Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 21. nov. 2020

TV Slovenija 1 • Sob, 21. nov.

Nocoj v Kulturi o pregledni razstavi umetnika Ulaya v muzeju Stedeljik v Amsterdamu. Začel se je spletni festival sodobnega plesa Cofestival. Poslušali smo novi album skupine Repetitor in obiskali razstavo v galeriji Kresija Vizije so 15, ki se ukvarja z vprašanji arhitekture in prostora Univerze v Ljubljani.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Otroški program: Op!

Pripravljanje okusne malice je lahko zabavno. No, včasih celo malce preveč … Zana in Karla preizkušata nov recept, vendar med pripravo pride do zapletov in poziva na sabljanje s kuhalnicami. Se bo na koncu vse srečno izteklo in bo solata užitna? Brez pomoči Čudogozda ne bo šlo…

Lojzek in Pika nabereta robidnice. Pika bi jih rada jedla s smetano, toda kako naj gre ponjo, če pa lahko robidnice ta čas kdo pozoba? Lojzek nariše koalo, da bi medtem popazila na sadeže, saj koale jedo le evkaliptove liste.

V gostilni Pri Nani je zmanjkalo vode, gostje pa čakajo na hrano. Stanko je prepričan, da zna sam popraviti napeljavo, in noče sprejeti Hankine pomoči. Toda pri tem naredi več škode kot koristi.

Teo najde slastni zreli slivi. Vsem trem prijateljem se pocedijo sline, toda kako naj dve slivi razdelijo med vse tri?

Pavlinca dirigira godbi na pihala, v kateri igrajo Kalimero in prijatelji. Podganci ji ukradejo dirigentsko palico. Pavlinca užaljeno odide, misleč, da so to storili njeni prijatelji. Ti z DoVinčijevim izumom poiščejo palico, se otresejo krivde in spet sestavijo godbo.

Pomočnik Vid ima nov zalivani sistem. Reks se igra z njim in igrišče spremeni v blato. Prav takrat pa na tekmo pride najbolj urejena ekipa v ligi, ovce iz Breeezovice.

Fao spet poskuša Mavglija odstraniti iz volčjega tropa. Zlaže se, da je Mavgli hotel ukrasti njegov plen. Akela odloči, da mora Mavgli prestati preizkus v Megleni dolini, in dokazati, da je pravi volk.

Z kot Zofka je nova oddaja, ki jo bodo predšolski otroci ob sobotnih jutrih lahko spremljali v živo. Izmenjaje jo bodo vodili Nejko Smejko, Anka in Gaki v družbi navihanih Zane, Larsa in Karle. Sestavljali bodo besede in reševali besedne uganke, pri čemer bodo lahko sodelovali tudi gledalci. Spoznavali bodo poklice in izvedeli, čemu so namenjeni nekateri predmeti. Otroci zunaj studia bodo predstavljali živali in se oglašali iz delovnega kotička. Tudi hudomušnih pesmi ne bo manjkalo. Vse to pa bo tiho in mirno opazovala zofa Zofka …

Ronja je iskriva in zelo pogumna deklica, ki se ničesar ne boji. Le čarovnice ji niso preveč všeč. Ste za to, da se Ronja in Pepe skupaj lotita tega neprijetnega strahu? Pridite tudi vi! Spet nas čaka koristna zabava!

Pogrešamo Pio, so enotni Firbcologi. Zato bodo danes podrobneje raziskali vloganje – Maks in Lara se učita, kako snemajo avtomobilistični vlog, Juno in Jaka pa, kako nastaja veganski. Tudi Firbcologi v stanovanju skušajo posneti čim več novosti iz prenovljenega stanovanja, ki jih bodo pokazali Pii. Ona se jim javlja z različnih koncev sveta, a med prasketajočimi zvoki zaradi slabega signala izginja. Ajda in Veronika pa iz takih zvokov ustvarjata posebno glasbo.

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

V peti oddaji se za uvrstitev v drugi krog potegujejo Zala, Gašper in kapetan Lovro iz OŠ Frana Albrehta v Kamniku (rumeni) ter Ula, Lara in kapetanka Alja iz OŠ Križevci (vijolični). Le koliko vedo o prehrani veganov, jezičnih dohtarjih, žepih, Božji gori v Tanzaniji, vrtnih škodljivcih, antičnih grških bogovih in boginjah, vrstah štirikotnikov ter ogrevalnih vajah? Vse to in kdo se je brez težav prebil skozi labirint, pa v Malih sivih celicah.
Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

Snoopy na svoji pasji uti tipka na pisalni stroj. Lotil se je pisanja romana, Lucy pa nikakor ni zadovoljna niti z uvodom. Se pa zato Snoopy toliko bolje odreže, ko ga Charlie Brown vzame s seboj v šolo.

Zdrava prehrana je pomembna za zdrav razvoj, zato smo Infodrom začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Raziskali smo tudi, zakaj se tako malo tistih, ki so upravičeni do brezplačnega obroka v šoli, zanj tudi odloči. 20. november je svetovni dan otrok. Letos poteka pod gleslom "Vključite me, sem ključ do rešitve", s katerim pri Unicefu pozivajo, naj se pri načrtovanju skupne prihodnosti upošteva tudi mnenje mladih! Naučili smo se tudi telovadnih vaj, s katerimi se lahko razmigamo med kratkimi odmori pouka na daljavo, ter spoznali nekaj ljubkih koronaljubljenčkov.

Hunter bi srčno rada vedela, kdo je nindža, ki ji pomaga. Z družino so povabljeni na kosilo k sosedom in izkaže se, da je njena soseda Christa prav tista sošolka, ki je ne prenese. Ko Christina sestrica pade v bazen, Hunter preseneti samo sebe.

Kako uspešna je vlada v boju z epidemijo covida 19 in njenimi posledicami? Koliko je možnosti za konstruktivno nezaupnico vladi, ki jo napovedujejo opozicijske stranke? Se bo politika do decembra poenotila o spremembah zakonodaje, ki bi volivcem omogočile odločilni vpliv na izbiro? Ali lahko odzivi premierja ob ameriških volitvah vplivajo na kredibilnost predsedovanja Slovenije Evropski uniji prihodnje leto? O teh in drugih aktualnih temah v Pogovoru s predsednikom vlade in nato v Pogovoru z opozicijo - v četrtek, 19. novembra, ob 20. in 21. uri na prvem programu Televizije Slovenija.

Voditeljica: Tanja Gobec

Večji del tokratne oddaje posvečamo ukrepom ob epidemiji in posledicam covida-19. Preverili smo, kako je z dostavo subvencioniranih malic v romska naselja v občini Cankova. Ker se vse več ljudi spopada s tesnobo, je v novembru začel delovati telefon za psihološko pomoč posameznikom. Različne oblike pomoči ogroženim ponujajo tudi v medgeneracijski hiši Sadeži družbe v Murski Soboti. Poklicali smo še v New York, od koder nam je romski pisatelj George Eli poročal o tem, kako, če sploh, so bili Romi vključeni v zgodovinske volitve v ZDA. Pripravili smo tudi krajši recept za romsko pogačo.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Predstavljamo delovanje društva za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski, Reks in Mila, ki deluje na območju Medvod. Prelistali smo dobrodelni koledar 2021, Društva za zaščito rejnih živali Koki. Z izkušeno slovensko kinologinjo in pasjo inštruktorico, Katarino Wallas, smo se pogovarjali o odgovornem posvajanju psov. Spoznavali smo različne tečaje in aktivnosti za pse in nihove lastnike, ki jih izvajajo v novo nastalem Aktivnem pasjem društvu Piikachu's. Poiskali smo odgovor na vprašanje, kam se pozimi skrijejo dvoživke? Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

V oddaji Znanost o virusu se bomo z gostom prof. dr. Matjažem Jerebom s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC LJ pogovarjali o zdravljenju na intenzivni terapiji in dolgoročnih posledicah covid-19.

Pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije so prepričani, da se v državi načrtno uničujeta slovenski znakovni jezik in gluhe. Zato so pred dvema letoma vložili pobudo za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo. Prepričani so, da bodo gluhim le tako zagotovili enake možnosti v izobraževanju. Da so diskriminirani, potrjuje zgodba dveh gluhih dijakov, ki v redni šoli nimata enakih možnosti. Drugi argument za vpis v ustavo pa je, da se slovenski znakovni jezik začne sistemsko razvijati, saj trenutno obsega zgolj 18.000 kretenj. Izvedeli boste tudi, kakšen je predlog strokovne komisije za 62.a člen slovenske ustave. Ob dnevu slovenskega znakovnega jezika je Marija Möderndorfer prejela posebno priznanje za svoje življenjsko delo na področju človekovih pravic gluhih.

3. del: Južna Amerika
V Južni Ameriki je našlo svoj dom največ vrst na Zemlji. Živali so se morale prilagoditi okolju, ognjenikom v Andih in amazonskemu deževnemu gozdu, ki je največji na svetu. V Patagoniji puma lovi plen, ki je trikrat težji od nje, v meglenem gozdu redki andski medvedi plezajo celo 30 metrov visoko, da bi se dokopali do plodov. V džungli anakonda zalezuje opice, hudourniki pa so edine ptice, ki letijo skozi velike Iguasujske slapove.

SEVEN WORLDS, ONE PLANET / Francija, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija, ZDA / 2019 / Režija: Fredi Devas, Emma Napper, Chadden Hunter, Giles Badger

V drugi polovici 19. stoletja je razmah turizma na Bledu pospešilo klimatsko zdravilišče, ko je Švicar Arnold Rikli razvil tako imenovane atmosferične kure.
Za izboljšanje počutja se je oprl na naravne dejavnike – zrak, vodo in sonce. Dober razlog za mnoge, da so si na Bledu zgradili počitniške vile.
Hrvaški duhovnik in misijonar Ante Gabrić iz Metkovića je večji del življenja preživel v Indiji, kjer je pomagal najrevnejšim.
V hribovju Južne Tirolske se je pred mnogimi leti pričelo prijateljstvo med redkim in ogroženim divjim petelinom in 80-letnim lovcem Josefom Hochkoflerjem.
Zaradi svetlobne onesnaženosti je vedno manj območij, na katerih lahko opazujemo nespremenjeno temno nočno nebo, posuto z zvezdami.
V madžarskem Zvezdnem parku Zselic pa je to še mogoče.

1. Z GROBOV NA VRT
Po prvih slanah sveže cvetje v aranžmajih, ki smo jih postavili na grobove ob prazniku vseh svetih, praviloma že odmira. Aranžmaje ni treba zavreči, spremenimo jih v zimske ali praznične. Podobno velja za krizanteme v loncih. Tudi te presadimo na vrtove in jih do pomladi zaščitimo.
2. RIBNIKI PRED ZIMO
Ob spomeniško zaščiteni vili na Pragerskem je družina Nekrep uredila tudi 3 ribnike. Vsi so brez čistilnih filtrov. Najbližje vili je na sončni legi umeščen simetričen bazen, velik 3 x 3 metre. Premer največjega ribnika ob robu parcele je 11 metrov. Najmanjša, s premerom slabe 3 metre, je čistilna mlaka okrogle oblike.
3. PUHALNIKI IN SESALNIKI LISTJA
Z zelenic je odpadlo listje priporočljivo odstraniti. Martina in Martin iz Črete si pri tem pomagata s puhalniki in sesalniki listja.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Stare in spoštljivo prenovljene hiše praviloma požanjejo veliko zanimanja, prav pa je, da se jim pri oživljanju posvetijo ljudje s pravo mero posluha in strasti do zgodb, ki jih pripoveduje njihova preteklost. Eno takšno smo našli v Ribčevem Lazu ob Bohinjskem jezeru. Mladi lastnik stanovanja v ljubljanski Šiški bivanje v enosobnem stanovanju primerja s počitniškim kampiranjem, pri katerem je vse, kar potrebuje, dosegljivo v nekaj korakih. Svoje predstave o udobnem domovanju na 30 kvadratnih metrih je lažje uresničil, saj je po poklicu arhitekt. Da bi nam bilo jadranje skozi življenje prijetnejše, se ljudje naučimo prilagajanja. Prilagajati se moramo tako okoliščinam kot ljudem in včasih tudi našim hišnim ljubljenčkom. Tako je tudi lastnica hiše v Celju svoje življenje in ureditev doma priredila sebi, svojim hobijem, druženju z najdražjimi – delno pa tudi svojemu pasjemu ljubljenčku.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsako soboto povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda pa bo Zadnja beseda?

Če hočeš spoznati človeka, mu daj oblast. (Gospod, kdaj smo te videli lačnega ali žejnega ali tujca ali nagega ali bolnega ali v ječi in ti nismo postregli? (Mt 25,44)

Razmišlja Andreja Krt Zakonjšek

V panju vrvi. Kraljica slivovega panja pride že čez dva dni, Vladek pa še ni končal lasulje zanjo. Pohiteti mora, nato pa pri Betki poje mak, ki ga uspava. Apolon ga poskuša zbuditi, na koncu pa ugotovi, da se je zmotil in ima Vladek še dovolj časa, da se v miru zdrami in dokonča delo.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
V napeto bitko za 20.0000 eurov se bo tokrat podal Miha Švarc iz Škofje Loke. Študent tretjega letnika medicine se bo v prihodnosti verjetno usmeril v medicinsko forenziko. Je tudi administrator slovenske Wikipedije, kjer je opisal vse človeške mišice, dopolnil pa je tudi opise slovenskih vrhov in kamnin, saj v prostem času rad hodi v hribe. Na razburljivem pohodu do 20.000 evrov se mu bo pridružil prijatelj iz otroštva in kolega s fakultete Jan Kafol.

Slovenija je zaprta, ampak v njej se še vedno Kaj dogaja. Tokrat o premierju, ki piše pisma in je burek, o domačih zabavah in evropskem denarju. Admir Pričko bo opozoril na nekatere globoke luknje v protikriznih ukrepih, še globlje pa so misli predsednika Pahorja v Of d rekordu. Mala Terasa tokrat poje o novih obrazih, in to na terenu, naša gostja v studiu pa bo čudovita Nina Pušlar ... in to nam je všeč.

Asimov nenadejani prihod razdeli popotnike. V gostišču v Ardenih odkrijejo, da je Lisa prav tam odkrila, da je imel njen oče razmerje s sodelavko. Zoë spozna nemškega pohodnika in se odloči, da ne bo več nadaljevala poti. Toda vse se spremeni, ko odkrije novo sled za Liso.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:40
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Film ceste, ki je prekinil dvajsetletni molk o enem najgrozovitejših zločinov srbske vojske na Kosovu.

Vlada je voznik tovornjaka, ki mu med Natovim bombardiranjem Srbije leta 1999 zaupajo prevoz skrivnostnega tovora s Kosova v Beograd. Pravila od njega terjajo strogo sledenje predvidenemu urniku in mu prepovedujejo postavljanje kakršnih koli vprašanj o tovoru. Voznik pa ta pravila prekrši, ko med potjo po telefonu pokliče svojo ženo, ki je na zdravniškem pregledu, poleg tega pa v vozilo sprejme mladega glasbenika, namenjenega v Nemčijo boljši prihodnosti naproti. Vlada se ob kršitvah zaveda, da se bo po opravljenem delu moral vrniti domov in se soočiti s posledicami svojih dejanj.

Režiser je tematiko, ki jo srbska oblast še vedno zanika, obdelal že v pretresljivem in mučnem dokumentarnem filmu Dubina dva iz leta 2016.

Originalni naslov: TERET
Leto produkcije: 2018
Država: koprodukcija
Žanr: drama
Režija: Ognjen Glavonić
Scenarij: Ognjen Glavonić
Igrajo: Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov