Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 1. nov. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 1. nov.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Praznični 1. november prinaša nekaj informacij ob začetku meseca ozaveščanju o boleznih moških - raku prostate in raku na modih - ter meseca preprečevanja zasvojenosti, v središču katerega je letos zasvojenost mladih z ekrani. Preverili bomo, kako so na 1. november pripravljeni na pokopališču Žale v Ljubljani, nekaj pozornosti pa bomo s patrom dr. Karlom Gržanom namenili tudi razmišljanjem o smrti, izgubi in žalovanju. Praznično obarvane prispevke ob dnevu spomina na mrtve pripravljajo tudi naši mariborski in koprski kolegi.

Prijatelja Mandi in Pipi našemljena hodita od hiše do hiše. Povsod so razdali že vse bombone, toda sladkosnedneža ne odnehata. Kaj pa, če bi se podala v grad? Mar tam res živi strašni duh, ki bi se ga morala bati? Prijatelja kmalu izvesta, da je najbolj strah ubogega duha samega.

Bobni so zabavni, po njih lahko poskakuješ. Frfra in Cufek dnevno sobo spremenita v skakalni poligon.

Risanka je posneta po priljubljeni knjigi, ki jo je napisala Julia Donaldson in ilustriral Axel Scheffler.
Mišji razbojnik govori o požrešni miši, ki ji dišijo pecivo, piškoti in vse sladkarije. Jaha po cesti, išče slaščice in ropa mimoidoče, dokler ga njegova sladkosnednost ne spravi v težave.
»Predaj mi pogače in puding. Predaj mi kolače, biskvit. Sem mišji razbojnik na cesti, neznanski je moj apetit.« To je vznemirljiva zgodba o razbojniku in ruladah, ki bo navdušila vso družino.
Risanko so ustvarili Magic Light Pictures, producenti, ki so odgovorni za priljubljene in uspešne risanke Zverjasec, Zverjašček, Bi se gnetli na tej metli, Palčič in Odvratne rime Roalda Dahla.

Pouka je konec, začenjajo se poletne počitnice. Lidija in Boki bosta šla kmalu na morje. Zoki še ne ve, kdaj bo šel s starši na počitnice, zato je slabe volje. Skrbi ga, da bo moral vse poletje preživeti v mestu. Potem pa se v njihov blok priseli deklica Nataša, ki je zelo družabna in rada igra igrice, nad čimer so še posebej navdušeni fantje. Zoki je vesel, da bo imel poleti dobro družbo.

Na nebu nad kmetijo se tre brezpilotnih letalnikov. Poslala jih je agentka Hewesova, ki hoče ujeti samoroga in ga prepeljati v svoj laboratorij. Zaradi tega po vsej kmetiji namesti velike pasti. Samorog se ujame v eno od njih. Otroci bi mu radi pomagali, toda samorog je zelo prestrašen.

Gospod Leopold se spomni trenutkov, ko je prišel k njemu Johnny. Otroci se spopadejo z letalniki in jih premagajo. Policija zaloti agentko Hewesovo med kršenjem posesti. Samorog, ki ga je hotela ujeti, žal pogine – odvrže rog in izgine. Toda otroci ugotovijo, da jim je samorog v resnici pustil darilo.

Razgibana komedija o življenju osnovnošolcev, najboljših prijateljicah, priljubljenosti in zajcih.

Osemletnica Lotta živi v stalnem kaosu. Njena mama obsedeno študira ajurvedo, njen oče je izgubljen v svojem svetu, ker toliko dela, brata jo nenehno jezita. K sreči ima Lotta najboljšo prijateljico Cheyenne in skupaj z bistrim sošolcem Paulom sestavljajo bando Divjih zajcev. Banda ima tudi naravnega sovražnika, skupino Glamuroznih punc. Ko Berenike, njihova vodja, deli vabila na rojstnodnevno zabavo, pa Lotte, Cheyenne in Paul niso med povabljenci. Zato skujejo načrt, kako se vendarle pritihotapiti na praznovanje.

Izvirni naslov: MEIN LOTTA-LEBEN / Nemški film, 2019 / Režija: Neele Leana Vollmar / Scenarij: Bettina Börgerding, Daniela Kohl / Igrajo: Stefanie Bock, Caro Cult, Robert Paul Eitelberg

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Carigrad leži na stičišču Evrope in Azije in je prava mešanica različnih kultur. To je velemesto s proračunom, večjim od proračuna številnih držav. Spoznavamo ga z očmi Handan, nekdanje košarkarske reprezentantke, ki je novo strast našla v vodenju restavracije, v kateri strežejo pristno turško hrano, in Serhata, ladjarja, ki se s tekmovalnim jadranjem odmakne od skrbi stresnega delovnika.

V oddaji se tokrat posvetimo oblačilni kulturi Slovencev na našem čezmejnem in prepišnem območju. Obleka o nas razkriva več, kot si upamo misliti. V različne ravni oblačenja nas danes popeljeta Lea Pisani, strokovnjakinja za oblačilno kulturo in igralec Vladimir Jurc.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Ob stoti obletnici rojstva pisatelja Janka Messnerja je Društvo slovenskih pisateljev na njegovi rojstni hiši v Dobu odkrilo spominsko obeležje, ki je obenem nova postojanka na Slovenski pisateljski poti na Koroškem.
27. avgusta pred 135 leti se je v Lobniku nad Železno Kaplo rodila Angela Piskernik. Slovenski muzealki, botaničarki in pedagoginji sta Katoliška akcija in krška škofija pri uršulinkah v Celovcu odkrili spominsko ploščo. Zamisel se je rodila iz Iniciative Hlipovčnik in »Kulture spominjanja«. Vse dosedanje pobude za dostojno počastitev v koroški prestolnici so ostale neuspešne.
Otroci, ki obiskujejo gledališko šolo Teatra Šentjanž, so pred kratkim vabili na krstno uprizoritev predstave Čirule čarule 123 – domišljija se zgodi. Besedilo je bilo napisano prav zanje.
Pod geslom Mit dir sein/Za vedno s teboj je pri Mohorjevi založbi izšla dvojezična knjiga z besedili o smrti, žalovanju, tolažbi in upanju.
http://slovenci.orf.at

Simon bi z očkom rad igral nogomet. A očka mora najprej pograbiti listje. Mala zmešnjavca Gašper vse listje raztrosi po vrtu, pa še v blato se zvrne. Medtem ko Simon čaka, da očka okopa Gašperja, se sam podviza grabiti listje. Ni preprosto. Veter mu nenehno meša štrene. Vredno je potrpeti, čaka jih nogometna žoga! Pa jih res?

Poslušajmo morje, njegovi valovi nam bodo povedali zanimive skrivnosti, tudi o deklici Valentini, ki morje pogosto obišče. Vprašanja kriškraš kviza bodo tako »mala malica« ali, bolje rečeno, »prava morska poslastica«. Borček, Šviga in Lovro bodo morje poskušali ustvariti kar pod zemljo, v krtini. Poglejmo, ali jim bo uspelo.

Teče čas hitro ali počasi? Se ga da ustaviti? In koliko kažeta Zofkina kazalca, ki se namesto po številkah vrtita po črkah? Anka je nad idejo navdušena, Lars pa nekoliko negotov. Kaj pa bo s seboj prinesel gost? Prostor bo spremenil v pravo urarno. Tudi Zofkina pesem bo tiktakala ... G kot glejte nas.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Mengore so stara tolminska božja pot in pomnik prve svetovne vojne. Stara cerkev je bila namreč porušena in po vojni na novo zgrajena, oživljena romanja pa so bila v času fašizma edina priložnost za druženje in izražanje v domači slovenski besedi. Danes je vrh znova zelo aktualen zaradi pohodniške poti miru v Posočju in novega križevega pota, v zgodovino Mengor pa sta se zapisala zlasti Tone Kralj in Ivan Pregelj.

Avtor in voditelj: Andrej Doblehar

Simon in Gašper se zabavata v drevesni hiški. Očka ju kliče, treba bo spat. Simon se pritožuje, da bi rad prespal v drevesni hiški, a očka o tem noče niti slišati. Simon prepriča Gašperja, da se bosta ponoči skrivaj pretihotapila v drevesno hiško. Nočni podvig se začenja … Da ju le mamica in očka ne zalotita!

Zmedi, Zoja in Feliks občudujejo Zimin novi časovni stroj, in kot bi mignil, odpotujejo z njim v preteklost. Pa se bodo še pravi čas vrnili in daljne preteklosti in prihodnosti?

Reks ima obvezano tačko. Ker mora nositi tudi ovratnik, ne vidi žoge in ne more igrati. Nato pa s pomočnikom Vidom izdelata žogo, ki jo lahko sliši.

V smučarskem središču so glavni nesramni mormoni. Čas je, da jih kdo nauči kozjih molitvic.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Triglavski narodni park letos praznuje 40 let, kar predstavlja obletnico razglasitve prvega zakona o edinem narodnem parku v Sloveniji, ki je med drugim naše prvo biosferno območje in največje zaščiteno območje. Za obiskovalce je vedno znova zanimiv zaradi prepleta izjemnega naravnega okolja, bogate kulturne dediščine in pestre kulturne krajine. Predvsem pa ima tudi glede na podnebne spremembe velik pomen pri ohranjanju ravnovesja med varstvom narave in interesi človeka. V oddaji Dnevnikov izbor bo avtorica Marjeta Klemenc med drugim iskala odgovore, koliko nam narodni park pomeni, kako ljudje živijo z njim, kakšne omejitve prinaša, kaj omogoča ter kakšna je njegova prihodnost.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Hannah poskuša preboleti smrt moža, katerega glasbena slava pritegne tudi zanimanje prodornega newyorškega pisatelja Andrewa. Hannah sprva ne želi sodelovati z vsiljivim tujcem, toda naposled se odloči o možu napisati biografijo, pri tem pa bi ji s svojimi izkušnjami lahko pomagal prav Andrew. Povabi ga v domače, podeželsko mesto in počasi začne z njim deliti svoje življenjske skrivnosti, ob tem pa se nevede tudi sama znajde na počasni in boleči, toda neizogibno nujni poti soočanja s čustvi izgube in iskanja novega življenjskega smisla.

TUMBLEDOWN / ZDA, KANADA / 2015
Režija: Sean Mewshaw / Scenarij: Sean Mewshaw, Desi van Til / Igrajo: Rebecca Hall, Jason Sudeikis, Blythe Danner, Joe Manganiello, Dianna Agron, Griffin Dunne, Richard Masur, Maggie Castle, Bates Wilder, Alex Quijano, Mary-Bonner Baker, Pepper Binkley, Gabe Gibbs, Zachariah Supka, Haley Pine, Damien Jurado, Meredith Prunty, Matthew Delamater, Melanie Ehrlich, Stanis Krista Ames, Mark Burzenski, Emily Kokidko, George J. Vezina, Carl 'CJ' Tempesta, Hashim Lafond, Graham King, Steven Dougherty, Tierre Diaz, Josh Gunderson, Eva Senerchia

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:05
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Televizijska upodobitev Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in dirigenta Rossena Milanova. Orkester v studijski upodobitvi predstavlja bisere klasične glasbe, Air iz Suite št. 3 Johanna Sebastiana Bacha, Adagio za godala Samuela Barberja, Kanon v D-duru Johannesa Pachelbela, Adagio v g-molu Tomasa Albinonija in odlomek Nimrod iz Variacij Enigma Edwarda Elgarja. Zasnova programa in urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

Posnetek s koncerta Simfoničnega orkestra RTVS pod vodstvom dirigenta En Shaa. V zahtevni izvedbi Bernsteinove Serenade se je predstavil mladi kitajski violinist Dan Zhu. V petstavčni skladbi se je skladatelj oprl na eno najbolj znanih Platonovih razprav, zapisanih v knjigi Simpozij. Pestrost te filozofske razprave z različnimi govorci se odraža v glasbi, ki se nenehno spreminja, od tehnične virtuoznosti na eni strani do izjemne liričnosti na drugi.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Triglavski narodni park letos praznuje 40 let, kar predstavlja obletnico razglasitve prvega zakona o edinem narodnem parku v Sloveniji, ki je med drugim naše prvo biosferno območje in največje zaščiteno območje. Za obiskovalce je vedno znova zanimiv zaradi prepleta izjemnega naravnega okolja, bogate kulturne dediščine in pestre kulturne krajine. Predvsem pa ima tudi glede na podnebne spremembe velik pomen pri ohranjanju ravnovesja med varstvom narave in interesi človeka. V oddaji Dnevnikov izbor bo avtorica Marjeta Klemenc med drugim iskala odgovore, koliko nam narodni park pomeni, kako ljudje živijo z njim, kakšne omejitve prinaša, kaj omogoča ter kakšna je njegova prihodnost.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov