Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 5. feb. 2022

TV Slovenija 1 • Sob, 5. feb.

V Cankarjevem domu gostuje Zbor Moskovske patriarhije, ki ga odlikuje vokalna dodelanost, ki je hkrati zamaknjeno posvečena in prvinsko neposredna. Pogovarjali smo se z umetniškim vodjo Anatolijem Grindenkom. V Mali galeriji Cankarjevega doma razstavlja fotograf Peter Uhan, napovedujemo pa tudi premiero predstave plesalke in koreografinje Leje Jurišić. V Plečnikovem letu se vrstijo dogodki, ki so povezanim s slovitim arhitektom, med njimi je tudi fotografska razstava na ljubljanskem gradu, ki so jo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Eva in Jure bi rada zgradila hišo … Ampak ne kjerkoli. V Čudogozdu. In ne na tleh. Na drevesu. Sta že sploh kdaj gradila? Jure pravi, da je. Le orodje potrebuje. In lesene deske. In Evino pomoč pri izbiri drevesa. Naj se gradnja začne!

Dobrodošli v Trala trali – svet Muzikalčkov.

Simon gre z bratcem Gašperjem obiskat dedka in babico. Prvič bosta sama potovala z letalom. Na letališču ju starša zaupata prijazni stevardesi, ki ju bo spremljala med poletom. Na letalu ju čaka kup presenečenj: ogledata si pilotsko kabino, pred vzletom se pripneta s pasom, postrežejo jima s pladnjema okusne hrane, uživata v prelepem razgledu na s soncem obsijano pokrajino … celo turbulence ju zabavajo! Ob pristanku ju čaka prisrčno srečanje z dedkom in babico.

Čeprav mu je ime Podkrinkec, je nočni metulj vse prej kot neviden. Pogosto je tarča posmeha, zato sklene, da bo nekaj ukrenil. Kresničko Karlo bo prosil, da ga uroči, in postal neviden. Pa je to res dobra zamisel? Ko popoldne zadrema, v sanjah vidi, kaj vse bi to prineslo.

Stara ura v Pepini in Juretovi spalnici že nekaj časa ne dela, zato jo oči pujs navije. Ura odbije polno uro in prikaže se lesena kukavica, ki maha s krili in kuka!

Tib reši Lili in ta se do ušes zaljubi vanj. Niti za hip ga ne pusti več samega. Da bi ga pustila pri miru, si Tib izmisli načrt. Kadar pa gre za ljubezen, se stvari nikoli ne odvijejo po načrtu ...

Poletje se hitro bliža. Gudrun in Frida ne vesta, kaj bi zaplesali na praznovanju. Iz zadrege ju reši kralj Sigurd. Odpelje ju globoko v gozd, kjer si ogledajo čudoviti ples divjih petelinov. Jima bo to pomagalo?

Z zahoda piha. Kraljična Gudrun čaka, da se njen oče, kralj Sigurd, vrne domov. Na obali ni nikogar. Oče je najbrž pristal drugje. Ko se Gudrun vrača domov, opazi volka. Oba z deklico sta prestrašena.

Sergey in Sofia bi rada večerjala. Nič nenavadnega? Hja, a želita večerjo direktno iz morja. Kdo to bolj obvlada kot Ribič Pepe. A brez zapletov tudi tokrat ne bo šlo, med drugim bo Pepe ribe pozdravil v vodi. Kaj bo na koncu za večerjo? Pridruži se nam, za vse je bo dovolj.

Gaki bi rad napisal svojo prvo knjigo. Njegova glava je polna idej, zvezek pa popolnoma prazen. Za pomoč prosi Bora, a tudi njegove ideje so nekam pobegnile. Le kdo ju bo rešil iz zagate? In kateri predmet se skriva v uganki? G kot glejte nas!

Razveselil nas je prvi sneg in zato bo v Krompirju vse v znamenju zimskih športov. Družili se bomo z mladimi deskarji prostega sloga in prisluhnili zgodbi o uspehu njihovega vzornika Žana Koširja. Da je za vrhunski šport po eni strani nujna dobra psihična pripravljenost, po drugi strani pa prav šport dobro počutje tudi ustvarja, bo razložila športna psihologinja Tina Jeromen. Nika in Niko pa seveda čaka trojni zimski športni izziv.

V 15. oddaji se za osmino finala v kvizu potegujejo Karin, Rebeka in Klemen iz OŠ Tabor Logatec (rumeni) ter Lucija, Nejla in Matic iz OŠ Miška Kranjca Ljubljana (vijolični). Pika nogavička jim ne povzroča preglavic, evropske zastave ob znanju veselo plapolajo, za napetost poskrbi tudi dobra genetska zasnova, nekoliko jih zaslepi le sonce, ki med vožnjo sveti skozi zadnje okno. Komu bo v kvizu uspelo pripeljati v osmino finala in komu v hitrih lončkih, kjer tekmujejo Luka, Maj in Lan iz OŠ Prežihovega Voranca Bistrica ter Mark, Filip in Vito iz OŠ Lucija, pa v Malih sivih celicah.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Na Kitajskem so se začele zimske olimpijske igre, zato se nam je iz Pekinga oglasila novinarka športnega uredništva Maja Hrvatin in nam povedala, kako drugačne bodo te igre od vseh prejšnjih. Veselje do počitnic in športa ali drugih stvari, ki nam lepšajo življenje, pa težko občutijo osebe s težavami v duševnem zdravju. Poročamo tudi o tem, kako je, ko zboli naš um, in kako pomembna je pri tem strokovna pomoč. Za konec pa še predlogi za razgibane proste dni - z brati Kebe smo drsali po Cerkniškem jezeru, otroška poročevalka Aitana pa nas je popeljala v znamenito Cukrarno.

Fantje delajo v okrepčevalnici in zdi se jim, da se jim uspeh še nikoli ni tako izmikal. Stvari še poslabša to, da Danu zmanjkuje denarja. Če ne bo dobil posojila, bo moral prodati okrepčevalnico, skupina pa bo izgubila prostor za vaje. Dan odide po posojilo in fantom prepove, da bi kuhali. Pa ga ubogajo?


Almost Never I. /2019/ Velika Britanija

avtor serije: Jeremy Salsby, Paul Rose
scenarist: Paul Rose
režiser: Ben Kellett, Jack Casey
v glavnih vlogah: Nathaniel Dass, Harry Still, Oakley Orchard, Tillie Amartey, Colin Hoult, Emily Atack, Tess Daly, Kimberly Wyatt, Ryan Early

Pieter se hoče Soufianu maščevati, toda Kenzi se zdi, da mu ne bo kos. Flo prepriča, da je Pietrova varnost najpomembnejša, zato mu ta zamolči, da so rdeči spet udarili. Ko se zaradi njih poškoduje Pietrova mačeha, Pieter k sodelovanju povabi še polbrata.

V Tarči: zlom osnovnega zdravstva. Kako je mogoče, da je kljub plačevanju osnovnega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja brez osebnega zdravnika ostalo 130 tisoč ljudi? V zdravstvenih domovih zaradi omejitve števila pacientov novih ne sprejemajo, zdravniki pa odhajajo tudi v boljše plačane službe k zasebnikom.

»Edina človeška lastnost, ki nam vliva upanje in daje tolažbo, je vztrajnost.« Charles Dickens
razmišlja SABINA M. SCOBIE

Veliko srce za Makedonce v Sloveniji ima Ema Soleva Vardjan, ki je že več kot 30 let motor Makedonskega kulturnega društva Ljubljana. Še eno veliko srce pa je pred kratkim nehalo biti. Aki Rahimovski, umetnik makedonskih korenin, je zaznamoval hrvaško pop-rockovsko sceno, vsi smo odraščali ob njegovem nepozabnem vokalu. Pevec Parnega valjka je zadnja leta preživel v Novem mestu. Kako bosta Akija v spominu ohranila njegova slovenska prijatelja Vlado Kreslin in Neisha? V oddaji je o kulturni izmenjavi na območju nekdanje Jugoslavije spregovoril najbolj prevajan slovenski pisatelj Drago Jančar, ki so ga v Srbiji objavljali v času, ko je bil v Sloveniji persona non grata.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

Oddaja sredi raznolikega olimpijskega dogajanja ponuja prvo priložnost za pregled najzanimivejših rezultatov in napoved popoldanskih dogodkov.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Obiskali smo Ponije s Klanca, »jahalni krožek«, kot ga imenuje ustanovitelj Ožbej Šteblaj, ki z upokojenimi in zavrženimi konji vzgaja otroke. O usodi in postopku posvojitve hrtov, smo se pogovarjali s posvojiteljem hrtov in aktivnim članom društva Hrtji svet, Markom Magajno. Obiskali smo ljubitelja narave, naravovarstvenika, čebelarja, fotografa in avtorja številnih knjig, Ivana Esenka. Spregovorili smo o njegovem fotografskem delu in o spremembah, ki jih opaža v živalskem svetu okrog nas. Obstajajo tudi tako imenovane dizajnerske pasme psov. Gre za namerno mešanje dveh pasem s posebej zaželenimi lastnostmi. Tokrat bomo spoznavali Cavapoo. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Z vini se družina Saksida iz Zalošč pri Dornberku ukvarja že od sredine 19. stoletja; vajeti družinske kmetije ima danes v rokah že peta generacija. Ingrid, ki je pred 12 leti prevzela kmetijo od staršev, je ena redkih vinark v pretežno moški dejavnosti. Ona je glavna v kleti, njen mož Marko pa v kuhinji; njun adut je spajanje turizma z vinarstvom. Leta 2006 so na posestvu začeli sprejemati prve avtodome, nato so kamp povečali, uredili parcele za šotore, postavili pet hišic in danes lahko sprejmejo do 200 gostov. Pred osmimi leti so ponudbi dodali še gostinstvo. Začetek letošnje sezone je zaradi epidemije slabši od pričakovanj, za poletni čas pa imajo že veliko rezervacij, tudi iz tujine. Že prej so na njihovem posestvu dopustovali pretežno tuji gostje, zlasti iz Beneluksa, Nemčije in Avstrije.

V oddaji Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu v soboto, 5. februarja, na Prvem programu Televizije Slovenija, poročamo o novem seznamu telesnih okvar, ki je podlaga za invalidnino, invalidsko pokojnino in druge ugodnosti. Pozanimali smo se, kakšne ugodnosti omogoča Evropska invalidska kartica in zakaj varuh človekovih pravic Peter Svetina opozarja na neenakost invalidov, kadar morajo za svojega spremljevalca sami kriti stroške prevoza ali vstopnice. Izvedeli boste še, da je Matjaž Juhart prejel nagrado ministrstva za delo za izstopajoče kvalitetno in strokovno delo in katero kretnjo so gluhi izbrali za kretnjo leta 2021.

Inženirka materialov Zoe Laughlin se loti izdelave predmetov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Športne copate, zobno ščetko in pasto ter slušalke v tej tridelni dokumentarni seriji najprej skrbno razstavi, razišče zgodovino njihovega nastanka in nato za svoj projekt izbere najustreznejše rešitve – pri materialih poseže tudi po vesoljski tehnologiji.

1. del
Skoraj vsak od nas ima doma vsaj en par športnih čevljev, o njihovi zgodovini, snovanju, sestavi in izdelavi pa ne razmišljamo. Zoe nam predstavi zanimivo zgodovino in razvoj športne obutve ter najnovejše materiale, tehniko in tehnologijo na tem področju. Na koncu izdela tudi svoj unikaten par.

HOW TO MAKE / Velika Britanija / 2020 / režija: Paul Vanezis

V oddaji Rojaki se bomo spoznali z Rafaelovo družbo, ki deluje v Ljubljani, časopis Novi Matajur, glasilo slovenske manjšine, ki živi v Beneški Sloveniji, Reziji in Kanalski dolini praznuje sedemdeset let izhajanja. Odpravili se bomo v Monošter na razstavo "Slovenske knjige tiskarne Wellisch. Za konec pa še o delovanju Koroškega kluba v Ljubljani.

NEGA DREVES V URBANEM OKOLJU
Nega dreves v urbanem okolju se razlikuje od nege v gozdu ali rezi sadnega drevja. Vasja Dornik iz Arboretuma Volčji Potok svetuje, kako negovati drevesa v mestih, ob tem podrobneje prikaže, kako varno odstraniti debelejše veje.
DNEVNIK LASTNIH IZKUŠENJ
Tokrat intenzivno porabljamo domače kivije. Dobro so umedeni, le strženi ostajajo trdi. Za pripravo enostavnega sladkega napitka sredico odstranimo in uporabimo sočno meso zdravih plodov.
SETVENI KOLEDAR
Naši predniki so se od nekdaj znali ravnati po določenih naravnih zakonitostih – setvenem koledarju. Kdaj nas čakajo določena vrtna opravila in kakšno bo vreme v prvih spomladanskih mesecih, smo izvedeli od Fanči Perdih. Martina Plohl Krevh pa je iz sobice, ki prestreže največ dnevne svetlobe, za to zimo pospravila praznično vasico. Lotila se je setve paprike, saj so to prve plodovke, ki jih lahko posejemo za prihajajočo vrtno sezono.
POSKUSI Z OČARLJIVIMI RASTLINAMI
Izvedli smo še zadnja dva poskusa, z njima smo obarvali bel cvet krizanteme in ugotovili, da se žile zdravih rastlin ne prepletajo.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Olimpijski dan v Pekingu se bo ravno zaključil, oddaja pa prinaša prvi celovit pregled dnevnih dogodkov. Ponujamo prve odzive slovenskih tekmovalcev in mednarodnih junakov iger.

17:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Miša je od strica dobila hišo, a misli, da se v njej skriva grozljiva pošast. Po pomoč se zateče k Medu in ta ji ponudi pomoč. Ko se, oblečena v bojno opremo, podata v boj s pošastjo, se prižge luč in izkaže se, da je pošast v resnici polica, polna slastnih dobrot. Z veseljem jih pojesta.

Medo in Miša sta za vas pripravila svoje slastne recepte.

Vsako soboto slavimo lepote življenja; odstiramo trende, modo, kulturo bivanja in oblačenja, estetiko, dizajn ter drobne trenutke za veliko zadovoljstva. Svetujemo za vašo osebnostno rast, s pozitivno psihologijo in holističnimi pristopi nahranimo dušo in telo. Vaši gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Migrantska kriza na poljsko-beloruski meji s pretresljivimi posnetki ljudi, v mrazu ujetimi med eno in drugo državo, je pritegnila pozornost svetovne javnosti, žal pa ni prinesla rešitev. Pred našim pragom še vedno ostaja nerešena tudi usoda ljudi, ki so ujeti na balkanski migrantski poti, saj Evropska unija glede tega nima enotnih stališč. Tako se migranti, ki v Bosni in Hercegovini obtičijo tudi za več let, v Evropo podajajo po vse nevarnejših in vse bolj tveganih poteh. Veliko jih umre, usoda nekaterih je neznana, tretji so pogrešani že leta. Zakaj toliko tvegajo in ali se zavedajo nevarnosti, se je spraševala novinarka Vanja Kovač. Migranti, ki so trenutno v Bosni in Hercegovini, so se namreč obrnili nanjo, ko se jim je pred očmi na poti utopil prijatelj.

Avtorica: Vanja Kovač

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zimske olimpijske igre vsak dan prinašajo nove nosilce medalj, zgodbe o uspehu, hrepenenju, športnem duhu in še marsičem. Najzanimivejše vam ponujamo v podaljšani osrednji olimpijski oddaji. Dogajanje v Pekingu bodo osvetlili naši poročevalci na prizorišču in gostje v studiu.

Izbor predstavnika RTV Slovenija za Pesem Evrovizije 2022 letos poteka v treh večerih, v dveh predizborih in finalnem izboru. V prvem predizboru se bo s svojimi skladbami predstavilo deset izvajalcev, šesterica pa se bo uvrstila v finalni izbor. Tri finaliste bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja, tri pa bo izbrala strokovna žirija. V prvem predizboru bodo nastopili: July Jones, David Amaro, Le Serpentine, Bowrain & Brina, LUMA, Stela Sofia, Jonatan Haller, Batista Cadillac, Zala Smolnikar - Z Á L I in Manouche. Voditelja sta Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin.

Uveljavljeni švedski igralec Stellan Skarsgård je detektiv River, ki se ne more sprijazniti s smrtjo sodelavke Jackie Stevenson - Stevie, ki jo igra Nicola Walker. Njen duh ga spremlja vsepovsod, z njo se pogovarja, posvetuje in zabava. Bila sta odličen detektivski par in tudi sicer sta si bila zelo naklonjena. Vendar je River introvertiran samotar in čustev, ki jih je gojil do Stevie, ni mogel nikoli izpovedati. Stevie je bila značajsko popolnoma drugačna in njena vedrina je na Riverja vplivala pozitivno. Pretresen zaradi izgube je odločen, da bo za vsako ceno našel krivca za njeno smrt, zato ga izločijo iz preiskave tragičnega dogodka, obiskovati mora psihiatra, povrhu vsega pa dobi novega partnerja Iro Kinga, s katerim se ne ujameta najbolje …

1. del:
John River je policist, ki ga preganja umor njegove sodelavke Stevie, na katero je bil zelo navezan, in ga hoče na vsak način rešiti. Na cesti zagleda avto, iz katerega so streljali nanjo in ga začne loviti po mestu. Osumljenec zbeži v svoje stanovanje in ker mu je River za petami, skozi čez balkon in pade. Novinarji za smrt takoj obtožijo Riverja, toda njegova šefinja Chrissie ga podpira.


RIVER / Velika Britanija / 2015
scenarij: Abi Morgan
režija: Tim Fywell, Jessica Hobbs, Richard Laxton
v glavnih vlogah: Stellan Skarsgård, Nicola Walker, Adeel Akhtar, Georgina Rich, Sorcha Cusack, Owen Teale, Turlough Convery, Eddie Marsan, Lesley Manville, Michael Maloney, Jim Norton, Shannon Tarbet, Josef Altin

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:55
Šport

Na olimpijskih igrah se bo kmalu začel nov tekmovalni dan, zadnja večerna oddaja pa je priložnost za napoved glavnih dogodkov prihajajočega dne. Prav tako bodo v njej prostor dobili ostali športni dogodki, ki niso povezani z igrami v Pekingu.

23:05
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Presunljiva in pretresljiva zgodba o siromašni japonski družini, ki se mora preživljati z vsakodnevno krajo, enega najbolj čislanih japonskih režiserjev ta hip, Hirokazuja Koreede. Zlata palma v Cannesu 2018.

Po enem rednih tatinskih podvigov Osamu in njegov sin Šoto naletita na dekletce, zapuščeno v mrazu. Osamujeva žena je do deklice sprva zadržana, ko pa izve, kako težko je njeno življenje, jo vzame pod svojo streho. Čeprav je Osamujeva družina siromašna in se z drobnimi tatvinami komaj preživlja, so njeni člani srečni v skupnem bivanju. Nato pa nepričakovan dogodek razkrije skrivnost, ki tesne družinske vezi postavi pred resen preizkus.

Originalni naslov: MANBIKI KAZOKU
Leto produkcije: 2018
Država: Japonska
Žanr: drama
Režija: Hirokazu Koreeda
Scenarij: Hirokazu Koreeda
Igrajo: Lily Franky, Sakura Ando, Mayu Matsuoka, Kilin Kiki, Kairi Jyo, Miyu Sasaki

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Migrantska kriza na poljsko-beloruski meji s pretresljivimi posnetki ljudi, v mrazu ujetimi med eno in drugo državo, je pritegnila pozornost svetovne javnosti, žal pa ni prinesla rešitev. Pred našim pragom še vedno ostaja nerešena tudi usoda ljudi, ki so ujeti na balkanski migrantski poti, saj Evropska unija glede tega nima enotnih stališč. Tako se migranti, ki v Bosni in Hercegovini obtičijo tudi za več let, v Evropo podajajo po vse nevarnejših in vse bolj tveganih poteh. Veliko jih umre, usoda nekaterih je neznana, tretji so pogrešani že leta. Zakaj toliko tvegajo in ali se zavedajo nevarnosti, se je spraševala novinarka Vanja Kovač. Migranti, ki so trenutno v Bosni in Hercegovini, so se namreč obrnili nanjo, ko se jim je pred očmi na poti utopil prijatelj.

Avtorica: Vanja Kovač

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Zimske olimpijske igre vsak dan prinašajo nove nosilce medalj, zgodbe o uspehu, hrepenenju, športnem duhu in še marsičem. Najzanimivejše vam ponujamo v podaljšani osrednji olimpijski oddaji. Dogajanje v Pekingu bodo osvetlili naši poročevalci na prizorišču in gostje v studiu.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov