Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 10. dec. 2020

TV Slovenija 1 • Čet, 10. dec.

Nocoj se je začel mini spletni festival Umetnost ne utihne, v sklopu cikla Carpe artem bodo iz Kazinske dvorane SNG Maribor predvajali tri koncerte. Predstavljamo risoroman Manuja Larceneta, Blast- Masa sala, ki je izšel pri založbi VigeVageKnjige. Skozi okno ljubljanske galerije Kresija pa je na ogled nova razstava Nagačenci umetnika Natana Eskuja.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Kuharski mojster Sašo Šketa bo navsezgodaj zjutraj najprej poskrbel za praznične sladke grižljaje. V športnih minutah bomo skupaj z našimi kolegi iz uredništva športnega programa TV Slovenija in z Žanom Koširjem predstavili začetek sezone svetovnega pokala v deskanju na snegu. Izvedeli boste, da januarja prihodnje leto prihaja na TV ekrane nova kriminalna serija z naslovom Primeri inšpektorja Vrenka. V rubriki Miti in resnice bomo govorili o neprijetnem ustnem zadahu, v rubriki Te male živali pa o francoskem ovčarju briardu. Monika Tavčar se nam bo pred začetkom svetovnega prvenstva v poletih oglasila iz Planice, ne spreglejte tudi prispevkov, ki jih pripravljajo naši koprski kolegi.

10:05
Otroški program: Op!

Lojzek in Pika bi rada posejala nekaj semen, ampak zemljo je tako težko prekopati. Le kako jima bo uspelo? Lojzek nariše traktor s plugom. Kako zabavno je voziti traktor in z lahkoto orati zemljo!

Dobrodošli v Trala trali – svet Muzikalčkov.

Mandi in Pipi se potepata po puščavi. Najprej jima zmanjka vode, nato jima zbeži še kamela. Na srečo pa v pesku najdeta zlato svetilko. Je v njej duh? Ko že obupata, se izza sipine zasliši glas.

Sara in Raček se odpravita v park, ki pa je zaprt. Vrneta se domov in na spletu poiščeta vse bližnje parke. Ko najdeta primernega, natisneta zemljevid. Za vstop v ta park je treba plačati. Zakaj? Ker je "nobel". V njem so koncertni paviljon, odprta kletka s pticami, race, labodi … Toda ta park jima ni tako všeč kot tisti, v katerega zmeraj zahajata.

Rija bo nastopila v baletni predstavi, zato potrebuje nekaj veličastnega, da se bo okrasila. Tilka Riji posodi svojo posebno svetlečo zapestnico. Rija se počuti kot prava princeska. A med pripravami na nastop, Rija ugotovi, da je izgubila zapestnico. Ali je dovolj pogumna, da bo Tilki to priznala? Le kam je izginila njena zapestnica?

Rozi in Capko z Vidom in Nežko igrata tenis. Zelo zabavno je, a ko sta Vid in Nežka tik pred zmago, Capko s svojim super udarcem žogico odbije tako močno, da se ta sploh ne vrne.

Petrčku gre vse narobe! Prepričan je, da mu smolo prinaša njegova vrtavka Marta. To je res krivično! Pavlinčin srečni trak mu ne prinese sreče in Valentinček zanj zaman priredi DoVinčijev izum nesrečoščitnik, zato se Petrček skrije v ogromno škatlo in noče več ven.

Sally se znajde na poletnem taboru z novo deklico, ki ji je ime Eudora. Spoprijateljita se, skupaj spita pod milim nebom in gresta skupaj ribarit. Prijateljstvo pa se skrha, ko Eudora prepriča Linusa, da ji da svojo odejico. Bo Sally to prenesla?

Začela se je tekma za županski stolček ... Bo Tom premagal Direktorja?

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Lani je bilo v naši državi posvojenih 47 otrok; 30 jih je pred posvojitvijo živelo v Sloveniji, 17 pa v sedmih drugih državah. Kaj vse doživljajo otroci in posvojitelji? Kakšne so priprave na ta pomemben dogodek? Kateri postopki čakajo starše, ki želijo posvojiti otroka iz tujine? In kaj se zgodi, ko želi posvojenec poiskati biološke starše? O tem se bo v oddaji Moje mnenje z gosti pogovarjala Vida Petrovčič.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Levison potovanje po Kavkazu nadaljuje v Armeniji in pozabljenem evropskem vojnem območju Gorski Karabah, nato pa prečka mejo in odide v Iran proti Teheranu in Kaspijskemu jezeru, kjer se njegovo skoraj 4200 kilometrov dolgo potovanje naposled konča.

Kedves Nézőink, a Vendégem című adásunkban ma a dobronaki Kovač Katarináról láthatnak portrét.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Moj gost si boste lahko ogledali portret Katarine Kovač iz Dobrovnika.

15:45
Otroški program: Op!

Z kot Zofka je nova oddaja, ki jo bodo predšolski otroci ob sobotnih jutrih lahko spremljali v živo. Izmenjaje jo bodo vodili Nejko Smejko, Anka in Gaki v družbi navihanih Zane, Larsa in Karle. Sestavljali bodo besede in reševali besedne uganke, pri čemer bodo lahko sodelovali tudi gledalci. Spoznavali bodo poklice in izvedeli, čemu so namenjeni nekateri predmeti. Otroci zunaj studia bodo predstavljali živali in se oglašali iz delovnega kotička. Tudi hudomušnih pesmi ne bo manjkalo. Vse to pa bo tiho in mirno opazovala zofa Zofka …

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela, bodo v Stockholmu podelili letošnje Nobélove nagrade.
27. novembra 1895 je namreč Alfred Nobel v svoji oporoki največji delež svojega premoženja namenil za nagrade tistim, ki so v preteklem letu največ prispevali človeštvu na področju fizike, kemije, fiziologije ali medicine, literature in miru – za Nobelove nagrade.
Alfred Nobel je v oporoki še napisal: Moja izrecna želja je, da se pri podelitvi nagrad ne upošteva državljanstvo, temveč da se nagrada podeli najzaslužnejši osebi, ne glede na to, ali je Skandinavec ali ne.
Prve nagrade so podelili leta 1901. Do danes je 551 Nobelovih nagrad prejelo 876 posameznikov in 28 organizacij. V oddaji bomo pogledali, za kakšne dosežke so bile podeljene letošnje nagrade za fiziologijo ali medicino, fiziko in kemijo.

Minimalna ideja, uresničena kar se da minimalno, je dala ime umetnostni smeri v 60. letih 20. stoletja. V Sloveniji lahko vanjo štejemo umetnike tako imenovanega neokonstruktivizma.
Minimalno se je iz umetnosti in literature kmalu razširilo tudi na druga področja našega življenja tudi na ulice mest, kjer že zunanjost stavb kaže minimalistični rek – »manj je več«.
Za marsikoga pa minimalizem postaja način življenja. V prid kakovostnejšemu življenju pa se lahko odrečemo ne samo stvarem, ampak tudi nenehnemu stiku z najrazličnejšimi informacijami.

Živa je mislila, da je ona tista, ki ve vse. Na koncu mora priznati, da ne ve ničesar, da pa lahko skupaj s prijatelji najde marsikateri odgovor.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Tarči s predstavniki političnih strank. Kako iz slepe ulice, v kateri smo se znašli, ker ukrepi za zajezitev epidemije ne učinkujejo? Je to primeren čas za menjavo oblasti? Je po vrnitvi Karla Erjavca na vrh DeSUS-a Jože P. Damijan kot alternativni mandatar odpisan? Ali je v igri kdo tretji?
V Globusu o prehranski krizi, ki jo pandemija še poglablja. Lakoto trpi 690 milijonov ljudi, letos bi se število lačnih lahko povečalo še za 130 milijonov. Bo svet znal preprečiti grozečo tragedijo? Kako je s prehransko varnostjo v času epidemije covida 19 v Sloveniji?
V Točki preloma o prevozu in hrambi cepiv, enem največjih izzivov v sedanji zdravstveni krizi. Kolikšen je prispevek slovenskih podjetij in slovenske znanosti? In: kako so Luče postale prva samooskrbna energetska skupnost pri nas in vzorčni primer za Evropo?

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Predstavili bomo izsledke raziskave o kulturno-kreativnih delavcih v času virusa COVID-19 in intermedijski festival Pixxelpoint. Prebrali smo knjigo Samohodec, ki jo je po motivih iz življenja Igorja Vidmarja spisal pisatelj in pesnik Jurij Hudolin in si ob mednarodnem dnevu človekovih pravic ogledali razstavo SPIROU4RIGHTS.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V oddaji Osmi dan bomo preverili, zakaj imenovanja novih direktorjev muzejev tako razburjajo stroko – skrb vzbuja tako kršenje zakonodaje pri postopkih kot tudi neupoštevanje strokovnih kriterijev. Preverili smo, ali je resnično prišlo do kršitev, kdo je novi direktor osrednjega muzeja pri nas in zakaj je tako nujno, da muzej vodi strokovnjak s področja, ki ga pokriva muzej. Predstavili bomo letošnja dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo, pisatelja Ferija Lainščka in arhitekta Marka Mušiča, ter prejemnike nagrad Prešernovega sklada. Režiser letošnje proslave David Sipoš bo predstavil njen koncept. Ob koncu letošnje Animateke smo podrobneje spremljali zanimiv izbor celovečernih animiranih in dokumentarnih filmov, ki med drugim razkrivajo spolno nasilje kot sredstvo v oboroženih spopadih. Predstavljamo prevajalko Simono Škrabec, prejemnico Lavrinove diplome za pomemben prispevek na področju posredovanja slovenske književnosti v druge jezikovne kulture. Ob desetletnici delovanja glasbene skupine Torul, uspešne predstavnice slovenske klubske glasbe predvsem v tujini, smo se pogovarjali z njenim ustanoviteljem.

Neron, zloglasni rimski imperator velja za psihotika, ki je dal požgati Rim in zagrešil umore matere, soproge in na tisoče kristjanov. Pa se je to res zgodilo? Se je Neron vedel kot drugi vladarji in je bilo vse le zarota zoper njega? V tej igrano-dokumentarni oddaji zgodovinarji, psihologi, kriminalisti in toksikologi z empiričnimi preizkusi in na podlagi dognanj sodobne znanosti razpletejo mrežo laži in intrig.

10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela, bodo v Stockholmu podelili letošnje Nobélove nagrade.
27. novembra 1895 je namreč Alfred Nobel v svoji oporoki največji delež svojega premoženja namenil za nagrade tistim, ki so v preteklem letu največ prispevali človeštvu na področju fizike, kemije, fiziologije ali medicine, literature in miru – za Nobelove nagrade.
Alfred Nobel je v oporoki še napisal: Moja izrecna želja je, da se pri podelitvi nagrad ne upošteva državljanstvo, temveč da se nagrada podeli najzaslužnejši osebi, ne glede na to, ali je Skandinavec ali ne.
Prve nagrade so podelili leta 1901. Do danes je 551 Nobelovih nagrad prejelo 876 posameznikov in 28 organizacij. V oddaji bomo pogledali, za kakšne dosežke so bile podeljene letošnje nagrade za fiziologijo ali medicino, fiziko in kemijo.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov