Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 15. mar. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 15. mar.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Ob mednarodnem prazniku žena in bližajočem se materinskem dnevu smo se spomnili vseh mater, še posebej pa mam invalidov, ki si zaslužijo velik poklon zaradi svoje plemenitosti in skrbi za otroka s posebnimi potrebami. Mame invalidnih otrok redko silijo v ospredje. Naše sogovornice pravijo, da se ne razlikujejo od drugih mater, čeprav so se morale marsičemu odreči. Spoznali boste Dragico Kraljič, prijetno in zgovorno mamo 30-letnega Janeka z Downovim sindromom. Življenje jo je preizkusilo že v otroštvu, ko je odraščala med alkoholiki in v revščini. O materinstvu je spregovorila tudi Andreja Vovk, mama 22-letne gluhoslepe Anje. Med nosečnostjo je pogostokrat sanjala o volčjem žrelu, zajčji ustnici in okvarah ustne votline. Imela je občutek, da bo nekaj narobe. In res, specialisti so po rojstvu postavili diagnozo – sindrom charge. Tudi Patrizia Zonta je ena izmed mater otroka s posebnimi potrebami, ki se ji je ob Sebastianovem rojstvu svet tako rekoč podrl, danes pa pravi, da je njen sin najlepše darilo, ki ji ga je dalo življenje.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, kateri so letošnji dobitniki glasbenih nagrad grammy, ki so jih ponoči podelili na prireditvi v ZDA. Svetovali vam bomo o rokovanju s plastiko, kako lahko potrošniki prispevamo k boljšemu planet? To je namreč tudi osrednja tema Svetovnega dneva pravic potrošnikov. Drugo uro oddaje posvečamo zdravju, tokrat se bomo posvetili težavam s hrbtenico. Specialist ortoped bo odgovarjal tudi na vaša vprašanja. V Knjižnem klubu gostimo Janija Virka. V dvoboju pa se bosta Špela in David pomerila v kvačkanju, kdo se bolje znajde pri tem? Kot vedno so dobrodošli tudi vaši komentarji in mnenja. Jutra z nami so zmeraj lepša!

Reporter Ervin Hladnik Milharčič, Novogoričan, se v cestnem kolažu obmejnih vinjet vrne v svoje kraje in potuje ob današnji meji.

Meje so resna stvar. Tu se stikata latinski in slovanski svet, Srednja Evropa in Mediteran – in tu ni čistokrvnosti. Tu živijo fantastični ljudje. Milharčič nam pomaga spoznati, kaj se je tam mešalo, izmenjevalo in tihotapilo - nekoč in danes. Kako je Drago Mislej Mef čez mejo pripeljal električno kitaro, od kod Iztoku Mlakarju ideja, da svet ni resen, kako so z vsake strani "pobrali tabulše" Tminski madrigalisti, zakaj so aleksandrinke naredile pravo malo revolucijo, kako se sliši vstajenska maša v Gorici in med drugim še kako Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič zaznamuje prvomajsko proslavo.
Svet ob meji je videti kot neskončna, brezmejna pokrajina odprtega neba in duha. Skozi mozaično pripoved dokumentarec zgradi podobo ene ključnih tem današnjega časa: o življenju, medkulturnih razlikah in dilemi, kako ravnati z njimi.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.

V tokratni oddaji Na lepše izpostavljamo lokalne zgodbe, ki so sestavni del Evropske gastronomske regije, katere naziv letos nosi Slovenija. Preverili so kam se razvijajo čezmejni produkti Alpe Adria, kaj pričakovati od slovenskih hotelov in kakšna bo prihodnost letalske industrije?
Za konec pa še informacija o mednarodni turistični borzi ITB Berlin, ki je letos v celoti potekala v virtualni obliki, na njej pa se je s ponudbo aktivnih počitnic v naravi in gastronomskimi doživetji predstavila tudi Slovenija.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsak teden povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda bo Zadnja beseda?

Najprej se bomo malce pohvalili, zakaj ne. Istrski oljkar je eden najboljših na svetu, na severni polobli prav gotovo. Izvedeli bomo nekaj o rezi oljk in kakijev in se pogovorili z dolgoletno kmetijsko svetovalko, ki je odšla v pokoj. Obiskali smo ekološkega vinogradnika iz Šepulj in tam spoznali še zanimivega Korejca. Preiskusili smo se lahko v pletenju košev, stari obrti, ki morda ne bo izumrla. Čreda boškarinov v naši Istri se je povečala za plemenskega bika Bakina, o govedu bo govora tudi v zamejstvu, v posočju pa smo obiskali enega žal redkih proizvajalcev sira z zaščiteno označbo porekla.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Klemen Mlečnik je zrasel v vinogradih Vipavske doline. Oče mu bo kmalu zapustil uveljavljeno vinogradniško-vinarsko posestvo, kjer bo Klemen nadaljeval tradicijo svojih prednikov in razvijal ekološko kmetijo tudi z tako imenovanimi oranžnimi vini, ki so se že uveljavila tako na Japonskem kot v Koreji.

Kamen je središče kraške pokrajine, stoletja so ga generacije garaških Kraševcev obdelovale kot gradbeni material in temelj preživetja.

Zgodbo o kamnolomih pripoveduje kraški kamnosek Gabrijel Jeram, ki je v svojem domu v Štorjah na Krasu zbral zavidljivo zbirko kamnin iz različnih vaških jav - kamnolomov, jih metodično uredil in vrisal na zemljevid Krasa. Teh je čez 120 in predstavljajo največjo zbirko kamnin Krasa pri nas. Zbral je tudi vsa kamnoseška orodja, ki jih je uporabljal on in njegovi predniki in napisal etimološki slovar vseh izrazov, ki so jih uporabljali v kamnoseštvu. Spoznali bomo kako je Kras nastal, zapuščene vaške jave in večje kamnolome na Krasu – od Lipice, Povirja, Repentabora, Nabrežine do kraške arhitekture, ki daje svojevrsten pečat tej magični pokrajini. Nadkamnosek Gabrijel pravi: Kamen kot kamen ne pomeni nič. Moraš ga obdelati in mu vdihniti dušo, da oživi!

V napovedi magazinske oddaje pred povratnimi tekmami osmine finala evropske lige izpostavljamo tri zgodbe. Nekdanji igralec iz Mozambika, zdaj pa trener Rome, Paulo Fonseca, se za preboj med osmerico najboljših klubov bori proti klubu, ki ga je treniral še lani – ukrajinskemu Šahtjarju. Prvo srečanje so Italijani dobili s 3 : 0. Na TV Slovenija bomo prenašali povratno tekmo med Milanom in Manchester Unitedom. Za slednjega zelo uspešno igra tudi obrambni igralec Aaron Wan-Bissaka. V tretji zgodbi bomo spoznali še kolumbijskega reprezentanta, že vrsto let člana Glasgow Rangersov, Alfreda Morelosa.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mary-Ann Ochota je nekaj dni preživela z nomadsko družino in pomagala skrbeti za čredo jakov. Izvedela je, kako pomembni so za preživetje na Tibetanski visoki planoti. Nick Baker je obiskal znanstvenico, ki preučuje jake, in izvedel, zakaj so tako dobro prilagojeni za skrajne razmere na planoti, Jordan Nguyen pa se je z zelo modernim vlakom iz prestolnice Lhasa odpravil v 500 kilometrov oddaljeni Amdo in odkrival, kako sodobne povezave prebivalcem spreminjajo življenje.

1. del: Moj brat
V začetku 20. stoletja so razmere na Finskem zelo napete, saj želi ruski car Nikolaj II. poseči v pravice, ki jih je kneževina uživala pod rusko nadoblastjo. Narodnozavedni Finci srd usmerijo predvsem v generalnega guvernerja, generala Bobrikova. Mladi vladni uslužbenec Eugen Schauman sklene, da bo generala ustrelil. Poskus atentata mu uspe. Eugen pri tem izgubi življenje in postne narodni junak.

AKTIVISTIT / The Activists / Finska / 2019
scenarij: Lauri Maijala, Erik Söderblom
režija: Lauri Maijala
v glavnih vlogah: Oskar Pöysti, Stella Laine, Pelle Heikkilä, Pekka Strang, Elias Westerberg, Linda Manelius, Elmer Bäck

V Južni Afriki več kot polovica ljudi živi pod pragom revščine. Ekonomija je še vedno pretežno v rokah manjšinskega belskega prebivalstva, vendar sta se oblikovala tudi srednji in višji sloj temnopoltih državljanov, ob tem pa še okrog 80 slumov z belci, ki živijo povsem na dnu družbene lestvice. Zelo glasni so politiki, ki pozivajo k razlaščanju belcev, najbolj priljubljen je Julius Malema. Zaradi bede in hujskaštva je leta 2017 prišlo do umora 72 belskih kmetov.

V letu 2009 se skupina partizanskih vojakov pod vodstvom Franceta odloči, da bo osvobodila Trst in popravila stare krivice iz 2. svetovne vojne. To pa ni všeč Francetovi ženi, Mariji, ki mora sama delati na kmetiji, medtem ko se France »igra Nemce in partizane«. Na pot mu stopi tudi policija, saj Francetov prijatelj, komandir Brane, ne more več dovoliti takega uprizarjanja bitk. A Franceta to ne ustavi. Še najbolj pa ga teži, da mlada generacija, ki jo predstavlja njegova hčerka Mateja, noče sprejeti partizanskih vrednot, ki so se prenašale skozi generacije. France Mateji podari babičino titovko. Na čigavo stran se bo postavila Mateja in ali bo Trst spet naš?

Predzadnja postaja alpskih smučarjev v tej sezoni svetovnega pokala je Kranjska Gora. Ob prenosu slalomske tekme TV Slovenija za vas pripravlja tudi zanimiv studijski program. Obrobno dogajanje jubilejnega 60. pokala Vitranc bo kot poseben gost popestril Jure Košir.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov