Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 3. maj. 2024

TV Slovenija 1 • Pet, 3. maj.

Maček Smuk je obtičal na strehi skednja, zato morata Žarko in Živa narediti načrt in ga rešiti. Žarko misli, da zna leteti, Živa pa hoče splezati po lestvi. Ko pade z lestve, se zdi, da je letenje res edina rešitev!

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Nekega dne gre Lari narobe vse, česar se loti. Najrajši bi kar prespala ves dan. Potem pa ji očka, prijatelji in seveda njena zvezdica pomagajo, da v nesrečni dan vendarle posije žarek sreče.

Na skalni polici je miren poletni dan. Krokar iz koruznega ličja ustvarja novo ptičjo hišico, Koyaa pa si pripravlja pogrinjek za poletni piknik.
Prt je pripravljen, domač paradižnik že čaka na krožniku. A dan ne bo tako miren, kot se zdi na prvi pogled. Vilice so še posebej razposajene!
Kot čebela letajo naokoli in se vsakokrat izmuznejo Koyii, ko jih želi ujeti. Mu jih bo sploh uspelo zaustaviti in si privoščiti piknik, kakršnega si je zaželel?

Mavgli se jezi, ker ga imata Balu in Bagira še za otroka. Ko sliši zgodbe o severnih medvedkih, družini koatijev in mandžurskih žerjavih, razume, zakaj ju vedno tako skrbi zanj.

Celestinca in Ernest najdeta divjo goskico. Celestinca bi jo rada obdržala za vedno, a morda bi bilo bolje, da posluša Ernesta, in goskico nauči leteti.

Devetletna Noa pride živet k mami, ki v restavraciji na bretonskem otoku dela kot natakarica. Tam ugotovi, da se vsi otroci na otoku že dolgo poznajo in znajo vsi jadrati. Noa sanja, da bi tudi sama postala jadralka in sodelovala na regati! A mama ji ne more plačati jadralskega tečaja … Kako naj se Noa, ki so jo otoški otroci poimenovali Školjka s krompirčkom, nauči jadrati, da jo bodo sprejeli v svojo družbo?

Teodozija ve, da morajo Horovo oko najti še pred sončnim mrkom. Če namreč Kače kaosa dobijo Ozirisovo žezlo, bo konec sveta. Do mrka so samo še trije dnevi. Čarobna glasba Teodoziji pokaže pot do Horovega očesa, ki so jo ukradle Kače kaosa.

THEODOSIA/Francija, Nemčija/ 2021

Scenarij: Joe Williams (po knjižni predlogi Theodosia and the Serpents of Chaos avtorja R.L.Lafeversa)
Režija: Matthias Hoene
V glavnih vlogah: Eloise Little, Yasmina El-Abd, nana Agyeman-Bediako, Frankie Minchella

Piše se leto 2050 in Zemlja je opustošena. Izjemna pilotka Nova potuje nazaj skozi čas, da bi planet rešila pred okoljsko katastrofo. Toda potovanje jo spremeni v 12-letno dekle, ki ga nihče ne jemlje resno. Zgolj njen sovrstnik Nas ji verjame in ji želi pomagati rešiti svet. Najprej morata iz rok tajne službe rešiti majhnega letečega robota, ki ga je Nova pripeljala iz prihodnosti. Bo mladim uspelo rešiti svet?

Priporočena starost: 9+

Originalni naslov: CAPTAIN NOVA
Leto produkcije: 2021
Država: Nizozemska
Žanr: otroški film
Režija: Maurice Trouwbors
Scenarij: Lotte Tabbers in Maurice Trouwborst
Igrajo: Kika van de Vijver, Marouane Meftah, Anniek Pheifer, Hannah van Lunteren, Harry van Rijthoven

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Ledeni mraz, pomanjkanje hrane in dolge noči. Prezimovanje v naravi je zahtevno in potreben je premišljen načrt. Veverice si ustvarijo skrite zaloge hrane, škorci se za zagotavljanje varnosti povezujejo v velike jate, metulji monarhi pa sledijo neskončnemu poletju in se selijo na jug. Poljudnoznanstvena dokumentarna oddaja razkriva preživetvene strategije živali v zimskih mesecih in znanstveno razlago zanje.

SNOW ANIMALS / Velika Britanija / 2019 / Režija: Simon Baxter

Na prvem sejmu knjig za otroke in mladino leta 1964 v Bologni je bila med 44 razstavljalci tudi Slovenija. Na letošnjem, 61. sejmu je kot častna gostja navdušila s programom dogodkov, ki ga je zasnovala Javna agencija za knjigo, predvsem pa z razstavo In kaj se je zgodilo potem?, ki jo je pripravil Center ilustracije. Po besedah direktorice bolonjskega knjižnega sejma Elene Pasoli je Slovenija z razstavo postavila nov standard odličnosti. Ilustracija v Sloveniji ima ugledno tradicijo in osupljivo paleto sodobnih avtorskih poetik. Ilustratorji in ilustratorke, pa tudi stripovski avtorji in avtorice se zavedajo svoje odgovornosti, ne podcenjujejo radovednih mladih bralcev, so zavezani kakovosti in si v iskanju izvirnih izrazov privoščijo ustvarjalno svobodo, za to pa morajo imeti veliko časa. Vabljeni v sejemski vrvež v reportaži Mete Česnik.

Az adás tartalma:

- a szlovéniai magyarság történelmi évfordulói 2024-ben:
- Nőnek lenni akkor… – kiállítás a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban;
- Hagyományőrző: a magyarok és a lovak kapcsolata az őstörténettől a kalandozásokig.

Vsebina oddaje:

- obletnice v zgodovini Madžarov v Sloveniji v letu 2024;
- Biti ženska nekoč… – razstava v Muzeju Göcsej v Zalaegerszegu;
- rubrika Naša dediščina: odnosi med Madžari in konji od prazgodovine do osvajalskih pohodov.

Ob prazniku dela v počitniškem tednu, ki se počasi izteka, smo se v Infodromu pozanimali, kakšno delo lahko pri nas opravljate mlajši od 15 let in pod kakšnimi pogoji. Prvega maja je minilo tudi 20 let, odkar je Slovenija vstopila v Evropsko unijo. Polnoletni državljani bomo v začetku junija na volitvah odločali, kdo nas bo zastopal v Evropskem parlamentu, zato se je naša otroška poročevalka Lana Flavia pozanimala, kakšne so zadolžitve evropskih poslancev. V zadnjih Spletkah te sezone pa se je Metka Spletka poglobila v komentarje na družbenih omrežjih in ugotovila, da je med njimi še vedno zelo veliko nesramnih.

Evo grozno skrbi za Emilia, Robertu pa se zdi njena skrb pretirana. Eva Emilia vseeno naroči na pregled pri pediatru.
Borisa izpustijo, ta pa poišče Tima in ga prosi, naj se preda. Tim se boji, da ga čaka dolga zaporna kazen, zato Borisu predlaga nekaj drugega …
Linda obišče Dirka in ko ji ta pove, da je dobil udarec od zadaj, ga vpraša, ali je prepričan, da je storilec res Tim. Dirk besno izbruhne in pri tem naredi nepreviden gib, ki ima hude posledice.
Paula Lunin odhod potre bolj, kot je pripravljen priznati. Bela opazi, kako osamljen je njegov prijatelj in domisli se, da bi mu poiskal dekle. Lucy ima glede tega mešane občutke.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Luna, zvezde in planeti lebdijo v prostranstvu vesolja. Živi kdo tam? Bitje, ki je drugačno od nas? Morda zelenček? Ali krokodil! Morda pa so tam bitja prav taka, kot smo mi? Vesoljček Krokodil in vesoljka Rija? Rija in Krokodil poletita raziskovat vesolje.

PRENOVA KOMPOSTNIKA
Za vrtove je doma pridelan kompost poceni, a neprecenljivo gnojilo. Rastline oskrbi s hranili, izboljšuje strukturo tal. V tla ga vkopljemo ob prekopavanju jeseni ali spomladi, okoli posevkov ga posujemo kot zastirko. Zakonca iz Črete pa kompostnik prenavljata.

Z GAIO NA OBISKU: MATEJINO JAGODIČJE
S klubom Gaia smo bili na Gorenjskem, pri Mateji Reš z Vrta okusov. Njen nasad jagodičja je v razcvetu, nedavno pa ga je poškodovala sodra. Z Davorinom Gamserjem, prav tako strokovnjakom za jagodičevje, sta se posvetovala o negi malin, ribeza, aronije ...

V POMLAD S SNEŽNO KEPO
Še dandanes ima marsikdo na vrtu posajeno očarljivo grmovnico, z njenih vej pa visijo – snežne kepe! Res je, da so njeni 3- do 5-krpi listi opaznejši jeseni, ko se obarvajo rahlo rdečkasto, a kremasta kobulasta socvetja zdaj ukradejo veliko pozornosti.

Tudi tokrat je na voljo kar nekaj nagrad v kar treh nagradnih igrah.
Več o sodelovanju pa v petek, 3. maja, ob 17.20 na TVS1.

Michele Durello, Nicholas Perla in Matteo Falchetti so 19-letni fantje, ki v mestecu Todi v Umbriji obiskujejo najstarejšo kmetijsko srednjo šolo v Italiji.
Michelejeva teta Anna Maria za bodoče maturante pripravlja več tradicionalnih umbrijskih jedi. Med drugimi značilno pogačo torto al testo in pečene golobe s prav posebno omako.
Med izletom na planoto Castelluccio pa trije prijatelji spoznajo še eno umbrijsko specialiteto, farrecchiato, ki jo pripravljajo iz grahove moke z oljčnim oljem in inčuni.

ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtorja: Cristina Ricci in Stefan Pannen

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Osrednja gosta oddaje sta Franc in Hermina Šegovc iz Legna pri Slovenj Gradcu, ki z ansamblom Štirje kovači, Guinnessovimi rekorderji, praznujeta 70 let neprekinjenega igranja. Sodelujejo še: ansambel Petka iz Šentjurja pri Celju, ansambel Šepet iz Šmartna ob Paki, ansambel Gregorja Kobala iz Cola pri Ajdovščini ter citrarka Janja Brlec s pevcema Galom in Severo Gjurin. Voditelja: Andrej Hofer in Sandi Morel.

Na terenu smo obiskali naravoslovnega fotografa in snemalca Mateja Vraniča ter jamskega fotografa Petra Gedeja.
V za javnost zaprtem območju gozda s posebnim namenom smo obiskali pozabljeno kočevarsko vas Topla reber.
Z markacisti pa smo se podali po planinski poti na Sršenov vrh na slovensko-avstrijski meji.

Tokrat bo v nogometni magazinski oddaji Pot na EP 2024 z nami organizator igre portugalske reprezentance Bruno Fernandes. Spoznali bomo Leipzig, ki bo poleti gostil štiri tekme evropskega prvenstva, in kapetana poljske reprezentance Roberta Lewandowskega.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Cikel filmov Piera Paola Pasolinija: Antični mit skozi Pasolinijeve oči

Zgodba se začne v predvojni Italiji. Mlademu paru se rodi sin, toda oče, vojaški oficir, dojenčka iz ljubosumja pusti samega v puščavi. Nadaljevanje zgodbe je postavljeno v staro Grčijo. Zapuščeni deček se znajde v Korintu. Kralj Polib in kraljica Periboja, ki ne moreta imeti otrok, ga posvojita. Ojdip, kot ga poimenujeta, odrašča v prepričanju, da je biološki sin korintskih vladarjev. Nekega dne pa v Delfih sliši prerokbo, da bo ubil očeta in se poročil z materjo. Ojdip zapusti kraljestvo, da bi se izognil strašni usodi. Prav z begom pa jo začne uresničevati. Med tavanjem sreča kralja Laja in ga ubije, ne da bi vedel, da gre za njegovega biološkega očeta, nato pa se poroči z Lajevo ženo, kraljico Jokasto, ki je v resnici Ojdipova biološka mati.

Izvirni naslov: EDIPO RE / Italijansko-maroški film, 1967 / Režija in scenarij: Pier Paolo Pasolini, po Sofoklejevi tragediji / Igrajo: Franco Citti, Silvana Mangano, Alida Valli, Carmelo Bene

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov