Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 13. feb. 2023

TV Slovenija 1 • Pon, 13. feb.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Ljubozver se mora spoprijeti s svojim strahom pred velikim toboganom, če želi rešiti svojo prijateljico zajčico Puhkorepko, ki je obtičala na vrhu.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Steffen predlaga Franzi, da bi skupaj obiskala novega odjemalca jabolčnika na otoku Sylt, Ariane pa mu ukaže, da mora med relijem ostati na Knežjem dvoru. Werner in André kujeta načrt za prevzem Lindine kavarne, Rosalie pa jima jo hoče na vsak način speljati. Lucy spozna, da se je zadnje čase preveč zanemarjala, zato začne pridno telovaditi, toda ko sreča Paula in ji ta zaupa svoje načrte z Michelle, njena zagnanost spet izpuhti.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

V prvem delu trilogije "Literarno-vertikalno" spremljamo alpinista in gorska vodnika Marijo in Andreja Štremflja, ki se po več kot štiridesetih letih podata v Dolgi hrbet, v smer, ki sta jo Nejc Zaplotnik in Andrej takrat splezala prvenstveno in jo po Nejcu poimenovala Jernejev steber.
Zgodbo, ki se spleta okoli Zaplotnikove legendarne knjige Pot, in sveže izdane Objem na vrhu sveta zakoncev Štremfelj, lepo dopolnijo sogovorniki: Mojca Zaplotnik, žena v Himalaji preminulega Nejca Zaplotnika in njegov nekdanji prijatelj Tomaž Jamnik-Mišo. Knjižna dela komentira literarni zgodovinar in alpinist Aleksander Bjelčevič.

Gost tokratnega intervjuja je karizmatični profesor likovne teorije na Akademiji za likovno umetnost in hkrati umetnik, o katerem poznavalci govorijo v presežnikih. Dr. Muhovič je doktoriral tudi iz filozofije in je tudi avtor številnih poglobljenih strokovnih člankov. Med drugim je izdal monumentalni leksikon Likovne teorije, ki je tako kakovosten, da ga bo nemška založba v kratkem izdala kot referenčno delo v angleškem jeziku. Kljub vsemu temu ga je v javnost v zadnjih tednih »izstrelila« aferica z vsiljeno prisotnostjo Svetlane Makarovič na letošnji Prešernovi proslavi v Cankarjevem domu. Dr. Muhovič nam podrobno predstavi zakonski okvir delovanja Prešernovega odbora. V resnici se je z odjavno špico proslave kulturni program, ki Slovence povezuje, končal, sledil pa je aktivistično politični nastop s totalitarnim simbolom, ki je hkrati simbol razdvajanja slovenskega naroda. Muhovič se od tega distancira, saj je eksces zunaj polja demokratičnosti in kulture. Tej je zavezan vse življenje, tako v osebnem etičnem kot v umetniškem smislu. V intervjuju govori tudi o svoji umetnosti, ki se naslanja na arhetipe, črpa iz tradicije in jo na novo definira v modernem času.
Pogovor vodi dr. Jože Možina.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Prvem dnevniku, pred in po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

Večkrat nagrajeni scenarist Andrew Davies se je tokrat lotil pisanja scenarija po zadnjem, a nedokončanem romanu Jane Austen. Napisala je enajst poglavij, zadnji zapis je iz marca 1817, umrla je štiri mesece pozneje.

Sanditon je zaspana ribiška vas, ki se spreminja v letovišče, kamor prihajajo najrazličnejši ljudje. Osrednja junakinja je Charlotte Heywood, ki svoj tihi podeželski dom zamenja za živahni Sanditon. Obdobje industrijskega napredka prinaša velike spremembe v vsakdanja življenja in nemalo prebivalcev je odvisnih od komercialnega uspeha obalne vasi. Podjetnik Tom Parker ima velike načrte, dedinja Lambe išče svoje mesto v družbi, karizmatični Sidney Parker ima zapleten značaj. Charlotte se osamosvoji in postane mlada ženska, ki ve kaj hoče, tudi v ljubezni.

1. del:
Charlotte Heywood, živahna in samozavestna najstarejša hčerka iz velike podeželske družine, pomaga gospodu in gospe Parker, ki se v bližini njihovega doma prevrneta s kočijo. Zakonca jo v zahvalo povabita k sebi domov v Sanditon, majhen kraj ob angleški obali, ki ga podjetni Tom Parker ob pomoči premožne someščanke lejdi Denham poskuša spremeniti v mondeno morsko letovišče. Charlotte komaj čaka, da poskusi vse, kar Sanditon ponuja, tudi kopanje v morju …

SANDITON / Velika Britanija / 2019
scenarij: Andrew Davies
režija: Olly Blackburn, Lisa Clarke, Charles Sturridge
v glavnih vlogah: Rose Williams, Theo James, Anne Reid, Kris Marshall, Kate Ashfield, Crystal Clarke, Jack Fox, Charlotte Spencer, Lily Sacofsky, Elizabeth Berrington, Adrian Rawlins, Turlough Convery

Z nami sta predsednika obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji.
S Ksenijo Dobrila in Walterjem Bandeljem o izzivih naših rojakov v novem letu.
Bodite z nami.

"Oh, kak se po rožah toži mi" – verz iz pesmi Ivana Minattija je geslo letošnje osrednje proslave ob slovenskem kulturnem prazniku v Celovcu.
Proslava v počastitev slovenskega kulturnega praznika v Katoliškem domu prosvete v Tinjah je bila po dveh letih spet v običajni obliki. Slavnostni govornik je bil rektor tinjskega doma Jože Kopeinig.
Od jeseni bodo otroški vrtci brezplačni. Novi zakon velja tudi za dvojezične vrtce na Koroškem, odprtih pa je še nekaj vprašanj.
Med 21. februarjem in 5. marcem bo v Planici svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, največji športni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije. Organizatorji pričakujejo več kot 2000 športnikov iz več kot 60 držav in do 200.000 gledalcev. Televizijski posnetki bodo šli v skoraj pol milijarde domov po vsem svetu.
http://slovenci.orf.at

Voziček je zelo priročen za prevažanje stvari. Manca to izrabi, a od Vala zahteva preveč sprememb.

Resni in učeni Rafael, nagajiva in domiselna Mona in najmlajši Nabi nam v prikupni seriji risanih filmov Minuta v muzeju brez dlake na jeziku predstavljajo velika umetniška dela. Slike, kipi, starodavne vaze in druge umetnine jih navdihujejo, da zastavljajo vprašanja, se veselo, včasih kar norčavo zabavajo in vabijo tudi druge otroke, da se naučijo umetnost gledati in ceniti s svojimi, iskrenimi otroškimi očmi.

Ali princeske res obstajajo? Anka in Mila se okrasita kot pravi princeski. Torej obstajajo. Na obisk pride oblikovalka nakita, ki oblikuje tudi tiare in krone. Anka z Milo za Zofko izdela zapestnice, saj si tudi ona želi postati zofkasta princeska.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Na posestvu Passero v Tešanovcih danes gospodari že peta generacija. Mlada prevzemnica kmetije Jasmina Passero Sotošek in njen soprog Tomaž Sotošek tradicijo spretno povezujeta s sodobnostjo. Pred leti sta odprla podjetje Povoli in na domačiji začela proizvodnjo čokolade. Nove okuse iščeta predvsem v prekmurskem okolju; izdelke iz čokolade med drugim kombinirata z bučnimi semeni, ajdo, prekmursko šunko, ocvirki, prekmursko gibanico, prirejata pa tudi čokoladne delavnice. V podjetju je danes osem zaposlenih, še dva pa na kmetiji. V sklopu slednje imajo vinotoč in počitniško hišo, tržijo pa tudi lastne suhomesnate izdelke, vino, bučno olje in druge domače specialitete. Za naložbe so v zadnjih letih namenili 600 tisoč evrov, načrtujejo pa še gradnjo novega doživljajskega centra in širitev proizvodnih prostorov v čokoladnici, kar jim bo, kot upajo, odprlo vrata tudi na tuji trg.

Zvit in Zaja se prepirata in prav to, pravi Zvit, je znak, da sta zelo dobra prijatelja. Vid se čudi, nato pa postane še bolj otožen. S kom naj se prepira on? Misli, da nima najboljšega prijatelja. Vse dokler na njegovo drevo ne prinese balona. Rdeči balon postane njegov zvesti sopotnik, a kaj ko se začne že kmalu gubati. Vse manjši in manjši je in na koncu še poči. Vid je še bolj potrt, toda Zvit in Zaja poznata rešitev.

Resni in učeni Rafael, nagajiva in domiselna Mona in najmlajši Nabi nam v prikupni seriji risanih filmov Minuta v muzeju brez dlake na jeziku predstavljajo velika umetniška dela. Slike, kipi, starodavne vaze in druge umetnine jih navdihujejo, da zastavljajo vprašanja, se veselo, včasih kar norčavo zabavajo in vabijo tudi druge otroke, da se naučijo umetnost gledati in ceniti s svojimi, iskrenimi otroškimi očmi.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Je lahko veganska torta mehka, dišeča in sočna kot klasična? Veganskih sladic se drži sloves, da je njihova priprava razmeroma zapletena, ampak Maša bo tokrat vse sestavine zmešala kar v eni skledi. Z vegansko vaniljevo torto bo šlo zlahka, vsaj do pečice, medtem pa imamo čas, da razmislimo o glavni jedi. Ste za burito? Naš bo nadevan z brokolijem in kvinojo, obogatila pa ga bo krema z indijskimi oreščki. Ja, končno bomo tudi v našo kuhinjo prinesli kvinojo, to razvpito žito. Pa ste vedeli, da v resnici sploh ni žito? Botanično kvinojo namreč prištevamo med metlikovke, po uporabi pa se lahko kosa z marsikaterim žitom. K nam prihaja, kot mnoge druge poljščine, z ameriške celine. Nekoč je med indijanskimi plemeni veljala za čudodelno, danes pa ponovno odkrivamo, kako vsestranska, prehransko bogata in celostna je.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

V Slovenskem mladinskem gledališču smo si ogledali predstavo Ljubimki – roman avstrijske nobelovke Elfriede Jelinek je za oder priredil Milan Marković. Predstavili bomo 9. festival Zvončki in trobentice, ki v središče postavlja slovensko jazzovsko ustvarjalnost in film MUTZENBACHER avstrijske dokumentaristke Ruth Beckermann. Zanimalo nas bo tudi, kaj prinaša 17. Festival gorniškega filma.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

Svetišča groze. (Ne)kulturna razklanost. Zasvojeni in nasilni. Pomagamo Roku. Ćiro, mojster!

Matej Tonin in Luka Mesec o kapitalu in delu, družinski politiki in civilni družbi, Nina Krajnik in Milček Komelj pa o aplavzu po proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku in kulturnem aktivizmu.

Voditelj: Igor Pirkovič

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Strindbergov Mrtvaški ples, avtorski projekt Shakespeare in gledališka variacija Praznovanja, tri uprizoritve, ki govorijo o zlu ali temni strani človeka.
Igralka Nataša Barbara Gračner in režiser Eduard Miler o dekstruktivnem odnosu dveh zakoncev, ki jima namesto ljubezni vlada sovraštvo.
Igralec Sebastian Cavazza skozi Shakespearjeve zlobneže raziskuje izvor človekovega zla.
Režiser Janusz Kica pa o odrski priredbi znanega filma Praznovanje, ki tematizira spolno zlorabo, ki po odkritju pedofilskih škandalov v resničnem življenju, niti
na odru ne more več zares šokirati.

Predstavniki glasbenih akademij iz Ljubljane in Prage in njihovi pokrovitelji bodo predstavili glasbeni projekt Mladi talenti, ki odpira dolgoročno povezovanje študentov in mentorjev iz obeh ustanov. Študenti oddelkov za staro glasbo z obeh akademij so pripravili prvi skupni koncert v Ljubljani. Ta ima dobrodelni namen in omogoča izmenjavo znanja, izkušenj, primerov dobre prakse in spoznavanje novih okolij, zgodovine ter glasbe obeh držav.

Spremljali boste posnetek koncerta, ki so ga študenti pod vodstvom mentorjev z obeh akademij pripravili v Slavnostni dvorani Narodne galerije v Ljubljani. Pripravili so glasbeni repertoar iz obdobij celjskih grofov, pozne renesanse in zgodnjega baroka, povezan s slovenskim in češkim glasbenim prostorom. Nastopili so glasbeniki pevskega consorta praške glasbene akademije ter ansambla kljunastih flavt in baročnih pozavn ljubljanske glasbene akademije pod umetniškim vodstvom mentorjev doc. Lukáša Matouška, doc. Mateje Bajt, prof. Dušana Kranjca in prof. Egona Mihajlovića.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V Slovenskem mladinskem gledališču smo si ogledali predstavo Ljubimki – roman avstrijske nobelovke Elfriede Jelinek je za oder priredil Milan Marković. Predstavili bomo 9. festival Zvončki in trobentice, ki v središče postavlja slovensko jazzovsko ustvarjalnost in film MUTZENBACHER avstrijske dokumentaristke Ruth Beckermann. Zanimalo nas bo tudi, kaj prinaša 17. Festival gorniškega filma.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, po Dnevniku in pred Odmevi.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov