Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 2. dec. 2022

TV Slovenija 1 • Pet, 2. dec.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Tim v hlevu sreča mlado žensko, ki je brez dovoljenja pri Neru. Njegov odziv je vse prej kot prijazen in neznankin nasvet za Nera ga ne zanima. Franzi najde način, kako očrniti Steffenovo staro podjetje. Nato pa med sprehodom začutita, da ju nekdo opazuje ...
Po sanjah o Paulu se Lucy odloči, da bo še bolj zavzeto trenirala z Belo. Skupaj se tako zabavata, da Lucy za trenutek pozabi na Paula. Ko pa kmalu zatem naleti nanj, težko skriva svoja čustva ...
André ugodi Paulinini prošnji in Robertu dovoli, da ga nekajkrat zamenja v kuhinji. Hitro spozna, kako prijetno je imeti več prostega časa, ki ga z veseljem preživlja z Lindo.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V Tarči smo raziskovali, kje so si nove zaposlitve poiskali družinski zdravniki, ki zadnje čase množično odhajajo iz zdravstvenih domov. Nekateri domovi že zapirajo vrata, mnogi drugi so tik pred kolapsom. Odpeljali smo se tudi v Bosno in Hercegovino in tam poiskali posrednika, ki za mnoge slovenske zdravstvene ustanove išče zdravnike.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Avtorji poljudnoznanstvene dokumentarne serije obiščejo deževni gozd Bornea, puščavo Namib, dolino Luangwa v Afriki, Galapaške otoke, Patagonijo in Aljasko. Gledalcem približajo življenje na zadnjih koščkih našega planeta, ki jih še lahko imenujemo rajska. To so odročna življenjska okolja, kjer pogosto vladajo skrajne vremenske razmere, a so ravno zato ostala nedotaknjena.

1. del: Borneo – sveti gozd
Borneo se ponaša z najbogatejšim deževnim gozdom med vsemi otoki. Na njem uspeva kar 60 000 vrst rastlin in živali – 6000 je samoniklih – in skoraj vsak dan odkrijejo nove. Orangutani, ki za svoje mladiče skrbijo skoraj tako dolgo kot ljudje, so med najbolj ogroženimi, saj se njihov dom zaradi nasadov oljnih palm čedalje bolj krči.

EDEN: UNTAMED PLANET / Velika Britanija, ZDA, Kitajska / 2021 / Režija: Ingrid Kvale

V tokratni oddaji Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu 26. 11., boste lahko videli, komu je predsednik države Borut Pahor prav na dan slovenskega znakovnega jezika, ki ga praznujemo 14. novembra, podelil priznanja jabolko navdiha in seveda, zakaj. Preverili smo tudi, kako se izvaja zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika pri izobraževanju gluhih in zakaj 20 let po sprejetju omenjenega zakona še vedno ni urejeno sistemsko financiranje razvoja slovenskega znakovnega jezika. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- Dr. Peter Štumpf püspök Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült;
- a Szent László című kiadvány;
- Hunyadi Péter Petőfi-ösztöndíjas;
- hagyományébresztő rendezvény a Dobronoki György-házban;
- Köztünk élnek: Szenes Hanna.

Vsebina oddaje:

- škof dr. Peter Štumpf prejemnik srednjega križa madžarskega reda za zasluge;
- knjiga z naslovom Sveti Ladislav;
- Petőfijev štipendist Péter Hunyadi;
- prireditev v veselem vzdušju v Hiši Györgya Dobronokija;
- rubrika Med nami živijo: Hannah Szenes.

Na stadion Repek pride ekipa iz Smrdola. Dihurji so strokovnjaki za kazenske strele, Rozi pa se boji, da ni dovolj dobra, da bi lahko poslala žogo v gol. Bo vendarle zadela in pomagala ekipi?

Frieda v razredu sedi za Linusom in je naravna kodrolaska, na kar je strašansko ponosna. Ima razvajenega mačka, katerega tačke se ne dotaknejo tal. Prepričana pa je tudi, da bi moral Snoopy preganjati zajce.

Jordan je Wonderlandu naročil, naj poveča število sledilcev. Zato se fantje preizkusijo v igranju na ulici. Žal pa ne naberejo veliko prispevkov. Obupani so, saj nimajo koncertov, in tudi pogodbe ne. Ko Nate ostane sam na ulici, pride mimo neki založnik in mu da posetnico. Nate je presrečen.
Mogoče bodo zdaj vendarle dobili pogodbo!

Tako kot se pozimi spremeni narava, se na prehodu v odraslost spreminjate tudi vi. Infodrom smo zato začeli z vašimi telesnimi in čustvenimi spremembami. O njih smo govorili z učenci Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja iz Bohinjske Bistrice. Sprememb pa si želijo tudi ljudje na Kitajskem. Tam so zaradi strogih koronapravil in kratenja svobode govora izbruhnili protesti. Zanimalo nas je, zakaj ljudje protestirajo z belimi listi papirja. V Infogromu smo se z učenci iz OŠ Kašelj pogovarjali o kritičnem mišljenju, otroški poročevalc Maks pa s strokovnim komentatorjem iz oddaje Tisoč in en gol Jasminom Jeričem. Ob koncu smo izvedeli še, kako so sestavljene orgle, glasbilo, ki evropsko kulturo spremlja že od antike.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Obstaja nekaj, kar lahko izboljša naš spomin, domišljijo in ustvarjalnost, obstaja nekaj, s čimer lahko potujemo v nam neznane svetove, spoznavamo nove kulture in nove ljudi, obstaja nekaj, kar nas bo obogatilo in morda celo spremenilo. In kar je najlepše, dosegljivo je tako rekoč vsem. Govorimo o branju, natančneje, o branju literature. O pomenu branja in vplivu knjig na naše življenje se bomo pogovarjali s pesnikom, pisateljem, esejistom, filozofom, antropologom in strastnim zagovornikom bralnih klubov, dr. Iztokom Osojnikom.
Eden od načinov, kako pritegniti ljudi k branju, so tudi bralni klubi. V Mestni knjižnici Grosuplje smo obiskali bralni klub, ki nepretrgoma deluje že 11. leto. O užitku ob branju knjig bo spregovorilo tudi nekaj starejših bralcev, ki so vključeni v Bralno značko za odrasle, oddajo pa bomo zaokrožili v Vodnikovi hiši literature, kjer že šesto leto zapored poteka glasno branje za starejše. Skupino, ki se srečuje dvakrat na mesec, vodi Lada Zei.

Lesko je čebelam poskušal ukrasti nekaj medu, zato so ga pregnale. To ga je tako prestrašilo, da noče več niti pokukati iz brloga. Sestri in brat ga spodbujajo, naj se s svojim strahom spopade in ga premaga.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Maši in Petri bi se danes prilegla kakšna solata. Sezonski radič bo danes njun kuharski navdih. Radič je zdravilen, vsestranski in trpežen. Danes bomo z radičem in pečenico pripravili omako za krepke testenine, v družbi belega fižola pa se bo skuhal v imenitno zelenjavno prilogo. Radič je zanimiva vrsta solate, ki ima celo svojo zgodovino! V zadnjih letih je sort radiča še več in tudi izgubil nekaj svoje pregovorne grenkobe. Sodobne sorte radiča so bolj sočne in včasih celo prijetno sladke.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Bili smo na razglasitvi dobitnikov Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Ogledali smo si premiero Urše Rupnik Iščoča, zgodovinjenje slovenskega plesa v Cankarjevem domu. Predstavili vam bomo tudi razstavo Odpadniške zgodovine avtoric Marine Gržinić in Aine Šmid v koprski galeriji Loža. Ogledali pa smo si še predstavo Linhart po delu Andreja Rozmana Roze, v režiji Juša A. Zidarja v Šentjakobskem gledališču.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zabavne petkove večere vodita priljubljena televizijska voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab.
Najbolj glasbena in razvedrilna oddaja V petek zvečer gosti duet Andrejev, duet dveh slavčkov z Gorenjskega, gospoda Andreja Berganta (Fantje s Praprotna) in gospoda Andreja Šifrerja.
Svoj novi hit predstavljata brata BQL v družbi Budal, slišali bomo venček Slakovih polk in Slakovih valčkov v izvedbi Ansambla Pik, Blaža Verbotna in Boštjana Japlja ter ansamblov Valovi, Opoj in Naveza. Vokalna zasedba Erosi nas bo spomnila na ikonično pesem Andreja Šifrerja Šum na srcu, Andrej pa nam predstavlja aktualno pesem Kdo to prav'?, ki jo je posnel z mladima predstavnikoma slovenskega rocka, Manco Trampuš in Domnom Don Holcem iz skupine Koala Voice. Za rock navdušene gledalce napovedujemo nastop Matjaža Jelena in Bora Zuljana (Šank rock) s pesmijo Ker te ljubim. Spremljale ju bodo izjemne vokalistke Eva Černe Avbelj, Ana Ferme, Ana Golavšek, Dolores Sitar, Sara Lamprečnik in Lucija Marčič. Vse to ob najbolj bleščeče oblečenih in izjemnih glasbenikih - Diamantih!
Tokrat med Novimi talenti predstavljamo mlado pevko Zarjo Marčič. Izbrala je mojstrovino g. Jureta Robežnika in Milana Jesiha, Lastovke.

Hiša Kranjske sivke sredi Višnje Gore se ponaša z enimi bolj inovativni nastanitev v podobi čebeljega satovja, vse bolj pa postaja tudi center slovenskega čebelarstva. Izpostavljamo digitalizirano dediščino velikega mojstra Jožeta Plečnika, ki se odlično vklaplja v analogne turistične produkte. V Prekmurju se je odprla nova Hiša prekmurske gibanice in galerija avtohtonih vin. Preverili pa smo tudi, kako se bo v prihodnjih letih obnavljal eden naših najstarejših gradov Grad Podčetrtek, ki je nekdaj stal ob stari državni meji, ob reki Sotli, nasproti Hrvaške oziroma Ogrske.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Cikel francoskih klasik: Nemogoča ljubezen in prijateljstvo v času kolonialne Afrike

Piše se leto 1988 in mlada ženska po imenu France se prvič v življenju vrača v Kamerun, kjer je, tako vsaj misli, preživela lepo in nedolžno otroštvo. Med odraščanjem v nekdanji francoski koloniji v 50. letih je njena družina živela v razkošju in ignoranci. Kot majhna deklica se ni zavedala družbenih napetosti med kolonialističnimi gospodarji in podrejenimi domačini. Skozi spomine na stoičnega in vselej potrpežljivega družinskega služabnika Protéeja, ki je bil dekličin varuh in zaveznik, na novo odkrije te napetosti, pa tudi tiho trpljenje zaradi prepovedane ljubezni v odnosu med materjo in Protéejem.

To je temeljno delo francoske postkolonialne kinematografije, eden od ključnih francoskih filmov, ki so kritično obravnavali francosko kolonialno preteklost. To je zgodba o prepovedani ljubezni in potlačeni strasti, zgodba o rasizmu in njegovem uničujočem vplivu na človeška življenja. In to je predvsem film Claire Denis, delo, prežeto z občutno poetiko francoske avtorice, ki je na podlagi lastnih spominov na odraščanje v Kamerunu film posnela z veliko pozornostjo in občutljivostjo za tiho dinamiko razmerij moči, ki potekajo v ozadju sleherne družbene interakcije, še zlasti interakcij v rasistični družbi.

Izvirni naslov: CHOCOLAT / Francoski film, 1988 / Režija: Claire Denis / Scenarij: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau / Igrajo: Isaach De Bankolé, Giulia Boschi, François Cluzet

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov