Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 7. feb. 2021

TV Slovenija 1 • Ned, 7. feb.

07:00
Živ žav

Milan se s prijatelji zabava v lunaparku. Vsi si želijo še na veliki vrtiljak in se trudijo prepričati uslužbenca, da imajo že dvanajst let. Toda ta jim razloži, da morajo biti za kaj takega dovolj veliki, sicer se lahko pripeti nesreča.

Poletje je in Teo si srčno želi medu. Toda čebela ga nima niti za kapljico: vse cvetje je izginilo, zato nikjer ne more nabrati medičine. Teo je razkačen, Ava in Riko pa mu obljubita, da bosta razvozlala skrivnost.

Zajček Belko se izgubi v samopostrežni trgovini, ker se odpravi po svoje. Sprva je malce zbegan, a se spomni, kaj mora storiti v takem primeru. Na poti do blagajne naloži v voziček, kar si želi, blagajničarki pa pove, da se je izgubila njegova mamica …

Mandi in Pipi odpotujeta na Kitajsko. Ogledati si želita pande, na izletu pa doživita še mnogo več, saj rešita mladička, ki med obiranjem bambusa štrbunkne v vodo.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Jurij in Pavel skrbno zgradita najdaljšo stezo iz domin na svetu, a pri igri ju zmoti štorklja.

Medved se odpravlja na zimsko spanje. Toda za čuda ne more zaspati. Moti ga glasni čriček. Medved ga vztrajno išče. Je v skodelici, v košari z drvmi, na stojalu? Medved od jeze zarjove in pade na posteljo. Takrat se mu čriček pokaže.

Niko in Betka se naučita, da kljub zabavanju ob igri ne smeta pozabiti na želje drugih.

Alma ima čarobnega hroščka, ki lahko izpolni željo, a le v Čarobni puščavi, zato se druščina z letalom odpravi tja. Na poti v Čarobno oazo jih Ali Buba izzove na dirko s letečimi preprogami.

Hinko, mali pingvin, pogreša svoj stari dom, kjer se je lahko vsak dan sankal.

Čarli in Lola se skupaj igrata z igralnim kompletom "Moje malo mesto", ki sta ga dobila od dedka in babice. Lola bi rada imela zase cvetlice, drevesa, metulje in živalski vrt, Čarli pa letališče z nadzornim stolpom ter velikansko vzletno stezo. Čarli se kmalu tako zatopi v igro, da hoče imeti vse zase, Lola pa je zaradi tega neskončno žalostna. Le kako se bo to končalo?

Trobka poskuša uspavati Malega noja in mu zapoje uspavanko. Kakšna napaka! Noj prvič sliši petje, se navduši in še sam poskusi nekaj zapeti. A žal nima posluha in s petjem kali mir celotne džungle. Trobka in Skok se trudita, a ga ne moreta ustaviti. Vse, kar lahko naredita, je, da Malemu noju ponudita učne ure petja.

Noč je in na nebu se bleščijo zvezde. Pepa in Jure čez pižami oblečeta plašča in gresta opazovat zvezde. Oči pujs jima pokaže, kako najdeš zvezdo Severnico.

Mali Timotej ima prijatelja krta, s katerim dela snežene kepe. Mislita, da sta naredila največjo sneženo kepo v vesolju. Ampak ta ni nič proti Jupitru! Ta planet jima bo pokazal, kako je postal tako velik. Nekoč davno je bil kamenček ...

Tiger Šir kan prisili šakala Tabakija, da se spoprijatelji z volčjima mladičkoma in ju zvabi v Šir kanov brlog. Šir kan namreč ve, da ju bo Mavgli poskusil rešiti!

Valentinček in Pavlinca igrata tenis in Valentiček edino žogico odbije tako, da ta pristane na strehi mlina. Otroci se spomnijo, da lahko ponjo pošljejo leteče jajce. Pavlinca hoče zaigrati na orgle, da bi se odprla vrata v sobo v sobo izumov, a te spuščajo le čudne zamolkle glasove.

Krilček in Njambo bosta prespala pri Bučku. Vsi trije bi bili radi že velike pošasti, na skrivaj pa si vsi želijo, da bi imeli pri sebi svoje plišaste igrače, mleko in pravljico za lahko noč. Jim bo sploh uspelo zaspati?

Vid pravi, da je najbolj razburljivo takrat, ko ne veš, kaj te čaka. Živa se ne strinja, vsa Vidova presenečenja se ji zdijo dolgočasna. Nato pa ga preseneti sama.

Nejko se zbudi lačen. Odpravi se na lov za svojimi prigrizki. Na poti mu prijatelji ponujajo svoje, a jih ne mara. Ko končno najde skrite zaloge, je videti, kot da so jih načeli črvi … Še sreča, da ima prav črve najraje!

V Jonovo čredo pride razmršena nova ovca. Po kopanju v ovčji kopeli pa se izkaže, da je prav privlačna, in Jon se takoj do ušes zaljubi vanjo.

Moj si, incizivozaver
Dana išče pero incizivozavra za svojo zbirko. Toda ta dinozaver je lahek in uren in ima ostre zobe. Poleg tega ni mesojed kot njegovi sorodniki. Bi ga morala Dana namesto z mesom privabiti s solato?

Dinozavrski vid
Dana se trudi odkriti, kateri od mesojedih dinozavrov si je najbolj pomagal z vidom. Je bil to nanukzaver, ki je videl ponoči, tiranozaver, ki je videl ostro kot ujeda, ali morda kača, ki je videla toploto svojega plena.

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Mar ni človek najemnik na zemlji in mar njegovi dnevi niso dninarjevi dnevi?
(Job 7,1)

Razmišlja Aleksander Erniša

Ob prazniku kulture se bomo sprehodili med biseri sakralne likovne umetnosti, ki vernim prinašajo globoka sporočila.

Ob prazniku kulture se bomo sprehodili med biseri sakralne likovne umetnosti. Ti z lepoto bogatijo slovenska svetišča in vernim prinašajo globoka sporočila. Vzdrževanje umetniških del pa je pogosto zelo zahtevno.
Slikar, ilustrator in kipar Tone Kralj, ki je upodobil tudi priljubljenega Martina Krpana, se je rodil pred 120 leti. Na Primorskem je zapustil obsežen opus cerkvenih poslikav.
Ob dnevu Bogu posvečenega življenja, na svečnico, bomo obiskali sestri uršulinki, Snežno in Meto. Spoznali bomo, kako živita in kako v času epidemije oznanjata Boga.

Predstavljamo prvo, večjo slovensko proizvodnjo paradižnika, ki poteka tudi v zimskem obdobju. Biotehniški izobraževalni center Ljubljana je prejel pomembno nagrado Evropske komisije, ki ga je uvrstila na sam vrh evropskih izobraževalnih ustanov s področja poklicnega in strokovnega izobraževanja. Kljub temu, da so v krizni situaciji večino svojih dejavnosti preselili na splet, ostajajo zvesti krepitvi sodelovanja med šolstvom in gospodarstvom.
Pri Jamnikovih v Zg. Kungoti, ki obdelujejo okoli 7 ha vinogradov, so letos po dolgem času opravili ledeno trgatev.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Tržni vrtovi so majhne zelenjavne kmetije , ki jih razvijajo v Ameriki in Kanadi. Tilen Praprotnik se je odločil , da jih prenese tudi v Slovenijo, konkretno na Gorenjsko. Njegovo zelenjavo z veseljem na svoje jedilnike uvršča kuharski chef Uroš Štefelin.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V spomin godcu, ki nam je veliko let lepšal življenja in njegovemu dobremu prijatelju, pesniku, ki nam je v življenja nosil millino, je bil posvečen koncert: Tvoje pesmi živijo naprej. Tako lahko ponovno doživimo vso veličino Lojzeta Slaka in njegove harmonike, ter podoživimo njegovo hudomušnost – svoj pečat pa so dodajajo pesmi Toneta Pavčka.
Obema velikanoma so se poklonili Fantje s Praprotna, Zadnja zasedba tria Slak, Tone Štritof in Janez Hvale. Gostje na njegovem inštrumentu - harmoniki so: Rok Švab, Andrej Svetlin, Matija Slak, Tine Lesjak, Brane Klavžar in Peter Fink.
Posebno noto dodajajo člani simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla in igralca Saša Pavček in Boris Ostan s poezijo Toneta Pavčka.
Koncert bomo predvajali v dveh delih - obeh delih pa s kratkimi filmčki Slavka Hrena predstavili tudi oba velika moža.


Scenarist
Jure Ivanušič

Švicarski vasi Soglio pravijo tudi Vrata v raj. Vas leži v največjem kostanjevem gozdu v Alpah. V tem raju živi in dela Marco Giovanoli. Marco z družino neguje 80 dreves. Za kmete v dolini Bergell je bil kostanj več stoletij dragocena hrana.

Zgodba o ambicijah mlade ženske v skupnosti irskih Travellerjev, največje nomadske skupnosti na Irskem.

Frances je hči Travellerjev, največje nomadske skupnosti na Irskem, ki je pogosto v sporu z lokalnimi oblastmi in policijo. Njena mati med sporom z rasističnim policistom rodi hčer in zaradi pomanjkljive oskrbe izgubi življenje. Frances, danes najstnica, gnev nad travmatičnimi okoliščinami svojega rojstva preusmeri v boksanje. V tej disciplini se je v letih izmojstrila: njena življenjska želja je postati profesionalna boksarka. Njen idol je Mohamed Ali. A ko se njen oče vrne iz zapora, želi hčer prevzgojiti v pokorno dekle in jo čim prej oddati v zakonski jarem mlademu Travellerju. Frances se očetovi avtoriteti in s tem vrednotam svoje skupnosti vse bolj upira. Nekega dne najde samozavest ter se zavzame za svojo strast in upre vlogam, ki so ji bile vsiljene kot ženski in kot članici nomadske skupnosti.

Izvirni naslov: FLOAT LIKE A BUTTERFLY / Irski film, 2018 / Režija in scenarij: Carmel Winters / Igrajo: Hazel Doupe, Dara Devaney, Johnny Collins

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Tokratno nedeljsko popoldne preživljamo v družbi mladega in talentiranega raperja. Challe Salle praznuje 10 let kariere, predstavil pa nam bo tudi njemu zelo drago osebo. Poet in pisec prekmurskih ravnic Feri Lainšček je prejemnik letošnje Prešernove nagrade in je pred podelitvijo te najvišje državne nagrade za umetniške dosežke Bernardin gost. Jože je h komentatorskem omizju povabil večno mlado Laro Janković in poslovnega Filipa Peska. V duhu prihajajočega praznika nas bo Vlado Kreslin spomnil na Prešernovo O, vrba, Emkej na oder prihaja s hitom Veš kaj bi ti mogo. Z najnovejšimi triki se v studio javlja Magic Aleksander, zabavni in iskrivi Modrostniki, kdo komu rapa, pa razkrijemo v oddaji.

Njambo se veseli sodelovanja v šolskem zboru, dokler ne ugotovi, da ima za petje pošastnih pesmi predober posluh. Mu bo Bučko za prvi nastop na šolskem koncertu pravočasno pomagal najti nov ritem?

Mali Timotej in njegov prijatelj krtek ne moreta spati. Polna luna premočno sveti. Zato se odpravita v vesolje raziskat, od kod prihaja svetloba. In koga tam spoznata?

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

O političnih razmerjih pred glasovanjem o nezaupnici vladi s predsednico SAB-a Alenko Bratušek in predsednikom SMC-ja Zdravkom Počivalškom. Lahko katera od vloženih interpelacij zoper ministre za kulturo, za šolstvo ter za delo uspe?

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V času, ki sta ga zaznamovali epidemija covida-19 in negotovost, ki jo razmere prinašajo, želi državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku z naslovom Up budi! pokazati, da sta človeška ustvarjalnost in kultura tisto, na kar se lahko naslonimo v času preizkušnje. Skozi filmsko govorico in s programom, ki so ga sooblikovali tudi nekateri dosedanji nagrajenci, bomo počastili prejemnike nagrad Prešernovega sklada ter Prešernova nagrajenca za leto 2021. Preplet kulturnega programa in osrednje slovesnosti v Narodni galeriji, domu slovenske kulture, bo na sporedu v nedeljo, 7. februarja, ob 20.00 na Prvem programu.

Tokrat bo gost oddaje Intervju letošnji dobitnik Prešernove nagrade Feri Lainšček, slovenski pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik. Je eden izmed najbolj branih slovenskih pisateljev, saj je avtor mnogih uspešnic, njegova literarna dela so doživela tudi največ filmskih uprizoritev. Ksenija Horvat se bo s pisateljem pogovarjala o ljubem Prekmurju, jeziku in njegovem najnovejšem romanu Kurji pastir.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:20
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Portret znanega profesorja slovenščine, ki se je vtisnil v spomin generacijam študentov in TV gledalcev v oddaji Pet minut za jezik.

Tomo Korošec je bil rojen v Laškem. Diplomiral je iz slovenskega in srbohrvaškega jezika s književnostjo. Po diplomi je študiral v Pragi, leta 1964 pa se je zaposlil kot asistent na Inštitutu za slovenski jezik SAZU, kjer je delal pri Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Doktoriral je leta 1976 in od takrat predaval na katedri za novinarstvo takratne FSPN, kasneje FDV. Ukvarjal se je z besediloslovjem in stilistiko slovenskega poročevalstva, je avtor in soavtor različnih slovarjev in učbenikov za slovenski jezik. Mnogi se ga še spominjajo po kratkih televizijskih oddajah Pet minut za boljši jezik. Pravi, da je najlepše trenutke preživel ob rekah na ribolovu. Je tudi soavtor knjige o muharjenju, pripravil je tudi Ribiški slovar. Avtorja dokumentarnega portreta sta Boža in Bojan Herek.

23:35
Za lahko noč

Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj želi z oddajami Prešeren v glasbi in plesu prispevati k današnji podobi pesnikovega duha skozi združitev umetnosti glasbe, plesa in televizijskega jezika. Opus skladb, ki so jih slovenski skladatelji napisali po navdihu Prešernove poezije, je namreč zelo obsežen in bogat.
V režiji Marjana Frankoviča sta televizijsko upodobljeni uglasbitvi Strunam Davorina Jenka in Kam? Kamila Maška. Avtorica zamisli in urednica niza Danica Dolinar.

Opera Alda Kumarja Al' pekel al' nebo prikazuje usode in prigode posameznikov, ki med pijanimi naborniki, spogledljivimi dekleti in opravljivimi damami iščejo svoj prostor pod soncem, a ostajajo večinoma nerazumljeni. Libretistka Jera Ivanc je izbrala verze Franceta Prešerna iz različnih pesmi in jih dramaturško mojstrsko prepletla v novo zgodbo.
Prizorišče opere je postavljeno na mestni trg, kjer v pričakovanju večernega plesa srečujemo like in podobe iz različnih Prešernovih pesmi: Kranj'c, ti le dobička iščeš! … Slep je, kdor se s petjem ukvarja, Kranjec moj mu osle kaže … Luna sije, klad'vo bije … Bliža se železna cesta …. Od nekdaj lepe …
Vrhunec opere je ples, na katerem se usodno srečata Urška in Povodni mož. Ob tem se razvijejo vsi operni elementi, ki vključujejo razkošno orkestracijo, zbor, video in zapeljivo divji ples.
Tokratna interpretacija Prešernovega Povodnega moža se ne konča z mislijo na pravično kazen za prevzetnost – nosilka ošabnosti, nečimrnosti in spletkarstva ni več Urška, ampak družba.
Urška je v operi metafora globlje lepote, nedolžne tišine, čiste ljubezni in hrepenenja po drugačnem, boljšem življenju, stran od kruha in iger željnih brezimnih, mesenih posameznikov, ki od površnosti omotični slepo sledijo dobrikanju oblasti – populističnega Župana in njegove žene.
Dirigent Simon Robinson.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

O političnih razmerjih pred glasovanjem o nezaupnici vladi s predsednico SAB-a Alenko Bratušek in predsednikom SMC-ja Zdravkom Počivalškom. Lahko katera od vloženih interpelacij zoper ministre za kulturo, za šolstvo ter za delo uspe?

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov