Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 20. mar. 2021

TV Slovenija 1 • Sob, 20. mar.

Nocoj v Kulturi o antologiji slovenske punk poezije, ki jo je v knjigi Zamenite mi glavo zbral Esad Babačić. Obiskali smo koncert ob 75-letnici Koncertne poslovalnice Maribor in si ogledali spletno eksperimentalno predstavo Kljuvanje v sencah, Davida Cvelbarja in Mateja Marinčka. V MGLC-ju najnovejšo serijo grafik razstavlja umetnica Sonja Vulpes. V kulturi bivanja pa tokrat o prenovi staromeščanskega stanovanja v Vili Beta.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Otroški program: Op!

Sjors je star sedem let in je zelo nadarjen za gimnastiko. Vadi z očetom in nam pokaže, kaj počne pred treningom. Tudi prehrana je pomembna: testenine, testenine in še več testenin.
Sjors nas popelje na trening, kjer vidimo, kako vadi zahtevno vajo. Najprej na ponjavi. Tokrat bo prvič poskusil premet nazaj. Vsi telovadci držijo pesti zanj, trenerka pa mu pomaga izboljšati tehniko. Mu bo uspelo?

Milan s sošolci in učiteljico obišče živalski vrt. V nahrbtniku ima pokovko, s katero bi rad hranil živali. Oskrbnik v živalskem vrtu pa jih vse skupaj pouči, da to ni dovoljeno, saj lahko živalim s tem zelo škodi. In Milan v veliko veselje sošolcev pokovko razdeli mednje …

Klobučnik iz skrivališča pripelje čisto novo kolo. A ni se ga še naučil voziti, zaradi česar ga je strašno sram. Gaber mu pove, da mora biti potrpežljiv, in predlaga, da za pomoč prosi Malčke. Klobučnik noče, da bi ga videli, dokler mu ne gre bolje. Diva ga opazi, ko pade, in se mu smeji. Potem pa mu le pomaga in mu pripne pomožna kolesca. Skupaj odkrijeta, kako se lahko naučiš voziti kolo.

Ava, Riko in Teo srečajo pišče, ki se je komaj izvalilo iz jajca. Pišče Avo zamenja za mamo, kar njej neizmerno godi. Toda napoči čas kosila, prijatelji pa ne vedo, kako naj pišče nahranijo.

Valentinček draži Pavlinco, da je strahopetka. Spričkata se in ne govorita več drug z drugim. Kalimero in Petrček ju skušata pobotati in priredita tekmovanje v pogumu. Valentinček in Pavlinca se spopadeta s strašljivimi izzivi in spoznata, da se jima strahu ni treba sramovati!

Na stadionu Repek gostuje ekipa slonov. Gitica se boji, da jo bodo velikani pomendrali, na koncu pa prav ona ukane ekipo, pod katero se tla kar tresejo.

Ernest Celestinci na nočnem nebu kaže zvezde in ozvezdja, ki so imena dobila po živalih. Na nebu so labod, medved, lev ... Le mišje zvezde ni nikjer. Kakšna sramota!

Kako razburljive pomorske dogodivščine bosta gusarja Lars in Anka doživela med valovi! Borila se bosta z morskimi psi in oprezala za nepridipravi. Anka bo skočila z ladje Zofije in se v družbi potapljača Bojana Majcna potopila na morsko dno. Pozor! Tam bosta odkrila sled za pravim pravcatim gusarskim zakladom! Pomagajmo ga najti!

Zagotovite si mizo v trenutno najbolj obiskani slaščičarni »Pri Frederiku in Mili«, ki kar na domačem vrtu pečeta slastne jabolčne pite. Seveda, saj tam rastejo tudi najbolj dišeča in okusna in jabolka. Pekovska mojstra sta že zavihala rokave, prav tako Črtek in Lovro, prijatelja se bosta v krtini lotila kuhanja malo posebne jabolčne juhe.

Buck je sit tega, da Elias skriva, da je zaljubljen v Mono. Ko mu vrhovna poveljnica zaupa, kako je spoznala svojega moža, se odloči, da bo poustvaril ugodne okoliščine, ki so ju pripeljale skupaj, in tako pomagal nesrečno zaljubljenemu Eliasu. Laura se po zasilnem pristanku letala odloči, da ne bo več stevardesa.

Buck je prepričan, da si mora Elias s pestmi priboriti Monino ljubezen, Elias pa je drugačnega mnenja. Katrien poskusi skleniti mir z zoprnim nemškim sosedom Wilhelmom, zato ga povabi na kavo, Buck pa ni navdušen, da je v hišo povabila sovražnika.

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

Ko se srečata želva in mormon, se rodi nov par v umetnostnem drsanju.

V 22. oddaji se za četrtino finala potegujejo Zala, Julija in Andrej iz OŠ Ivana Groharja v Škofji Loki (rumeni) ter Tija, Matic in Lenart iz OŠ Center v Novem mestu (vijolični). Z mamino zgovornostjo se soočajo vsi, diši jim »emonski obloženi kruhek«, prav nič tuj jim ni niti Inomost. Medtem, ko so rumeni bolj spretni z igralno kocko, prsti vijoličnih švigajo, da se kar bliska. Koliko litrov zraka sprejmejo pljuča sinjega kita in kdo je četrtfinalist, pa v Malih sivih celicah.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

V koronačasu veliko nakupujemo po spletu, v trgovine nas zdaj spet vabijo tudi z mamljivimi popusti. Kupujemo oblačila in dodatke, ki jih mogoče sploh ne potrebujemo, to pa ne pomeni težave samo za naš žep, ampak tudi za okolje. V Infodromu smo se pozanimali, zakaj. Zanimalo nas je tudi, kaj menite o tem, da se šole v naravi, ekskurzije, plavalni tečaji in praktični del prometne vzgoje za kolesarski izpit ne smejo izvajati. Ta teden je že deset let od začetka državljanske vojne v Siriji, zato smo spoznali nekaj otrok, ki so se rodili med vojno. Ob tednu možganov smo govorili o demenci, na dan pripovedništva in poezije pa se je otroška poročevalka Anja spomnila s pogovorom o slamovski poeziji

Holly je doma v Collinsvillu, kjer imajo tovarno za predelavo kumaric. Meščani so neločljivo povezano z njo. Vsako leto priredijo praznovanje, na katerem izmerijo največjo pridelano kumarico. Toda letošnjo kumarico rekorderko nekdo potepta. Bo Hollyjina druščina odkrila storilca?

Letos mineva 100 let od podpisa Trianonske pogodbe, s katero je Sloveniji pripadlo Prekmurje, od Koroškega plebiscita, s katerim so koroški Slovenci ostali v Avstriji ter od Rapalske pogodbe, pa kateri je tretjina slovenskega narodnega ozemlja vse do konca 2. svetovne vojne pripadla Italiji. Kako so se pred sto leti oblikovale meje, ki so kasneje določile tudi meje samostojne Slovenije? Kakšno je po sto letih življenje Slovencev, ki so ostali zunaj meja tedanje države? Katera mejna vprašanja ostajajo nerešena in v katerih sosedah še niso pozabili ozemelj, ki so jim nekoč pripadala in so danes slovenska. Kako je pandemija Covid zaznamovala življenje ob meji? Katera vprašanja evropske prihodnosti se ob vsem tem odpirajo?
Oddajo je pripravila Ksenija Horvat.

Čeprav ima Koprčanka Selma Skenderović komaj 19 let, že deset let piše kratke zgodbe in pesmi. Zmagala je na Festivalu mlade literature Urška, namenjenem mladim avtorjem, ki pišejo v slovenskem jeziku. Slovenščina ni Selmin materni jezik, zato je njen uspeh toliko večji. A to še ni vse: Selma uspešno študira slovenščino in primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Prisluhnili smo tudi makedonski poeziji in se pozanimali, kaj navdihuje mladi bosansko-hercegovski pisateljici Senko Marić in Lano Bastašić. Založba Sanje je nedavno izdala njuna romana v slovenščini. V oddaji predstavimo tudi Đorđa Petrovića, otroka z Downovim sindromom iz Niša. Zaradi te okoliščine se je družina preselila v Slovenijo. Đoleta in njegove prijatelje smo obiskali v Centru Janeza Levca v Ljubljani.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kratkogobčne pasme psov so v zadnjem času zelo priljubljene. Njihov ljubek videz pa prinaša nemalo zdravstvenih težav. Zdaj je izšel Priročnik za zdravje in dobro počutje brahicefaličnih pasem psov. Predstavljamo mačjo zgodbo 13 letnega Bobija in dveletnega Vala. V pregledu vlog živali v mladinski književnosti ne moremo mimo mačke. Svetujemo kako skrbeti za kunce, da bodo negovani in zdravi domači ljubljenčki. Raziskujemo, kako lahko z načrtovanjem in korekcijo cestne infrastrukture omogočimo dvoživkam varno pot do mrestišč. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Promenada je meščanska navada sprehajanja in srečevanja na osrednjih mestnih ulicah in trgih, ki je potekala po posebnih pravilih in je povezovala vse sloje prebivalcev. V Mariboru je bila v obdobju med svetovnima vojnama popularna promenada v starem mestnem jedru, po vojni pa se je izoblikovala nova promenada v Mestnem parku. Kakšno je bilo nekdaj družabno življenje v Mariboru in njegova meščanska identiteta nam bodo predstavili gospa Majda Šlajmer Japelj, etnologinja Jerneja Ferlež ter založnik in zbiratelj Primož Premzl.

Ste vedeli, da je le sedem minut in pol dovolj, da si s sedenjem ob zvočniku lahko trajno poškodujete sluh? Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je od približno 466 milijonov ljudi z okvarjenim sluhom 34 milijonov otrok mlajših od 15 let. In kar 37 odstotkov teh otrok ponavlja vsaj en razred v šoli. Napovedi so še pretresljivejše. Kar 1,1 milijarde mladih, starih od 12 do 35 let, je v nevarnosti, da si zaradi hrupa v vsakdanjem življenju trajno poškoduje sluh. Skrb vzbujajoč podatek je tudi, da spada poklicna naglušnost med najpogostejše poklicne bolezni povsod v svetu. Če smo na območju povečane jakosti zvoka, izberemo takšno zaščito sluha, ki najbolje ustreza trenutnim razmeram.

Dokumentarna oddaja raziskuje raznovrstne odnose, ki so se stkali med človekom in drugimi živimi bitji. Človek je postal šepetalec levom. Rešuje kenguruje, žrtve prometnih nesreč. Pri netopirjih je spoznal princip delovanja eholokacije, ki omogoča slabovidnemu, da se samostojno vozi s kolesom. Dejanja človeka, ki pogosto škodujejo okolju, pa lahko na naravo delujejo tudi blagodejno – ribe in korale tako ladijske razbitine spreminjajo v nove habitate. V človekovih prebavilih pa je več bakterij, kot ima celic v telesu.

A NATURAL AFFAIR: THE HUMAN / NATURE CONNECTION / Avstrija / 2019 / Režija: Susanne Lummer

Tokrat so se ustvarjalci oddaje podali pod zemeljsko površino. Odpravili so se v največjo jamo zamejskega Krasa Briškovsko jamo, ki skriva kar nekaj posebnosti. Nedaleč stran pa obiskali še eno redkih podzemnih jam v Italiji, ki so v zasebni lasti, Pejca v Lascu, kamor nas je popeljal zamejski Slovenec Corrado Greco. Jama je dokaj podobna Divaški jami, kamor so šli po sledi trajnostnega upravljanja, ki mu tamkajšnji jamarji dajejo prednost pred turističnim obiskom. Po sledi frontne črte 1. svetovne vojne so se v zimskih razmerah povzpeli še na Kolovrat in spoznavali Jezeri v Fiesi.

NAKALJEVANJE KROMPIRJA
Izvorno južnoameriški razhudnik ne mara hladnih tal, na vrt ga sadimo šele, ko se prst ogreje na vsaj 8 stopinj Celzija. Gomolje lahko prej nakalimo in tako pospešimo rast.
ZDRAVLJENJE ČESNA
Pri nas je večina sort krompirja in česna okužena z virusi. Ti povzročijo, da katera sorta tudi izgine z vrtov. Kako zdraviti česen, smo preverili na Kmetijskem inštitutu Slovenije.
POSIP BOKASHI
Martin Veselko pripravlja domači bokashi posip. Vanj zameša otrobe, melaso in gozdno zemljo. Sestavine prelije z vodo. Posip potrosi po organskih odpadkih ali vrtu, z njim pospeši kompostiranje.
NASAD ZA MATERINSKI DAN
Sebastjan Lipar je na svojem vrtu našel še zadnje cvetoče primerke znanilcev pomladi. Šope je presadil v nasad za materinski dan.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Maja in Goran Dominko sta arhitekta, ki sta vrsto let delovala v Londonu in snovala hiše tudi za svetovno znane osebnosti. Ko sta se vrnila v rodno Prekmurje, sta poiskala staro hišo in ji v uglajeni maniri dala nov obraz in novo vsebino.
Stanovanja, ki jih obiskujemo, navadno predstavljajo dom. Našli pa smo izjemo, pri kateri sta dom in poslovni prostor združena v celoto. To je mogoče, ker sta oba stanovalca partnerja, tako delovna kot zasebna. To sta Arne Hodalič in Katja Bidovec, mednarodno uveljavljena fotografa. Delo ju je peljalo dobesedno po vsem planetu, takole pa je videti njun slovenski pristan.
Rešitve, kako izkoristiti prostor na majhnih bivalnih površinah, so vedno zanimive. Pokažemo stanovanje, ki je po prenovi zasijalo v čisto novem vzdušju. Gre za res majhno stanovanje, saj ga ujamemo skorajda z enim samim pogledom, ima pa vse, kar imajo velika.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsak teden povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda bo Zadnja beseda?

Vera je spoznanje, da je treba tragične nerazumnosti življenja uravnotežiti z enako nerazumno predanostjo bistveni dobroti Biti.
(Jordan Peterson)

Razmišlja Katja Kotnik

Blizu vrta je zraslo novo mravljišče in Marjo močno vleče k njenim sestričnam. Apolon jo spodbuja, naj jih obišče, druge živali pa se bojijo. Kaj pa, če bodo za vedno izgubili prijateljico? Izmišljujejo si opravila, da Marja odlaga odhod, na koncu pa spoznajo, da so njeni pravi prijatelji, zato se bo vedno vrnila k njim.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V Sloveniji uporabljamo tri cepiva proti covidu 19. Več kot 177 000 ljudi se je cepilo s prvim odmerkom enega od cepiv, od tega 91 000 še z drugim odmerkom. Čeprav strokovnjaki po vsem svetu poudarjajo, da gre v primeru cepiv za izjemen uspeh znanosti, da so cepiva varna in da se le tako lahko uspešno borimo proti pandemiji, imajo nekateri ljudje še vedno pomisleke, tudi odpor do cepljenja. V našem uredništvu smo dobili veliko vprašanj gledalcev, na najpogostejša bodo v tokratnem Sobotnem Dnevnikovem izboru odgovarjali: biologinja, znanstvenica na Univerzi v Ljubljani in članica aplikacije Sledilnik dr. Zarja Muršič, raziskovalec in predavatelj na Fakulteti za farmacijo dr. Tomaž Bratkovič in priznani znanstvenik na Kemijskem inštitutu in komunikator znanosti leta 2020 dr. Roman Jerala.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
V napetem kvizu Joker se bo z 12 vprašanji spopadel pravnik Frane Krpina iz Ljubljane. Rad potuje, med njegovimi najljubšimi destinacijami pa trenutno vodi Japonska. Je lastnik modrega pasu v karateju, trenutno pa si prosti čas zapolnjuje z družabnimi plesi in kulinariko. Na poti do 20.000 evrov mu bo na pomoč priskočila njegova partnerka Manca Ajdišek.

Nimamo dovolj cepiv, še vedno ne smemo na pivo, ampak nič zato, saj imamo oddajo Kaj dogaja! V njej tokrat skupaj s poslanci preučujemo težave slovenskega šolstva in raziskujemo, kdo je decembra pozabil naročiti cepiva. Z njimi se bo pozabaval tudi magister Baltić v Besedi tedna. Na Pup TV prihaja ekološka bomba, v goste smo povabili Natašo Pirc Musar, na Mali terasi pa se nam toži po bruseljski gospe.

Elsa ne popusti terorističnemu izsiljevanju po elektronski pošti. V Arktičnem svetu končno dobi ustrezno podporo za podpis sporazuma. Katarina izključi Liv zaradi prevelike osebne vpletenosti, Enoka pa zaradi domnevnega prikrivanja dokaznega gradiva suspendira do konca preiskave. Liv in Enok odkrijeta novo sled in se odločita, da bosta na lastno pest dognala resnico izsiljevalske drame na severu Grenlandije.

TUNN IS / Thin Ice / Islandija, Danska, Švedska, Francija / 2020
scenarij: Lena Endre, Jóhann Ævar Grímsson, Birkir Blær Ingólfsson, Jónas Margeir Ingólfsson, Søren Stærmose, Andri Óttarsson
režija: Guðjón Jónsson, Cecilie A. Mosli, Thale Persen
v glavnih vlogah: David Gudbrandsson, Lena Endre, Bianca Kronlöf, Angunnguaq Larsen, Nukâka, Johannes Kuhnke, Alexander Karim, Iben Dorner, Nicolas Bro, Juhan Ulfsak

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:25
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:35
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Izjemno napet korejski noir, poln preobratov in presenečenj, je bil na festivalu v Cannesu deležen sedemminutnih stoječih ovacij.

Jae-ho je gangsterska legenda. Z ulice se je povzpel do namestnika vodje mamilarske združbe. Zaradi zaveze molka se znajde v zaporu, saj bi lahko njegovo pričevanje ogrozilo velikega šefa. Slednji je pokvarjen do obisti in v zaporu organizira njegovo usmrtitev. V zadnjem trenutku ga reši mladi Hyun-su, ki ima izjemen talent za kariero v svetu organiziranega kriminala. Postaneta dobra prijatelja, Jae-ho postane Hyun-sujev mentor in ga na prostosti vključi v svojo mrežo. Snujeta prevzem kriminalnega klana, ampak njuno prijateljstvo je na preizkušnji, ko začne vse kazati na to, da je Hyun-su policist pod krinko, Jae-ho pa naj bi bil vpleten v umor njegove mame.


Originalni naslov: BULHANDANG
Leto produkcije: 2017
Država: Južna Koreja
Žanr: kriminalka
Režija: Sung-hyun Byun
Scenarij: Sung-hyun Byun in Min-soo Kim
Igrajo: Kyung-gu Sol, Si-wan Im, Kyeong-yeong Lee, Andreas Fronk

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V Sloveniji uporabljamo tri cepiva proti covidu 19. Več kot 177 000 ljudi se je cepilo s prvim odmerkom enega od cepiv, od tega 91 000 še z drugim odmerkom. Čeprav strokovnjaki po vsem svetu poudarjajo, da gre v primeru cepiv za izjemen uspeh znanosti, da so cepiva varna in da se le tako lahko uspešno borimo proti pandemiji, imajo nekateri ljudje še vedno pomisleke, tudi odpor do cepljenja. V našem uredništvu smo dobili veliko vprašanj gledalcev, na najpogostejša bodo v tokratnem Sobotnem Dnevnikovem izboru odgovarjali: biologinja, znanstvenica na Univerzi v Ljubljani in članica aplikacije Sledilnik dr. Zarja Muršič, raziskovalec in predavatelj na Fakulteti za farmacijo dr. Tomaž Bratkovič in priznani znanstvenik na Kemijskem inštitutu in komunikator znanosti leta 2020 dr. Roman Jerala.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov