Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 15. mar. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 15. mar.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, kateri so letošnji dobitniki glasbenih nagrad grammy, ki so jih ponoči podelili na prireditvi v ZDA. Svetovali vam bomo o rokovanju s plastiko, kako lahko potrošniki prispevamo k boljšemu planet? To je namreč tudi osrednja tema Svetovnega dneva pravic potrošnikov. Drugo uro oddaje posvečamo zdravju, tokrat se bomo posvetili težavam s hrbtenico. Specialist ortoped bo odgovarjal tudi na vaša vprašanja. V Knjižnem klubu gostimo Janija Virka. V dvoboju pa se bosta Špela in David pomerila v kvačkanju, kdo se bolje znajde pri tem? Kot vedno so dobrodošli tudi vaši komentarji in mnenja. Jutra z nami so zmeraj lepša!

Papež Frančišek je kljub pandemiji in strogim varnostnim zahtevam med 5. in 8. marcem napovedal obisk Iraka.

Papež Frančišek je kljub pandemiji in strogim varnostnim zahtevam med 5. in 8. marcem obiskal zibelko človeške civilizacije in krščanstva, Irak. Za člane majhne skupnosti iraških kristjanov je papežev obisk potrditev, da imajo pomembno vlogo v nadaljnjem razvoju države, ki je zaradi nafte mnogim strateški cilj. Verske voditelje je pozval, da so prvi nosilci dialoga, odpuščanja, miru in bratstva. Papež, ki je prevzel ime Frančišek, je bil izvoljen 13. marca pred osmimi leti.
Pandemija je močno zaznamovala najranljivejše med nami, a mnogokrat so lučke v temini našega življenja in vsem, ki so jim v tem posebnem času v oporo.
S petka na soboto je potekala postna pobuda 24 ur za Gospoda. Tudi papež Frančišek v marcu vabi k molitvi, da bi s prenovljeno globino okušali brezmejno božje usmiljenje.

Tama in Boštjan razmišljata ali naj prijavita napad nanju ali ne. Tama nato pride na idejo, da bi vse skupaj obrnila v njuno korist.
Katja se spoznava z Branetovo hčerko in razmišlja, da bi jo vzela s seboj na jahanje.
Pia prizna Mirzi, da ne ve, če bo lahko še dolgo prenašala samotne noči, ko je on v službi. Mirza jo potolaži, da ima naslednji dve noči prosti.
Penzl je dobil naročilo, da izdela celostno grafično podobo podjetja in se popolnoma preda delu, kar še najbolj občuti Nika ...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V tokratnem pogovoru je dr. Jože Možina gostil mag. Sebastjana Jeretiča, strokovnjaka za komuniciranje v politiki, ki je presenetil z odprtim pogledom na svoje preteklo delo, ko je bistveno pripomogel k vzponu SD in Boruta Pahorja leta
2008. Hkrati je pojasnil, da se je od stranke in slovenske levice na sploh odmaknil, ker se ne strinja s sedanjo radikalizacijo, ki ji je po njegovem podlegla celotna leva opcija. Zelo kritičen je do novinarjev, za katere meni, da so po večini prešli v politični aktivizem. Po njegovih besedah lahko zato upravičeno pričakujejo politično kritiko. Kot primer skrajnosti in banalizacije realnosti je omenil »izvoz« ponarejenih ocen, da v Sloveniji vladata diktatura in preganjanje medijev, pri čemer ugotavlja, da so za nekatere očitno dobrodošle. Uporabo vseh sredstev za dosego političnih ciljev Jeretič trenutno svetuje ministru Počivalšku, ki je po njegovem mnenju po krivici doživel medijski linč v zvezi z nabavo zaščitne opreme. Vse te afere se bodo pokazale kot napihnjene, pravi. Prihodnost vidi v krepitvi in povezovanju politične sredine, ki lahko preseže trenutno izjemno škodljivo razdvojenost v Sloveniji.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

8. del: Jules in Joel
Dvojčka Joel in Jules Fleischman sta po značaju popolnoma različna. Joela nekega dne obišče brat, ki se želi malo odpočiti od sebe. Prepriča ga, da zamenjata vlogi. Jules zapeljuje Maggie, Joel pa se znajde v zaporu, kjer mu poleg zločincev družbo dela Sigmund Freud. Chrisa na radio pokliče dolgo iskani zločinec, ki se želi z njim sestati v gozdu.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1991
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Spoznavali bomo delovanje možganov, z najnovejšo tehnologijo in umetno inteligenco pa ves svet pridobiva še dodatne dimenzije razumevanja človeške inteligence. Dr. Uroš Marušič je v okviru Inštituta za kineziološke raziskave Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS Koper) uspešno zasnoval in prijavil projekt TwinBrain, s katerim bodo pod njegovim vodstvom in s pomočjo tujih partnerjev poglobili znanja s področja nevroloških znanosti.

V oddaji potujemo k Slovencem v Avstrijo na literarne dneve v Slovenski čitalnici v Gradcu, preko spleta seveda.
V Pliberku smo se pogovarjali s predsednikom Društva Kulturni dom Pliberk Jurijem Mandlom.
Še prej pa postanek ob morju, kjer se veselimo novih virtualnih in stvarnih izletov čez mejo. Že več let Slovenski raziskovalni inštitut prireja srečanja namenjena staršem, ki vpisujejo otroke v vrtce in šole s slovenskim učnim jezikom v Furlaniji Julijski krajini. Letos je srečanje, ki so ga poimenovali Učenje slovenščine od otroštva do mladosti zaradi razmer prvič potekalo na spletu.

Leta 2022 bo minilo 80 let od prisilnega pregona koroških Slovenk in Slovencev v delovna in koncentracijska taborišča. Zveza slovenskih pregnancev temu primerno že sedaj pripravlja večji spominski projekt in prosi za pomoč.
Od "Žalik pesmi" do "Angela pozabe", koroška pesnica in pisateljica se lahko ozira ob okroglem življenskem jubileju že na bogato bero uspehov in nagrad.
Slovenski biolog Simon Sedej v Gradcu na medicinski univerzi vodi mednarodno raziskovalno skupino, ki je objavila nova spoznanja o naravni snovi proti srčnemu popuščanju.
Slovenski turizem bo številke iz leta 2019 predvidoma dosegel šele leta 2023 ali pozneje. Kakšni so v luči pandemije COVID-19 obeti v Sloveniji in na Hrvaškem, je preveril korespondent avstrijske televizije ORF Christian Wehrschütz.
http://slovenci.orf.at

16:05
Otroški program: Op!

Milan in sošolci tekmujejo v dirki z vrečami. Milan že skače zmagi naproti, ko ga Vilko grdo odrine in odnese zmago. Toda Vilka tako peče vest, da vse skupaj prizna učiteljici in na koncu za zmagovalca razglasijo oba.

Krt Marko se zaradi nesporazuma odloči oditi iz mesta. Niko ga gre iskat, a se znajde v težavah – takrat pa mu na pomoč priskoči prav Marko.

V šoli za pošasti je deževen dan in gospa Jokinstok predlaga, da bi se v učilnici igrali igro hopla. Pošasti se zabavajo dokler Bučko ne postane čemeren in igro pokvari. Se lahko prijateljem oddolži tako, da si izmisli novo igro?

Muk in Lucijan sta v Venezueli. S prijateljema Džaropom in Rejno hočeta prirediti koncert, vendar polomita njune ropotulje. Hitro bo treba poiskati nove. In to kar v gozdu!

Ali je gimnastika res samo za najbolj gibčne? Seveda ne. Vsak lahko izvaja gimnastične vaje, po svojih zmožnostih in na svoj način. Lovro in krtica Črtica bosta za gimnastični pripomoček izbrala kar šal in se skušala kosati z dečkom Sjorsom. Danes bo poskušal izvesti dvojni premet nazaj. Dajmo, Sjors!

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Promenada je meščanska navada sprehajanja in srečevanja na osrednjih mestnih ulicah in trgih, ki je potekala po posebnih pravilih in je povezovala vse sloje prebivalcev. V Mariboru je bila v obdobju med svetovnima vojnama popularna promenada v starem mestnem jedru, po vojni pa se je izoblikovala nova promenada v Mestnem parku. Kakšno je bilo nekdaj družabno življenje v Mariboru in njegova meščanska identiteta nam bodo predstavili gospa Majda Šlajmer Japelj, etnologinja Jerneja Ferlež ter založnik in zbiratelj Primož Premzl.

Prehajanje posameznikov ali skupin iz enega v drug družbeni položaj ali spreminjanje družbenega statusa imenujemo družbena ali socialna mobilnost oziroma gibljivost, saj govorimo o premikanju v družbenem in ne geografskem prostoru. Posameznikov položaj se lahko v življenju izboljšuje ali slabša. Se pa stopnje družbene mobilnosti tako v prostoru kot času razlikujejo. Sodobne demokratične družbe naj bi bile odprte. Pridobljeni status naj bi bil pomembnejši od pripisanega. Tako imamo, vsaj v teoriji, vsi enake možnosti za uspeh. Pa je res tako?

Nejko se z Mavricijem zbudi na lokvanju sredi Žužinega ribnika. Nobenemu se niti ne sanja, kako sta se znašla tam. Nejko se odpravi po sledeh in sprašuje prijatelje, ali vejo, kaj se je ponoči zgodilo. Vsak od njih mu pomaga rešiti del uganke in počasi se začenja spominjati dogodkov pretekle noči.

Simon povabi Lijo in Ferdinanda, da bi se skupaj igrali. Simon predlaga, da bi se igrali superjunake iz vesolja. Od prijateljev pričakuje, da bosta upoštevala vse njegove domislice: kako bodo zgradili vesoljsko ladjo, kam bodo z njo poleteli, in najpomembneje – on jim bo poveljeval. Njune predloge kar presliši. Lija in Ferdinand se naveličata ukazovanja in se gresta gugat na gugalnico. Užaljeni Simon se igra sam. Dolgočasno je, sploh ni več hecno. Spozna, da ne more biti le on glavni. In vse se začne znova.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zaradi kritike ob službo. Še po smrti nima miru. Grenko-sladka prva runda. Planšarija ali zabavišče? Plemeniti terapevti.

V tokratni oddaji z evropskima poslancema o svobodi medijev, temi, ki je odmevala tudi na evropskem parketu.
V pogovoru z varuhom človekovih pravic o letu epidemije, eroziji svoboščin in pomembnosti varovanja okolja.
In še – kdo so digitalni nomadi in kako živijo.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:40
Kultura

V ljubljanski Drami smo si ogledali smo si premiero Fige, odrske adaptacije romana Gorana Vojnovića. Predstavili bomo nominacije za nagrado oskar in knjigo Slovenski Mozart Igorja Grdine, ki odstira življenje in delo zdravnika in skladatelja Josipa Ipavca.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

23:00
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V času županskih mandatov Zorana Jankoviča in podžupana, arhitekta Janeza Koželja je Ljubljana dobila nov razvojni zagon. Po začasnem zastoju v obdobju finančne krize se zdi, da gradbena panoga v Ljubljani cveti. Na to namiguje aktualna realizacija predvsem projektov stanovanjske gradnje, za katere se zdi, da jih večino oglašujejo kot luksuzne. V katero smer gre razvoj Ljubljane, kaj Ljubljana še potrebuje, katere so bile napake, strojene v zadnjih letih? Na nekaj od teh vprašanj bomo poskušali odgovoriti v marčevski oddaji Podoba podobe.
Avtorica: Polona Balantič
Režiserka: Špela Kuclar

23:40
Glasbeni večer

Saksofonski kvartet 4SAXESS je nastal leta 2000, ko so se takratni člani srečali na podiplomskem študiju saksofona v Parizu. Člani zasedbe so vrhunski slovenski saksofonisti Primož Fleischman, Dejan Prešiček, Tomislav Žužak in Lev Pupis, ki so svoje glasbeno znanje nadgrajevali s specializacijami v Bordeauxu, Parizu, Bostonu in Ljubljani. Glasbeniki raziskujejo različne glasbene sloge, obdobja in zvrsti ter negujejo tako klasično kot popularnejšo glasbeno tradicijo. Tokrat predstavljajo slogovno in zvočno raznovrsten spored, glasbo skladateljev Izidorja Leitingerja (Suita quasi balkanika), ljudsko Zrejlo je žito v priredbi Janeza Gregorca, odlomek iz opere Porgy in bess Georgea Gershwina in Kvartet v F-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Spremljali boste posnetek koncerta Festivala Radovljica, na katerem je nastopila nenavadna zasedba, sestavljena iz štirih čembalov. Predstavili so se čembalisti Edoardo Torbianelli, Domen Marinčič, Egon Mihajlović in Tomaž Sevšek. Na sporedu je bila glasba skladateljev Gregorja Stermeckega, Johanna Sebastiana Bacha, Milka Lazarja in Françoisa Couperina.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov