Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 29. jan. 2021

TV Slovenija 1 • Pet, 29. jan.

Nocoj v Kulturi med drugim tudi; v Škucu v Ljubljani razstava Tadeja Vaukmana z naslovom Ne kažite tega mojemu otroku, reportaža iz snemanja filma Zbudi me, režiserja Marka Šantiča in o filmu The Marksman z Leeamom Neesonom v glavni vlogi.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Že v časopisu Slovenec iz leta 1938 so zapisali, da slovenski ribiči ob Adriji pravijo, da mora riba trikrat plavati - v vodi, v olju in v vinu. Ribe so bogat vir beljakovin, vitaminov in mineralov. Danes pa bodo osrednja sestavina kuhinje, recepte za kar nekaj preprostih in osnovnih ribjih jedi nam zaupa Boštjan Palčič. Z nami bodo tokrat kuhali tudi kolegi v Kopru - začnemo takoj po 8. uri. Kako vam gredo kaj od rok sestavljanke? 29. januar je svetovni dan sestavljank. Znanstveniki so odkrili, da med sestavljanjem uporabljamo obe strani možganov, izboljšujemo spomin in kognitivne sposobnosti. Več pa s psihologom Iztokom Žilavcem. Pri sklanjanju imen in priimkov je jezikovno slovnično pravilo jasno: pri moških sklanjamo ime in priimek, pri ženskah pa samo ime. Pa vendar smo kdaj v zagati, kako je prav. Zato v jezikovnem kotičku razrešujemo jezikovne dileme s Kristino M. Pučnik. Izpolnjevali bomo tudi vaše glasbene želje, vabljeni v našo družbo!

V pristanišču v Kopru se morje najgloblje pri nas zajeda v celino, zato je to odličen strateški položaj za pristanišče. Toda pretovarjanje in skladiščenje tovora zelo obremenjujeta tla, in ta v Kopru za pristanišče niso najprimernejša. Kako je potekala njegova gradnja?
Prva ladja je v Luki Koper pristala leta 1958. Od takrat se je pristanišče za nekajkrat povečalo in lani so tam privezali kar 1703 ladje. Koprska luka pa se bo še širila. Kako in kdaj bodo zgradili nov pomol?
Kakšen pa je vpliv pristanišča na življenje v morju? Pričakovali bi, da pristaniška dejavnost negativno vpliva na tamkajšnje živali in rastline, a so raziskave pokazale prav nasprotno.

V bolnici začnejo s preiskavami, ki so namenjene predvsem preutrujenim poslovnežem. Ana in dr. Vasja se pogovarjata o poroki. Lucija ugotovi, da ji je všeč Jaša, kar zelo zabava Katjo. Pia je popolnoma iz sebe zaradi prihoda njenega moža iz Amerike. Penzl in Jaša sta navdušena nad Nikinim portretom.

Reke in potoki so poplavljali od nekdaj in tudi suše niso nič novega. Še nedolgo tega smo govorili o petstoletnih in stoletnih poplavah in sušah, danes pa so te veliko bolj pogoste. Pridejo nenadoma in povzročajo katastrofe. Suše se pojavljajo celo tam, kjer jih nekoč niso poznali. Zakaj je tako? Podnebne spremembe so izmerjeno dejstvo, povzročamo pa jih ljudje sami. Klimatološki podatki potrjujejo, da se je Slovenija v zadnjih 30-ih letih ogrela za stopinjo in pol. Seveda segrevanja ne moremo ustaviti, lahko pa ga upočasnimo in se na podnebne spremembe ustrezno odzovemo. Kako bomo to storili?
*Za stopinjo preveč* je dokumentarni film, v katerem o podnebnih spremembah in nenadnih vremenskih pojavih spregovorijo klimatologi, agrometeorologi in hidrologi ter tudi tisti, ki jih vremenske katastrofe neposredno prizadevajo.

V Globusu o razblinjenih sanjah arabske pomladi. Kakšno upanje je podžigalo protestnike pred desetletjem in kaj je revolucija v resnici prinesla?

V Točki preloma: Kako je slovenski ekipi za ptičjo hišico uspelo zbrati več kot 4 milijone evrov in kako se pripravlja na proizvodnjo? Pa tudi - kako trajnostna so slovenska podjetja?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dopisnik švicarske televizije Christof Franzen se po desetih letih dela v Moskvi vrača domov, a si za konec zada izziv. Kot popotnik, ki ga tokrat ne zanima visoka politika, se poda na goro Elbrus, razišče Bajkalsko jezero in Sibirijo in si privošči še petje božičnih pesmi z izvrstnim zborom v Sankt Peterburgu.

4. del: Sankt Peterburg iz zaodrja
Christof Franzen si želi enkrat zapeti s poklicnim zborom. Dobil je priložnost, da v Sankt Peterburgu s cerkvenim zborom zapoje pri polnočni maši v katedrali sv. Izaka.
Mu bo uspelo do pravoslavnega božiča ujeti vse tone? Med pripravami bolje spozna tudi Sankt Peterburg in razkrije drobec življenja za zlatimi zavesami carskega mesta.

Poklicna naglušnost spada med najpogostejše poklicne bolezni povsod po svetu. Vendar pri nas poklicnih bolezni že 30 let ne odkrivamo. Ko ljudje po desetletjih dela v hrupnem okolju postanejo naglušni, niso upravičeni do odškodnine, ampak zgolj do slušnega aparata. Po podatkih zdravstvene zavarovalnice je samo v letu 2019 na novo prejelo slušni aparat 17.336 oseb. V resnici nas hrup obdaja na vsakem koraku, pri čemer niso šole in vrtci nobena izjema. In ker je preventiva vedno boljša kot kurativa, zdrav sluh pa vreden več kot vsaka odškodnina, je sluh pomembno zaščititi. Učinkovit način zaščite bodisi na glasnih zabavah bodisi na delovnih mestih so slušni čepki, izdelani po meri in z vgrajenimi frekvenčnimi filtri, ki ublažijo velike jakosti hrupa, a še vedno omogočajo komunikacijo.

Kedves Nézőink! Ma a Hidakkal jelentkezünk. Az adás tartalma:

- megemlékezés a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából;
- visszatérhettek az iskolába az általános iskola első három osztályának tanulói;
- agrár-vándorbölcső Hodoson;
- a Jó tanuló, jó sportoló című felhívás muravidéki nyertese;
- járványok az irodalomban.

Drage gledalke in gledalci, v današnji oddaji Mostovi si lahko ogledate naslednje prispevke:

- mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta;
- učenci prvega triletja so se vrnili v šolske klopi;
- kmečka potujoča zibelka na Hodošu;
- prekmurski zmagovalec natečaja Dober učenec, dober športnik;
- epidemije v literaturi.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Iskalki fosilov
Dana na plaži izkopava fosile in pri tem sreča svojo vzornico Mary Anning, slavno angleško iskalko fosilov iz 19. stoletja. Skupaj ugotovita, čigav je fosil s plaže. To je okamnela plavut želve iz pradavnine.

Reševalni dinovlak
Dana se zelo veseli vožnje z vlakcem, Sara pa malo manj, zato ji Dana predlaga igro. Pretvarjali se bosta, da sta na vlakcu, ki rešuje dinozavre. Čaka ju že prva naloga. Malemu triceratopsu je za petami tiranozaver.

Ustvarjalci Osvežilne fronte oddajo še vedno pripravljajo na daljavo, kar jih je spodbudilo tudi k tokratni temi. Primerjali bodo komunikacijo včasih in danes, preverili, kaj se dogaja z jezikom, ko pogosto komuniciramo le še s pametnimi telefoni, in razmišljali, ali bomo v prihodnosti res komunicirali z branjem misli.

V Infodromu smo na Osnovni šoli doktorja Ivana Korošca Borovnica v torek spremljali tretješolce, ki so se po treh mesecih ponovno srečali z učitelji in sošolci. V rubriki Podrobno pod lupo smo razložili, kaj je to angleška različica novega koronavirusa, otroški poročevalec Rok pa je raziskal, kako sledilnik za covid-19 iz množice podatkov razbere, kaj se dogaja z novim koronavirusom. V Infogromu smo se z učenci OŠ Prežihovega Voranca Ljubljana pogovarjali o Wikipediji, ki praznuje 20 let, v Spletkah pa je Mateja pripravila poseben športni izziv.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta nas opominja na najbolj temačno plat 20. stoletja, ko je bilo sistematično umorjenih okoli 6 milijonov Judov. O pomenu spominjanja z zgodovinarjem Renatom Podbersičem in Robertom Waltlom, direktorjem judovskega kulturnega centra Ljubljana.
Islamska verska skupnost v RS predvsem v letu 2021 pričakuje, da bomo premagali epidemijo koronavirusne bolezni in da bodo lahko nemoteno začeli potekati verski obredi v novem kulturnem centru, džamiji v Ljubljani, ki so jo odprli lani. Svoje dejavnosti pa v teh težkih in negotovih časih epidemije usmerjajo v humanitarno pomoč najšibkejšim in vsem, ki potrebujejo njihovo pomoč.
Pomembno je, da smo v težkih časih povezani, da se podpiramo in da skupaj premagujemo stiske, poudarja mag. Zmago Godina, predsednik Krščanske adventistične cerkve v RS.

Bitzerjeva zoprna piščalka jezi prebivalce kmetije, a ko izgine, detektiv Jon posumi, da so jo ukradli. Odloči se, da bo izsledil krivca. A preiskavo ovirajo lažne sledi in zavajanje.

Plamenec se trudi pred sodniki na krogih nastopiti po svojih najboljših močeh.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Oplotnici smo posneli 4. Festival pod Pohorjem. Gre za mlad narodno-zabavni dogodek. Vabljeni k ogledu.

Obiskali smo odmaknjeno dolino v Karavankah, na meji
med Avstrijo in Slovenijo. Zdravko Haderlap živi na avstrijski strani, 10 kilometrov jugovzhodneje pa stoji kmetija Vide Matk na slovenski strani. Ljudje na tem območju govorijo slovensko in nemško in so bili skozi zgodovino vedno tesno povezani.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj v Kulturi o dveh knjigah; Rapsodija za gledališče Alaina Badioua in Raztrgajmo Nebo Paola Giordana, predstavili vam bomo tudi novo Diorjevo kolekcijo predstavljeno na Fashion weeku v Parizu.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Jim Carrey igra Andyja Kaufmana, največjega čudaka v zgodovini ameriške popularne kulture.

Andy Kaufman je že kot majhen otrok rad nastopal. Ko odraste, na odru privzema različne vloge, ki se v stresnih situacijah pojavijo tudi v resničnem življenju. Tako kot on so tudi njegovi nastopi ekscentrični, zato ga občinstvo pogosto zavrača. Nekega večera pa eden od njegovih čudaških nastopov pritegne pozornost agenta, ki za Andyja dobi vlogo v sitcomu Taksi. Klovnovski lik Andyja izstreli med zvezde, njemu pa vzbuja grenke občutke, saj se nima za komika, temveč za naslednika na glasbi in plesu utemeljenega vodvila. V naslednji etapi svoje zvezdniške kariere mora zadovoljiti tudi visoka pričakovanja občinstva, ki na podlagi Andyjeve komedije pričakuje šok za šokom. Andy se v tem duhu loti svojega najbolj čudaškega projekta: rokoborbe z ženskami. V ringu spozna ljubezen svojega življenja in si hkrati uniči kariero.

Izvirni naslov: MAN ON THE MOON / Ameriški film, 1999 / Režija: Miloš Forman / Scenarij: Scott Alexander, Larry Karaszewski / Igrajo: Jim Carrey, Danny DeVito, Gerry Becker

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov