Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 29. avg. 2022

TV Slovenija 1 • Pon, 29. avg.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Ob svetovnem dnevu miru, prvega januarja, je papež Frančišek povabil k razmisleku o trajnem miru

Ob svetovnem dnevu miru, prvega januarja, je papež Frančišek povabil k razmisleku o trajnem miru. Predlaga, da z vzgojo, delom in dialogom med generacijami gradimo novo humanistično perspektivo. Mir v sebi želimo ohraniti tudi skozi leto.
Na praznik Gospodovega razglašenja nas modri spomnijo, da jih je zvezda vodnica pripeljala do Odrešenika. Dobro ji je slediti s plemenitimi ljudmi. Med njimi so družinski in zakonski terapevti, ki nas ob čereh življenja želijo spremljati na poti.
Dobre želje pa nam v novo leto s pesmijo, ob nežnem zvenu citer, prinašata sestri Neli in Karmen, duet, ki je pred kratkim izdal zgoščenko Božična skrivnost.

Grška kulinarika je izjemno barvita, pestra, zdrava in okusna. Je tudi temelj drugih evropskih kuhinj, poznali so jo že stari Rimljani. Grška solata, Tazdiki mesni kaneloni bodo nam in upam, da tudi vam ''teknili '' v pravi grški družbi.

V drugem delu bomo s pomočjo stolpov odkrivali Slovenske gorice. Razgledni stolp na Plačkem vrhu pri Kungoti, večkrat nagrajena amaterska fotografa uporabljata za fotografiranje jutranje pokrajine v meglicah. Na Zavrhu pri Lenartu so domačini ponosni na čase, ko je v njihovih krajih živel in pisal pesmi naš najznamenitejši general – Rudolf Meister. Spoznali bomo potomca deklice, ki je prav z generalovo pomočjo postala najznamenitejša vaščanka. Na svojega rojaka, znanega izumitelja Johana »Janezka« Pucha pa so ponosni v vaseh okoli razglednega stolpa na Gomili. Z člani društva ljubiteljev starodobnih vozil, ki nosi ime njihovega slavnega domačina, bomo priča lokalni posebnosti – podiranju klopotca.

Gost tokratnega Intervjuja je slovenski zgodovinar in nekdanji minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, ki je bil med svojim ministrovanjem pogosto tarča hudih napadov, a se je nanje ostro odzival tudi sam. V pogovoru, ki ga je vodil Jože Možina, sta se dotaknila trenutnih razmer v Evropi, ko sta zaradi ruskega napada na Ukrajino pod vprašajem enotnost in prihodnost Evropske unije. Ta je po mnenju Simonitija najvarnejši prostor za obstanek in razvoj Slovenije.
Glede aktualnih razmer je povedal, da ga je izid zadnjih parlamentarnih volitev presenetil zaradi velike razlike med strankami, obenem pa je mnenja, da je bil izid posledica nebrzdane propagande proti vladi, ki so jo večinski mediji kljub odličnim rezultatom vladanja izvajali ves čas. Glede zdajšnje oblasti in zlasti Gibanja Svoboda Simoniti pravi, da ga to Gibanje spominja »na neke zadeve, ki so bližje nesvobodi kot pa svobodi, ki jo zagovarjajo.« Simonitija motita pretirana samozavest in nastopaštvo, ki je po njegovem »premosorazmerno z gospodovo neumnostjo«. Kot skrajno nedopustna propaganda, ki si jo po njegovem privoščita nekdanji predsednik Kučan in tudi premier Golob pa je za Simonitija etiketiranje političnih nasprotnikov s fašisti. Predsedniku vlade Golobu svetuje, da glede fašizma pomete pred svojim pragom in dodaja: »To so zelo hude besede in so zelo žaljive, teh izrazov se ne more kar poljubno uporabljati. To niso preproste stvari, ker so ljudje res ogromno trpeli, in v demokratičnem sistemu ni primerno kar tako lepiti neke nalepke. Mislim, da je človek, ki to govori, ki na tak način žali, bedak ... Ne morem drugače reči.« Pojasnil je tudi svoje ostre nastope ob interpelaciji v parlamentu, ko je poslanca Matjaža Nemca okarakteriziral, da »ne zna nič«.
V pogovoru sta se z voditeljem dotaknila tudi afere Smodej. Glede te je Simoniti napovedal, da ob morebitni vpletenosti politike v afero sodnega epiloga ne bo, ker sta dela policije in pravosodja »dobesedno v žepu leve politične opcije«. V nadaljevanju se je nekdanji minister za kulturo opredelil tudi do novele zakona o RTV-ju, ki jo je po njegovem mnenju treba zavrniti, saj namesto napovedane depolitizacije prinaša politizacijo javnega zavoda pod krinko nekaj izbranih levičarskih organizacij civilne družbe, ki naj bi imele vodilno vlogo v Programskem svetu. Komentiral pa je tudi po njegovem nesprejemljivo ravnanje v zadnjih dneh, ko nekateri novinarji in uredniki zlorabljajo programski čas javnega medija za aktivizem. Ob koncu je dr. Simoniti glede prihodnosti Slovenije in Evrope poudaril, da velja vztrajati pri demokraciji, pluralni družbi in svobodi govora pa tudi, da si želi, da bi Evropska unija obstala in bila dosledna pri obrambi svojih temeljnih načel.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ali lahko domnevni vir najsmrtonosnejših virusov na svetu skriva tudi pot do bolj zdravega in daljšega življenja? Netopirjev se drži zlovešči sloves potencialnih virov nekaterih najsmrtonosnejših izbruhov bolezni: ebole, mersa, sarsa in nedavno virusa SARS-CoV-2, ki je povzročil pandemijo covida 19. Vendar znanstveniki odkrivajo nove dokaze, da so netopirji biološka čudesa, ki premorejo ključ do dolgoživosti, saj so odporni na bolezni, ki jih prenašajo.

BAT SUPERPOWERS / ZDA, Francija / 2021 / Režija: Raphaël Hitier

Zveza kulturnih društev mesta Koper je podelila priznanaj in plakete za dosežka. V oddaji bomo spoznali dobitnico posebnega priznanja za posebne dosežke na področju organizacije, pianistko, glasbeno pedagoginjo, predsednico društva Prijatelji glasbe in umetniško vodjo Mednarodnega bienala sodobne glasbe Koper, tržačanko Tatjano Jercog.

Film Sledi – Spuren
Zakaj na Koroškem skoraj nihče več ne govori slovensko? To vprašanje je bilo za dekleta zaključnega letnika 2020/2021 na Dvojezični zvezni trgovski akademiji izhodišče za film Sledi – Spuren.
S strokovno pomočjo Sabine Zwitter Grilc iz manjšinske redakcije na Dunaju so se s kamerami mobilnih telefonov na pot po južni Koroški podale Sarah Hanko, Timna Katz, Anika Krištof, Sabrina Lampichler, Jasmin Osojnik, Nadja Perč in Anja Smolnik.
Nastal je avtorski film, ki vsebinsko sega od pregnanstva in vprašanja asimilacije do političnih odločitev. Vsi ti dejavniki so in še vplivajo na izginjanje slovenščine na avstrijskem Koroškem. Dekleta v filmu prikazujejo mlade koroške Slovenke in Slovence po vsem svetu, ki se trudijo rešiti manjšinski jezik z novimi zamislimi. Posebnost filma je, da nastopajoči večinoma govorijo v koroškem narečju.
http://slovenci.orf.at

Dobrodošli v Trala trali – svet Muzikalčkov.

Maša, Tim in Taj so na prav posebni misiji, na kvakajoči selitvi. Pepe sicer pravi, da v Malem pristanu ni selitvenega servisa, a kljub temu bo žabam pomagal čez cesto. Ne pozabi svetilke, odsevnega jopiča in vedra!

Poleg Tisinih dežnih kapljic bosta v Zofki deževala veselje in smeh. Nejko Smejko bo kot običajno s seboj pripeljal vihar. Podal bo kar nekaj vremenskih napovedi, a nobena ne bo ravno zanesljiva. Kdo mu lahko pomaga? Strokovnjak s kar nekaj praktičnimi nasveti za napovedovanje vremenskih pojavov. Z kot Zofka in Z kot zazrimo se v nebo!

Skupina glasnih mladih plamencev v telovadnici odkrije tekalno stezo. Hišnik jih poskuša utišati.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje.

Sultan Kochai bivši begunec iz Afganistana, zdaj slovenski državljan, živi v Ljubljani. Hitro se je naučil slovensko in že leta dela kot prevajalec za državne institucije, ki se ukvarjajo z begunci, pa tudi kot prostovoljec in zadnje leto kot dostavljalec hrane. Živi v hiši pri prijateljici Slovenki Mojci, skupaj še z nekaj osebami.
Nekega dne Mojca v hišo pripelje zapuščenega psa, kar postane izziv za stanovalce,
ki prihajajo iz različnih okolij. Kako to dejstvo sprejme Sultan in kakšen je pogled njegove vere, islama, na bivanje psa v hiši ?
Ali se z dobro voljo in pogovorom, kljub različnim kulturnim izhodiščem, vsakdanje ovire in zapreke lahko premagajo?

Majči si na svoji kmetiji zelo želi kravo, a nima dovolj denarja zanjo, zato ji Štef in prijatelji pripravijo veliko presenečenje.

V tokratni oddaji bomo pripravili govejo juho na avstrijski način. Ata nam bo predstavil razliko med avstrijsko in slovensko pripravo goveje juhe. Tudi tokrat nas bo zabaval naš inšpektor, ki bo vnukinji pokazal negativni vpliv trans maščob. V jedilnem kotu bo zopet pestro in zabavno , kjer bosta ata in babi imela svojih pet minut .
Prvič je bila kot specifična avstrijska kuhinja predstavljena konec 18. stoletja v nemških kuharskih knjigah. Poleg tujih vplivov so mnoge avstrijske dobrote prispevali tudi lokalni kuharji. Tujci mnogokrat enačijo dunajsko kuhinjo z avstrijsko nacionalno kuhinjo, toda lokalne kuhinje so si v Avstriji vsaj tako različne kot pri nas. Goveja juha s fritati (narezanimi palačinkami) je posebnost avstrijske Štajerske, Speckknödel (knedli s slanino) so iz Tirolske, puhasti salzburški žličniki (Salzburger Nockerln) pa iz Mozartovega mesta

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Nocoj v Kulturi o petkovem koncertu operne dive Ane Netrebko v Cankarjevem domu, bili smo tudi na razstavi Tobiasa Putriha, ki v Galeriji Ravne predstavlja svoja dela z naslovom Industrija jekla ter na snemanju novega filma Mihe Hočevarja Skriti ljudje.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Razbijmo zaroto molka! "Nismo številke!" Tolmin brez festivalov? Vroča prihodnost. Kraška ohcet.

V dokumentarni oddaji spoznamo življenje in osupljive dosežke Petra Carla Fabergéja, znamenitega ruskega draguljarja francoskih korenin, mojstra oblikovanja okrasnih predmetov in nakita. Najbolj prepoznaven del njegove dediščine so izjemna carska velikonočna jajca. Leta 1885 ga je namreč car Aleksander III. imenoval za draguljarja carske krone in za veliko noč soprogo Marijo Fjodorovno prvič obdaril s Fabergéjevo mojstrovino.

FABERGÉ, THE MAKING OF A LEGEND / FABERGÉ: LES OBJETS DU DESIR / Francija / 2021 / Režija: Jean-Pierre Cottet

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Na 28. Sarajevskem filmskem festivalu so letos častna srca Sarajeva prejeli danski igralec Mads Mikkelsen, holivudski zvezdnik Jesse Eisenberg, letošnji canski zmagovalec Ruben Ostlund in ukrajinski režiser Sergej Loznica. V tekmovalnem programu celovečercev je slavil hrvaški režiser Juraj Lerotić z avtobiografskim filmom Varno mesto, tekmoval pa je tudi prvenec Jezdeca slovenskega režiserja Dominika Menceja. Slovenska udeležba je bila največja doslej s tremi mladinskimi filmi, dvema kratkima in tremi TV serijami. Z izraelskim režiserjem Arijem Folmanom smo se pogovarjali o njegovem animiranem celovečercu Kje je Anne Frank, ki s sodobno reinterpretacijo Dnevnika Ane Frank, najbolj ikoničnega dela o holokavstu, nagovarja mlado generacijo.

Avtorica Mateja Valentinčič

Sabrine rodi še sina. Kmalu po rojstvu se tudi pri njem pojavijo kožni madeži. Psihologinja Claire je vse bolj prepričana, da sta otroka podedovala materino bolezen. Sojenje je čedalje bliže, dokazov, ki bi zakonca Morvan oprali krivde, pa malo. Claire se zato odloči ukrepati in poskrbi, da v bolnišnici otrokoma vzamejo vzorec krvi in opravijo test. Toda ali bo to na sodišču dovolj, da Morvanova oprostijo?

JAMAIS SANS TOI, LOUNA / Never without you, Louna / Francija / 2019
scenarij: Claude-Michel Rome (Woman Under Influence) and Virginie Wagon (The Dreamlife of Angels)
režija: Yann Samuell (War of the Buttons, Love Me If You Dare, With Love from the Age of Reason)
v glavnih vlogah: Alice Taglioni, Rod Paradot, Chloé Jouannet, Sophie Guillemin, Serge Hazanavicius, Inna Modja, François Feroleto

Posnetek sklepnega koncerta 20. Festivala Slowind, na katerem se je Pihalni kvintet Slowind še zadnjič poklonil umetnikom in zvestim spremljevalcem sodobne glasbene ustvarjalnosti. Predstavili so pregled glasbenih del slovenskih skladateljev, ki so v 20 letih prirejanja festivala nastala po njegovem naročilu. V posnetku prvega dela koncerta boste tako lahko slišali dela Lojzeta Lebiča, Urške Pompe in zelo uspešne skladateljice mlajše generacije Nine Šenk.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Nocoj v Kulturi o petkovem koncertu operne dive Ane Netrebko v Cankarjevem domu, bili smo tudi na razstavi Tobiasa Putriha, ki v Galeriji Ravne predstavlja svoja dela z naslovom Industrija jekla ter na snemanju novega filma Mihe Hočevarja Skriti ljudje.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov