Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 19. jul. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 19. jul.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

Angelica je spoznala, da ljubi samo Orlanda, zdravniku pa se je opravičila in ugotovila, da ga je imela rada le zato, ker ji je pomagal v najtežjih trenutkih. Umberto Lauri zaupa, da jo še vedno neizmerno ljubi, Laura pa je še vedno bolj naklonjena svojemu pesniku. Beo je strah, da bi ostala brez mame. Da bi pregnala svoje strahove, noč preživi s Kristianom. Valeria se vrne k Riti in skuša preboleti ženin skok čez plot. Ritin nekdanji ljubimec je vse bolj zagledan v Francesco, ki se je odločila, da se leto dni ne bo zaljubila, vendar se njeni načrti kmalu podrejo.

Papež Frančišek je kljub pandemiji in strogim varnostnim zahtevam med 5. in 8. marcem napovedal obisk Iraka.

Papež Frančišek je kljub pandemiji in strogim varnostnim zahtevam med 5. in 8. marcem obiskal zibelko človeške civilizacije in krščanstva, Irak. Za člane majhne skupnosti iraških kristjanov je papežev obisk potrditev, da imajo pomembno vlogo v nadaljnjem razvoju države, ki je zaradi nafte mnogim strateški cilj. Verske voditelje je pozval, da so prvi nosilci dialoga, odpuščanja, miru in bratstva. Papež, ki je prevzel ime Frančišek, je bil izvoljen 13. marca pred osmimi leti.
Pandemija je močno zaznamovala najranljivejše med nami, a mnogokrat so lučke v temini našega življenja in vsem, ki so jim v tem posebnem času v oporo.
S petka na soboto je potekala postna pobuda 24 ur za Gospoda. Tudi papež Frančišek v marcu vabi k molitvi, da bi s prenovljeno globino okušali brezmejno božje usmiljenje.

Tudi občina Jeklenice podeljuje nagrade za posebne dosežke in za osebnost leta. Glavna organizatorka je kajpak županja Irma. Tokrat je zadeva še posebej zanimiva, saj je za nagrado nominirana tudi Anja. Irma želi, da spremlja Anjo na svečano prireditev prespektiven mladenič Nandi. Anja pa bolj razmišlja o Miletu. Medtem, ko se med Nandijem in Miletom razvnema prava vojna za mesto ob Anji, izrazita željo po udeležbi na prireditvi še Boro in Mojca. Irma hoče storiti vse, da se ji pred občani ne bo treba kazati v zanjo tako neprimerni in neugledni družbi. Kar pa človek obrača, Boro obrne. Primeren kandidat za osebnost leta je lahko namreč tudi pošten gostinec, ki v Jeklenicah skrbi za razgibano družabno življenje…

Duh japonske kulture je bil spočet v Kjotu, stari prestolnici, se skozi stoletja kalil in brusil ter ohranil vse do danes. Svetovno prepoznavna japonska kakovost izvira prav iz tega mesta. Dokumentarna serija predstavlja tradicije tega središča, stare obrti in mojstre, pa tudi nova znanja, vse od tkanja do kulinarike.

11. del:
Obiskali bomo hišo arhitekta, ki je že pred stotimi leti stremel k sonaravni gradnji v slogu, ki spaja zahodnjaško s tradicionalno japonsko arhitekturo, in hotel Westin Miyako, ki že dolga desetletja gosti najpomembnejše goste z vsega sveta.

MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018

Tokrat bo gost oddaje Intervju nekdanji predsednik Republike Slovenije, dolgoletni profesor mednarodnega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in slovenski diplomat z najbolj bleščečo kariero v mednarodnih organizacijah, prof. dr. Danilo Türk. Pred kratkim je pri ugledni ameriški družboslovni založbi Peter Lang izšla njegova nova knjiga Spremenjeni svet – Premisleki o mednarodnem sistemu, Kitajski in svetovnem razvoju. O okvirih nove svetovne politike in mestu EU-ja v njej, o pomenu vladavine prava in o pasteh in priložnostih slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije se bo z dr. Türkom pogovarjala Ksenija Horvat.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Krogle
Lester ni najbolj navdušen, da Ed hodi z njegovo hčerjo Heather. Vseeno se ponudi, da bo produciral njegov film. Cicelyjci se vsako leto udeležijo kegljaškega turnirja v mešanih dvojicah. Michelle jih s svojo igro preseneti in jim zaupa, da jo je kegljati naučil bivši fant. Njen mož je ljubosumen, ker je Michelle v središču pozornosti, zato se spreta. Chris ugotovi, da je Maggie brez partnerja, zato se potrudi, da bi ji ga našel. Vendar skoraj z nobenim ni zadovoljen.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1995
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Paul Provenza, Teri Polo, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

»Skupaj. Odporna. Evropa.« se glasi geslo, ki ga je izbrala Republika Slovenija za svoje drugo predsedovanje Svetu EU. Dopisnik avstrijske televizije Christian Wehrschütz predstavlja temeljna izhodišča slovenskega predsedovanja.
Društvo slovenskih književnih prevajalcev je odprlo prvo slovensko prevajalsko rezidenco na Dolu pri Hrastniku.
Štirideset let po slavnostnem odprtju kulturnega doma leta 1980 so se pri Slovenskem prosvetnem društvu Danica v Šentprimožu lotili obširne prenove poslopja in prizidka. V začetku julija letos pa vabili na ogled prenovljene hiše “Brez ovir/Barrierefrei” in koncert po poldrugem letu zborovskega kulturnega molka.
Pliberk se poklanja svojemu častnemu občanu, koreografu in režiserju Johannu Kresniku. Plesnogledališka predstava v Kulturnem domu v Pliberku „jemand. nekdo“ se spoprijema z zgodovino Koroške v preteklem stoletju: Kdo je bil res fašist, kdo komunist, kdo partizan, kdo storilec, kdo žrtev?
http://slovenci.orf.at

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Žan je opazil, da je v njegovem novem mestu mnogo pisanih rož.
Med rožami pa odkrije tudi nov zvok – brenčanje. Boris mu pove, da je to čebela, Doris pa mu razloži, da čebele na cvetovih nabirajo nektar in ga spremenijo v med. Medtem pa oči v parku ne more in ne more prodati novega ribjega sladoleda, ker se medvedom ne zdi okusen. Žan stisne Mislija in se domisli, da bi oči lahko naredil sladoled medenega okusa. In medeni sladoled je medvedom res zelo všeč.

Nejko in Mavricij se spominjata dneva, ko sta se spoznala. Sprva se sploh nista razumela! A na srečo je imela Švigi skrivnostno steklenico, ki napoveduje prihodnost. Pokazala jim je, da bo po nekaj nepričakovanih dogodkih njuno prijateljstvo zacvetelo!

Robbe ob koncu tedna pomaga v prodajalni videoiger, kjer se pripravljajo na slovesen začetek prodaje nove igre, ne vedo pa, da nameravata zlikovca ponoči vdreti v trgovino, nove igre ukrasti in ji preprodati. Robbeju se zdi eden od njiju, ki je bil že večkrat v prodajalni, sumljiv, toda vsi po vrsti so prepričani, da ima preveč bujno domišljijo.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Čebelarstvo ima v Sloveniji dolgo in bogato tradicijo. Zahvaljujoč mnogim sledilcem Antona Janše in krajnski čebeli. Janko Pislak iz Doklec pod Ptujsko goro je že v otroštvi vedel, da bi rad bil čebelar. Z denarjem, ki ga je dobil pri birmi, je kupil prvi roj čebel in ga naselil v pleteni panj, ki ga je izdelal na paši. Ko se je izučil za mizarja, je začel izdelovati lesene panje. Nazadnje jih je ime več kakor 2500 in je veljal za največjega čebelarja v Sloveniji, pa tudi v Evropi je malo večjih. Veljal pa je tudi za inovatorja, številne praktične izboljšave, ki jih je uvedel v čebelarjenju, so v rabi še danes. Bil pa je tudi čebelar s srcem, so nam potrdili vsi sogovorniki.

Babi in dedi pujs imata obletnico poroke. Pepa in Jure gresta v trgovino gospoda Lisjaka, da bi jima kupila darilo. V trgovini gospoda Lisjaka lahko kupiš vse.

Na plaži Simon v majhnem bazenčku med skalami zagleda rakovico. Deklica Marija trdi, da je bazenček njen. Simon se ne strinja, zato predlaga, da se preizkusita v lovljenju rakcev. Zmaga Marija. Simon ne odneha. Preizkusita se še v nabiranju morskih polžkov in tokrat zmaga Simon. Zadnji preizkus bo odločilen: kdor prvi priteče do morja, bo lastnik cele plaže!

Nejko je povabljen na tri zabave hkrati. Ker noče užaliti prijateljev, se trudi, da bi se udeležil vseh treh zabav. Teka od zabave do zabave in poskuša ustreči vsem gostiteljem. A izkaže se, da to ni tako preprosto, kot si je predstavljal!

Pepa in njena družina so na počitnicah z avtodomom. Ko obiščejo Račjo deželo, presenečeni ugotovijo, da se avtodom lahko spremeni v čoln.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:40
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Posebna oddaja Tednika: Dobrodelnost, ki spreminja življenja.
Eva in Mihael, Vid in Vanja, Jože, ... to je le nekaj družin in posameznikov, katerim ste gledalke in gledalci Tednika pomagali rešiti veliko stisko. Ponovno smo jih obiskali in s kamero zabeležili njihovo srečo in hvaležnost. Pogovarjali smo se tudi z dvema znanima humanitarcema iz Maribora, zdravnico Ninno Kozorog in profesorjem Borisom Krabonjo. Smo med epidemijo postali bolj dobrodelni? V naših humanitarnih akcijah smo z vašo pomočjo zbrali rekordne zneske.

Tom Parker v poskusu, da bi Sanditon naredil čim bolj privlačen za turiste, v mesto povabi dr. Fuchsa, slavnega nemškega zdravnika, ki zdravi z vodo. Zadržano lejdi Denham pregovori, da zdravniku dovoli prikaz njegovega inovativnega zdravljenja v svoji hiši. Esther se otepa pozornosti lorda Babingtona, tega pa njeno zavračanje le še bolj podžiga. Guvernanta Griffithsova se pritoži Sidneyju nad Georgianinim neotesanim vedenjem, zato se ta odloči, da bo še nekaj časa ostal v Sanditonu.

SANDTION / Velika Britanija / 2019
scenarij: Andrew Davies
režija: Olly Blackburn, Lisa Clarke, Charles Sturridge
v glavnih vlogah: Rose Williams, Theo James, Anne Reid, Kris Marshall, Kate Ashfield, Crystal Clarke, Jack Fox, Charlotte Spencer, Lily Sacofsky, Elizabeth Berrington, Adrian Rawlins, Turlough Convery

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj bo Kultura skoraj povsem glasbena; videli boste intervju z dobitnico treh grammyijev jazz pevko in igralko Dee Dee Bridgewater na poletni promenadi v Gradežu v okviru Grado jazz festivala, bili smo tudi na festivalu Jazz Cerkno in na festivalu Europa Cantat naredili intervju z nemško a capella zasedbo Singer Pur.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Line je vse bolj prepričana, da je bil Viggo umorjen, oče pa je noče poslušati. Zaposlen je s svojo preiskavo, saj ob nasadu smrečic odkrijejo vodnjak z več Godwinovimi žrtvami. Zdi se, da je policija morilcu že tik za petami, nato pa John stori usodno napako. Noč preživi z Line in tako novinarjem izda, kdo je. V težavah je tudi Line, saj njen avto zapuščen najdejo ob cesti.

WISTING / Norveška, Danska, Švedska, Nemčija, Irska / 2019
scenarij: Trygve Allister Diesen, Kathrine Valen Zeiner
režija: Trygve Allister Diesen
v glavnih vlogah: Sven Nordin, Carrie-Anne Moss, Richie Campbell, Thea Green Lundberg, Mads Ousdal

Posnetek simfoničnega dela Passacaglia in koral enega ključnih slovenskih skladateljev 20. stoletja, Slavka Osterca v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom En Shaa. Skladatelj je delo napisal leta 1934 in zanj prejel nagrado glasbenega natečaja Društva prijateljev umetnosti v Beogradu, ki je omogočila njegovo izvedbo na Festivalu svetovne glasbe v Varšavi. V izvedbi mogočnega Straussovega dela Tako je govoril Zaratustra se je Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija na odru pridružil Orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Nietzschejeva ideja o Zaratustri kot znanilcu nove človeške dobe, ki jo je podal v filozofskem spisu, je skladatelja Richarda Straussa navdihnila, da je leta 1896 napisal simfonično pesnitev z istim naslovom, ki jo je označil kot »prosto zasnovano po Friedrichu Nietzscheju«.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov