Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 8. feb. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 8. feb.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Ste že slišali za knjigi Žiga špaget je za punce magnet ter Rogi in Edi na paraolimpijskih igrah? Obe sta, vsaka po svoje, literarni mojstrovini. Več v oddaji Prisluhnimo tišini, 6. 2. 2021, ob 14.30 na prvem programu Televizije Slovenija, kjer bomo pod drobnogled vzeli tudi literaturo izpod peresa invalidov. Predstavljamo tudi v tujini čedalje bolj prepoznavnega pisatelja Igorja Plohla in Janka Plesca, prvo gluhoslepo osebo v Sloveniji z izdano samostojno pesniško zbirko – njen naslov je Veseli vandrovček – in Staneta Padežnika, ki je lani izdal literarno delo z naslovom Brez slepomišenja in opozoril na ovire oseb z okvaro vida. Otroci iz vrtca Galjevica so se na zabaven in poučen način spoznali z znakovnim jezikom. Nejko Perko, član Zveze Sožitje, ne skriva navdušenja nad lahkim branjem, saj je to dobro za vse ljudi, ki imajo kdaj težave s tem, da kaj težko razumejo.

V času, ki sta ga zaznamovali epidemija covida-19 in negotovost, ki jo razmere prinašajo, želi državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku z naslovom Up budi! pokazati, da sta človeška ustvarjalnost in kultura tisto, na kar se lahko naslonimo v času preizkušnje. Skozi filmsko govorico in s programom, ki so ga sooblikovali tudi nekateri dosedanji nagrajenci, bomo počastili prejemnike nagrad Prešernovega sklada ter Prešernova nagrajenca za leto 2021. Preplet kulturnega programa in osrednje slovesnosti v Narodni galeriji, domu slovenske kulture, bo na sporedu v nedeljo, 7. februarja, ob 20.00 na Prvem programu.

Na vzhodu Nemčije v Klingenthalu se bodo skakalci pomerili še na drugi posamični tekmi tega konca tedna. Za slovenske skoke na tem prizorišču bo še posebej ostalo v spominu leto 2013, ko je v začetku leta svojo edino zmago slavil Jaka Hvala. Ob koncu leta pa so se zmage na ekipni tekmi prav tako veselili naši tekmovalci.

Drugi del knjižne in filmske uspešnice Košarkar naj bo nadaljuje duhovito pripoved o Ranti, fantu, ki je tako velik, da bi lahko žirafam kravate zavezoval. Vse izgleda brezhibno, ko Rantino predpočitniško poletno vzdušje precej pretresejo nepredvidene šolske obveznosti, ljubezenske težave in košarkarški zapleti. Ranta bo moral marsikaj narediti in dognati povsem sam in tako bo ponovno zrastel. Samo tokrat ne le v višino. To je film, ki ga zaznamuje otroška radoživost in sproščen humor. Pot mladostne razigranosti prikazuje z naklonjenostjo in razumevanjem težav in napak najstnikov, ki jih imajo pri svojem odraščanju.

Razigranost in humor so odlično upodobili mladi igralci Klemen Kostrevc (Ranta), Matija Brodnik (Smodlak), Gaja Filač (Metka) in Domen Novak (Joško), v odraslih vlogah pa jih imenitno spremljajo Marko Miladinović (Salta), Gojmir Lešnjak Gojc (Tundra), Lado Bizovičar (Tini Trska) ter zaskrbljena starša Ana Maria Mitić in Matjaž Javšnik.

Komedija. Don Salluste zlorabi funkcijo ministra za finance in se gmotno okoristi. Kraljici, ki ministra prezira, uspe doseči, da ga preženejo z dvora. Užaljeni Don Salluste poskusi kraljico osramotiti, zato si izmisli zapleteno maščevanje. A doseže le to, da se v njegovega služabnika Blaza, ki naj bi zapeljal kraljico, zaljubi grda kraljičina spremljevalka.

Film je bil posnet po drami Ruy Blas Victorja Hugoja.

Izvirni naslov: LA FOLIE DES GRANDEURS / Koprodukcijski film, 1971 / Režija: Gérard Oury / Scenarij: Gérard Oury, Danièle Thompson / Igrajo: Louis de Funès, Yves Montand, Alice Sapritch

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsak teden povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda bo Zadnja beseda?

Predstavljamo prvo, večjo slovensko proizvodnjo paradižnika, ki poteka tudi v zimskem obdobju. Biotehniški izobraževalni center Ljubljana je prejel pomembno nagrado Evropske komisije, ki ga je uvrstila na sam vrh evropskih izobraževalnih ustanov s področja poklicnega in strokovnega izobraževanja. Kljub temu, da so v krizni situaciji večino svojih dejavnosti preselili na splet, ostajajo zvesti krepitvi sodelovanja med šolstvom in gospodarstvom.
Pri Jamnikovih v Zg. Kungoti, ki obdelujejo okoli 7 ha vinogradov, so letos po dolgem času opravili ledeno trgatev.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Tržni vrtovi so majhne zelenjavne kmetije , ki jih razvijajo v Ameriki in Kanadi. Tilen Praprotnik se je odločil , da jih prenese tudi v Slovenijo, konkretno na Gorenjsko. Njegovo zelenjavo z veseljem na svoje jedilnike uvršča kuharski chef Uroš Štefelin.

Smrekarjev tarok so bile igralne karte znanega karikaturista Henrika Hinka Smrekarja, ki jih je tiskala ljubljanska tovarna igralnih kart.

Oblasti so leta 1916 prepovedale Slovanski tarok in igralne karte Slovan ter Primorka z utemeljitvijo, da so karte s slovansko motiviko vzpodbujale sovražna čustva do monarhije in simpatizirale z njihovimi sovražniki, Srbi in Rusi.
Motivi izbranih Smrekarjevih tarok kart segajo od slovenskega etničnega prostora do številnih slovanskih narodov z namenom, da prikaže skupne šege in navade Slovanov, torej skupne korenine. Nekatere šege so žive še danes, zato jih je film poiskal med Jurjaši v Beli Krajini, ob plesih Moreško na Korčuli ter Smrtoli na Slovaškem, ob Štehvanju v Ziljski dolini in Nočnim čuvajem ob Cerkniškem jezeru.
Vojni absolutizem, ki je nastopil kmalu po začetku svetovne vojne na celotnem ozemlju A - O, je videl sovražnika monarhije ne samo v narodnostni – slovenski in slovanski motiviki, ampak tudi v slovenskih karikaturah, ki so začele nastajati in se po slovenskih časnikih bohotiti že po taborskem gibanju v drugi polovici 19. stoletja. Zoper take vrste kritike in osveščanja obenem je nastopil močan represivni aparat države – ovaduštvo in cenzura. V zgodovino cenzure, še posebej pred in med prvo svetovno vojno je kot žrtev ovaduštva padel marsikateri vidni slovenski ustvarjalec, umetnik ali intelektualec; mnoge med njimi je doletela zaporna kazen. Tudi Hinka Smrekarja. Ovadba, da je srbofil, rusofil, da s karikaturo kritizira monarhično oblast in hrabre vojake, ki umirajo za svojega cesarja, ga je pripeljala najprej v zapore na ljubljanskem gradu, po kalvariji, dolgi več kot eno leto, pa je končal v Judenburgu. Po dolgotrajni simulaciji so Smrekarja izpustili iz graške bolnišnice inb ga oprostili vojaške službe. Smrekar pa je – ob še dveh odličnih karikaturistih, Gaspariju in Podrekarju – tudi naprej smešil in bičal vojno in monarhe, ki so jo zakuhali, ter v slikah pozival k združitvi in enotnosti. Ko je bila leta 1917 na Dunaju sprejeta Majniškia deklaracija so bile družabne igre že omajani diktaturi še vedno nevarne. Kljub temu je časnik Slovenski narod še pred koncem vojne oznanil : «Prodaja igralnih kart »Slovan«, »Primorka« in »Slovanski tarok« je zopet dovoljena«.

Svetovno klubsko prvenstvo je zaradi pandemije na sporedu nekolike kasneje. Prizorišče je še drugo leto Doha v Katarju. Ker je novozelandski Auckland City udeležbo odpovedal, bo letos tekmovalo samo šest moštev. Favorit za zmago je nemški Bayern. Oglejte si oba polfinalna obračuna in finale na Televiziji Slovenija.

Firence, zgodnje 16. stoletje. Čeprav je med sodobniki veljal za genija, je bil Michelangelo Buonarroti ob dokončanju poslikave Sikstinske kapele izčrpan in reven. Ko je umrl njegov zaščitnik papež Julij II. iz družine Della Rovere, ga je obsedlo iskanje najboljšega marmorja za dokončanje njegove grobnice. Ko se na mesto papeža povzpne Leon X., je Michelangelo v precepu, saj novoimenovani papež pripada rivalski družini Medici. Leon X. mu naloži izdelavo fasade Bazilike svetega Lovrenca. Da bi obdržal naklonjenost obeh družin, se umetnik znajde v vrtincu laži, sumničenj in halucinacij, kar ga pripelje do vprašanj o morali in do umetniških spodrsljajev.

IL PECCATO / Sin / Italija / 2019
scenarij: Andrej Končalovski, Jelena Kiseljova
režija: Andrej Končalovski
v glavnih vlogah: Alberto Testone, Jacob Diehl, Francesco Gaudiello

Avtorji dokumentarne serije raziščejo zgodovino svetovne trgovine s sužnji, vse od 5. do konca 19. stoletja. Pojasnijo njen razvoj in širitev, pa tudi, kako se je lahko zgodilo, da akterji te sramotne trgovine iz evropskega, afriškega, azijskega in ameriškega okolja skoraj 12 stoletij niso podvomili o moralnosti in etičnosti svojega početja. Serija prikaže še, kako se svetovno gospodarstvo preteklosti, temelječe na suženjstvu, odslikava v sodobnem svetu.

2. del: Od 1375 do 1620: Pohlep po zlatu
V 14. stoletju so se Evropejci odpravili osvajat zahodno afriško obalo. Gnala jih je želja po zlatu, vendar so domov prevažali tudi črne ujetnike. Na otoku Sveti Tomaž so portugalski osvajalci ustanovili prvo zbirališče za množično deportacijo sužnjev, od koder so jih z ladjami vozili najprej v Evropo, nato pa tudi v Brazilijo, kjer so morali obdelovati plantaže sladkornega trsa.

Svetovno klubsko prvenstvo je zaradi pandemije na sporedu nekolike kasneje. Prizorišče je še drugo leto Doha v Katarju. Ker je novozelandski Auckland City udeležbo odpovedal, bo letos tekmovalo samo šest moštev. Favorit za zmago je nemški Bayern. Oglejte si oba polfinalna obračuna in finale na Televiziji Slovenija.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov