Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 27. apr. 2021

TV Slovenija 1 • Tor, 27. apr.

Nocoj v Kulturi si boste lahko med drugim ogledali tudi razstavo v murskosoboški galeriji, gre za razstavo treh nemških umetnikov: Barbare in Michaela Schölß ter Hansa Dollingerja, obiskali smo tudi razstavo Joni Zakonjšek v galeriji Generalli v Ljubljani in šeste Dneve slovenskega filma v Beogradu.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev.Torkovo Dobro jutro bo ob dnevu upora proti okupatorju praznično obarvano z našo terensko ekipo, ki se bo oglašala iz Ljubljane. V prometnih minutah, ki jih pripravljamo skupaj z Agencijo za varnost prometa, bomo govorili o nepravilnostih in težavah izključevanja z avtoceste. Zdravstvene minute bomo posvetili mitom in resnicam o revmi, športne minite pa kvalifikacijam za EP v rokometu 2022. Ljubica Mlinar pripravlja vrtne nasvete o tulipanih, z nami pa bodo tudi naši koprski in mariborski kolegi.

10:00
Otroški počitniški program: Op!

V prvem filmu Sneguljčica in Rdeča kapica postaneta najboljši prijateljici, ko se Sneguljčica spopade z zlobno kraljico, Rdeča kapica pa z dvema lačnima volkovoma – enim, ki je požrl njeno babico in se našemil v njene obleke, in drugim, ki je pohrustal nekaj nič hudega slutečih pujskov.

V drugem filmu je Jakec, ki odrašča v revščini, zagledan v svojo sosedo Pepelko. A njeno srce se je na dvornem plesu ogrelo za princa, Jakca pa je presenetil velikanski fižol, ki je zrasel na njegovem vrtu. Jima bo uspelo najti pravo ljubezen?

Največja legenda med dinozavri je vsekakor tiranozaver. Bil je orjaški, imel pa je tudi ogromne zobe in morilski ugriz. Steve bo v poskusih preveril, katera vrsta dinozavra je najmočneje ugriznila, katera je bila najkrvoločnejša, najbolje oborožena in katera najhitrejša.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Obtoženi gimnazijci. Spomin na upor. Pravica do odklopa. Otroci v stiski. Diplomacija v narodni noši.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

9. del: Stori, kar je prav
Mauricea obišče nekdanji ruski vohun Viktor Bobrov, ki ima njegov dosje. Ponudi mu, da mu ga proda. Maurice med dokumenti odkrije tudi neprijetno resnico o sebi, ki ga za nekaj časa odvrne od pisanja spominov. Viktor poskuša tudi drugim v mestu prodati podatke, ki bi jih lahko zanimali. Maggie se po smrti kolega Howarda sooča z lastno umrljivostjo. Ob spoznanju, da je vsak dan lahko njen zadnji, se odloči, da bo odslej do vseh bolj prijazna. To ima nepričakovane posledice za njeno zdravje. Hollinga in Shelly pa obišče zdravstveni inšpektor, ki ima kup pripomb na njun lokal.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1993
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

V prvem prispevku predstavljamo dejavnost članov Čezvesoljske zombi cerkve blaženega zvonjenja v času epidemije. Da bi pripomogli k zajezitvi širjenja koronavirusne bolezni, verske obrede opravljajo doma. Med zanimivejšimi poskusi znanstvenega razumevanja sveta v zgodovini najdemo alkimijo. Temeljila je na preučevanju možnosti preobrazbe, predvsem kovin, v zlato. V drugem prispevku bomo spoznali tako znanstveno kakor tudi duhovno plat alkimije. Tretji prispevek predstavlja Izido in Ozirisa, najbolj znan božanski par starega Egipta. Sestra in brat, ki sta bila hkrati tudi žena in mož, sta imela pomembno vlogo v verskem in vsakdanjem življenju starih Egipčanov.

Az adás témája a kutya. Megismerhetitek Binát, a vadászkutyát, és a rendőrkutyák is megmutatják, hogy mi a feladatuk. Patricija, Lara és Aaron viszont azt mutatja meg, hogy a kutya milyen sok törődést és gondoskodást igényel. Emellett az állatmenhelyre is ellátogatunk.

Tema oddaje je pes. Spoznali boste lovsko psičko Bino, policijski psi pa bodo ponazorili, kaj je njihova naloga. Patricija, Lara in Aaron bodo pokazali, kako veliko nege in pozornosti potrebujejo psi. Obiskali bomo tudi zavetišče za pse.

15:40
Otroški program: Op!

Milanova družina je na počitnicah pri babici in dedku. Milanu, ki lahkih nog šviga sem in tja, se zdita stara starša hudo počasna. Očka mu razloži, da od starejših pač ne more pričakovati, da bodo z njim igrali nogomet. Se pa zato dedek izkaže kot izvrsten ribič.

Klobučnik na travi najde rdeč avtomobilček in ga vzame. Pinu, ki ga vpraša, kje je igračko dobil, pa natvezi, da mu jo je podaril čarovnik iz ribnika. Skupaj se vrneta k ribniku, Pino pove čarobni izrek, a se nič ne zgodi. Gaber zajčku reče, da je videl dečka, ki išče svoj izgubljeni avto. Klobučnik se mu najprej zlaže, potem pa prizna, da ga je našel v travi. Pusti ga ob ograji, da bi ga tisti, ki ga je izgubil, zlahka našel.

Klobučnik je strašansko nesrečen, pa nihče ne ve, zakaj. Oli ga vabi k igri, a se ji noče pridružiti. Gaber mu pove: Kadar si žalosten, pa ne veš, zakaj, ti lahko pomagajo prijatelji. Še Švigcu ga ne uspe razvedriti in tudi Pino ga ne more nasmejati. Diva jim končno pojasni, kaj je narobe. Prejšnji dan sta se skregala in se še nista pobotala. Noče se mu prva opravičiti, ker je on začel. Gaber jim razloži: Ni pomembno, kdo prepir začne, ampak kdo se odloči, da ga bo končal. Diva objame Klobučnika. Da si lahko srečen, se moraš pobotati s tistimi, ki jih imaš rad.

Žan je opazil, da v njegovem novem mestu sploh nikjer ni snega.
Žan pogreša sneg in je žalosten. In tudi Doris je slabe volje, ker ne gre v živalski vrt. Boris skuša razveseliti Žana, zato ga odpelje v peskovnik in mu pokaže, kaj vse lahko počneš z mivko. Žan primerja mivko s snegom in kmalu ugotovi, da lahko iz mivke narediš marsikaj, če ji dodaš vodo. In nato za Doris naredi živalski vrt, v njem pa veliko različnih živali.

Nejko povabi prijatelje na mleko in piškote, oni pa kritizirajo njegovo bivališče. Ko jim Nejko predlaga, da preuredijo domovanje, nastane prava zmešnjava. Obupani Nejko se odloči, da bo dom preuredil kar sam. Uporabi Čekanovo napravo, da svoj brlog pobarva z modro-belimi črtami, ki se ujemajo z njegovimi hlačami.

Buck ostane sam doma in nič hudega sluteč v hišo spusti anketarja, v resnici agenta tajne agencije, ki se ukvarjata z Nezemljani. Ko ju Laura nažene, se vrneta, in zagrozita, da bosta v hišo poslala taktično enoto, če družina ne bo sodelovala.

Buck in Elias uspešno končata igro in Jim reši Malmek. Toda Buck ga zelo pogreša, in ko izve, da se obeta neurje, se domisli, da bi se morda tudi Jim lahko utelesil na Zemlji, če bi v hišo treščila strela. Z Eliasom in Hanne obložijo streho z aluminijasto folijo, nad čimer Katrien ni niti najmanj navdušena.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Sedemindvajseti januar je obletnica osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz in svetovni dan spomina na žrtve holokavsta in deportacije. Slovenski program RAI je ob tej priliki v okviru čezmejne televizije pripravil dokumentarno igrani film Pisma iz Auschwitza v dveh različicah in sicer slovensko in italijansko verzijo.
Podlaga za idejno zasnovo so bila pisma, ki jih je Darinka Veljak pisala iz Auschwitza staršem v Trst. Ta še neobjavljena pisma je njen sin Boris Kralj prinesel zgodovinarki Dunji Nanut, ki je na podlagi le teh in poglobljene raziskave rekonstruirala Darinkino zgodbo. Gre za izjemen dokument, ki odkriva širši javnosti doslej skorajda neznan podatek, da so lahko nekateri interniranci pisali domov in tudi prejemali pisma. Obenem razkriva, kako je potekalo življenje v taborišču smrti, kjer je bilo preživetje stvar naključja in sreče v veliki meri pa odvisno od solidarnosti sotrpink. Nastal je tako scenarij v katerem Darinka, ki jo pooseblja Tamara Stanese, prebira pisma in pripoveduje kaj vse je doživela v zloglasnem taborišču, kjer je preživela leto dni. Z njeno pripovedjo se prepleta in jo umešča v zgodovinski kontekst narativni del. Scenarij je napisala Dunja Nanut, režijo pa je podpisala Luana Grilanc. Producent dokumentarca je RAI Deželni sedež za Furlanijo Julijsko krajino – Slovenski program.

Kalimero, Valentinček, Pavlinca in Petrček bi morali v živo nastopiti na televiziji, a Petrček si zvije nogo in obleži v postelji. Streže mu Suzi, in to je še večja nadloga. Prijatelji naredijo načrt, kako bo Petrček vseeno nastopil v oddaji … in mogoče jim lahko pomaga tudi Suzi.

Pes Bitzer izgubi svojo dragoceno piščalko in v zameno preizkusi kmetovo trobento. Prav kmalu njegove fanfare in jazzovsko trobentanje spravljajo čredo ob živce.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

27. aprila 2021 mineva 80 let od dogovora predstavnikov komunistov, krščanskih socialistov, sokolov in kulturnih delavcev v Ljubljani, da ustanovijo organizacijo odpora proti okupatorju. V Dnevnikovem izboru se bomo ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju, spomnili te pomembne obletnice, na kateri so določili temeljne točke odpora. Avtor Dejan Štamfelj z zgodovinarji osvetljuje razvoj dogodkov, ki so slovenski narod jasno umestili na zmagovito stran druge svetovne vojne, na stran protifašistične koalicije. Ob tem bomo spoznali še razvoj uporniških gibanj v nekaterih drugih evropskih državah, ki jih je zasedba sil osi prav tako močno zaznamovala. To so Nizozemska, Francija, Poljska in Grčija.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Upor v samoobrambi je naravna pravica vsakega naroda. Je celo zgodovinska dolžnost, ko je ogrožena narodova pravica do svobode ali suverenosti. Upor za samoohranitev je dejanje s čistim namenom, vredno spoštovanja. V vsebinskem delu bo poudarjena čistost misli in duha, izražena v poeziji malo znanih ali celo nekoliko zamolčanih avtorjev Franceta Balantiča in Lojzeta Grozdeta, po drugi strani pa v verzih zgodovinsko uveljavljenega pesnika Karla Destovnika Kajuha. Prav preplet obeh poetik in subtilno izbranih glasbenih povezovalnih elementov bo skušal čim bolje osvetliti čas, ki je še danes zarezan v srčiko zgodovinske zavesti slovenskega naroda kot nedokončana zgodba.
Zaradi neprestanega, skoraj trideset let dolgega izkoriščanja zgodovinskih dogodkov med drugo svetovno vojno za dnevna politična in svetovno nazorska prerekanja, se vse bolj izgublja temelj in bistvo državnega praznika, ki ga povsem jasno določa in pojasnjuje ime: “dan upora proti okupatorju”. Bistvo praznika je spoštovanje upora, kot osebnega, družbenega in nacionalnega dejanja v hipu, ko je bila narodova samobitnost na meji izničenja. Upor je spoštovanje lastne samobitnosti in človeškega dostojanstva. Upor je zavest in spoštovanje narodove samobitnosti pred lastnim svetovnim nazorom, mimo političnega prepričanja in daleč od materialnih koristi. Upor je etično dejanja pokončnih ljudi! In tu in pri tem ideološke in dnevno politične interpretacije zgodovine izgubijo vse argumente in vso težo. Najprej pa je upor tako intimno dejanje, da ga lahko najbolj pretanjeno izrazi pesem. Zato, ker so bile v viharju bitk, spopadu množic, največje žrtve povsem intimne, ker sta se v istem hipu srečevala neizmerna ljubezen in smrt, obup in vera v prihodnost. Upor je zavest, da je narodova samobitnost celo pred lastnim življenjem. In zato ne pozabimo, da je praznik upora proti okupatorju izraz spoštovanja države in naroda do vseh, ki so v tem uporu žrtvovali svoja življenja in da je upor nujen temelj in zagotovilo narodove samobitnosti, tako kot kultura, tako kot gospodarstvo, če ne želimo spet postati plen.

Neverjetna zgodba o ženski, katere življenje so zaznamovali revolucija, vojna, taborišče, danes pa nima niti groba. Avtor Zvezdan Martić.

V dokumentarnem filmu avtor prepleta osebno zgodbo s celjskega pokopališča s kratko zgodovino dvajsetega stoletja in tudi danes aktualnim pogumom in uporništvom posameznika in družbe. Ko je Hermina Seničar še mladoletna ostala brez staršev, jo je pot vodila v tovarno, kjer je hitro spoznala krivice in neenakosti, težko življenje delavstva in še posebej žensk. Vključila se je v organizirano delavsko gibanje, med prvimi odšla v partizane in bila po izdaji deportirana v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Po vsem hudem, kar je pretrpela, od stavk, nacizma, partizanstva, izdaj, zaporov in taborišč, smrti tovarišev, soborcev, sojetnikov, je morda najhuje to, da je sedaj pozabljena. Kako je živela, je imela tudi zasebno življenje, družino? Kako povedati zgodbo o življenju ženske, ki nima niti groba? Avtor dokumentarnega filma Zvezdan Martić je mesece preživel po arhivih in muzejih v iskanju dokumentov in ljudi, ki bi jo poznali ali vedeli kaj o njej. Nastala je tragična, a hkrati ganljiva pripoved o najbolj viharnem obdobju v človeški zgodovini, o velikih dogodkih, ki so jih ustvarjali majhni ljudje.
Pri ustvarjanju dokumentarnega filma so med drugim sodelovali snemalec Aleš Živec, montažer Matjaž Jankovič, oblikovalec grafične podobe Matjaž Celič, scenarij in režija pa sta delo Zvezdana Martića.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:05
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:10
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Tine Tomazin se je rodil leta 1925 v Križah pri Tržiču v družini čevljarskega mojstra in tkalke v Bombažni predilnici in tkalnici Tržič. Po nenadni očetovi smrti leta 1936 se je družina s štirimi otroki zelo težko preživljala. Da bi pomagal svoji družini v stiski, se je enajstletni Tine na lastno pobudo sam peš odpravil iz Križ v kranjsko župnišče, prosit tamkajšnjega dekana Matijo Škerbca, največjega delničarja tržiške usnjarske zadruge Runo, da bi družini dovolil koristiti delež, ki ga je imel pokojni oče v usnjarni. Dekan prošnje enajstletnega otroka ni uslišal, ostro jo je zavrnil. Dogodek je v Tineta za vse življenje zasejal seme uporništva. Pred prisilnim vpoklicem v nemško vojsko je Tine poskušal priti v stik s partizani, pa ni uspelo. Februarja 1943 je bil z drugimi kriškimi, tržiškimi in kranjskimi fanti letnika 1925 mobiliziran v nemško vojsko. V veliki želji po pridobivanju znanj je bil Tine na vojaških urjenjih in tekmovanjih najboljši, vendar na nagradni dopust domov ni mogel, saj ga na Gorenjsko, ki je veljala za »nevarno področje banditov« (Banditengebiet), niso pustili. Januarja 1944 je Tinetu Tomazinu uspelo dezertirati iz nemške vojske. Med bombnim napadom na vojaška skladišča v predmestju Münchna je izkoristil priložnost in pobegnil domov. Po vrnitvi je poiskal zvezo in se pridružil partizanom Gorenjskega odreda, pozneje je bil v Prešernovi brigadi komandir voda za zveze. Z izjemnim vojaškim znanjem, ki ga je pridobil med nemškim vojaškim urjenjem, je bil v partizanskih enotah zelo dragocen, čeprav je sprva doživljal tudi nezaupanje in ljubosumnost nekaterih komandirjev in komisarjev. Po vojni je Tine Tomazin v svoji izjemni želji po znanju končal srednjo šolo in ekonomsko fakulteto ter od delavca v tržiški Bombažni predilnici in tkalnici napredoval do njenega generalnega direktorja.
Nekaj časa je bil tudi župan Tržiča.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

27. aprila 2021 mineva 80 let od dogovora predstavnikov komunistov, krščanskih socialistov, sokolov in kulturnih delavcev v Ljubljani, da ustanovijo organizacijo odpora proti okupatorju. V Dnevnikovem izboru se bomo ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju, spomnili te pomembne obletnice, na kateri so določili temeljne točke odpora. Avtor Dejan Štamfelj z zgodovinarji osvetljuje razvoj dogodkov, ki so slovenski narod jasno umestili na zmagovito stran druge svetovne vojne, na stran protifašistične koalicije. Ob tem bomo spoznali še razvoj uporniških gibanj v nekaterih drugih evropskih državah, ki jih je zasedba sil osi prav tako močno zaznamovala. To so Nizozemska, Francija, Poljska in Grčija.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov