Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 10. apr. 2021

TV Slovenija 1 • Sob, 10. apr.

V nocojšni Kulturi vam bomo predstavili album KWA Recyclemana, nekoč znanega pod imenom Ali en, pa festival Forum nove glasbe, ki nadaljuje tradicijo ukinjenega festivala Slowind. V kulturi bivanja bomo preverili kaj se dogaja z zapuščeno Plečnikovo trafiko na vegovi ulici v Ljubljani. Ogledali pa smo si tudi razstavo Arhitektura. Skulptura. Spomin. Umetnost spomenikov Jugoslavije 1945–199, v razstavišču Libertas v Kopru.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Otroški program: Op!

Finn misli, da njegova mama dela za zobno vilo, saj je v resnici zobna tehnica in izdeluje proteze. Prepričan je, da zobna vila pobira zobe otrokom izpod blazin in jih odnese v mamino delavnico. Od kod bi sicer mama dobila toliko zob?
Na Irskem je veliko vil, najboljše pa so prav zobne vile, saj prinesejo darilo. Finn ima več zamisli, kako bi zobno vilo ukanil, da bi jo lahko videl, ampak mu vsakič spodleti.
Finn je star sedem let in postaja velik fant. Čudovito razmišlja, ko odpre usta, pa ... Njegovi stalni zobje izrivajo mlečne, saj hitro odrašča. Dva mlečna zoba je že izgubil. Tudi tretji se mu že maje. Je to trenutek, ko bi lahko končno videl zobno vilo?

Milan in sošolci so v šoli v naravi na peščeni obali. Razdelijo se v dve ekipi, ki se pomerita med seboj, katera bo sezidala lepši peščeni grad. Vsi se tako potrudijo, da prvo mesto na koncu pripade – obema!

Zajec v zasneženem gozdu povabi Avo, Rika in Tea na dirko. Prijatelji sprejmejo izziv, le Tea skrbi, kako se bo tekma končala. Toda s pomočjo obeh prijateljev tudi Teo pride na cilj.

Rija in Krokodil nabirata borovnice. Rija skrbno opazuje, kaj počne. Če bo skrivaj jedel borovnice, mu bo jezik pomodrel. Rija v grmovju najde plišastega zajčka. Vzljubi ga na prvi pogled. Kot bi bil že od nekdaj njen. Izkaže se, da ga je izgubila druga deklica, ki ga išče med borovničevjem. A zajčka je našla Rija. Čigav je zdaj ta?

Valentinček se prestraši, ko ugotovi, da je izgubil mamin mikrofon. Njegova mama je novinarka in potrebuje mikrofon za popoldanski intervju z arhitektom Pavčičem. Valentinček in prijatelji na vso moč hitijo, da bi našli izgubljeni mikrofon, in ga pravočasno vrnili Valentinčkovi mami.

Žan je opazil, da je v njegovem novem mestu povsod veliko barvitih slik.
Potem ko sta v knjigi videla veliko lepih slik, se Žan in Boris odločita, da bosta tudi sama kaj naslikala. Boris je naslikal Žana, Žan pa je naslikal Borisa. In ko sta tako slikala in slikala, jima je ostal le še en papir, na katerega sta želela naslikati nekaj zares lepega. A Borisu je na papir po nesreči kapnila velika kaplja rdeče barve. Žan stisne Mislija in se domisli, da lahko namesto ene slike naredi dve. Boris je presrečen. Nato se na slike še podpišeta in jih dasta na vidno mesto.

Čekanu spet ne uspe izstreliti rakete, kar ga zelo potre. Odloči se, da rakete ne bo zapustil, dokler ne ugotovi, kaj je z njo narobe. Nejko se nečesa spomni … Če Čekan ne more na Luno, zakaj ne bi Lune pripeljali k Čekanu?

Anka nikakor ne prizna Larsu, da ni čisto zdrava. Kiha in se slabo počuti. Še sreča, da jo obišče sestra Urška, ki je zdravnica in jo pomiri.

Črtica bo plesala kot bela labodka. Komaj čaka, da vidi svojo prelepo belo oblekico. Malce nenavadno je le, da ji Lovro oblekice noče pokazati? Lovro je očitno nekaj zakuhal … natančneje, prebarval … in zdaj se bo moral izvleči iz godlje. Med nepredvidenimi zapleti se na srečo lahko malce sprostimo: Ana Marisa nas bo s čudovitim petjem in plesom popeljala med prave labode.

Buck je privolil v zmenek z Gitte. Hanne in Mono prosi za pomoč pri pripravah. Elias napiše Dylanu obnovo domačega branja, noče pa zanj upodobiti občutkov, ki naj bi se v njem zbudili ob branju knjige. Ko Dylan prebere obnovo, plane v jok in Eliasu zaupa, da se bodo njegovi starši ločili.

Elias in Stan se na smrt spreta zaradi svojih zelo različnih konjičkov. Buck ugotovi, da potrebuje vajo iz poljubljanja, toda ko se mu za učiteljico ponudi Laura, se Katrien odloči, da ga bo naučila kar sama. Ko se Buck dobi z Gitte, je ta navdušena nad njegovo spretnostjo.

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

Nojevka se na tekmovanju v smučarskem krosu spopade z izrednimi okoliščinami.

Smo že v četrtfinalu Malih sivih celic, kjer nas v napetosti vse do konca držijo Maj, Nejc in Gašper iz OŠ Franja Malgaja Šentjur (rumeni) ter Katarina, Zala in Aljaž iz OŠ Križe (vijolični). Udarci strel jih ne presenečajo, tudi EMŠO jim še ne povzroča težav, malce pa je zatajila logika. Vijolični so pravi dirkači skozi labirint, rumeni pa računalniški mojstri. Komu se nasmehne sreča le za las, pa v 25. oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

V Infodromu smo se pozanimali, kako se učenci v Avstriji sami testirajo v šoli, v Infogromu pa smo povprašali, kako so kratek čas ponovnega pouka na daljavo doživljali učenci iz OŠ Trnovo. Dvanajstletni Maks nam je zaupal svojo izkušnjo z osamitvijo ali izolacijo in s prebolevanjem koronavirusne bolezni 19. Leon je po spletu sodeloval na francoskem festivalu kratkih filmov za otroke, Ajda, ki je rada pisala za šolski časopis že v nižjih razredih osnovne šole, pa je obudila šolsko glasilo na svoji nekdanji šoli.

Vas zanima, kako je videti sestanek posameznih centrov v velikih možganih? Ali veste, da se možgani v času odraščanja temeljito preoblikuejo in da se mladi lažje in bolje učite kot kasneje odrasli? Ali čez leta še poznamo odgovore na vprašanja iz četrtega razreda? V tokratni Osvežilni fronti vas čaka veliko zanimivega o možganih, pa tudi priljubljeni rubriki Dojenčka in Luža ljubezni ter nov Kviki kviz.

V Globusu o posledicah omejitvenih ukrepov na področjih kulture in športa. Se bodo zaradi dolgotrajne prepovedi vadbe mladi oddaljili od športa? Kako v tujini med pandemijo potekajo treningi in tekmovanja? Pa tudi o prihodnosti glasbenih festivalov in odrskih umetnosti. Kako močno je pandemija prizadela Broadway?

Letos mineva petdeset let od prvega romskega kongresa v Londonu, na katerem so Rome priznali kot narod, izbrani pa sta bili tudi romska himna in zastava. Dobršen del oddaje namenjamo temu jubileju ter pregledu dosežkov in mejnikov, pomembnih za romsko skupnost. Predstavljamo še kratek dokumentarni film Naša pot, v katerem je Mišo Kontrec orisal zgodbe štirih izobraženih Romov. V rubriki o romskem jeziku se odpravljamo v Francijo.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Obiskali smo Center ponovne uporabe Ormož in spoznavali njihove projekte, ki jih navdihuje živalski svet. Med prebivalci Tropske hiše v Celju tokrat izpostavljamo dve ogroženi vrsti, siamskega krokodila in jemenskega kameleona. Še preden se je zima vrnila v naše kraje, smo občudovali pomladno prebujajoči živalski svet v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok. Predstavljamo pasmo psov – borderski ovčar. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

V 18. stoletju se je v Zgornji Savinjski dolini blizu Gornjega grada razvila znamenita božja pot sv. Frančiška Ksaverja na Stražah, ki so jo poznali po vsej Evropi. Zlasti med evropskim plemstvom se je razširila navada, da so v Radmirje pošiljali dragocena darila, tako so mašna oblačila in posodje darovali kralji in cesarji s francoskega, poljskega, neapeljskega in dunajskega dvora. Po izročilu je cesarica Marija Terezija iz poročne obleke lastnoročno izvezla mašni plašč in ga poslala v Radmirje. V oddaji bomo predstavili zgodovino božje poti in še prav posebej povezavo s cesarico Marijo Terezijo in Habsburžani.

Po podatkih Eko kroga je več kot 180.000 Slovencev prizadetih zaradi čezmernega hrupa. Ta je po dognanjih Svetovne zdravstvene organizacije drugi najškodljivejši okoljski vpliv na zdravje ljudi – takoj za prašnimi delci. Kako škodljive učinke hrupa doživljajo tisti, ki so mu vsak dan izpostavljeni, kaj lahko stori država in kaj vsak posameznik, da se zaščiti pred njegovimi negativnimi učinki, izveste v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Večtisočletni permafrost arktične Rusije in Sibirije izginja, zemlja se razpira in vrača v življenje sodobnemu človeku nepoznane in zanj potencialno nevarne gigantske viruse. Kjer je nekoč uspevala tajga, se zdaj iz razpok v ozračje širi metan, izrazito toplogredni plin. Po Sibiriji pustošijo požari. Led izginja, z njim pa ustaljene selitvene poti prosto živečih jelenjih čred, izstradani polarni medvedi zahajajo celo v mestna okolja, ogroženo je življenje nomadskih ljudstev. Znanstveniki poudarjajo, da je tu Pandorina skrinjica že na stežaj odprta.

ON THIN ICE / Nemčija / 2020 / Režija: Henry M. Mix in Boas Schwarz

Potok Javornik je potok v Karavankah, ki svoje vode nabira na jugozahodnih pobočjih gore Struška na slovensko-avstrijski meji, pod Jesenicami. Teče mimo vasi Javorniški rovt, pred tem pa se pri zaselku pri Žagi vanj izliva še potok Jezernica.
Na svoji vodni poti potok Javornik tvori slikovite Javorniške slapove, ki so vir navdiha okoliškim prebivalcem ter obiskovalcem teh gorenjskih krajev. Ob potoku so uredili vodne poti, učne točke, kjer se lahko obiskovalci seznanijo z makrobiotično pestrostjo, ki jo zaznamujejo gozdovi.
Na Jesenicah pa se potok Javornik, kot levi pritok izlije v Savo Dolinko. Na tem sotočju je dol vodno veliko vodno akumulacijsko zavetje, ki omogoča protipoplavno zaščito ter omogoča v sušnih mesecih dovolj vode za namakanje ter turistične aktivnosti. Sam kraj Jesenice pa ima večstoletno zgodovino fužinarstva in kasneje železarstva, danes pa so to le spomini, ki jih čedalje bolj nadomeščajo visoko tehnološke rešitve prihodnosti in turistične poti po bregovih potoka Javornik in Save Dolinke.

1. MARTININ NOVI RASTLINJAK
Martina Plohl Krevh plodovke vzgaja sama. Zdaj jih še hrani v toplem kabinetu, kjer jih dodatno osvetljuje. Ko se bodo nočne temperature ustalile pri 5 stopinjah Celzija, pa jih bo prenesla v rastlinjak. Nedavno so postavili novega, velikosti 4 x 3 m. Kaj moramo vedeti pri postavljanju rastlinjaka, je povedal Rok Simončič iz podjetja Rastlinjaki Gajšek.
2. PREVIDNO NABIRAJMO ČEMAŽ
Čemaž je zelo priljubljena in vsestransko uporabna zel. Najraje nabiramo njegove liste, ki jih sesekljamo v pesto ali dodamo v juho. Čeprav ima rastlina močan vonj po česnu, jo lahko zamenjamo. Čemažu podobne, a strupene rastline, predstavljamo v oddaji z Dušanom Klenovškom.
3. DOZOREL JE ANANAS
Na mariborski Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede smo jeseni občudovali ananase, ki so jih najprej vzgojili iz semena, nato pa s stranskimi poganjki. Plod, ki smo ga posneli takrat, je medtem že dozorel, smo pa odrezali in se posladkali z drugim...

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Skozi prispevke nas v oddaji vodi priljubljeni voditelj Boštjan Romih. Boštjan in novinarji Jasna Marin, Anja Prusnik in Stane Sušnik obiskujejo hiše in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkrivajo domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo opremiti ali prenoviti dom, ki radi prenavljajo sami in iščejo ideje za majhne in stroškovno sprejemljive spremembe doma, za tiste, ki nameravajo graditi, želijo pogledati v sosedovo stanovanje ali izvedeti kaj več o sodobnih smernicah opreme in gradnje ter o ureditvi okrasnega vrta.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsak teden povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda bo Zadnja beseda?

»Kdor želi dobro drugim, je že zagotovil dobro sebi.«
Konfucij
razmišlja Dubravka Turinski

V vrtu se vsi pripravljajo na veliki kresničji ples. Na vrh najvišje sončnice znosijo kup dobrot in čakajo na večerno zabavo. Le mravlja Marja si ne upa k njim. Apolon in Betka ji pomagata premagati strah in njen trud je bogato poplačan.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V tokratnem sobotnem Dnevnikovem izboru o pozebi, ki je v noči na sredo prizadela predvsem sadjarje. Naši dopisniki so spremljali razmere in obup kmetov po vsej Sloveniji, saj so lahko le nemočno opazovali, kako hud mraz uničuje cvetove in popke na sadnem drevju. Zakaj se je ozračje tako ekstremno ohladilo in s kakšnimi ukrepi lahko kmetje preprečijo najhujše? In kje so vzroki, da imajo sisteme za zaščito pred pozebo le redki? Od več kot 4300 hektarjev intenzivnih sadovnjakov jih je namreč pri nas s sistemi za zaščito opremljenih le 120 hektarjev. Pogledali bomo tudi na področje zavarovalništva. Premije so visoke, kmetje pa se za sklenitev zavarovanj ne odločajo. Kako ob vsakoletnih pozebah in podnebnih spremembah naprej?

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V uri sproščene zabave se bo z Jokerjem soočil kmet Jože Judež iz Prapreč pri Šentjerneju. Lastnik 30-ih konj in velike kmetije se lahko pohvali z več kot 500 kasaškimi nastopi doma in v tujini. V svoji karieri je nanizal okoli 60 zmag. Zaradi dela ne potuje veliko, ga pa navdušuje Pariz, seveda zaradi konjeništva. Kot super joker mu je na pomoč priskočil prijatelj in kasaški kolega Vito Šadl.

Te dni nas je močno zazeblo, zaradi vremenskih sprememb, zato dovolite, da vas v Kaj dogaja pogrejemo z bistrimi izjavami naših političnih veljakov. Izvedeli boste, kako varna je Astrazeneca, koliko časa bo še trajala epidemija in kaj Janez sporoča Zlatku. Naš strokovnjak Miran s šanka predlaga uvedbo sistema drive in, na Pup TV prihaja najbolj koordinirana stranka vseh časov. Gostili bomo kar dve dami: na stol za intervju prihaja šampionka Nika Križnar, na Mali terasi pa bo zapela Kristina Mišović.

Italijansko-ameriška nadaljevanka je posneta po romanu Guida Marie Brere in se dogaja leta 2011. Dominic Morgan je generalni direktor investicijske banke NYL (New York London Investment Bank) in mentor Massima Ruggere, ambicioznega in neustrašnega novinca v svetu finančnega trgovanja, ki je po uspešnem poslu v Londonu na pragu napredovanja. A njegovo življenje se obrne na glavo, ko ga osumijo umora tekmeca Edwarda Stuarta. Znajde se v središču svetovne finančne zarote, v kateri vse niti prikrito vlečejo najvišji menedžerji. Massimo skuša odkriti, kdo mu je podtaknil umor in pri tem naleti na finančno-politične spletke svetovnih razsežnosti. Ima dve možnosti: da se jim pridruži ali pa jih poskusi uničiti.

1. del:
London, 2011. Massimo Rugheri je vodja borznih posrednikov v pomembni investicijski banki. Njegov mentor Dominic Morgan pravi, da mu je stolček pomočnika direktorja tako rekoč zagotovljen. Vendar ima močnega tekmeca iz tradicionalne angleške bančniške družine, Eda Stuarta. V prvem delu nadaljevanke vstopimo v brezobzirni svet kapitala in vidimo, kaj vse so nekateri pripravljeni narediti za napredovanje.

DEVILS / ZDA, Italija / 2019
scenarij: Elena Bucaccio, Ben Harris, Chris Lunt, Mario Ruggeri, Alessandro Sermoneta, Michael A. Walker
režija: Nick Hurran, Jan Michelini
v glavnih vlogah: Patrick Dempsey, Alessandro Borghi, Laia Costa, Malachi Kirby, Lars Mikkelsen, Pia Mechler, Paul Chowdhry, Harry Michell, Sallie Harmsen, Christina Andrea Rosamilia, Tom McKay, Jemma Powell, Chris Reilly, Kasia Smutniak

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:40
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Juliette Binoche v vlogi pariške slikarke, ki v ljubezenskih avanturah išče pot do resnične ljubezni. Posneto po navdihu Barthesovih Fragmentov ljubezenskega diskurza.

Isabelle je pariška umetnica, ki se po ločitvi spušča v vrsto bežnih spolnih razmerij. Tu je Vincent, arogantni bankir, ki jo pripelje do orgazma samo, kadar razmišlja, kako odbijajoč se ji zdi. Nato mladi melanholični igralec, čigar kronična neodločnost ni ovira, da ga ne bi zvabila v posteljo. Potem je tu še več priložnosti: njen čudaški občudovalec na krajevni ribji tržnici in delavec, ki vzbudi odkrit odpor pri njenih svetovljanskih kolegih. Morda pa so vse poti usmerjene k vedeževalcu v podobi Gérarda Depardieuja, ki svojo prerokbo ukroji tako, da bi jo pripeljal k sebi ...

Originalni naslov: UN BEAU SOLEIL INTERIEUR
Leto produkcije: 2017
Država: Francija, Belgija
Žanr: romantična drama
Režija: Claire Denis
Scenarij: Claire Denis
Igrajo: Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko, Gérard Depardieu

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V tokratnem sobotnem Dnevnikovem izboru o pozebi, ki je v noči na sredo prizadela predvsem sadjarje. Naši dopisniki so spremljali razmere in obup kmetov po vsej Sloveniji, saj so lahko le nemočno opazovali, kako hud mraz uničuje cvetove in popke na sadnem drevju. Zakaj se je ozračje tako ekstremno ohladilo in s kakšnimi ukrepi lahko kmetje preprečijo najhujše? In kje so vzroki, da imajo sisteme za zaščito pred pozebo le redki? Od več kot 4300 hektarjev intenzivnih sadovnjakov jih je namreč pri nas s sistemi za zaščito opremljenih le 120 hektarjev. Pogledali bomo tudi na področje zavarovalništva. Premije so visoke, kmetje pa se za sklenitev zavarovanj ne odločajo. Kako ob vsakoletnih pozebah in podnebnih spremembah naprej?

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov