Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 27. jan. 2022

TV Slovenija 1 • Čet, 27. jan.

Nocoj v Kulturi o premieri na Velikem odru SNG Drama Ljubljana, tam bodo namreč uprizorili dramo Party, ki jo je po svojem celovečernem filmu napisala slovita britanska scenaristka in režiserka Sally Potter, režiral pa Ivica Buljan. Predstavili vam bomo knjigo Ahac – Knjiga o Dušanu Pirjevcu, ki je izšla pri Beletrini, bili pa smo tudi na predstavi Etiopijke, Mattia Cason in EN-KNAP Group.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Osebna zgodba človeka, ki svojimi stališči in dejanji dviga prah v svoji okolici.

Odvetnik Sumon je pravnik, ki je postal novinar za državljane, na družbenih medijih ima 2,7 milijona sledilcev. S svojimi videi »V živo« opozarja na različne težave v Bangladešu. Oblasti te težave na koncu sicer rešijo, Sumonovo življenje pa je ogroženo.

Demenca je med boleznimi sodobnega časa še vedno zelo tabuizirana in tudi stigmatizirana. V velike stiske ne potiska le oseb z demenco, temveč tudi in predvsem njihove svojce. Kako ti sprejemajo dejstvo, da npr. njihovi starši doma potrebujejo čedalje več pomoči pri vsakdanjih opravilih in največkrat tudi nadzor, ob tem da so sami večji del dneva zaposleni? Kdo jim daje potrebne informacije, znanje, kako sprejemati osebo z demenco takšno, kakršna je, komunicirati z njo in jo razumeti? Kako se spopadajo z boleznijo, bodo pripovedovali Tomaž Gržinič, ki je demenco spoznal že v svoji družini, zdaj pa je tudi sam zbolel, zakonca Jamnik, ki vso težo demence čutita zadnja leta, ko so se znaki bolezni pokazali pri možu Tonetu, Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Združenja Spominčica, ki je bolezen spoznala, ko je pri 50 letih zbolel njen mož Jaša Zlobec Lukič, in zdaj vso energijo v združenju namenja ozaveščanju o tej bolezni, obolelim in njihovim svojcem pa pomaga z nasveti, delavnicami, posvetovalnicami … Izhodišče, kako ravnati z osebami z demenco, v oddaji postavi mag. Jože Škrlj, ki se ukvarja prav z izobraževanjem svojcev in osebja v domovih za starejše. Nikoli, niti v najtežjih trenutkih svojci ne smejo pozabiti, da se za mnogokrat napornim vedenjem človeka z demenco še vedno skriva ista draga oseba, z vsemi čustvi in občutenji – in ko smo z njo, se ji moramo pridružiti v njenem svetu, ker se nam ona v našem ne zmore več.

Prekmurje slovi po svojih kulinaričnih dobrotah. Predvsem po pristnih tradicionalnih posebnostih, ki so raznolike, kakor je raznoliko tudi geografsko območje, ki se razprostira od Panonske nižine do Lendavskih goric in Goričkega. Že stoletja so ljudje v Prekmurju ohranjali tradicijo priprave domačih dobrot. Gibanica, bograč, dödöli, retaši, zlevanka, pogače so bile vedno cenjene in poznane jedi, tako v Prekmurju kot tudi daleč naokoli. V bogati kulinarični ponudbi Prekmurja najdemo ob tradicionalnih jedeh tudi kakovostna vina, žganja, marmelade. Tokrat bo ata Gojc, poslal vnukinjo v pekarno in babico po meso, kjer jo v mesnici že nestrpno pričakuje mesar Franc.

Na Primorskem pa je okusna istrska kulinarika pogojena z močnim vplivom italijanske kuhinje - testenine in mineštre, lazanje, sveže ribe, ribje jedi, kot je brodet, pečena hobotnica, polnjen piščanec, klapavice v belem vinu, zeliščno krompirjevi njoki z gobami, solata z pečenimi lignji in olivami. . Primorci si namesto juh raje privoščijo pašto, na različne načine pripravljene testenine. Radi imajo joto, ki je nastala iz močnikov (zakuhana različna zelenjava ali sadje, predvsem pa kislo zelje in repa). Polenta je stara jed, ki so jo nekdaj poznali le na Primorskem in na Krasu in je nadomeščala kruh.
Pašto (hišne testenine) so pripravljali le za večje praznike, poroke in druge priložnosti. Zato so jih zabelili s pocvrto panceto ali jih jedli z golažem in drugimi omakami.

V Izobraževalnem programu nadaljujejo s sprehodi po slovenskih mestih, na katerih odkrivajo bogato kulturno dediščino in živahen mestni utrip. V Ljubljani bodo s pomočjo pričevanj in starih posnetkov obudili spomin na nekdanjo promenado, ki je v času med vojnama potekala po Cankarjevi cesti in v Tivoliju. Promenada je prostor srečevanja in meščanska navada, ki je močno zaznamovala življenja Ljubljančanov. Kakšne so bile njene značilnosti in širši kulturni vpliv nam bodo predstavili gosti v oddaji Mirjana Borčić, Bogo Zupančič in Katja Jerman.

Režiserka Petra Hauc.

Državnozborske volitve bodo čez natanko tri mesece. V napeto politično tekmo vstopajo novi izzivalci. Ključno ime je Robert Golob. Kako usodno bo posegel v znana politična razmerja? Kaj pa drugi novinci na političnem odru? Jim lahko uspe? Kako bo na razplet volitev vplivala prebujena civilna družba? Katere teme bodo krojile parlamentarne volitve? Bodo to spopadanje z epidemijo, cepljenje, življenjski standard ljudi, energetska kriza in podražitve, varovanje okolja, digitalizacija? Bi se bilo treba pogovarjati tudi o spremembi volilnega sistema? Kako pomembni so programi strank za odločanje na volitvah? O tem v oddaji Moje mnenje z Mojco Šetinc Pašek.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V tretji oddaji nam predstavijo veličastno bitko, ki jo Zemlja že od nekdaj bije s Soncem. Kljub zelo majhnim možnostim je zaradi Zemljine učinkovite obrambe življenju uspelo, da je naselilo ves planet.

ONE STRANGE ROCK / Velika Britanija, ZDA / 2018 / režija: Nic Stacey

Porabski koledar za leto 2022. Letopis Slovencev na Madžarskem izšel kot božični knjižni dar.
Stara hišna imena. Tablice bodo spomladi že krasile hiše na Verici-Ritkarovcih.
Jože Kološa Kološ. Umetniški fotograf, ki je ovekovečil Prekmurje in Istro.

A Nagyító alatt című adás fókuszában a hetési népviselet.

V središču oddaje Pod drobnogledom je hetiška narodna noša.

Charlie Brown ima rad zvezde in planete. Rad gleda oddaje, ki govorijo o vesolju. Zvezde zanimajo tudi Linusa. Sprašuje se, ali bi zvezdo lahko dal v vedro in nesel domov. Vztrajno meče kamne, da bi jih zadel.

Lucy prepričuje Schroederja, naj neha igrati klavir. Tudi Patty in Marcie gresta poslušat klasično glasbo. Patty skladbe spet razume po svoje in Marcie spravi v strašno zadrego.

Najstništvo je naporno obdobje - večna borba med pričakovanji okolice in lastnimi željami; biti samosvoj, biti drugačen ali se zliti z večino? Eno od področij iskanja identitete je tudi glasbena ustvarjalnost. Niku in Niki se bosta v studiu pridružila eden najbolj samosvojih kitaristov in komponistov mlajše generacije v svetovnem merilu SAMO ŠALAMON in njegov učenec, 13-letni NACE, spoznali bomo angažirana 14-letna rockerja UMO in MAKSA, ki ustvarjata svojo glasbo in besedila. Kako so prebili najstniška leta, se iskali in našli svoj glasbeni izraz pa nam bodo zaupali člani vroče mariborske punkrock zasedbe ALO!STARI.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Od zaprtja rudnikov v Idriji, Mežici in Žirovskem Vrhu pri nas ne izkoriščamo več kovinskih mineralov. Pa vendar imamo v Sloveniji več kot 220 rudnih pojavov, pri katerih so tla, bogata s kovinskimi minerali, kot so sfalerit, galenit in boksit v različnih oblikah. Kovinski minerali vsebujejo kovine, na primer cink, svinec, galij in antimon. Nekatere od teh so uvrščene na seznam kritičnih surovin, ki jih industrija najbolj potrebuje. Najbolj znana kritična surovina je litij, ki ga vsebuje več različnih mineralov, med drugim tudi jadarit z območja reke Jadar v Srbiji, kjer bi radi odprli rudnik. Pa imamo litij tudi v Sloveniji?

Medkulturni mediator je več kot samo prevajalec, saj predstavlja most med dvema kulturama. Priseljencem omogoča, da se uspešno vključijo v novo okolje. Poleg tolmačenja jim pomaga spoznavati družbo in njene navade. Do nedavnega za ta poklic ni bilo formalne izobrazbe, čeprav je uvrščen med poklice prihodnosti.

Zafrk pelje robotke v Italijo. Prelevi se v cesarja in sklene, da bo v rimskem Koloseju priredil igre robotkov. Toda najprej hoče to znamenitost popraviti. Ji dodati streho in tla ter jo dozidati. Reaktivčki vedo, da je Zafrka treba ustaviti.

Skupina mormonov s trikom ukani povodnega konja in žirafo. Potem pride na vrsto slon.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Tarči o ozadju javnomnenjskih raziskav – o priljubljenih novih obrazih, strankah, ki jim različne javnomnenjske raziskave kažejo zelo različno podporo, in o razlogih za zviševanje podpore.
V Globusu: Slovenska napoved medsebojnega odprtja predstavništev s Tajvanom je povzročila jezo svetovne velesile Kitajske. Zakaj se je Tajvan nepričakovano znašel v središču slovenske zunanje politike? Kakšni so odnosi drugih evropskih držav s Kitajsko? Kakšna je moč gostiteljice prihajajočih olimpijskih iger v svetu?
V Točki preloma o gospodarskem sodelovanju Slovenije in Kitajske. Kako nanj vplivajo izjave politikov? In kako vpliva pandemija covida 19 na poslovanje podjetja Outfit 7, ki sta ga ustanovila slovenska podjetnika in ga prodala Kitajcem?

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

V Mestnem muzeju Ljubljana smo se srečali z avtorji futuristične razstave Urbane prerokbe - Življenje v Ljubljani leta 2100, v Galeriji Kapelica pa smo prisluhnili zvočni skulpturi Ad lib., ki jo je italijanski umetnik Michele Spanghero napravil iz medicinskega stroja za avtomatsko pljučno ventilacijo in orgelskih piščali. V Galeriji Equrna smo si ogledali razstavo akademske slikarke Anje Jerčič Jakob, ki tam razstavlja že tretjič, tokrat dela, ki jih je ustvarila v minulih štirih letih. Opozorili bomo tudi na poziv Narodne galerije, naj zbiratelji in lastniki slik v svojih zbirkah pobrskajo za umetninami impresionista Mateja Sternena (1870 – 1949), saj pripravljajo razstavo.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V oddaji Osmi dan bomo predstavili nekatere tuje kulturne centre pri nas. Kako denimo madžarski Lisztov inštitut, Francoski inštitut ali Goethejev inštitut tudi s kulturnimi dogodki bogatijo kulturno in umetniško ponudbo pri nas? V studio prihaja Barbara Podlogar, ki je bila kulturna atašejka, vodja Slovenskega kulturno-informacijskega centra v Avstriji (SKICA). Predstavljamo nov prevod znamenite pripovedi o Bambiju, ki te dni prihaja na ameriške knjižne police. Knjiga z naslovom »Izvirni Bambi – zgodbe o življenju v gozdu« ima tudi slovenski pridih, zgodba o antisemitizmu in surovosti življenja v gozdu občuteno zaživi v ilustracijah slovenske umetnice Alenke Sottler. Z avtorjem knjige Simbolni imaginarij sodobne slovenske narodno-zabavne glasbe Petrom Stankovićem, profesorjem kulturologije na FDV, smo se pogovarjali o tem, kakšna popotnica za sodobno družbo 21. stoletja je domača narodno-zabavna glasba. Predstavljamo tudi Heleno Tahir, ki s svojimi risbami in grafikami zagotovo spada med perspektivnejše likovne umetnice mlajše generacije.

Ko se Voltaire zaplete v spor s pomembnim plemičem, spozna, kako malo je vredno njegovo prijateljevanje z gospodo. To ga raztogoti, a da bi se izognil vnovičnemu zaporu, sprejme še eno izgnanstvo, tokrat v Anglijo, kjer spozna angleško demokracijo in umetnike ter odkrije dela Williama Shakespeara. Ko njegova prijateljica Adrienne Lecouvreur umre, Cerkev ne dovoli, da bi jo pokopali v krščanski zemlji. Besni in strti Voltaire v kratkem pamfletu ostro napade francosko družbo in si s tem znova nakoplje težave.

LES AVENTURES DU JEUNE VOLTAIRE / Voltaire in Love / Francija / 2020
scenarij: Alain Tasma, Georges-Marc Benamou, Henri Helman
režija: Alain Tasma
v glavnih vlogah: Thomas Solivérès, Victor Meutelet, Victor Le Blond, Christa Theret, Patrick D’assumcao, Pascal Demolon, Eugène Marcuse, Tom Pezier, Éric Caravaca, Maud Wyler, Hippolyte Girardot, Valérie Bonneton, Daniel Hanssens

Od zaprtja rudnikov v Idriji, Mežici in Žirovskem Vrhu pri nas ne izkoriščamo več kovinskih mineralov. Pa vendar imamo v Sloveniji več kot 220 rudnih pojavov, pri katerih so tla, bogata s kovinskimi minerali, kot so sfalerit, galenit in boksit v različnih oblikah. Kovinski minerali vsebujejo kovine, na primer cink, svinec, galij in antimon. Nekatere od teh so uvrščene na seznam kritičnih surovin, ki jih industrija najbolj potrebuje. Najbolj znana kritična surovina je litij, ki ga vsebuje več različnih mineralov, med drugim tudi jadarit z območja reke Jadar v Srbiji, kjer bi radi odprli rudnik. Pa imamo litij tudi v Sloveniji?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov