Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 23. nov. 2020

TV Slovenija 1 • Pon, 23. nov.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, zakaj ukrepi ne veljajo v tolikšni meri, kot bi si želeli in so številke okuženih še vedno tako visoke. Svetovali vam bomo, na kaj vse morate biti pozorni pri potrošniških kreditih, katera obrestna mera je boljša, fiksna ali spremenljiva? Drugo uro oddaje tudi v tej sezoni posvečamo zdravju, tokrat bodo v ospredju težave z zobmi. Stomatolog bo na voljo tudi za vaša vprašanja. Nekaj predlogov za branje vam bomo podali v našem bralnem kotičku, kjer gostimo igralko Ivo Krajnc Bagola. V Žajfnici pa se bomo spraševali, ali vam pri stresu pomaga meditacija ali katere druge tehnike sproščanja? Zanimalo nas bo tudi vaše mnenje. Jutra z nami so zmeraj lepša!

10:05
Otroški program: Op!

Pika zagleda mucka, ki je obtičal visoko na drevesu. Le kako naj ga reši? Lojzek nariše gasilski avto, ki ima veliko lestev, po kateri se lahko mucek vrne nazaj na varna tla.

Gospa Gazela Pepo in njene prijatelje odpelje na vožnjo z vlakom. Na vlaku morajo otroci na delovnih listih izpolniti, kaj vse vidijo.

Naša prijatelja doma pridno rišeta, ker zunaj pada dež, toda potem jima zmanjka barvnikov. Ponje morata v papirnico. Na poti ju preseneti dež. Ugotovita, da v parku rastejo dežniki. Sara izbere enega zase. Toda ta dežnik je nekaj posebnega. Ne mara dežja.

Tilka in prijatelji izdelujejo papirnata letala. Rija je svojega okrasila s šminko, Čačka z ugrizi, Hektor z lisami, Capek je svojemu naredil ušesa, le Rompi ima težave. Ker je tako velik in neroden, mu ne uspe preganiti papirja. Ubogi Rompi! Tako si želi narediti svoje letalo. Tilka dobi odlično zamisel in morda se bo Rompijeva velika želja le uresničila.

Capko bi se rad igral skrivalnice z Rozi. Skrije se v Labirint, Rozi pa ga začne iskati. A toliko drugih stvari jo premoti, da popolnoma pozabi na igro. Bo Capka sploh našla in ali ji bo odpustil?

Na tomboli gospoda Pevca je glavna nagrada čudovito kolo. Kalimero izžreba številko 6, ki jo ima Dana, a še preden ta najde srečko, Hop z goljufijo vzame kolo. Kalimero in prijatelji naredijo vse, da bi kolo prišlo v roke pravi zmagovalki … ki pa ni ta, kot si mislijo.

Peppermint Patty se sebi ne zdi ravno lepa, rada pa bi, da bi jo Charlie Brown prepričal o nasprotnem. Temu seveda to ne gre dobro od rok. Še ko v šoli sedita v isti klopi, gre vse narobe. In tudi terapevtka Lucy mu ne more pomagati.

Ellisina nekdanja varuška je uspešna igralka tenisa. Na pomembnem turnirju osvoji zlato medaljo. Ko se vrne domov, priredijo slavje v njeno čast. Ob tej priložnosti namerava odličje obesiti na steno k drugim odličjem. To je obljubila očetu, ko je bil na smrtni postelji. Toda tik pred tem njena zlata medalja izgine neznano kam.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Podpis tokratnega gosta nosijo prenekateri oglaševalski projekti pa tudi mediji. Bil je kreativni direktor prve prave oglaševalske agencije v Sloveniji. Pred dobrim mesecem sem dobila v roke njegovo novo knjigo; z naslovnice gleda ženska bradavička, delo pa nosi izzivalni naslov Predigra.
S čim se igra, kaj želi povedati?
Zapisal je veliko. O svojem življenju, o tem, kako je hodil od vrat do vrat po pol decilitra olja za fižolovo solato in razvažal mleko, pa o tem, kako se je čas prelomil in kako pomembno je ohranjati spomine. Morda so prav spomini predigra za prihodnost.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Michael Palin je v dobrem tednu prepotoval več kot dva tisoč kilometrov in prečkal ozemlje ene izmed najtežje dostopnih držav na svetu – Severne Koreje. Obiskal je zloglasno mejno točko med obema Korejama, glavno mesto Pjongjang in goro Paektu na meji s Kitajsko, ki je v korejski kulturi sveti kraj. Producenti dokumentarne serije so za pridobitev vseh dovoljenj potrebovali dve leti. Palin, slavni britanski igralec, član nekdanje znamenite humoristične skupine Monty Python, je na potovanju v vsaj na videz sproščeni družbi praznoval tudi svoj 75. rojstni dan.

Nasadi oljk v Slovenski Istri in manjši nasadi te kulture v Goriških Brdih in Vipavski dolini ter na Tržaškem so na enem najsevernejših območij, kjer oljke še uspevajo. V tokratni oddaji se bomo pogovarjali z dr. Mileno Bučar Miklavčič z Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper, ki skrbi za kakovost oljčnih olj slovenskih oljkarjev. Obiskali pa bomo tudi oljkarje v Dolini in Borštu ter v slovenski Istri ter se z njimi pogovarjali o izjemnih rezultatih na mednarodnih tekmovanjih in izzivih oljkarstva v prihodnosti. Oddaja je bila pripravljena v sklopu projekta Zelena kohezija, s finančno podporo Evropske unije.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

V začetku oktobra je zvezna vlada prvič po letu 1995 zvišala sredstva za podporo in spodbujanje avtohtonih narodnih skupnosti v Avstriji. Predstavniki avstrijski narodnih skupnosti pozdravljajo podvojitev letne podpore na skupno okoli 8 milijonov evrov. Vseeno ni mogoče preslišati pripomb, da s tem denarjem ne bo možno nadomestiti zamud iz preteklosti.
Biatlon: 28. novembra se bo v finskem Kontiolahtiju začela nova sezona v svetovnem pokalu. Z rojakinjo Dunjo Zdouc z Radiš smo se pred odhodom pogovarjali o njenih ciljih.
Kmečki koledar 2020: Simon Trießnig je bil star 17 let, ko je od staršev prevzel domačijo pri Birtu v Ločah. Družina je od nekdaj med vodilnimi v krajevnem kulturnem, družbenem in izobraževalnem življenju. Simon Trießnig je igral tudi odločilno vlogo pri nastanku dvojezičnega občinskega zemljevida s slovenskimi ledinskimi in hišnimi imeni trške občine Bekštanj.
Zablaško jezero z Obirjem v ozadju je ustvarilo edinstveno kuliso, ko je Mešani pevski zbor Danica poleti za televizijo posnel pesem z naslovom Nmav čez jizaro.
http://slovenci.orf.at

16:05
Otroški program: Op!

Plamenca pijeta čaj. Njuno elegantno zabavo zmoti pujsek, ki se igra v blatu. Plamenec ga umije in prinese k mizi. Pujsek ju sprva razveseljuje. Ko pa mu prineseta torto, se vrže vanjo. Jezna ga postavita nazaj v blato in se elegantno zabavata naprej.

Milan in očka se odpravita taborit v gozd. Milan se pri tem nauči veliko novega o tem, kako se znajti v naravi, in o tem, katere plodove sme jesti in katerih ne. Skupaj si spečeta kostanj, postavita šotor in opazujeta ozvezdja na nebu.

Njambo se ne veseli novega bratca ali sestrice. Mamico si želi le zase, zato se gospa Jokinstok spomni, kako bi mu lahko pomagali. Ga bodo prijatelji prepričali, da je bolje biti veliki brat kot le mali Njambo-Mambo?

Na smetišču ovce najdejo dude, ki jih zamenjajo za bolnega emuja. Odločijo se, da bodo »emuja« negovale, dokler ne ozdravi, preden ga bodo spet spustile nazaj v divjino.

Ronja je iskriva in zelo pogumna deklica, ki se ničesar ne boji. Le čarovnice ji niso preveč všeč. Ste za to, da se Ronja in Pepe skupaj lotita tega neprijetnega strahu? Pridite tudi vi! Spet nas čaka koristna zabava!

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

»Če ne bi bilo raziskovanja, bi se še vedno nahajali v kameni dobi ali še kje prej.« Dr. Jana Rošker (Filozofska fakulteta UL)
»Vse, kar nas obdaja, vse, v kar smo oblečeni, vse, kar primeš v roko, je rezultat nekega raziskovanja v preteklosti.« Dr. Anton Meden (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo)
Raziskovanje je pustolovščina za um je dokumentarni film, ki je nastal v okviru projekta EU Evropska noč raziskovalcev. Filozofska fakulteta UL je skupaj s 14 fakultetami in umetniškimi akademijami Univerze v Ljubljani predstavila raziskovalke in raziskovalce, ki delujejo v zelo različnih disciplinah. Namen filma je predstaviti širši javnosti, predvsem pa mlajšim, ki se za poklicno pot šele odločajo, kaj raziskovalci sploh počnejo. V dokumentarnem filmu tako spregovorijo astrofizik, kemik, japonologinja, sinologinja, literarni teoretik, speleologinja, veterinarka in drugi. Odgovarjajo na vprašanja, kaj jih je vodilo pri izbiri poklicne poti, kaj jih kot raziskovalce vznemirja, kako raziskujejo v svojih disciplinah in kaj jih žene, da so pripravljeni tudi veliko prostega časa posvetiti poklicnemu delu. Odgovori so zelo raznoliki, vsem sodelujočim pa je skupno to, da svoje poklicne izbire ne bi zamenjali in da ohranjajo žar za raziskovalno delo kljub temu, da okoliščine zanj niso vedno najboljše.
Da je raziskovanje pustolovščina za um, dokazuje tudi ta dokumentarni film. Pa naj bo to raziskovanje v laboratoriju, skrivnem podzemnem svetu ali pa v svetu glasbe, knjig in vesolja.
Kot pravi dr. Primož Vitez (Filozofska fakulteta UL): »Ko raziskujemo neki pojav znotraj družbe, v resnici raziskujemo sami sebe.« Dr. Tomaž Zwitter (Fakulteta za matematiko in fiziko UL) pa sklene: »Splača se delati to, kar rad delaš, če delaš le zaradi denarja, se bodo stvari prej ali slej zalomile.«

Vegi je naredil korenčkov sladoled, a ga nihče noče. Da bi se tudi Nejko temu izognil, mu predlaga, da bo naredil reklamo za sladoled. Obleče se v korenčkov kostum in poskuša prepričati prijatelje, da pokusijo Vegijev sladoled.

Simon ostrmi od začudenja, ko sreča prijatelja Ferdinanda na kolesu brez pomožnih kolesc. Odloči se, da se bo tudi sam naučil voziti kolo brez njih. Z očkom neutrudno vadita vožnjo na dveh kolesih, a je to presenetljivo težka naloga. Prehitro se znoči, Simon veščine še ne obvlada, zato ne more zaspati. Pred Ferdinandom se ne bo mogel pobahati z vožnjo na dveh kolesih. A noče se vdati, sredi noči zbudi očka in v mesečini vadita naprej.

Svojih junakov ni dobro spoznati. Kmetovemu rokerskemu idolu se pokvari limuzina, zato obtiči na kmetiji. Z Jonovo pomočjo pa se prav kmalu izkaže, da je zvezdnik samo razvajen šarlatan.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Med paniko in zanikanjem. Propad! Trpijo in umirajo sami. Prikrajšani otroci. Yugo 45.

V oddaji najprej o tem, kako interpretacije vladavine prava odmevajo na evropskem parketu in kakšne bodo posledice pri črpanju evropskih sredstev za okrevanje po epidemiji.
V prispevku analiziramo, kako se v času epidemije tehtajo človekove pravice in kako so omejene z ustavo zagotovljene svoboščine?
Ob koncu pa še, kako je človek človeku postal virus.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj v Kulturi: začetek knjižnega sejma, ki bo letos potekal preko spleta in predstavitev letošnjega Schwentnerjevega nagrajenca in razstava Plasti gledanja v ljubljanski galeriji P74.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Žiga Divjak in Jan Krmelj sta gledališka režiserja najmljaše generacije, ki z izjemno zrelostjo in občutljivostjo reflektirata kruto realnostjo, ki jo živimo. Njune najnovejše odrske kreacije / Gejm in Proslava/ s sočutjem odpirajo dileme šibkejših, še posebej, ko gre za migrante. Divjakova predstava Gejm razkriva nasilno ravnanje policije do migrantov, Krmeljava Proslava pa vključuje resnično zgodbo političnega migranta Navida iz Irana.
V oddaji bodo spregovorili tudi trije migranti, ki so gledališču posodili svoje zgodbe in glasove. Umetnost igre.
Avtorica oddaje: Marjana Ravnjak

Violinist Stefan Milenković je leta 1992 kot trinajstletni čudežni deček z velikih uspehom nastopil v Milanu s Simfoniki RTV Slovenija pod vodstvom Antona Nanuta. Na sporedu sta bila violinska koncerta Kabalevskega in Mendelssohna. Stefan Milenković je z leti postal svetovno znani violinist, tokrat pa bo s Simfoniki RTV Slovenija ponovil milanski program iz leta 1992: Koncert za violino Dmitrija Kabalevskega in Koncert za violino v e-molu Felixa Mendelssohna. V pogovoru, ki bo uvedel posnetek koncerta, bo Milenković spregovoril o svoji razgibani in uspešni glasbeni poti. Dirigent je Anton Nanut.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov