Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 4. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Sob, 4. feb.

V nadaljevanju in drugem delu pričevanja Mete Velikonje, spremljamo življenje družine pod komunističnim režimom. Bili so zaznamovani in osovraženi. Z mamo se nihče ni upal pogovarjati na ulici. Vseeno pa so jih številni skrivaj podpirali. Režim jim je odvzel stanovanje, čakale so jih hude preizkušnje. Vendar so bili vsi Velikonjevi otroci bistre glave, tako da so doštudirali in imeli lepe poklice in kariere, npr. zdravnik Tine in univerzitetni profesor geografije v ZDA Jože, pa tudi Mija, ki je bila zelo uspešna predavateljica fizioterapije. Meta se je po spletu okoliščin odločila za študij metalurgije in ga tudi uspešno končala. Nekaj let je delala v Sisku, nato pa se je odlično znašla na tehnološkem oddelku Zavoda, pozneje Inštituta za varjenje v Ljubljani. Vneto je raziskovala zvarne spoje in vpliv varjenja na osnovni material. Njeno osebno življenje se ni odvijalo na idealen način, iskreno pove pričevalka Meta, a je zadovoljna s tem, kar je dosegla in se odlično počuti pri hčerini družini v Sori, kjer smo tudi posneli pričevanje.

Dokumentarni film o Marii Montessori osvetljuje življenjsko zgodbo izjemne ženske, ki se je otresla družbenih spon. Leta 1896 je kot tretja Italijanka diplomirala iz medicine, specializirala pa se je tudi iz nevropsihiatrije. Uspešnost njenega pedagoškega sistema poučevanja – ta otrokom ponuja možnost svobodnega izražanja – pa še danes potrjuje čedalje večje število šol po vsem svetu, kjer poučujejo po njeni metodi. Maria Montessori je bila vizionarka. Borila se je zoper nepismenost in se zavzemala za pedagogiko, ki temelji na ustvarjalnosti in ne na disciplini. Tudi v zasebnem življenju je bila pred svojim časom. Imela je sina, ki ga je dolgo skrivala in dala v rejništvo, da bi lahko še naprej delala. Poročila se ni nikoli. Veliko je študirala in potovala – v Francijo, Anglijo, Španijo, na Nizozemsko, v Ameriko in Indijo. Srečevanje z ljudmi iz različnih kultur – med njimi je bil tudi Mahatma Gandi – jo je bogatilo. Odločno je podpirala feministično gibanje. Ko je sin Mario dopolnil 15 let, ga je vzela k sebi in vse do njene smrti je ostal njen tesni sodelavec.

MARIA MONTESSORI / Italija / 2020 / Režija: Malina De Carlo in Emanuela Audisio

Športna najstniška drama po resničnih dogodkih. Zaradi nenadnega upada šolskih sredstev v Philadelphii leta 2013 nekaj srednjih šol zaprejo in dijake skupaj z njihovimi učitelji prerazporedijo v druge šole. Stanje v teh šolah z razredi, prepolnimi dijakov, je kaotično in napeto. Toda med »nomadskimi« učitelji se znajde tudi učiteljica Cassey, hči znanega ragbistia, tudi sama ragbistka, ki skupaj s kolegom ustanovi dijaško ragbijsko moštvo. Na začetku nimajo ničesar; tudi travnato igrišče morajo vsakič posebej očistiti smeti, če hočejo vaditi. Čeprav se od začetka situacija nikamor ne premakne in imajo fantje veliko drugih težav, eden med njimi je celo prisiljen prodajati droge, pa se sčasoma s pomočjo igre in treningov povežejo, postanejo eno telo, ena duša in ena družina. Tako enotni premagajo vse težave in premostijo vse prepreke.

THE NOMADS / ZDA / 2019
Režija: Brandon Eric Kamin / Scenarij: Tara Miele / Igrajo: Tika Sumpter, Tate Donovan, Thomas Pierce, Devon Ray, Andy Riddle, Vladimir Versailles, Marla Mindelle, Christopher Mann, Khalil McMillan, Raekwon …

Zmagovalec letošnjega projekta Frišno, Emkej, ki velja za enega najbolj izkušenih in najvidnejših predstavnikov žanra, v zadnjem času spet nagovarja široko domače občinstvo. V družbenih viharjih, ki jih živimo, je jasno, da rap še zdaleč ni rekel zadnje besede. Glasbenik bo pripravil enourni program in z okrepljenimi Muzičari nastopil povsem akustično v Sodnem stolpu v Mariboru. Ob že znanih bo predstavil tudi najnovejše skladbe.

40 let delovanja skupine Laibach je v teoriji izhodišče za neštete bombastične naslove in scenarije s presežnimi številkami. A nihče si ni zamislil, da se bo v letu, ko bo Laibachu simbolično vrnjena delovna knjižica, svet ustavil. Dva razprodana večera na Ljubljanskem gradu tako nista bila slavospev številkam, po katerih radi merimo uspeh, prej subverzija duha časa. Življenje je začelo posnemati umetnost. In če se kolo zavrti v desno, so Laibach tisti, ki ga s še večjo silo zavrtijo v levo, da spodnesejo os. Resnost vseh ukrepov so na gradu spremenili v parodijo. In ta parodija je skozi koncert postala subverzija.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov