Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 23. nov. 2020

TV Slovenija 2 • Pon, 23. nov.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Religije prinašajo v našo družbo tudi spoštovanje do življenja in zavzemanje za pravično družbeno ureditev.

Vera je marsikomu vodilo na življenjski poti. Religije prinašajo v našo družbo spoštovanje do življenja in zavzemanje za pravično družbeno ureditev. Vse religije učijo, da je življenje sveto in nedotakljivo. Pred dvema letoma so predstavniki krščanskih cerkva, judovske in islamske skupnosti v Vatikanu podpisali izjavo o nasprotovanju evtanaziji in samomoru z zdravniško pomočjo. Septembra pa je Kongregacija za nauk vere izdala dokument z naslovom Usmiljeni Samarijan. Dokument o skrbi za ljudi v kritičnih življenjskih obdobjih in pred smrtjo je pred kratkim izšel tudi v slovenščini.
V Župniji Odranci so na poseben način praznovali 110. obletnico rojstva župnika Alojzija Kozarja.
K dejavni pomoči najranljivejšim nas z geslom »Slišim te« spodbuja teden Karitas, ki bo trajal od 22. do 29. novembra; pripravljajo tudi tradicionalni koncert Klic dobrote.
Sveta Cecilija, zavetnica cerkvene glasbe, glasbenikov in izdelovalcev instrumentov, goduje 22. novembra. Glasba ima tudi v Svetem pismu poseben pomen

Betka hoče pred porodom razčistiti vse družinske odnose. V neki knjigi je prebrala, da se mora otrok roditi v čiste odnose. Vsakomur hoče povedati vse, kar si v resnici misli o njem. Toni opozori vse družinske člane na Betkino namero in jo opravičuje, saj ji prevelika doza hormonov očitno škodi. Prosi vse družinske člane za razumevanje. Betka res začne z razčiščevanjem odnosov. Igra, ki jo na začetku igrajo vsi člani družine, pa se kasneje razvije v pravo bitko, obtoževanja, šokantna razkritja, itd.. Na koncu izkoristi priložnost še Toni, ki končno pove svoje skrite skrivnosti in si želi olajšati dušo....vendar mu nihče ne verjame, saj je, glej ga zlomka, ravno prvi april!

V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, zakaj ukrepi ne veljajo v tolikšni meri, kot bi si želeli in so številke okuženih še vedno tako visoke. Svetovali vam bomo, na kaj vse morate biti pozorni pri potrošniških kreditih, katera obrestna mera je boljša, fiksna ali spremenljiva? Drugo uro oddaje tudi v tej sezoni posvečamo zdravju, tokrat bodo v ospredju težave z zobmi. Stomatolog bo na voljo tudi za vaša vprašanja. Nekaj predlogov za branje vam bomo podali v našem bralnem kotičku, kjer gostimo igralko Ivo Krajnc Bagola. V Žajfnici pa se bomo spraševali, ali vam pri stresu pomaga meditacija ali katere druge tehnike sproščanja? Zanimalo nas bo tudi vaše mnenje. Jutra z nami so zmeraj lepša!

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje

Številni prebivalci nizozemskih mest doživljajo spremembe, ki jih prinašajo prišleki iz drugačnega kulturnega okolja, in nekateri se bojijo, da bodo tujci ogrozili njihov način življenja. Ries van Dijk je Nizozemec, ki noče imeti azilnega doma pred lastnim pragom. Toda azilni dom začne delovati kljub njegovemu glasnemu nasprotovanju. Ries spozna Rando, ki je s hčerkama tam našla zatočišče, in prikupijo se mu. Randa se bori za svoj status na Nizozemskem. Boji se, da bi se morala vrniti v Savdsko Arabijo, od koder je pobegnila.

Pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije so prepričani, da se v državi načrtno uničujeta slovenski znakovni jezik in gluhe. Zato so pred dvema letoma vložili pobudo za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo. Prepričani so, da bodo gluhim le tako zagotovili enake možnosti v izobraževanju. Da so diskriminirani, potrjuje zgodba dveh gluhih dijakov, ki v redni šoli nimata enakih možnosti. Drugi argument za vpis v ustavo pa je, da se slovenski znakovni jezik začne sistemsko razvijati, saj trenutno obsega zgolj 18.000 kretenj. Izvedeli boste tudi, kakšen je predlog strokovne komisije za 62.a člen slovenske ustave. Ob dnevu slovenskega znakovnega jezika je Marija Möderndorfer prejela posebno priznanje za svoje življenjsko delo na področju človekovih pravic gluhih.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsako soboto povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda pa bo Zadnja beseda?

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
Kakšne so v času vsesplošne distance, krča mestnega turizma ter praznine, ki je nastala na področju industrije srečanj, priložnosti razvoja prostora, kjer je glavna turistična atrakcija Grad Snežnik? Zdi se, da sedaj svojo priložnost dobivajo odmaknjene destinacije. Karakterne pokrajine z ostrim podnebjem. Ena takšnih je celoten prostor Zelenega krasa, ki vse od - Snežnika, Javornikov, Pivških presihajočih jezer, Rakovega Škocjana, Cerkniškega jezera pa vse do Loške doline, Babnega polja in naprej proti Gorskemu kotarju - tvori največji strnjen gozdni masiv v Evropi. To je prostor izjemne biotske pestrosti, dom treh največjih evropskih zveri in ponekod tudi izjemno redko naseljen. Pridih divjine, mestoma surova intima in konec koncev tudi varnost, ki jo pokrajina izžareva, bodo v turizmu iskane vrednote - še vsaj do ponovnega zagona čezoceanskih trgov ter prihoda ameriških in azijskih gostov.
V oddaji vas čaka tudi reportaža iz destinacije Bohinj, kjer v tem času izpostavljajo pomen lesa. Les je lep tudi v turizmu. Iz Bohinja tako prihaja dober primer sodelovanja pohištvene industrije in turizma. Domači oblikovalci in izdelovalci so ustvarili pohištvo iz slovenskega lesa za opremo turističnih namestitev.
V oddaji pa še tekoča informacija - ta teden se je odvil prvi od šestih spletnih seminarjev Management akademije Slovenske turistične organizacije. Izpostavljena je bila krepitev managementa v turizmu za uravnotežen trajnostni razvoj. Nova normalnost od turističnega sektorja zahteva sveža znanja, zagotavljanje varnosti (tako gostom kot zaposlenim v turizmu), poudarjene higiene in povrnitev zaupanja gostov.

Biti blizu, zares blizu, na televiziji, je iluzija. A lahko poskusimo. Priti bližje, čisto blizu, od blizu, včasih preblizu.
Gost Vesne Milek je odvetnik, ki je leta 2011 postal predsednik Slovenske nogometne zveze, pet let kasneje pa se je s široko podporo z vseh koncev Evrope povzpel na čelo Evropske nogometne zveze. S tem je postal prvi Slovenec na tako visokem položaju organizacije, ki nadzoruje 30 milijard vreden trg evropskega nogometa. Sodeluje z najpomembnejšimi politiki in gospodarstveniki sveta, marca letos je bil postavljen pred verjetno največji izziv v zgodovini Evropske nogometne zveze: epidemijo koronavirusa.

Poljedelci so letos izredno zadovoljni s kakovostjo in pridelanimi količinami žit ter letino koruze. Preverjamo, kako so opravili jesensko setev. Prijateljevi iz Velikih Lašč, na živinorejski kmetiji obdelujejo 15 ha kmetijskih površin. V ponos jim je tudi 20 ha zelo dobro negovanega gozda. Tretji petek v novembru je dan slovenske hrane. Ob tej priložnosti nas Marjana Firbas spominja, kako preprosto in dobro kuhajo na podeželju. Gozdarji lastnike gozdov opozarjajo na javorov rak, ki smo ga prinesli iz Severne Amerike.

Leta 2015 sta k lastniku gradu Štatenberg prišla tujca v baročnih oblačilih, ki bi rada postala grof in grofica Štatenberška.

Ostaja vsaj delna neznanka, zakaj je gospod privolil, a oktobra 2015 sta se vselila. V enem samem mesec sta zapuščen in ponekod zanemarjen dvorec preuredila v objekt, ki je pričel privabljati ljudi. Celotno krilo sta posvetila različnim tematskim razstavam ter v pičlem mesecu dvorcu vdihnila novo življenje. Dosežek, ki je Makolčane prepričal, da sta prišleka iz Ljubljane resnična garača.
Grofica, v civilu ji je ime Tanja, je v mladosti oslepela. Ostal ji je en odstotek vida. Preživela je raka. In od nekdaj je sanjala, da bi bila rada grofica. Zaljubljena je v literarne like in resnične osebnosti šestnajstega in sedemnajstega stoletja, v opero, barok. Nič od tega ji ni bilo dano, dokler ni srečala svojega grofa, ki je preživel kap in bil nekaj tednov v komi. Ko se je srečal z grofico je bil neotesan, a dobro stoječ lastnik prevozniškega podjetja. Preklinjal je in hodil na podeželske veselice. A imel je strast, ki je ni delil skoraj z nikomer. Privlačilo ga je starinsko pohištvo. Brez razloga ga je kupoval, restavriral in zbiral. Skladiščil v nekem predmestnem skladišču. Grofica je Grofa, ko ju je usoda združila, pričela preoblikovati. Grof in Grofica sta imela vse, le dvorca ne. Tu vstopi v zgodbo Štatenberg. Ko sta se grof in grofica naselila na dvorcu, sta odprla bistveno vprašanje, s katerim se ukvarja dokumentarni film: »Ali je bolje, da stavbna/grajska dediščina propade, ali pa je bolje, da jo zasebni kapital, čeprav strokovno nekoliko manj dosledno, spravi v funkcijo?«
Danes je Štatenberg turistična točka v velikem vzponu in zbirka grofa ter grofice Štatenberške je pomembna turistična točka v porečju Dravinje.

Po premoru zaradi reprezentančnih tekem se nadaljuje klubska sezona. Tudi s 4. kolom v evropski ligi in magazinsko oddajo pred njim. V njej tokrat o dveh Portugalcih: Pizziju, ki igra za Benfico, in Renatu Sanchesu, ki brani barve Lilla. Pobliže bomo pogledali tudi dogajanje v Bayerju in Leicestru.

Justin, Scott in snemalec Andre se znajdejo v srcu Tokia, megalomanske urbane džungle. Pričaka jih Scottova študentska prijateljica Tomoko in jim pokaže japonsko kulinariko, ki pa je Scottu precej bolj pisana na kožo kot Justinu. Ogledajo si tudi slovito ribjo tržnico in strupeno ribo napihovalko, ki velja za specialiteto, a je ob nepravilni pripravi lahko usodna. Scott bi rad Justina naučil nekaj japonskih besed, a fant ima precej več smisla za zabavo kot za jezike. Po prekrokani noči se namenijo na podeželje, v vas s svetišči, da se tam malo umirijo.

Dunaj je po zmagoslavju nad osmanskimi Turki postal veličastna prestolnica, ki je odsevala moč in vpliv Habsburžanov. Vanj so se zgrinjali največji slikarji, kiparji in arhitekti, predvsem pa genialni glasbeniki, kot so bili Mozart, Haydn in Beethoven. Ko je mesto cvetelo, je rodbina, ki je bila na čelu njegovega razvoja, izkušala posledice večstoletnih zakonskih zvez med sorodniki. Tudi to je bil razlog, da je leta 1740 na čelo habsburškega cesarstva stopila prva ženska, Marija Terezija. Vpeljala je številne reforme, a utrdila čvrsto habsburško tradicijo, ki v začetku 19. stoletja ni bila kos revolucionarnemu zanosu Napoleona.

Zelo dobičkonosno svetovno industrijo bombaža bremenijo obtožbe onesnaževanja okolja, ogrožanja zdravja delavcev, prisilnega dela, celo suženjstva. V Uzbekistanu je proizvodnja bombaža osrednja gospodarska panoga, ki zagotavlja dotok finančnih sredstev. Zato oblasti vsako leto javnim uslužbencem, med njimi tudi zdravniškemu osebju, naložijo obvezno obiranje pridelka na poljih. Avtorji dokumentarne oddaje se srečajo z eno redkih aktivistk, ki se bori za pravice delavcev v tej državi. Obiščejo tudi številne bangladeške predilnice, kjer mnogi zaposleni delajo v pogojih, ki spominjajo na zapor. Velike naročnike pa se vse to pušča hladne.

Sodobna vizualna upodobitev, ki jo je navdihnil kultni Cankarjev lik.
Ujet v mrežo preiskav in ljubezenski trikotnik med ženo ter tajnico, se pokvarjeni župan Kantor odloči za odstop. Vendar pa tiskovna konferenca prinese obrat in presenečenje.
Režija: Peter Bizjak

France Simčič je čemeren gospod, ki se vseli v dom upokojencev Veselje, kjer vsi upokojenci dobijo ime Veselko.
Njegov mir v domu zmoti Majda, radoživa in simpatična gospa, ki se Francetu predstavi kot medicinska sestra. France jo odžene ven. Prava medicinska sestra Lili Francetu pove, da Majda živi v svojem svetu. France poišče Majdo, sprejme njeno igro in skupaj v domu nastopata kot zdravnik in asistentka.
Režija: Avgust Braatz

Andrej se odpravi k mediju, da bi se pogovoril z dušo svojega pokojnega očeta, ki ga ni nikoli poznal.
Oče je odšel v Kanado in ju z mamo zapustil. Pred smrtjo pa se je vrnil in skušal navezati stik s sinom, ta pa se ga je izogibal. Zdaj mu je žal, zato želi vzpostaviti kontakt prek medija, čeprav v to ne verjame. Srečanje z medijem spremeni njegov pogled.
Režija: Jaka Krivec

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov