Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 23. jan. 2021

TV Slovenija 1 • Sob, 23. jan.

Nocoj v Kulturi spletna premiera predstave Tri sestre v Anton Podbevšek Teatru, ki jo je režiral plesalec in koreograf Gregor Luštek. Skupinska razstava ob zaključku programa Akademski oreščki v projektnem prostoru Fotopuba in v Fundaciji Ulay. Na radiu Ars igralci Lutkovnega gledališča Ljubljana berejo pravljice iz različnih ljudskih izročil, v kulturi bivanja pa tokrat o lesenih igračah Clicques.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Otroški program: Op!

Paola kolesari s prijatelji in išče strmine. Želi se preizkusiti v gorskem kolesarjenju. Po stezi je težje kolesariti kot je mislila, saj je blatna in zelo spolzka. Paola nekaj krat pade, a nikoli ne obupa. Želi doseči svoj cilj in prekolesariti zahtevno stezo čisto sama. Ali ji bo uspelo? Močno držimo pesti!

Lojzkova sestrica Zofi je žalostna, ker je izgubila svojega medvedka. Prav kmalu se bo stemnilo, medvedka pa še zmeraj niso našli. Lojzek zato nariše sovo, ki ima oster vid in sluh in še posebej dobro vidi prav ponoči.

Prijatelji v Čarnem zalivu se veselijo, ker Nana peče školjčno štruco. Lili gre iskat barona Jelena, ki ima štruco zelo rad, a se izgubi v njegovem zaraščenem vrtu. Kmalu se vsi prijatelji znajdejo v težavah!

Pomlad je in Riko se zaljubi v čudovito cvetlico. Za svoja prijatelja se sploh ne zmeni več, kar se zelo zameri Teu. Potem pa zapiha močan veter in rožica je v nevarnosti, da jo bo izruval s koreninami vred. Edino Teo jo lahko reši …

Bratranca Zajca se nočeta več družiti s Hopom, zato se ga usmilijo Kalimero in prijatelji, in ga povabijo v svojo družbo. A vse to je le ukana, ki si jo je izmislil Hop, da bi Kalimeru ukradel novi strip. Kalimero spozna prevaro in Hop mu mora obljubiti, da se bo poboljšal.

Fredi mora počistiti slačilnico, zato trening kužkov vodi novi robot, ki pa je zelo ukazovalen. Kužke drugega za drugim pošlje z igrišča in okrcani igralci kmalu spoznajo, da bi bilo skrbeti za red in trenirati s Fredijem.

Ernestu preseda, da njegova soseda neprestano vohuni za njim. Da bi jo ozdravil slabe navade, se odloči, da jo bo potegnil za nos. V glavnih vlogah zablestita Celestinca in Boltež.

Nejko in Zana bosta imela zanimivo šolo smejanja. Menite, da takšne šole ni? Morda pa obstaja… Da se ne bo samo smejalo, sta povabila v goste pravega učitelja Miho Ribiča, ki bo izvedel in razložil znanstveni poskus.

Precej zobrno, ko izpade zob, se vam ne zdi? In kdo bo prišel ponj? Zobna miška, zobna vila ali morda celo zobni zmaj? Deček Finn načrtuje zelo zanimivo past, v katero se bo ujela zobna vila, medtem ko Lovro in Bor pričakujeta zobnega zmaja. Le kdo bo prišel prej?

Dylan Eliasu v šoli močno otežuje življenje. Elias se trudi ohraniti mirno kri, ko pa mu končno prekipi, jo namesto Dylana skupi učitelj. Eliasova mama ne verjame Buckovi zgodbi, dvomi pa tudi o njegovi zdravi pameti. Nazadnje se odloči, da ga bo peljala na slikanje glave.

Buck spi na kavču, toda vsem je jasno, da potrebuje svojo sobo, saj nima niti najmanjšega občutka za to, kaj se spodobi in kaj ne. Najprej mu hočejo urediti bivališče na vrtu, v šotoru, nazadnje pa pristane na podstrešju. Elias in Buck se odpravita v trgovino z računalniškimi igrami, da bi kupila najnovejši del Buckove igre, toda tam se stvari malce zapletejo.

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

Skupina glasnih mladih plamencev v telovadnici odkrije tekalno stezo. Hišnik jih poskuša utišati.

V štirinajsti oddaji se pomerijo Amber Lina, Jože Avgust in Matija iz OŠ Poljane (rumeni) ter Domen, Dominik in Matej iz OŠ Šenčur (vijolični). Astronomija, kemija in šah so njihovi aduti, pripomočki naših prednikov pa so zanje prestari. Za smeh in popestritev poskrbi posebna telovadba v oziroma iz labirinta, Rubik pa za dvojne točke.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

Povodna konja sta zaljubljena in njuno dvorjenje vsem na očeh zmoti tekmo v metanju diska.

Učenci prve triade iz devetih regij se v torek vračajo v šolske klopi. V Infodromu smo prisluhnili njihovim prvim odzivom. Vsi drugi pa boste pouk še vedno spremljali na daljavo. Tudi največjega sejma izobraževanja in poklicev v Sloveniji, Informative, se danes in jutri lahko udeležite le na daljavo, na spletu. Enako bo letos z informativnimi dnevi. Nekaj devetošolcev smo vprašali, ali je izbiranje srednje šole zato kaj težavnejše. V rubriki Podrobno pod lupo smo razložili, kaj je to ustavno sodišče, govorili pa smo tudi o žalovanju. Luka in Anja sta nam zaupala, kako sta se počutila, ko je decembra umrla njuna prababica. Govorili smo z osmošolcem Viacheslavom, ki je sprogramiral spletno klepetalnico, in breakdancerjema Jašo in Vitjo.

V sprintu na 100 metrov se pomerita noj in žirafa. Ko se noj poškoduje, kljub bolečinam noče zapustiti steze.

Ustvarjalci Osvežilne fronte oddajo še vedno pripravljajo na daljavo, kar jih je spodbudilo tudi k tokratni temi. Primerjali bodo komunikacijo včasih in danes, preverili, kaj se dogaja z jezikom, ko pogosto komuniciramo le še s pametnimi telefoni in o razmišljali o tem, ali bomo v prihodnosti res komunicirali z branjem milsli. Več v soboto dopoldne na TV SLO 1.

V Tarči: Slovenija čaka, da se bo število hospitaliziranih zmanjšalo in bomo lahko rahljali ukrepe, v oči pa bodejo visoki zneski plačila bolnišnicam za covidne bolnike. Za bolnika s covidom 19, ki ni imel nobenih zapletov, bolnišnica prejme 8000 evrov, kar presega stroške marsikatere zelo zahtevne operacije. Kaj vse je všteto v te stroške? Kdo jih preverja? Medtem pa se številni bolniki sprašujejo, kdaj bodo na vrsti za druge operacije in preglede.

Potres v Petrinji je na noge dvignil tudi vso hrvaško skupnost pri nas: Zveza hrvaških društev v Sloveniji je s 1500 člani in s pomočjo slovenskih društev in podjetij do zdaj zbrala za 55 ton pomoči. Pomoč je zbiralo tudi Hrvaško kulturno društvo v Mariboru. Leto dni ga vodi Koraljka Čeh, ki je bila tokrat gostja v našem studiu. Spregovorila je tudi pouku na daljavo za otroke priseljence, saj dela kot knjižničarka in pomočnica ravnateljice na OŠ Janka Padežnika v Mariboru. Objavljamo tudi pretresljivo izpoved Anadele Sinanović, priseljenke iz Bosne in Hercegovine, ki se je sama učila šolanja na daljavo, da bi lahko pomagala otrokoma, ki veliko ur preživita sama doma, 11-letna hči pa je , ko je bila sama doma, po nesreči zažgala preprogo. Kdaj se bodo šole odprle za vse učence? NaGlas!

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Predstavljamo bradato agamo. avstralskega puščavskega kuščarja, ki je zelo pogost domač ljubljenček. Obiskali smo Tropsko hišo v Celju, kjer bo, ko bodo razmere dovoljevale, mogoče občudovati več kot 50 živalskih vrst in 200 vrst rastlin. Družili smo se z mladički pasme Cavalier King Charles španjel in francoskih buldogov, pri priznani slovenski vzrediteljici. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Brez znamenitega komendskega župnika in upravitelja posesti malteškega viteškega reda Petra Pavla Glavarja ne bi bilo cerkve sv. Ane, saj jo je dal zgraditi v spomin na svojo neznano mater. Baročna cerkev je eden naših največjih kulturnih spomenikov, k njej pa so se nekdaj zgrinjali romarji. Danes je slavna božja pot v Tunjicah pozabljena, v strokovnih knjigah pa je njen spomin ohranil domačin France Stele, ki je bil umetnostni zgodovinar in utemeljitelj spomeniškega varstva na Slovenskem.

Poklicna naglušnost spada med najpogostejše poklicne bolezni povsod po svetu. Vendar pri nas poklicnih bolezni že 30 let ne odkrivamo. Ko ljudje po desetletjih dela v hrupnem okolju postanejo naglušni, niso upravičeni do odškodnine, ampak zgolj do slušnega aparata. Po podatkih zdravstvene zavarovalnice je samo v letu 2019 na novo prejelo slušni aparat 17.336 oseb. V resnici nas hrup obdaja na vsakem koraku, pri čemer niso šole in vrtci nobena izjema. In ker je preventiva vedno boljša kot kurativa, zdrav sluh pa vreden več kot vsaka odškodnina, je sluh pomembno zaščititi. Učinkovit način zaščite bodisi na glasnih zabavah bodisi na delovnih mestih so slušni čepki, izdelani po meri in z vgrajenimi frekvenčnimi filtri, ki ublažijo velike jakosti hrupa, a še vedno omogočajo komunikacijo.

Tridelna dokumentarna serija v prepletu antropologije, znanosti in zgodovine raziskuje nastanek in razvoj družbenih omrežij ter njihov vpliv na naša življenja.

2. del: Zmagovalec pobere vse
V drugem delu serije bomo videli, kako je internet, ki je bil zasnovan kot omrežje brez enotnega nadzora, prišel pod vpliv peščice velikih korporacij. Te so začele kovati dobiček z domislicami, kot je zaračunavanje oglaševalcem za vsak uporabnikov klik na oglas. Tako se je tudi v primeru omrežij potrdilo načelo, ki izvira iz evangelija po Mateju: Kdor ima, se mu bo dalo in bo imel obilo. Videli bomo tudi, kako so v 60. letih prejšnjega stoletja v Sovjetski zvezi načrtovali računalniško omrežje, ki bi lahko prehitelo ameriški internet, a so projekt zaradi prevelikih stroškov opustili.

Podobe arhitektke in slikarke Mojce Fo so zgovorne že same po sebi. Njeni upodobljeni liki ne potrebujejo besed, da jih spoznamo. Svet, v katerega umešča svoje pravljične like, je poln fantazij, čudežev skrivnosti in arhetipskega.
Domžalski slamniki so bili pred stoletjem zelo poznan modni dodatek na policah pariških butikov, ki pa so žal s pohodom umetnih meterialov padli v pozabo. Oblikovalka Ana Cajhen, se je odločila za njihovo obuditev – za izdelavo sodobnih slamnikov na star, tradicionalen način.
Cerkev sv. Ane v Tunjicah pri Kamniku velja za enega od biserov slovenske poznobaročne arhitekture. Prisluhnili smo zgodbi o tem, kako je na predalpskem gričevju zrasla očarljiva cerkev z odličnostjo velemestnih stolnic in hkrati ostala priljubljena romarska pot.
Območje med Okro in Albijsko goro, kot so gori Snežnik in Nanos omenjali grški in rimski pisci, je že v prazgodovinskih časih veljalo za najnižji alpski prehod iz Panonije na severni Jadran. Na tamkajšnjem Taborskem grebenu so nastala številna prazgodovinska gradišča.
Tartufe so v preteklosti imenovali za hrano bogov. Še vedno veljajo za naravni afrodiziak, zato se jim tudi danes pripisuje čudežna moč, na katero prisegajo številne znane osebe. Slovenija je ena od štirih evropskih držav, v katerih se nabirajo ti sloviti gomolji – tartufi.

1. VRT V ROŽENPLJU
Januarja že načrtujemo kolobar in nove posevke zelenjavnih vrtov. Tako je storil tudi Davor Špehar. Novo sezono bo pričel kmalu, s sajenjem sadik zelja na gredo, kjer zdaj še raste motovilec. Preverili smo, kakšni so njegovi letošnji načrti setev in sajenja na prostem in v rastlinjaku.
2. ZIMSKA PODOBA VRTA HRUŠEVEC
Tudi s snegom pokriti vrtovi imajo svoj čar. Obiskali smo vrt Hruševec v Šentjurju. Na njem pravkar cvetijo telohi, kmalu se bo razcvetela blagajana, volčin, ki so ga prvič odkrili pri nas, v bližini Polhovega Gradca. V zelenih in srebrnih odtenkih se bahajo nekateri iglavci.
3. PROSENE ENERGIJSKE PLOŠČICE
Potrebujemo nekaj prosa, suhega in svežega sadja, mleka in cimeta pa lahko z nekaj spretnosti naredimo okusne energijske ploščice.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
V oddaji Ambienti pokažemo leseno montažno hišo za šestčlansko družino, sodobno stanovanje za mlado družino in vrt z naravnim plavalnim ribnikom.
Šestčlanska družina iz Štajerske je potrebovala novi dom. Kot arhitektka in ljubiteljica lesa se je snovalka hiše odločila za nadstandardno leseno montažno gradnjo, ki preseneča na vsakem koraku.
Prijetno sodobno stanovanje blizu središča Ljubljane v določenih elementih ponuja hotelsko udobje. Kar ni čudno, saj je mlada družina ves čas razpeta med dvema domovoma. Eden je na severu Evrope, eden pa v Ljubljani.
Vrt na robu Ljubljane leži ob potoku, ki ga skriva gosto drevje. V dveh desetletjih se je lepo vrasel v okolico, tako da ponuja roko tako bližnjim živalim kot rastlinam. Lastnika sta biologa in spoštujeta naravo. Ker je vode v potoku premalo za kopanje, sta poiskala možnost, kako uresničiti svojo željo po plavanju v naravnem bazenu na domačem vrtu…

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsak teden povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda bo Zadnja beseda?

Kdor se vselej samo strinja, bo težko našel priložnost povedati tudi kako svoje mnenje.
(Jean Paul Sartre)

Razmišlja Rok Gros

Vladek Betki vrne rožni namaz, ker je zanič. Kako je to mogoče, ko pa je Betka tako izvrstna kuharica? Še bolj neverjetno pa je, da zdaj izvrstni rožni namaz dostavljajo iz štora. Betka zavoha prevaro in pozove goljufe, da se pred vsemi pomerijo z njo v kuhanju.

Povodni konji in sloni tekmujejo na pomembni košarkarski tekmi. Nastop navijačic med odmorom bi lahko spremenil njen potek.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Silvestrski sedmi protikoronski sveženj pomoči je prinesel spremembe pri upokojevanju. Delodajalec bo lahko delavca, ki bo izpolnjeval pogoje za starostno upokojitev, upokojil. Ta sprememba je dvignila nemalo prahu med sindikati, ki vladi očitajo, da je zlorabila interventno zakonodajo in prvič v zgodovini samostojne države spremenila sistemski zakon brez dogovora s socialnimi partnerji ter s tem omogočila »prisilna upokojevanja«. Fiskalni svet celo meni, da bo ogrožena vzdržnost pokojninske blagajne. Delodajalci pa spremembo podpirajo.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
V prvi oddaji nove sezone bomo spoznali Davida Vogrinca iz Šentjurja. David je magister biotehnologije, trenutno pa sredi doktorskega študija. V kratkem bo prvič postal očka, ko ima čas, zaigra klarinet in je član Pihalnega orkestra Šentjur. Taborniki so mu za vedno spremenili življenje, saj je tam spoznal svoje dekle. Za svojo super pomoč je izbral prijatelja iz otroštva, Blaža Tisla.

Sojenje Kevinu se nadaljuje in zdi se, da bodo forenzični dokazi dovolj, da se potrdi njegova nedolžnost, toda tožilstvo dobi namig in Emminih upov je konec. Zato sklene dogovor s tožilstvom, v katerem bo Kevin priznal uboj in tako ga bodo takoj izpustili iz zapora, saj je kazen, določeno za to, že odslužil. Kevin dogovor sprejme, ker hoče biti s sinom. Emma odpotuje v Birmingham na srečanje z Jusefom, kjer odkrije, da ni to, za kar se je izdajal.

FEARLESS / Velika Britanija / 2017
scenarij: Patrick Harbinson
režija: Pete Travis
v glavnih vlogah: Helen MCrory, Jonathan Forbes, Sam Swainsbury, Rebecca Callard, Wunmi Mosaku, Robin Weigert, John Bishop, Jamie Bamber, Emma Hamilton, Michael Gambon

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

21:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:05
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ponoči, ko Los Angeles spi, s hitrimi avtomobili, dragimi kamerami in policijskimi radijskimi postajami oborožene ekipe krožijo po mestu v želji po dobri zgodbi.
Ti svobodnjaki, znani kot nočni kroniki, iščejo nesreče, požare, umore in druge nezgode v upanju, da bodo reportaže prodali lokalnim TV-postajam. Kot žogice v fliperju drvijo z enega prizorišča na drugega, žene pa jih enačba, ki kriminal in žrtve spreminja v dolarje in cente.
Brezposelni Louis Bloom v tem prepozna odlično karierno priložnost, a za ceno slave počasi briše mejo med opazovanjem in sodelovanjem v zločinu.
Jake Gyllenhaal in Riz Ahmed sta se na vlogi pripravila tako, da sta se v Los Angelesu pridružila resničnim nočnim kronikom in jih spremljala med njihovim delom. Gyllenhaal je poleg tega za vlogo s pomočjo intenzivne vadbe izgubil devet kilogramov. Ideja o preoblikovanju telesa je bila njegova, saj si je svoj lik predstavljal kot lačnega kojota.

Originalni naslov: NIGHTCRAWLER
Leto produkcije: 2014
Država: ZDA
Žanr: kriminalna drama
Režija: Dan Gilroy
Scenarij: Dan Gilroy
Igrajo: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton, Riz Ahmed

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Silvestrski sedmi protikoronski sveženj pomoči je prinesel spremembe pri upokojevanju. Delodajalec bo lahko delavca, ki bo izpolnjeval pogoje za starostno upokojitev, upokojil. Ta sprememba je dvignila nemalo prahu med sindikati, ki vladi očitajo, da je zlorabila interventno zakonodajo in prvič v zgodovini samostojne države spremenila sistemski zakon brez dogovora s socialnimi partnerji ter s tem omogočila »prisilna upokojevanja«. Fiskalni svet celo meni, da bo ogrožena vzdržnost pokojninske blagajne. Delodajalci pa spremembo podpirajo.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov