Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 4. feb. 2023

TV Slovenija 1 • Sob, 4. feb.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Tadam, tadam! Dobrodošli v Kriškraš kvizu brez voditelja in tekmovalca. Ojoj! Sta Lovro in bober Bor pripravila vsaj vprašanja? Pri vseh skuštranih marjeticah, tudi vprašanj še nimata. Prijatelja, hitro zavihajta rokave in se zgledujta po Evelin. Ona je čisto prava voditeljica v zabavnem Mavričnem kvizu.

Niko in Betka se hočeta igrati v vodi, da bi se ohladila. Kmalu spoznata, da je voda lahko nevarna tudi,če je na površju videti mirna.

Niko pomaga Betki pri nabiranju borovnic za palačinke. Ko so palačinke pečene, sta Niko in Berto že preveč sita, da bi jih jedla.

Iz delavnice Žvenka Glavnega se širi glasen hrup in mami to ni prav nič všeč. Predlaga, da bi Žvenkci med seboj zamenjali opravila. A babičina namera, da bi pripravila juhico, se zaplete, pletenja zmajke Juške pa sploh ni vredno omenjati.

Živa je prepričana, da prijatelje čaka glasen dan, toda ko z Vidom in Tonijem naposled pridejo na glasen kraj, se vsi strinjajo, da se včasih prileže tudi malo tišine.

Pepa in njena družina se z avtom odpeljejo na igrišče. Gospod Bik pa je razkopal cesto.

Mumintrol se odloči, da se bo postavil na lastne noge. S Smrkljico se vselita v nov domek. Pa se bo res lahko odrekel udobju in opori, ki mu ju zagotavljata Muminmama in Muminočka?

Pomagaj Gakiju in Miji razvozlati Zofkine skrivnosti in ugotovi, koga bo najudobnejša zofa skrivala za naslonjalom. Prisluhni, kaj nam bo skrivnostni gost povedal o lutkovnem gledališču. V delovnem kotičku Manca in Matevž že pripravljata čisto pravo predstavo. Pohitimo, da je ne zamudimo.

Ekipa Mahaki ima na svoji šoli sovražnika – ekipo Volkov. Salwi se dozdeva, da člana te ekipe goljufata. Zato se odpravijo iskat dokaze. 6. b razred čaka taborjenje. Seveda pa ne bo lahko, saj so tam vsi elektronski pripomočki prepovedani.

Hardball II. / Avstralija / 2021
scenarij: Guy Edmonds, Matt Zeremes, Catherine Nebauer
režija: Ashton Darren
v glavnih vlogah: Semisi Cheekam, Reannah Handan, Logan Reberger, Erin Choy, Holly Simon, Ella Holowell, Sam Everingham

Pred kulturnim praznikom NIK in NIKA razmišljata o prihodnosti slovenskega jezika. Dijaki z Waldorfske gimnazije in njihov profesor slovenščine KLEMEN LAH nam bodo predstavili utrjevanje maternega jezika skozi praktično projektno nalogo v kateri se vsak poglobljeno posveti področju, ki ga zanima, navdihuje, mu daje občutek vrednosti ..., NIPKE in BOJAN CVJETIĆANIN bosta z nami klepetala o rabi slovenščine v urbani glasbi - enem najmočnejših dejavnikov za ohranjanje slovenskega jezika med mladimi. Pred časom sta pri Dravle Records posnela album Buden in skladbo 2210 v kateri Nipke poje, da 'leta 2210 nobeden ne bo razumel teh besed', ob njem pa nas boža glas Berte Ambrož v refernu skladbe mojstra Mojmirja Sepeta - Brez besed, s katero se je prvič slišal slovenski jezik na Evroviziji leta 1966. Slovenščino bo letos na evrovizijski oder ponesel tudi Bojan z Joker Out.

V 15. oddaji se v boj za lovoriko podajo Klara, Nace in Filip iz OŠ Stranje (rumeni) ter Lenart, Matej in Bor iz OŠ dr. Vita Kraigherja Ljubljana (vijolični). Skozi vprašanja drsijo kot umetniki in poprimejo za meč. Sladkor jim dvigne razbito jajce pri algebri in tabu, skozi labirint se prebijejo s trikom in kitaro. Rumeni dvignejo živo srebro v termometru, vijolični varno pristanejo na našem največjem letališču. Kdo hitreje postavlja piramide, OŠ Toma Brejca Kamnik (Jona, Kim, Luka) ali OŠ Beltinci (Jan, Jurij, Lan), in za koga je odločilno zadnje vprašanje, pa v Malih sivih celicah.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Ko imate več prostega časa, ga radi preživite tudi ob spletnih videoigrah. Zato smo se v Infodromu pozanimali, katere ukrepe je sprejel Evropski parlament za boljšo zaščito mladih igralcev na spletu. Lukas in Jošt dobro poznata tovrstne nevarnosti, skupaj z njima in Nušo iz centra Logout pa lahko preverite, ali jih tudi vi. Evropska komisija je v zadnjem obdobju izdala štiri dovoljenja za trženje žuželk v prehrani po vsej Evropi, torej tudi v Sloveniji. Nazadnje so januarja odobrili uporabo hišnih murnov oziroma čričkov. Kaj o prehranjevanju z njimi menite mladi, smo v Infogromu vprašali na Osnovni šoli Milana Šuštaršiča v Ljubljani. Ko kdo nezakonito pridobiva informacije o določeni državi, pravimo, da vohuni. Razložili smo, kdo so vohuni, za koga delajo in zakaj delujejo tudi v Sloveniji. Spoznali smo Jana, Luka in Niko iz Ljubljane, ki so svojo žepnino vložili v nakup kokoši, v Spletkah pa je Metka razložila, kako deluje aplikacija BeReal in na kaj moramo biti pozorni, ko tam objavljamo.

Ekipa nadobudnih sošolcev se odloči, da bo tekmovala v napeti igri Banke Slovenije z obogateno resničnostjo (AR), katere namen je finančno opismenjevanje mladih. Zmagovalec bo le eden, glavno nagrado pa bo podelil guverner Banke Slovenije. V igri sodelujejo tudi njihovi največji tekmeci iz a-razreda. Komu bo uspelo?

Mladi mojstri financ morajo raziskati, kaj je inflacija, in to ponazoriti s primerom. Tekmujejo na izločanje, zato je še bolj napeto, saj se le nekaterim ekipam uspe prebiti v naslednji krog. Za Zalo igra postane preveč stresna in izstopi iz tekmovanja. Bo ekipi uspelo tudi brez njene pomoči?

V Ki-Ki-Do-jevem gozdu pritiska strašna zima. Zato dobrosrčna pujsa Rozi prezeblim živalim plete topla oblačila. Oblačila pa so prevelika, premajhna, ali neprimerna, da so živali v njih povsem nemočne. V gozdu nastane tako velika zmeda, da mora posredovati celo Princ Ki-Ki-Do.
Princ Ki-Ki-Do s pomočjo zvestih komarjev Tineta in Bineta najde salomonsko rešitev. Neprimerna oblačila razparajo. Iz vse volne pujsa Rozi naplete velikansko preprogo iz nje pa naredijo tako velik šotor, da v njem najdejo toplo zavetje vse živali.
Srečne živali Ki-Ki-Do-ju zapojejo božično hvalnico, on pa se le skromno prikloni in odet v sveže spleteni gromozanski šal odleti v sončni zahod.

Ljudje se rodimo z različnimi talenti, od nas pa je odvisno, katere in kako jih bomo negovali. Nekateri vse življenje hranijo malega ustvarjalca v sebi, čeprav jih je poklicna pot popeljala v povsem drugo smer. Med njimi je tudi dr. Marko Pokorn, priznan pediater in infektolog, strokovni direktor Pediatrične klinike. Vsaj toliko časa, kot opravlja zdravniški poklic, ustvarja tudi za gledališče in televizijo. Kako vidi svet in svoj poklic, smo lahko brali v časopisu Delo v njegovih kolumnah, ki so zdaj zbrane v knjigi Smešno, ma non troppo, ob vsem tem pa pravi, da je po duši glasbenik. O pomenu umetnosti smo govorili še s tremi vrhunskimi strokovnjaki: z znanstvenikom dr. Jadranom Lenarčičem, medicinsko embriologinjo Lili Bačer Kermavner in vrhovnim sodnikom Janezom Vlajem. Poleg bogatih profesionalnih karier nizajo uspehe tudi na umetniškem področju: v gledališču, glasbi in likovni umetnosti. Ob koncu oddaje vas vabimo še na sprehod po slovenskih Benetkah, Kostanjevici na Krki. Tja smo se odpravili z umetnico, kiparko, dolgoletno profesorico in prejemnico številnih stanovskih nagrad, med drugim tudi nagrade Prešernovega sklada, go. Dragico Čadež.

Koran je sveta knjiga islama. Muslimani verujejo, da je Koran čista božja beseda in vrh božjega razodetja ljudem. Hafizi so verniki, ki se naučijo sveto knjigo Koran na pamet. V oddaji predstavljamo hafiza Ahmeda Alilija iz Muslimanskega kulturnega centra v Ljubljani.

»Dobro je možu, ki je milostljiv in posoja, ki svoje reči ureja pravično.« (Ps 112,5)
razmišlja MARKO KOŠNIK

Pred romskimi svetniki je čedalje več izzivov. Za uspešnejše spoprijemanje z njimi je vladni urad za narodnosti pripravil izobraževanje. Pri Združenju EPEKA opozarjajo, da je diskriminacije čedalje več, zato je na voljo tudi brezplačno pravno svetovanje Romom. V oddaji pa še daljša reportaža iz severnomakedonske Šutke, ki je največje romsko naselje in edina romska občina v Evropi.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Predstavljamo svetovna prvaka v sledenju, belgijsko ovčarko Ello in njenega vodnika Tomaža. Obiskali smo nemškega ovčarja Sida, kateremu lastnik ni postavil zgolj pasje ute, temveč pravo vilo. Ob Mednarodnem dnevu mokrišč govorimo o pomenu teh ogroženih ekosistemov za ptice. Svetujemo, kako lahko poškodbe in rane naših živali oskrbimo z medom. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Brata Sever afriško pustolovščino zaključujeta v Tanzaniji. Obiščeta lokalno ribjo tržnico v mestu Dar es Salaam, navduši pa ju safari po narodnem parku Serengetiju, kjer noč preživita med levi in drugimi divjimi živalmi.

Ivan Cajzek že 32 let piše uspešno zgodbo v gradbeništvu in postavlja vedno nove mejnike. Predstavljamo vam tudi najstarejšo frizerko Margit Grah, ki je narekovala frizerske smernice v Prekmurju.

Marko Lukan iz Stražišča pri Kranju in Matic Nosan iz Ljubljane imata veliko skupnega. Oba sta končala študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Lukan je pridobil naziv akademski slikar, Nosan pa diplomirani konservator-restavrator. V srednješolskih in študentskih časih sta se kot osebi z izgubo sluha srečevala s številnimi izzivi, saj sta oba obiskovala tudi srednjo šolo za slišeče. Danes sta zaposlena kot samostojna podjetnika in si služita kruh kot restavratorja. Obema je med šolanjem stala ob strani družina. Več v oddaji Prisluhnimo tišini 4. 2. ob 15.25.

Serija televizijskih portretov prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Gre za deset kratkominutnih zgodb, ki jih je poznavalka zgodovine Darinka Kladnik spletla v zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o bolj ali manj poznanih a pomembnih zgodovinskih osebnostih.
Namen miniatur je poleg obogatitve programa tudi izobraževanje o družbeni in kulturni preteklosti prostora, v katerem živimo.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Serija Prostovoljci ozavešča o pomembnosti medsebojne solidarnosti in o nujnosti delovanja prostovoljnih organizacij.

Od ranega otroštva je Jože Rožmanec angažiran reševalec živali v stiski. Kot otrok je začel s srnico, prešel na razne druge divje živali, kot so divji prašiči, nadaljeval z medvedom, lani pa je v svoj vrt pripeljal še tigre. S širitvijo je pridobil dovoljenje za živalski vrt, vendar je ta čudežni vrt v resnici zavetišče za živali, ki bi bile sicer evtanazirane. Jože med živalmi ne dela razlik, tako so v njegovem vrtu tudi kokoške, zajčki in druga čudovita bitja.

KANDIRANJE KIVIJEV
Februarja na toplem že lahko sejemo papriko in čilije. V kleteh in shrambah redno pregledujemo lanski pridelek. Če je treba, ga sproti predelamo. Marjan Kolegnik, ki nam je kivi predstavil že v več okusnih oblikah, se tokrat loteva kandiranja.

DNEVNIK LASTNIH IZKUŠENJ: PEČEN OHROVT
Kar umetnost je zdajle najti kaj užitnega v naravi. A že babice so znale, tudi izpod snega, nabrati brste ohrovta. Z nekaj dodatki lahko ustvarimo pravo zelenjavno poslastico. Popečen ohrovt je odličen vsaj malo ohlajen, lahko pa ga, hladnega, uživamo še kak dan ali dva.

LIOFILIZACIJA SADJA IN ZELENJAVE
Pri liofilizaciji hrano pri minus 30 stopinjah Celzija zamrznemo in hkrati posušimo pri znižanem tlaku. Pridelki ohranijo okus in za naše telo nujne organske snovi. Tako shranjevanje je čedalje dostopnejše tudi običajnim Zemljanom, prvotno pa so ga uporabljali za astronavte.
navrtu@rtvslo.si

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Tom izgubi ključe svojega motorja. Lučki in Luki ponudi nagrado, če jih najdeta. Otroka se zato odpravita po sledi izginulih ključev. Kmalu se znajdeta v čarobnem gozdu, kjer ju obkolijo živali. Obtožijo ju kraje.

Val noče z mamo v muzej. Na srečo avtobus nima klančine za invalide. A mama ne vrže puške v koruzo.

Edinstvena oddaja o življenjskem slogu, ki vas popelje v svet lepote, trendov, estetike, mode, avtomobilizma, dizajna in raznovrstnih nasvetov, ki poskrbijo za višjo kakovost življenja in bivanja. V oddaji gostimo znane obraze, ki jih spoznate na drug način; skozi oči stila in njihovih življenjskih vodil. Poleg estradnikov gostimo strokovnjake s področja psihologije, osebnega razvoja, dizajna in interierja, astrologije, zdravja, lepote in estetike ter mnogih drugih področij. Svetujemo tudi o modi in kulturi oblačenja, odgovarjamo na dileme in pisma gledalcev ter se s kolegi oddaje Avtomobilnost podamo v avtomobilistične vode.
Vaši sobotni gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Hiša unikatnih detajlov smo jo poimenovali. Osnovni dizajn interijera je sicer temeljil na črno beli kombinaciji, vendar se je lastnica kot športna in modna navdušenka brez oklevanja odločila vnesti tudi nekaj intenzivnejših barv. S pomočjo arhitektke pa so si uredili še zunanji del, ki prav vabi k preživljanju časa na prostem.
Za stanovanja v blokih se marsikomu zdi, da ima človek ob morebitni prenovi na veliko koncih zvezane roke. V mestu ob Dravi smo ugotovili, da stene ne predstavljajo mej, če je v glavi polno idej. Pobliže predstavimo stanovanje, polno vrhunskega dizajna in drznih rešitev.
Dvajset let že »zori« vrt na Gorenjskem. Lastnica spoštuje naravo, zato je izbrala sonaravno vzgojo rastlin. Okrasni vrt je zasnovala po zgledu angleških okrasnih vrtov, s pomočjo moževih rok pa nastane veliko koristnega in lepega.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Naši letošnji evrovizijski predstavniki, skupina Joker Out, bodo na prvi postaji Misije Liverpool premierno predstavili skladbo Carpe Diem. Na zabavi, ki so jo skupaj s svojimi oboževalci priredili v našem studiu, pa nam bodo postregli še z akustičnimi priredbami bivših zmagovalk EME skupaj s številnimi gosti. Videli bomo posnetke iz zakulisja snemanja pesmi, slišali, kaj si fantje mislijo o nastopu in kaj si o skladbi mislijo veterani slovenske glasbene scene, za pravo evrovizijsko vzdušje pa bosta poskrbeli srbska umetnica Konstrakta in legendarna voditeljica Miša Molk.

Štiridelna britanska nadaljevanka je posneta po resničnih dogodkih, ki še danes burijo duhove. Pri nastajanju serije je sodelovala tudi Marina Litvinenko, soproga umrlega Aleksandra.
Aleksander Litvinenko je bil nekdanji ruski vohun, ki je postal britanski državljan in umrl leta 2006 zaradi posledic zastrupitve z radioaktivnim polonijem. Litvinenko je nekaj dni pred smrtjo narekoval pismo in v njem odgovornost za zastrupitev pripisal Putinu. Rusija vpletenost ves čas zanika.

1. del
London, november 2006. Nekdanji agent ruske obveščevalne službe FSB Aleksander Litvinenko se v bolnišnici bori za življenje. Preiskovalci ugotovijo, da je bil očitno zastrupljen s polonijem, ki velja za najbolj strupeno snov na svetu. Kriminalistoma, ki prideta v bolnišnico posnet njegovo izjavo, na smrtni postelji natančno opiše, s kom se je srečal v dneh pred zastrupitvijo, in jima zaupa, da ga je najverjetneje doletelo maščevanje nekdanjega vodje FSB, ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ko po dveh tednih agonije umre, njegova žena Marina prosi kriminalista Brenta Hyatta, naj izpolni obljubo, ki jo je dal njenemu možu, in poskrbi, da bo pravici zadoščeno.

LITVINENKO / Velika Britanija / 2021
Scenarij: George Kay
Režija: Jim Field Smith
V glavnih vlogah: David Tennant, Margarita Levieva, Mark Bonnar, Neil Maskell, Stephen Campbell Moore

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:05
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:10
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Oddaja želi gledalcem približati svet sedme umetnosti kot tudi najzanimivejše dokumentarne in serijske vsebine, ki jih predvaja Televizija Slovenija. V pogovoru z najrazličnejšimi gosti izpostavi pomembne filmske cikle, zakonitosti in tematike, povezane z umetnostjo gibljivih slik.
Prva oddaja bo gledalca uvedla v svet animiranih filmov za odrasle. Svoje ustvarjanje bo predstavila gostja, Špela Čadež, naša najuspešnejša mednarodno uveljavljena ustvarjalka animiranega filma in tudi avtorica večkrat nagrajenega animiranega filma Steakhouse, ki bo premierno predvajan na Televiziji Slovenija.

Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov?

V majhni celici so natlačena čudna bitja s plosko glavo, ki dneve preživljajo v zdolgočasenem dremežu. Nekega dne med njimi iz drobne sadike vzklije bitje, ki je zelo drugačno od njih; polno življenja in energije je! Medtem, ko odrašča, gre s svojimi vragolijami sosedom čedalje bolj na živce. Dokler jim nekega dne dobesedno ne zraste prek glave ...
Animirani film je prejel mnogo nagrad na uveljavljenih festivalih animiranega filma tako po svetu kot doma.
Scenarij, režija in animacija: Dušan Kastelic

Mlada, skromna Liliana dela v tovarni, kjer skupaj s sodelavkami dan za dnem izdeluje male nenavadne naprave nedoločljivih funkcij. Ob večerih, preden leže k počitku, si iz prsnega koša vzame skrivnostni predmet, zjutraj pa ga vrne nazaj v svoje nedrje. Iz sivine njenega vsakdana veje skrivnostna motivacija, ki preveva njeno galantno držo in sanjav pogled. Nekega večera v njeni majhni podstrešni sobici spoznamo, kaj osmišlja njeno življenje.

Izjemna, rahločutna in izvirna stop animacija s ščepcem magičnega realizma, ki pripoveduje o sanjah in življenjih, ki so jih poteptale strahotne, okrutne, nečloveške posledice kolonializma, tako nedolžnih kot krivih, dobričin in podležev.

Filmski omnibus, postavljen v kolonialno Afriko poznega 19. stoletja, pripoveduje zgodbe petih likov: razrvanega kralja, Pigmejca srednjih let, ki dela v luksuznem hotelu, propadlega poslovneža na odpravi, izgubljenega nosača in mladega dezerterja.

Originalni naslov: CE MAGNIFIQUE GÂTEAU!
Leto produkcije: 2019
Država: koprodukcija
Žanr: animirani film
Režija: Marc James Roels in Emma De Swaef
Scenarij: Marc James Roels in Emma De Swaef
Glasovi: Jan Decleir, Wim Willaert, Goua Grovogui, Gaston Motambe

Jazbec obleži na lokalni cesti v gozdu. V mraku se mu približa policijska patrulja. Policisti med postopkom ugotovijo, da žival ni mrtva, kakor so bili obveščeni, temveč najedena prezrelih hrušk. Ko hočejo policisti obnemogleža spraviti na rob ceste, se ta prebudi in dogajanje popelje v nenavadno smer …

Režija: Špela Čadež

Kratki animirani film obravnava tematiko verskih inštitucij, ki je zaradi razlik in odklonov v zadnjih letih vedno bolj aktualna.

Poskusi verskih skrajnežev, da bi rekrutirali mlado in svežo kri v njihove vrste, zaradi vojne vseh proti vsem ne obrodijo sadov. V filmu je nazorno prikazana temnejša stran vseh večjih pa tudi manjših globalno-uveljavljenih verskih skupnosti. Z njihovo konkretizacijo se gledalca sili v razmislek o vlogi in pomenu obstoječih verstev v sodobnem svetu.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov