonodaje, ki bi volivcem omogočile odločilni vpliv na izbiro? Ali lahko odzivi premierja ob ameriških volitvah vplivajo na kredibilnost predsedovanja Slovenije Evropski uniji prihodnje leto? O teh in drugih aktualnih temah v Pogovoru s predsednikom vlade in nato v Pogovoru z opozicijo - v četrtek, 19. novembra, ob 20. in 21. uri na prvem programu Televizije Slovenija.

Voditeljica: Tanja Gobec

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Kultura

V nocojšnji Kulturi med drugim: z dr. Marijo Klobčar, ki je pred kratkim prejela Murkovo nagrado za izjemne znanstvene in strokovne dosežke na področju etnologije, smo se pogovarjali o njenem knjižnem delu Poslušajte štimo mojo: potujoči pevci na Slovenskem. Poslušali smo najnovejši album tandema Balans, ki sta ga naslovila Sam pravm. Na LIFFE smo si ogledali črno komedijo Babica, skoncentriraj se, bosanskega scenarista in režiserja Pjera Žalice.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V vsakem trenutku je po podatkih PEN-a zaprtih vsaj 200 pisateljev in novinarjev. Ob dnevu zaprtega pisatelja smo se pozanimali, v katerih državah so pisatelji še posebej ogroženi in kako jim lahko PEN z odborom Pisatelji v zaporu, ki je bil ustanovljen pred 60 leti, pomaga. Končuje se obnova znamenite Cukrarne, nekdanje tovarne sladkorja. Tam bo zaživela Galerija Cukrarna, velik razstavni prostor. Raziskali bomo, zakaj ga Ljubljana potrebuje in kakšne vsebine bo ponujal. Gostja v studiu bo Mateja Demšič, vodja Oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana, ki bo med drugim predstavila mestno kulturno strategijo. Predstavili bomo slikarstvo Lojzeta Logarja, ki je zaznamovalo slovensko likovno prizorišče od konca 60. let dalje, v času poparta. Razstavi, ki si ju lahko ogledate na spletu, sta postavljeni v Murski Soboti in Slovenj Gradcu. Preverili bomo še, kaj danes, pri 75 letih, počne Neil Young, boter grungea. V drugi polovici kariere je postal tudi zagrizen okoljevarstvenik, ki vsakokratno politično administracijo glasno opozarja na nespametno ravnanje z našim planetom.

Dunaj je mesto z dolgo in veličastno zgodovino ter izjemno strateško lego ob eni najdaljših evropskih rek, Donavi. Zgodovinar Simon Sebag Montefiore se v prvem delu serije o njem posveti obdobju, ko je nekdanja rimska naselbina postala oder, na katerem je svojo moč ustvarila in krepila poprej obrobna plemiška rodbina Habsburžanov. Dunaj je pod njihovo vladavino postal utrdba katoliške vere in branik krščanstva, Habsburžani pa so od tam kot sveti rimski cesarji in avstrijski nadvojvode velikemu delu Evrope vladali kar tisoč let.

Po svetu obratuje okoli 450 jedrskih elektrarn. Ena izmed njih je naša jedrska elektrarna v Krškem. Ta na leto proizvede več kot pet milijard kilovatnih ur električne energije, kar pomeni približno 40 odstotkov skupne proizvedene električne energije v Sloveniji.
Z jedrskimi elektrarnami pridobivamo električno energijo od leta 1957. Od takrat so se jedrski reaktorji spremenili in se še spreminjajo. Razvijajo jedrske elektrarne nove generacije, ki bodo proizvajale manj odpadkov, pa tudi male jedrske elektrarne z modularnimi reaktorji, ki bodo z elektriko oskrbovale na primer posamezno večje mesto. Razvijajo pa tudi nove vrste goriva. Ruska plavajoča jedrska elektrarna Akademik Lomonosov je prva in za zdaj edina delujoča z modularnim jedrskim reaktorjem. Kdaj jih bomo imeli več in kako bodo delovale?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov