Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 19. jul. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 19. jul.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

Pred 24 leti so v ljubljanskem Kliničnem centru gluhi osebi prvič vstavili polžev vsadek in ji s tem omogočili, da sliši. V prvih letih so vstavili nekaj vsadkov na leto, danes pa si prizadevajo, da bi vsadek dobili vsi gluhi otroci in tudi odrasli, ki nenadoma oglušijo oziroma jim sluh tako opeša, da jim slušni aparat ne pomaga več. Med njimi je tudi Darja Pajk, ki je sluh izgubljala postopoma, vse do trenutka, ko ni slišala ničesar več. Znašla se je v hudi stiski in bilo jo je zelo strah. Danes uporablja dva vsadka. Pravi, da je ponovno slišati enako, kot bi se znova rodil. Zadovoljna uporabnica je tudi Mateja Burja, saj je po implantaciji prvič slišala oglašanje čričkov, žab in šelestenje listja. Decembra bo prejela nov procesor, in ker ve, koliko tehnologija napreduje, verjame, da bo z njim slišala še bolje.

Dokumentarni portret češkega režiserja Františka Čapa, ki je generacijam slovenskega filmskega občinstva podaril nepozabno Vesno.

František Čap je bil uspešen režiser pa zelo osamljen in nesrečen človek. V 31-letni karieri je posnel 32 filmov, v svojem času postal najmlajši uspešni režiser na svetu, prejel nagrado na festivalu v Benetkah in osvojil Grand Prix na prvem festivalu v Cannesu. V dokumentarnem filmu, ki ga je režiral Urban Arsenjuk, se s svojimi pripovedmi in spomini na Čapa zvrstijo igralci Milena Dravić, Franek Trefalt in Demeter Bitenc, znanci iz Marušićev Boro, Dante in Guiseppe, snemalec dveh njegovih filmov Ivan Marinček, sodelavci Janez Marinko, Emilija Soklič in Mirko Mahnič ter filmski publicisti Pavel Taussig, Nebojša Jovanović, Peter Stanković in Zdenko Vrdlovec. Skozi arhivske posnetke pa nastopijo tudi sam Čap, njegov bližnji sodelavec, direktor fotografije Janez Kališnik in direktor Viba filma Branimir Tuma, ki je Čapa pripeljal v Jugoslavijo. Čap je bil izjemen estet. Njegovi filmi niso samo obrtniško odlično posnete drame ali komedije, temveč tudi semantično in vsebinsko pomenljiva dela, v katerih nam med drugim v kodificiranem jeziku sporoča, da “seksualnost ne more biti ločena od ideologije, ker sta obe podrejeni epistemološkim in antagonističnim negotovostim.” Ta misel je za Čapovo življenje tako rekoč ključnega pomena. Bil je tudi prvi, ki se je znotraj ideoloških okvirjev ukvarjal z dvomom posameznika v samega sebe. Življenje je končal kot nesrečen, od filmskega sveta odrezan ustvarjalec. Ob skromni udeležbi dveh ali treh sodelavcev so ga pokopali na piranskem pokopališču.

V 30 letih delovanja so Čuki ponudili glasbeno zgodbo, ki je osvajala najrazličnejše generacije poslušalcev, vsebovala nešteto skorajda zimzelenih v uspešnic. Postali so in ostajajo pojem zabave za mlado in staro.
Jubilej so obeležili s koncertom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, z njimi pa je praznovalo več kot 250 nastopajočih. Skupini, ki je pustila velik pečat v slovenski popularni glasbi, so se na odru pridružili: Jan Plestenjak, Alfi Nipič, Boris Kopitar, Modrijani, Mambo kings, Boštjan Romih, Jasna Kuljaj, Kingston, Nina Pušlar, Vili Resnik, Rok 'n' band, Alya, Prifarski muzikanti, Braco in Boško, Ivan Hudnik, Pika Božič, Poskočni muzikanti, mama Manka, Dejan Vunjak, Tilen Artač, Pionirčki, Otroški zborček plus, Barbara Žerjav in plesalci Plesnega mesta ter folklorna skupina Iskra Emeco. Skupina pa je zaigrala tudi v svoji izvirni zasedbi.

Med drugim bomo šli na ježo okoli Padrič in si ogledali nasad industrijske konoplje blizu Gorice. Najprej pa gremo v Vipavsko dolino, kjer je stanje v kmetijstvu katastrofalno. Sadja zaradi pomladanske pozebe ni, kot kaže pa ne bo niti povrtnin, saj je zadrževalnik Vogršček brez vode.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano?
Tanel je na estonskem otoku Saarema v nekdanjem solhozu zagnal projekt reje ekoloških jajc. Investicijo je začel prav v času ko je epidemija covid 19 zajela tudi estonski otok. Tanel je ponosen, da je projekt izpeljal kljub veliko težavam, s čimer je dokazal da je podjetnik, ki se ne pusti ustaviti. Ekološka jajca iz otoka Saarema so že po letu dni postala prepoznavna blagovna znamka.

Kultni slovenski film Na svoji zemlji je v letu 2018 obeleževal 70-letnico nastanka.

Prebivalci Baške grape – »živega spomenika filma« - krajev, kjer je bila posneta večina filma in so v teh desetletjih spomine na snemanje spremenili v materializirano dediščino (spomenik filmu, spominska soba, tematska pot), se zavedajo, da v goste vabijo zadnje žive pričevalce pionirskega filma. Projekt Filmoljubje je rastel z željo osrednjega avtorja Slavka Hrena, da bi osvetlil turbulentni čas in razmere po koncu 2. svetovne vojne, ko je dozorela ideja, da bi Slovenci posneli svoj prvi celovečerni igrani film.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Nepal je dežela pragozda, gorskih puščav, tropskih okolij in ledenih vrhov. Je ena najrevnejših držav na svetu, a ima izjemno kulturno dediščino. Tu živijo pripadniki različnih ljudstev in religij. Nepal spoznamo v nemški potopisni seriji v dveh delih.

2. del:
Riževa polja, deževni gozdovi, svetišča in kulturni zakladi. Ljudje le redko zaidejo na to območje. Če že, pa so večinoma romarji, planinci in pustolovci, ki jih žene neustavljivo hrepenenje. Toda himalajski vrhovi niso bili ustvarjeni ne za živali in ne za ljudi. Cesta Mahéndra nas tokrat vodi od Manánga do Bhimdátte.

NEPAL - SO CLOSE TO HEAVEN / NEPAL – DEM HIMMEL NAH / LE NÉPAL – AUX PORTES DU CIEL / Nemčija / 2020 / Režija: André Hörmann

Raziskave dokazujejo, da se mačke raje približajo nasmejanemu kot namrgodenemu človeku in raje lastniku kot neznancu. Mačke torej razumejo človeka. Človeku pa je mačje vedenje težje razumljivo. Se mu rade prikupijo le, da bi izprosile priboljšek? Domače mačke so se razvile iz severnoafriške divje mačke, najverjetneje v času, ko je človek postal poljedelec. Pred 10 tisoč leti je na Bližnjem vzhodu človek začel skladiščiti žito. V kaščah so se rade sladkale miši, ki so privabile tedaj še divje mačke – so se torej te udomačile same?

CAT TALES / ZDA / 2020 / Režija: Pete Chinn

V Vivienini hiši se je zgodila huda nesreča in žrtev se v bolnišnici bori za življenje. Policija je zaslišala njeno sosedo in prijateljico Mary, nato Vivienine otroke, najprej Natalie. Vivien se je po prihodu iz bolnišnice, kamor so jo odpeljali zaradi omedlevice, odločila, da proda hišo. Otroci so presenečeni in posumijo, zlasti Jake, da je Mark z njihovo mamo zaradi denarja. Vivien in Mark odideta na izlet v Španijo, da bi obiskala Markovo hčer. Helen pa se odpuščena uslužbenka odloči maščevati.

FLESH AND BLOOD / Velika Britanija / 2019
scenarij: Sarah Williams
režija: Louise Hooper
v glavnih vlogah: Francesca Annis, Imelda Staunton, Stephen Rea, Russell Tovey, Lydia Leonard, Claudie Blakley, David Bamber, Sharon Small

Trgovanje z vestjo je dokumentarni film o šibkostih češkega zdravstvenega sistema. Skrita kamera razkriva ganljive in srčne zgodbe o boju malega človeka z belimi haljami. Film govori o tragičnih in trajnih posledicah za zdravje ljudi, ki so obupano iskali pomoč, a je niso dobili.

Milan se po dveletni odsotnosti vrne v svoj domači kraj. Bivša žena Brigita mu pripelje njuni hčeri Tino in Majo na obisk. Milan je deklic zelo vesel, čeprav onidve do njega ne gojita več toplih, pristnih čustev. Brigita zaskrbljeno spremlja situacijo, saj Milanu ne zaupa in mu omeji gibanje z deklicama. Tema pa v stanovanju zelo hitro postane dolgčas. Ker želi Milan na vsak način preživeti z njima prijeten dan, popusti vztrajanju hčerke Maje in se z njima odpravi v naravo na kopanje. Brez Brigitine vednosti se s sposojenim avtomobilom odpravijo na izlet in že kmalu na poti jih pričaka prva nevarnost…
Režija: Simon Intihar

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov