Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 2. avg. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 2. avg.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Dobrodošli v poletnem jutru iz Kopra. Ponudili vam bomo veliko poletnih, morskih tem, aktualnega dogajanja, govorili bomo z zanimivimi ljudmi, telovadili, potovali po vsej Primorski, iz naše kuhinje pa bo zadišalo po lahkotnih sredozemskih dobrotah.

Umbertu v šoli za kazen, ker sta se z Gaio v oblačilnici predajala strastem, naložijo tri popravne izpite. Sabaudia Nunzii opiše svojo izkušnjo s posvojitvijo otroka in jo prepriča, da je vredno poskusiti. Pietro hvaležen izreče Sabaudii dobrodošlico v družini, vendar jo s tem le prestraši. Luca pregovori Francesco, da mu da še eno priložnost. Angelica pa pobegne iz bolnišnice, kjer jo čaka zadnji dan zdravljenja. Orlandu si ne upa priznati, da jo je tik pred koncem zapustil pogum …

Mediji, posebej verski, imajo veliko vlogo pri posredovanju resnice, spodbujanju naše osebne rasti in oblikovanju družbene zavesti.

Mediji so pogosto predmet razgretih razprav. Imajo veliko vlogo pri posredovanju resnice, spodbujanju naše osebne rasti in oblikovanju družbene zavesti. So glasniki družbene in tudi verske svobode. Posebno vlogo pri tem, tudi zdaj, v času pandemije, imajo verski mediji. Medijskim delavcem v teh je zgled prvi blaženi novinar, Španec Manuel Lozano Garrido, ki je deloval v prejšnjem stoletju in je umrl leta 1971.
Pred devetdesetimi leti smo lahko na valovih Radia Vatikan prvič slišali oddajo v slovenskem jeziku. Prejšnji teden ste se prek spletne aplikacije lahko pridružili svetopisemskemu maratonu z vodilom »Med vami bom hodil«.

Polona in Blaž gresta na postajo iskat Blaževa sinova Leona in Gorazda, ki bosta počitnice preživela z očetovo novo družino. Polona se boji, da ne bo obvladala pet otrok v hiši. Fanta se v Ljubljano pripeljeta z zgodnejšim avtobusom in sama poiščeta dom družine Valič Grom, kjer ju čakata Polonini hčerki Dana in Zarja ter njun polbrat Miško. Prvo skupno kosilo razširjene družine se zaplete, ker Leon posodi denar neznanki.

Duh japonske kulture je bil spočet v Kjotu, stari prestolnici, se skozi stoletja kalil in brusil ter ohranil vse do danes. Svetovno prepoznavna japonska kakovost izvira prav iz tega mesta. Dokumentarna serija predstavlja tradicije tega središča, stare obrti in mojstre, pa tudi nova znanja, vse od tkanja do kulinarike.

21. del:
Odpravili se bomo v kraj Tono sredi hribov na robu kjotske prefekture, kjer na vsakem koraku srečamo kamnite budistične kipe, in obiskali tamkajšnje starodavne budistične templje. V drugem delu oddaje bomo izvedeli več o tehniki barvanja tkanin s povezovanjem šibori in življenju v ozkih starih kjotskih uličicah.

MADE IN KYOTO / Japonska / 2014-2018

Tokrat bo gostja Intervjuja direktorica Tržiškega muzeja, zgodovinarka Jana Babšek. V začetku poletja je Tržiški muzej odprl sodobno, interaktivno zasnovano razstavo na Ljubelju, kjer je bila podružnica zloglasnega koncentracijskega taborišča Mauthausen. Za to najnovejšo razstavo je letos muzej prejel Valvazorjevo odličje. O razstavi in o izredno zanimivih zbirkah, ki prikazujejo bogato zgodovino tržiških obrti, tovarn, pa tudi smučanja, se je z direktorico Jano Babšek pogovarjala Ksenija Horvat.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V razširjeni informativni oddaji bomo spremljali dogajanje na olimpijskih igrah, s posebnim poudarkom na slovenskih nastopih. Pokazali bomo razplet tekmovanj in prve odzive športnikov.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Na urgenco pripeljejo skupino žensk, ki so se ponesrečile s kombijem. Čeprav ni nobena huje poškodovana, imajo skoraj vse nezdravljene bolezni, zato Max posumi, da ni šlo za navadno nesrečo. Dr. Kapoor in dr. Sharpova združita moči, da bi sprti sestri zakopali bojno sekiro, saj bi eni izmed njiju to lahko rešilo življenje. Dr. Frome svetuje mladi bolnici, ki je zanosila in želi splaviti, a njena skrbnica temu odločno nasprotuje.

NEW AMSTERDAM (II.) / ZDA / 2019
scenarij: David Schulner, Aaron Ginsburg, David Foster, Laura Valdivia
režija: Michael Slovis, Don Scardino, Jamie Payne, Nick Gomez, Peter Horton
v glavnih vlogah: Ryan Eggold, Janet Montgomery, Freema Agyeman, Jocko Sims, Tyler Labine, Anupam Kher

V tokratni oddaji se bomo družili s člani Likovnega društva na Reki, ki ohranjajo pristne stike s pomočjo sodobne tehnologije in v prostorih društva, kolikor jim to dopuščajo možnosti. Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava sta se v teh negotovih časih posvetili založniški dejavnost in tako še dodatno podkrepili prepletenost prekmurskih in porabskih Slovencev.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

S poletno veselico pod geslom Zopet lahko praznujemo so se pri Zadrugi zahvalili sodelavkam, sodelavcem in dobaviteljem za ves trud in lojalnost.
Katoliško prosvetno društvo Planina v Selah med poletnimi počitnicami vabi na kreativna dneva za otroke in najstnike do 14. leta starosti. Mladi umetniki in ustvarjalci rišejo, se igrajo, plešejo, pojejo in se umetniško izživljajo na različnih delavnicah, kjer imajo ob sebi strokovno usposobljene mentorice in mentorje. Posebno priljubljena je kuharska delavnica, pri kateri si otroci kosilo pripravijo sami.
Pod geslom Kulturni transfer: Koroška–Štajerska je v Pavlovi hiši prvič na ogled retrospektivna razstava sodobnega umetniškega ustvarjanja na Koroškem.
Kmečki koledar 2021: Na Ukovški planini v Kanalski dolini, v neposredni soseščini z Bistriško planino, leži ekološka gorska kmetija Alpenrose Christiana Kandutha.
http://slovenci.orf.at

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Žan je opazil, da so bile stvari v njegovem mestu drugačne na dotik.
Medtem ko sta se trudila, da bi očiju pomagala pospraviti listje na vrtu, sta Žan in Boris naletela na bodikavo kroglico, ki se premika. Boris Žanu pojasni, da je to jež. Ježek Ježi ni preveč zadovoljen, ko ga Žan in Boris skušata nahraniti s sladoledom in se želita igrati z njim. Babi jima pojasni, da Ježi išče prostor za zimsko spanje. Žan stisne Mislija in se domisli, kje bi Ježi lahko prespal zimo.

Vegi speče torto in prosi Nejka, da do zabave popazi nanjo. Torta je videti tako slastna, da se ji Nejko ne more upreti. Z Mavricijem se trudita, da bi se zamotila in ne bi razmišljala o slastni torti. Le kako se ji bosta uprla?

Markus poskusi tudi službo grobarja. Najprej je nad delom navdušen, potem pa na pokopališču nekaj začuti in zboji se, da so na delu duhovi. Ellis se odloči, da bo raziskala, kako je s tem. V tistem času v Zeezichtu nekdo krade ljudem iz torb in žepov. Prizemljeni Robbe se odloči, da bo namesto duhov raje raziskal ozadje tatvin. Toda nazadnje raziskovanje tudi Robbeja pripelje do pokopališča.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:20
Šport

V razširjeni informativni oddaji bomo spremljali dogajanje na olimpijskih igrah, s posebnim poudarkom na slovenskih nastopih. Pokazali bomo razplet tekmovanj in prve odzive športnikov.

17:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Na osnovni šoli na Ponikvi so, ko jo je obiskoval Blaž Kocen, kasnejši vodilni geograf nekdanje avstrijske monarhije, učencem za vzor radi postavljali Antona Martina Slomška. Blaž Kocen ni bil iz tako premožne družine, zato mu je pri šolanju pomagal najprej domači trgovec, kasneje pa neka koroška družina. Ko je velika reforma avstrijskega šolstva prinesla potrebo po večjem številu učiteljev različnih profilov, je mladi Kocen zapustil poklic duhovnika, na Dunaju v enem letu z odliko opravil izpite iz fizike, matematike, grščine, latinščine in prirodoslovja in postal učitelj. Od tod se je njegova pot vzpenjala le še navzgor.

Na igralni urici je mednarodni dan. Pepa in njeni prijatelji se preoblečejo v države sveta.

Simon in Gašper preživljata počitnice pri dedku in babici. Mamica in očka prideta ponju, a ko ju očka priganja k odhodu, nočeta domov. Ne zmanjka jima zvijač: najprej se skrijeta, nato skrijeta nahrbtnika, pa še Gašperjevo ninico. Vse zaman. Očka ne odneha, in ko se končno sprijaznita z odhodom, očka nikjer ne najde avtomobilskih ključev. Očka še noče domov!

V Podlesju so priredili volitve. Kakšno presenečenje! Nejko sploh ni kandidiral na volitvah, a je bil soglasno izvoljen. Fantastično! A hkrati naporno … Kaj pomeni, da si dober predsednik? Mavricij mu predlaga, da sprejme nepozaben nov sklep. Nejko povpraša prijatelje, kakšne spremembe bi si želeli v Podlesju.

Venera sveti tako močno, da mali Timotej in njegov prijatelj kuščar mislita, da je zvezda. Ko odideta na Venero, ju zanima, kaj se skriva pod njenimi lepimi oblaki.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Osrednja informativna oddaja je namenjena pregledu olimpijskega dogajanja in je razširjena na 30 minut. Z gostom v studiu bomo osvetlili slovenske vrhunce dneva na olimpijskih igrah, novinarji na prizorišču pa bodo priskrbeli odzive slovenskih junakov iger, sledili bodo pregled najzanimivejšega dogajanja, zgodovinski utrinek in potopisna razglednica z Japonskega.

Poletni Tednikov izbor: Diplomacija v narodni noši. Potica, slovenska kraljica. »Fužine, moj doma.« Zaton diskotek. Čas za karikaturo.

Sanditon se pripravlja na vsakoletno tekmo v kriketu med gospodo in delavci, toda slednji grozijo, da se je protestno ne bodo udeležili, saj od Toma Parkerja že tedne zaman pričakujejo obljubljeno plačilo. Ker Esther še vedno zavrača lorda Babingtona, lejdi Denham vzame stvari v svoje roke in lordu obljubi, da se bo Esther z njim sestala na kriketu. Tekmo želi izrabiti tudi Georgiana, ki se namerava ob prikladnem trenutku izmuzniti strogemu očesu ge. Griffiths in se sestati z Otisom.

SANDITON / Velika Britanija / 2019
scenarij: Andrew Davies
režija: Olly Blackburn, Lisa Clarke, Charles Sturridge
v glavnih vlogah: Rose Williams, Theo James, Anne Reid, Kris Marshall, Kate Ashfield, Crystal Clarke, Jack Fox, Charlotte Spencer, Lily Sacofsky, Elizabeth Berrington, Adrian Rawlins, Turlough Convery

22:10
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:15
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Kultura

Bili smo na filmskem festivalu v Motovunu, nocoj vam bomo predstavili nagrajence festivala. Na Primorskem poletnem festivalu smo si gledali predpremiero predstave Jugoslavija moja dežela, ki je nastala po istoimenskem romanu Gorana Vojnovića. Na festivalu Imago Sloveniae smo spremljali plesni koncert Suite a trois, v Cankarjevem domu pa razstavo Dediščina humanistov.

22:50
Šport

Razširjena informativna oddaja bo ponudila še zadnji dnevni pregled dogajanja na olimpijskih igrah, napovedali pa bomo tudi dogodke prihajajočega dne, kajti tekmovalni program se bo v Tokiu začel le nekaj ur po oddaji.

23:00
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Wisting uživa v trenutku slave, saj je izsledil serijskega morilca, vendar se nanj kmalu vsuje plaz očitkov. Pred 17 leti naj bi Vidarja Haglunda po krivem obtožil umora. Policijska načelnica mu do konca preiskave prepove opravljati delo.

WISTING / Norveška, Danska, Švedska, Nemčija, Irska / 2019
scenarij: Trygve Allister Diesen, Kathrine Valen Zeiner
režija: Trygve Allister Diesen
v glavnih vlogah: Sven Nordin, Carrie-Anne Moss, Richie Campbell, Thea Green Lundberg, Mads Ousdal

Posnetek sklepnega koncerta 20. Festivala Slowind, na katerem se je Pihalni kvintet Slowind še zadnjič poklonil umetnikom in zvestim spremljevalcem sodobne glasbene ustvarjalnosti. Predstavili so pregled glasbenih del slovenskih skladateljev, ki so v 20 letih prirejanja festivala nastala po njegovem naročilu. V posnetku prvega dela koncerta boste tako lahko slišali dela Lojzeta Lebiča, Urške Pompe in zelo uspešne skladateljice mlajše generacije Nine Šenk.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja informativna oddaja je namenjena pregledu olimpijskega dogajanja in je razširjena na 30 minut. Z gostom v studiu bomo osvetlili slovenske vrhunce dneva na olimpijskih igrah, novinarji na prizorišču pa bodo priskrbeli odzive slovenskih junakov iger, sledili bodo pregled najzanimivejšega dogajanja, zgodovinski utrinek in potopisna razglednica z Japonskega.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov