Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 8. feb. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 8. feb.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Prebujajte se z oddajo Dobro jutro tudi na slovenski kulturni praznik! Večina oddaje bo posvečena našemu največjemu pesniku: njegove pesmi bomo s številnimi znanimi in zanimivimi gosti prebirali v tujih jezikih, tudi v znakovnem jeziku in brajici, se sprehodili po Vrbi in Kranju, v NUK-u in v knjižnici Narodnega muzeja odkrivali njegove rokopise in dokumente ter v Narodni galeriji spoznavali umetnost Prešernovega časa. Z Mojco Koman bomo kuhali po receptih meščanske kuhinje 19. stoletja, kolegi iz našega športnega uredništva pa nas bodo spomnili na začetek svetovnega prvenstva v alpskem smučanju.

Antropocentrizem – zastarelo videnje sveta, predsodek in razlog za uničevanje naravnega okolja ali ideja, ki je človeška vrsta preprosto ne more preseči? Še več vprašanj in tudi nekateri odgovori v seriji Na kratko.

Ob prazniku kulture se bomo sprehodili med biseri sakralne likovne umetnosti, ki vernim prinašajo globoka sporočila.

Ob prazniku kulture se bomo sprehodili med biseri sakralne likovne umetnosti. Ti z lepoto bogatijo slovenska svetišča in vernim prinašajo globoka sporočila. Vzdrževanje umetniških del pa je pogosto zelo zahtevno.
Slikar, ilustrator in kipar Tone Kralj, ki je upodobil tudi priljubljenega Martina Krpana, se je rodil pred 120 leti. Na Primorskem je zapustil obsežen opus cerkvenih poslikav.
Ob dnevu Bogu posvečenega življenja, na svečnico, bomo obiskali sestri uršulinki, Snežno in Meto. Spoznali bomo, kako živita in kako v času epidemije oznanjata Boga.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Tokrat bo gost oddaje Intervju letošnji dobitnik Prešernove nagrade Feri Lainšček, slovenski pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik. Je eden izmed najbolj branih slovenskih pisateljev, saj je avtor mnogih uspešnic, njegova literarna dela so doživela tudi največ filmskih uprizoritev. Ksenija Horvat se bo s pisateljem pogovarjala o ljubem Prekmurju, jeziku in njegovem najnovejšem romanu Kurji pastir.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarni film FERI o Feriju Lainščku, enem najplodovitejših in priznanih slovenskih književnikov.

V ospredje postavlja bistvo njegove ustvarjalnosti, ki jo zaznamujejo predanost ljubezni, panonska pokrajina z reko Muro, prijateljstvo z Romi, prepletanje magičnega in realnega sveta ter vztrajno iskanje odgovorov na temeljna bivanjska vprašanja.
V filmu so posamezni izseki iz njegovega življenja povezani z ustvarjanjem pesmi o demonih. Kot se sprašuje Feri: Kam šli so demoni, in kdo se tam vroče golote dotika. Zato so prikazani tako pohodi v fantazijski svet, v katerem vladajo magična bitja noči in usodna ruleta, kot osamljenost ustvarjalca, ki jo prekinjajo srečanja s prijatelji, postavljanje kipa sove na domačem vrtu, obisk romskega naselja, pripovedovanje zgodb, ribarjenje ob Muri, sprehodi po ravnici, obujanje spominov na otroštvo in koncert s pevko Ditko, s katero Feri v zadnjem obdobju intenzivno sodeluje. Ditka nazadnje zapoje uglasbeno pesem Demoni. Toda ali so bili s tem demoni, s katerimi se je spopadal pesnik, za vedno premagani, ali pa se bo kolo rulete znova zavrtelo, ko bo ustvarjal novo delo.
Dokumentarni film Feri je plod avtorskega sodelovanja med scenaristko Cvetko Bevc, režiserjem Primožem Meškom in direktorjem fotografije Andrejem Lupincem.

France Prešeren je s svojo poezijo ustvaril prelomnico v razvoju slovenske literature, česar se radi spominjamo že 30 let ob kulturnem prazniku. Pri Založništvu Tržaškega Tiska je izšel nov italijanski prevod Prešernovega opusa Poezije. V oddaji bomo zaslišali njen zven in zaobjeli obširno prevajalsko delo pomembne literarne mojstrovine, ki jo je v italijanski jezik pretočil profesor in prevajalec dr. Miran Košuta.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Zaradi pandemije mora letos tudi vpisovanje v šole potekati v spremenjeni obliki. Dan odprtih vrat je povsod odpadel. Otroci in starši lahko vtis o želeni šoli dobijo po spletu ali telefonu. Osebno je mogoče obiskati šolo le s predhodno prijavo.
V koledarju Kmečke izobraževalne skupnosti za februar je tema licitacija vrednejših sortimentov lesa Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveze lastnikov gozdov Slovenije. Kmečka izobraževalna skupnost je že leta 2009 izvedla prvo strokovno ekskurzijo na dražbo. V oddaji s postankom pri sosedih pa je tokrat v ospredju izbor primernih hlodov. In to na Koroškem, kjer ponuja strokovno pomoč gozdarski svetovalec Kmetijske zbornice Marian Tomažej.
Aufgezeigt/Opozorjeno: z nizom televizijskih prispevkov pomaga ORF pri reševanju različnih težav svojih gledalk in gledalcev po vsem Koroškem. Tokrat obravnava primer spora o skaljeni vodi v Selah.
10. februarja se bo na Pokljuki začelo svetovno prvenstvo v biatlonu. Z Dunjo Zdouc iz športnega društva DSG Sele smo se pogovarjali o njenih ciljih in pričakovanjih.
http://slovenci.orf.at

15:55
Otroški program: Op!

Medved se odpravlja na zimsko spanje. Toda za čuda ne more zaspati. Moti ga glasni čriček. Medved ga vztrajno išče. Je v skodelici, v košari z drvmi, na stojalu? Medved od jeze zarjove in pade na posteljo. Takrat se mu čriček pokaže.

Njambo se veseli sodelovanja v šolskem zboru, dokler ne ugotovi, da ima za petje pošastnih pesmi predober posluh. Mu bo Bučko za prvi nastop na šolskem koncertu pravočasno pomagal najti nov ritem?

Noor obožuje šport in zato ne mara kril, saj v njih ne more na primer rolkati. Zdi se ji neumno, da so nekatere stvari samo za fante in druge samo za punce. Kaj pa o tem menita Črtica in Lovro? Ali res obstajajo piškoti, ki jih lahko jedo samo fantje? To pa je že kar malce sumljivo, se vam ne zdi? Raziščimo skupaj!

V uredništvu glasbenih in baletnih oddaj so oživili prvo slovensko glasbeno delo, ki je bilo napisano posebej za balet – baletno pantomimo Možiček ali Pierotov rojstni dan, kot se je prvotno imenovala.
Leta 1900 jo je napisal skladatelj Josip Ipavec, član znamenite slovenske glasbene in zdravniške rodbine. Možiček je njegov največji skladateljski uspeh in pomeni prelomnico v razvoju slovenskega baleta, saj od takrat naprej lahko govorimo o slovenski baletni glasbi.
Čeprav je veljalo prepričanje, da se je izvirna Ipavčeva partitura izgubila, jo je na srečo pri zbiranju gradiva za svojo diplomsko nalogo našla Danica Dolinar in je zdaj shranjena v Narodni univerzitetni knjižnici.
To je televizijski ekipi omogočilo, da je Možička posnela na izvirno glasbo in z izvirno vsebino. Kljub častitljivi starosti je balet privlačen tudi za današnji čas. Solisti Urša Vidmar, Saša Zurovac, Alenka Ribič Laufer in Vadim Kurgajev, Simfonični orkester RTV Slovenija, dirigent Lior Šambadal.
Scenarij po skladateljevih zapisih v partituri, scenaristka in urednica Danica Dolinar, koreografija Iko Otrin, kostumografka Svetlana Visintin, scenografka Urška Dolinar, režija Vojko Vidmar.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Novo mesto zaradi bogatih najdb iz prazgodovinskih grobišč imenujemo tudi Mesto situl, podoba sv. Miklavža v velikem oltarju stolnice, ki jo je naslikal beneški renesančni mojster Tintoretto, pa je najdragocenejša oltarna slika na Slovenskem. Kapitelj z značilnim veduto stolnice je postal simbol Novega mesta, ki so ga upodobili tudi številni umetniki v slikarskih in literarnih delih. Kako doživljata domače mesto nam bosta predstavila umetnostni zgodovinar Milček Komelj ter slikar in grafik Janko Orač, oddajo pa bomo sklenili s pesmijo.

Z Boštjanom Gorencem - Pižamo smo se v okolju Trnovske cerkve pogovorili o tem, ali je blasfemično hoditi po Prešernovih verzih na Čopovi ulici in kako na to gleda kot avtor vulgarizacije klasikov. Obenem smo se vprašali, kako danes razumemo slovenske klasike: kot resnobneže ali kot nekoga, ki mu dovolimo, da stisne kakšen tvit? Zatem smo se na Wolfovi ulici pod oknom Primičeve Julije srečali s psihoterapevtko dr. Veroniko Podgoršek, s katero smo se pogovarjali o tematiki in pomenu neuslišane ljubezni. Skozi oddajo smo spremljali iskrive izjave slovenskih kulturnikov o tem, kaj jim pomeni Prešeren.

Nejko z Mavricijem stavi, da bo ves dan govoril samo ja. Tako privoli v veliko stvari, v katere drugače ne bi. To je precej nenavaden dan, ki se konča s tem, da Nejko nepričakovano postane predsednik kluba tistih, ki hodijo zadenjsko.

Simon in Gašper bi se rada igrala z očkom, a očka s hecnimi izgovori kar naprej nekam izginja. Predlaga jima skrivanje, a ju sploh ne išče, pa spet na vrat na nos izgine. Nato predlaga nogomet, a brcne žogo čez ograjo na sosedov vrt. Ko se mamica vrne iz službe, jih čaka malica. Le kaj ima očka danes za bregom? Končno se Simonu posveti. Očka jima je pripravil presenečenje: postavil jima je drevesno hiško.

K Juretu pride na obisk zajček Zvonko, k Pepi pa ovčka Olja. Ker se fanta nočeta igrati Pepinih in Oljinih iger, vsi skupaj skačejo po blatnih lužah.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V oddaji Portreti Prešernovih nagrajencev predstavljamo prejemnike najvišjih priznanj na področju kulture. Feri Lainšček že štirideset let bogati zakladnico slovenske literature, utrjuje mostove med domovino in Porabjem ter z zgodbami o ljubezni plemeniti našo književnost. Arhitekt Marko Mušič je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja močno zaznamoval jugoslovanski prostor z umetninami, ki se gibljejo med arhitekturo in skulpturo, pozneje pa se je s posebnim občutkom posvetil duhovnim, sakralnim in simboličnim objektom. Nagrajenci Prešernovega sklada so pesnik Brane Senegačnik, violinistka Lana Trotovšek, gledališki režiser Tomi Janežič, režiser in scenarist Matjaž Ivanišin, slikar Sandi Červek ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc. Pri pripravi oddaje so sodelovali novinarji Uredništva oddaj o kulturi pod režijsko taktirko Boža Grlja.
Avtorji posameznih portretov: Boštjan Rous, Julija Vardjan, Matevž Brecelj, Tina Šrot, Marjana Ravnjak, Uršula Ana Mrežar, Boštjan Jurečič, Melita Kontrec.
Režiser: Božo Grlj
Redaktorica: Maša Levičnik

Uživali boste v posnetku komične opere Princesa Vrtoglavka Josipa Ipavca. Besedilo za opero z dogajanjem v Parizu konec 19. stoletja je po motivih libreta Mare pl. Berksove napisal Igor Grdina. Opera je bila posneta v Veliki dvorani Opere in baleta SNG Maribor. Orkester je vodil dirigent Simon Robinson, solisti pa so bili: Andreja Zakonjšek, Vinko Paič, Emil Baronik, Dragica Kladnik, Lovro Čučko, Marjana Zelko, Svetlana Čursina, Stevan Stojanovič in Jaki Jurgec. Scenograf Tomaž Marolt, kostumografka Barbara Stupica, koreograf Marko Mlačnik, dramaturg Pavel Mihelčič, koncertna mojstrica Vita Gregorc Rošker. Urednica Danica Dolinar, režiser predstave in televizijskega posnetka Jan Zakonjšek.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:20
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Katoliški duhovnik Jon Urski prekrši cerkveni red. Zato mora oditi v Mokuš, zapuščeno faro sredi močvirja, ki je po skrivnostni smrti prejšnjega župnika, Janoša Talaberja, ostala brez duhovnega voditelja. Jon Urski je trdno odločen, da bo ob pomoči vaščanov obnovil podrto mokuško cerkev. A ljudje se bojijo, da bo obnova prebudila poganske demone. Divje vode začno naraščati ... V obnovljeno cerkev z vseh strani vdira voda in briše mejo med resničnostjo in sanjami.
Scenarij: Feri Lainšček, Andrej Mlakar
Režija: Andrej Mlakar
V glavnih vlogah: Dario Varga, Nataša Ralijan, Boris Juh, Mario Šelih, Marinka Štern, Jernej Šugman, Vlado Novak

Spremljali boste nastop Komornega zbora Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki bo pod vodstvom zborovodje Ambroža Čopija izvedel skladbo Tineta Beca – Cantate Domino. Skladatelj Tine Bec (r. 1993).

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov