Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 19. avg. 2022

TV Slovenija 1 • Pet, 19. avg.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

*****

Povodna konja sta zaljubljena in njuno dvorjenje vsem na očeh zmoti tekmo v metanju diska.

Na maminem vrtu je neznosno vroče in rože venijo. Žvenk Glavni izumi avtomatski škropilnik za zalivanje, ki pa ne deluje. Mino prešine odlična zamisel, da bodo vrt zalili z njenim izumom, igračko iz bakrenih cevčic.

Mladički se naučijo številnih trikov. Kalifornijska zemeljska veverica s staro kačjo kožo prelisiči lačno klopotačo. Kokosova hobotnica se pred težavami skrije v star razpolovljen kokos, male bogomolke pa se s sovražnikom borijo s številnimi drobnimi triki – tudi s kung fujem!

Vranka najde zemljevid zaklada, ki pa se hitro znajde pri Nerodi in Prismodi v podpalubju. Otroka ga poskusita izmakniti, takrat pa Temna dama izpluje. Ponoči prijatelja odveslata na otok in poiščeta zaklad. Še dobro, kajti zjutraj bosta morala z dragotinami pomiriti kapitanov bes.

Tabby se z gospodom Leopoldom odpravi na srečanje z mamo. Drugi otroci so presenečeni, ko jo vidijo v obleki. Tabby nestrpno čaka mamo. G. Leopold jo posvari, naj se ne veseli preveč.
Mama navsezadnje vseeno pride, toda Tabby čaka neprijetno presenečenje.

Reke so največji vir onesnaženja morij s plastiko. Velike evropske reke prinesejo v morja več tisoč milijard delcev mikroplastike na leto, slovenske reke nekaj milijonov. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo leta 2025 v morju na vsake tri tone rib ena tona plastike. Če ne bomo ničesar ukrenili, bo leta 2050 v morju že več plastike kot rib. Vsaka sedma riba in prav vsaka školjka v slovenskem morju ima kak delec mikroplastike. Kako onesnažene so slovenske reke z mikroplastiko, kaj se z njo dogaja v rekah in kakšne rešitve za zmanjšanje onesnaženja iščejo znanstveniki?

Tokrat gremo na Češko. Češka kuhinja še zdaleč ni monotona, je okusna, nekoliko težka in morda za današnje zahodne poglede preobilna. Mi se bomo lotili priprave pohanega sira in za sladico postregli cmoke. In seveda na koncu nazdravili z pravim češkim pivom.

Jože in Meta se bosta poročila na vrtu hiše Valič Gromovih. Družinski člani mrzlično opravljajo zadnje priprave. Meta izgubi samozavest, ko ji v zadnji trenutek soseda sporoči, da ne bo njena poročna priča. Viktor se zbliža z Rogljevo. Jože prenaša kovček in ga zaboli v križu. Meti taji bolečino. Soseda mu pomaga z masažo, Meta ju zaloti skupaj in zganja cirkus.

Film Ptice jezer, njihova vrnitev prikaže, kako so se v nekoč zaradi industrije uničeno okolje znova vrnile ptice. Geografsko središče filma so jezera v Šaleški dolini, ki jih avtor spremlja leto dni. Pri tem odstira osupljive podrobnosti iz življenja ptic, od katerih mnoge živijo v neposredni bližini ljudi, a jim ne pridejo tako rekoč nikoli pred oči. Film je odličen prikaz, kako lahko človek nekoč uničeno industrijsko območje spremeni v prijazno okolje, kamor se vrne življenje. Zgodbe o vsakdanjem življenju ptic, ki ostajajo prikrite večini od nas.
Jezera v okolici Velenja so nastala kot posledica posedanja tal nad rovi premogovnika. Ta je začel obratovati konec 19. stoletja, sredi 20. stoletja pa je začela tu delovati še termoelektrarna, ki je povzročila hudo onesnaženje jezerske vode in izginotje življenja v njej. Posledično so izginile tudi mnoge ptice. Po dolgotrajnem ekološkem sanacijskem programu, ki se je začel sredi 80. let, se je v vodo vrnilo življenje. Sčasoma so se vrnile tudi ptice, prišle so celo nekatere vrste, ki jih prej ni bilo. Danes lahko na naših jezerih opazujemo preko 200 vrst ptic.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarna serija v dveh delih je zapeljiv portret Maroka iz zraka. Razkriva naravna in kulturna okolja ter vpliv zgodovine in sodobne industrije na to sredozemsko državo.

V drugem delu bomo spoznali notranjost Maroka in gorovje Atlas z več kot štiritisočmetrskimi vrhovi, med katerimi ležijo rodovitne doline. Z več sto let starimi vodnimi zajetji namakajo polja ter nasade oljk in datljevih palm. Onkraj Atlasa visoke sipine napovedujejo začetek Sahare, v kateri so Maročani postavili eno največjih sončnih elektrarn na svetu. Popotovanje po Maroku se konča na sredozemski obali in v pristanišču Tanger, od koder milijon in pol potnikov vsako leto potuje med Afriko in Evropo.

MOROCCO FROM ABOVE / LE MAROC VU DU CIEL / Francija / 2017 / režija: Yann Arthus-Bertrand

V duhu slogana »Osti jarej«, ki naj bi po prepričanju nekaterih pomenil »ostani mlad«, je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije pripravila kulturni dogodek, s katerim so pokazali, da je lahko tudi kultura dostopna. Ogledali smo si glasbeni videospot Verjemi vase, dokumentarni film z naslovom 62.a avtorjev Tine Grošelj in Marka Kumra - Murča, ki oriše pot slovenskega znakovnega jezika vse od prepovedi leta 1880 do njegovega vpisa v ustavo, in predstavo Decibel-ga, v kateri so se slišeči naučili na pamet znakovnega jezika in ga uporabljali vseh 70 minut predstave. Dosežen je bil še en mejnik, saj smo si prvič ogledali predstavo, ki je združila slišeče in gluhe igralce. Glejte Prisluhnimo tišini v soboto, 22. januarja, ob predvidoma 14.30 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Az adás tartalma:

- a Šalovci község 18. községi ünnepe;
- szőlész-borász szakmai nap;
- veterán tűzoltók találkozója és versenye Csentében;
- a Kapcai ÖTE korszerű tűzoltóautójának átadása;
- Rövidfilmek bográcsa;
- Bográcsgulyásfőző verseny Kisfaluban.

Vsebina oddaje:

- 18. občinski praznik Občine Šalovci;
- strokovni dan za vinogradnike in vinarje;
- srečanje in tekmovanje gasilskih veteranov v Čentibi;
- predaja sodobnega gasilskega vozila PGD Kapca;
- Bograč kratkih filmov;
- Tekmovanje v kuhanju bograča v Pordašincih.

Sosedova mačka zapleni Linusovo odejico. Linus razmišlja, kako bi jo dobil nazaj. Lucy se domisli, da bi ga lahko babica rešila te razvade, če bi prišla na obisk. Babica namreč ne mara odejic in ima železno voljo.

V tokratni oddaji Osvežilna fronta vas bodo ustvarjalci pripravili na eno največjih prelomnic v življenju, na polnoletnost. Med drugim bodo iskali odgovore na vprašanje, kaj lahko končno v življenju počnemo, ko dopolnimo osemnajst let, zbrali pa so tudi uporabne namige za organizacijo epske žurke za osemnajsti rojstni dan.

Danes se bomo v Infodromu pozdravili in zdravili, poskrbeli bomo tako za dušo kot za telo. Najprej bomo z učenci OŠ Koper iskali recept za razvedritev slabega dne, potem pa se na isti šoli pridružili še delavnici A (se) štekaš?!?. To je projekt za mlade, v katerem izveste več o duševnem zdravju. Učenci Osnovne šole Franceta Bevka v Ljubljani pa za boljše duševno zdravje skrbijo tudi z gledališčem, kar jih zelo sprošča. Za konec pa bomo razložili, kaj se zgodi, če se okužimo z bakterijo salmonele, kaj je to sladkorna bolezen in kako lahko preprečimo okužbe s humanimi papiloma virusi oziroma s HPV.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ljudje smo pravzaprav že od nekdaj povezani z živalmi. Njihova bližina pozitivno vpliva na naše počutje, učinke pa ima tudi na naše psihično in fizično zdravje. Zato ni čudno, da je danes v Evropski uniji več kot 60 milijonov lastnikov psov in ravno toliko lastnikov mačk. O pozitivni vlogi hišnih ljubljenčkov bo spregovorila dolgoletna preučevalko odnosa človek –žival, Maja Povše. Da so domače živali naši prijatelji, družabniki in tudi motivatorji, je prepričana tudi gospa Verica, ki ji kuža Taj že 16 let lepša vsakdan, vse pogosteje pa so nekatere živali tudi terapevti, kar nam bodo dokazali psi in njihovi vodniki iz društva Tačke pomagačke.

Kadar lisice izgubijo mlečni zob, se v skladu z njihovim običajem podajo na lov na polže. Jagodka bi rada dokazala, da je že velika, brata pa sta nesrečna, ker kot majhna nikoli nista šla na lov. Edmund je zelo zaskrbljen in ne želi, da bi se njegova 'majhna princeska' sama podala na tako nevarno pustolovščino.

V zabavni kuharski seriji Čarokuhinja spremljate Gojmirja Lešnjaka Gojca v vlogi ata, ki v svoji kuhinji pripravlja jedi po starih receptih. Družbo mu dela nečakinja, ki pa si za pripravo jedi ne vzame toliko časa in si kot mlada sodobna ženska raje kupi že pripravljene in zamrznjene jedi. 15-minutno humoristično in izobraževalno serijo popestrijo tudi obiski znanih gostov, ki ata in njegovo nečakinjo obiščejo v kuhinji in pripravljene jedi tudi poskusijo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

V Ljubljani se danes z dvema predstavama začenja že 25. festival sodobnih uprizoritvenih umetnosti Mladi levi. V Stari elektrarni bo festival otvorila predstava Pesem, ki jo je pel moj oče (trije dnevi v maju), gledališke skupine s Tajske, na odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana pa belgijska glasbena predstava Telotelotelotelo. Na Vrhniki Humanistično in Umetniško društvo »O« prireja tridnevni literarno-glasbeni festival O'Brk, katerega namen je utrjevati rojišče raznolikih umetniških zvrsti. Več pa tudi o novi knjigi Vesne Lemaić Trznil je, odprla je okno, ki je izšla pri Cankarjevi založbi.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V petek, 19. avgusta 2022, bo potekal 53. Festival narodno-zabavne glasbe Ptuj 2022. Gre za najstarejšo in najuglednejšo prireditev te vrste v Sloveniji. Za Orfejeve nagrade se bo potegovalo 12 izbranih ansamblov, ki jih je v finalni večer uvrstila strokovna žirija. Vabljeni k ogledu.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Klasika R. W. Fassbinderja, otožna ljubezenska zgodba med starejšo nemško čistilko in arabskim priseljencem.

Čistilka Emmi v gostilni spozna arabskega priseljenca Alija. Je ena redkih Nemk, ki nima predsodkov do priseljencev, zato se ji ne zdi nič narobe, da Alija, ki se ji zdi prijeten, povabi k sebi na pijačo in mu ponudi prenočišče. Čez noč se zaljubita in se kmalu poročita, a okolica se na njuno zvezo odzove strupeno. Emmi na lastni koži doživi diskriminacijo in sovraštvo, otroci, prijateljice in sodelavke jo pustijo na cedilu. Po krajšem obdobju sreče z Alijem začne Emmi moža poniževati in zanikati njegove korenine v upanju, da si bo s tem povrnila naklonjenost bližnjih. Ali se zateče v družbo nekdanjih prijateljev, ki so prav tako v nezavidljivem položaju. Par naposled najde način, kako obnoviti zakon, a stresno življenje pusti posledice na Alijevem zdravju.

Zgodba se dogaja kmalu po terorističnem napadu v Münchnu leta 1972, ko je v zahodni Nemčiji strah pred priseljenci prerasel v rasizem in pripadnike drugih ras in etnij potisnil na družbeno obrobje. Najbolj opevani film nemškega novega vala je priredba ameriške filmske klasike Vse, kar dovoli nebo (All that Heaven Allows) Douglasa Sirka, avtorja družbenokritičnih melodram, ki so Rainerja Wernerja Fassbinderja močno navdihovale. Razredni konflikt, ki je bil pri Sirku izražen v aferi med premožno vdovo iz visoke družbe in mladim fizičnim delavcem, je tukaj v celoti prenesen v delavski sloj in še poglobljen z motivom rasizma. Ljubezenska melodrama kaže Fassbinderjev večni pesimizem glede razrednega prepada, ki ga avtor iz filma v film obravnava kot nekaj nepremostljivega.

Izvirni naslov: ANGST ESSEN SEELE AUF / Nemški film, 1974 / Scenarij in režija: Rainer Werner Fassbinder / Igrajo: Brigitte Mira, El Hedi ben Salem, Barbara Valentin

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V Ljubljani se danes z dvema predstavama začenja že 25. festival sodobnih uprizoritvenih umetnosti Mladi levi. V Stari elektrarni bo festival otvorila predstava Pesem, ki jo je pel moj oče (trije dnevi v maju), gledališke skupine s Tajske, na odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana pa belgijska glasbena predstava Telotelotelotelo. Na Vrhniki Humanistično in Umetniško društvo »O« prireja tridnevni literarno-glasbeni festival O'Brk, katerega namen je utrjevati rojišče raznolikih umetniških zvrsti. Več pa tudi o novi knjigi Vesne Lemaić Trznil je, odprla je okno, ki je izšla pri Cankarjevi založbi.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov