Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 13. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 13. feb.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Sodobna ljubezen se začne na spletu, ko zaljubljenci namesto prvega pogleda in usodne Amorjeve puščice na zaslonu svoje naprave podrsajo desno ali potrdijo mamljivo prošnjo za prijateljstvo. Pozitivnih izkušenj je veliko, čedalje več pa tudi pasti in zlomljenih src. Nekateri so za spletno ljubezen pripravljeni plačevati z razdalje, drugi potencialna ujemanja spremenijo v samopromocijo,tretjim pa uspe nova poznanstva nadaljevati v živo.

S premišljeno politiko mnogi zdravstveni domovi še vedno oskrbijo vse bolnike. Za zdravje duha, duše in telesa največ naredimo tudi sami.

Na god lurške Matere Božje obhajamo svetovni dan bolnikov. V poslanici nas papež Frančišek spodbuja, naj hodimo v krhkosti in bolezni skupaj. Zaradi določenih interesov zdravstveni sistem pri nas razpada. Zdravstvene ustanove ostajajo brez potrebnega osebja, a ne povsod. Zaradi premišljene dolgoletne politike nekateri zdravstveni domovi imajo nujno potreben kader. Poleg tega pa mnogi zdravstveni delavci etično na vseh področjih predano služijo človeku. Poleg strokovnjakov pa moramo seveda za svoje telo, dušo in duha največ narediti sami. Primeren način življenja in zaupanje vase bistveno pripomoreta k ozdravljenju.
Pred tednom dni je papež Frančišek obiskal demokratično republiko Kongo in Južni Sudan. Pozval je k miru in opozoril naj Afrike ne izkoriščamo več.
Zdravnica Metka Klevišar, ki je prejela najvišje Hipokratovo priznanje za življenjsko delo, nas vabi k pripravi na starost in smrt.

Naša ekipa se je odpravila v Center biotehnike in turizma Grm pri Novem mestu, kjer že 130 let izobražujejo mlade za poklice v kmetijstvu. V studiu gostimo dekana Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede iz Maribora. Slovensko agronomsko društvo že od leta 1996 organizira simpozije, ki jih poimenujejo Novi izzivi v agronomiji. Letos so se zbrali v Laškem. Preverili smo, kako je s prodajo kislega zelja, repe in druge sezonske zelenjave. Opozorimo na omejitve za široko kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo, ki jo uporabniki premikajo med delovišči in vozijo po cestah.

Edinstvena oddaja o življenjskem slogu, ki vas popelje v svet lepote, trendov, estetike, mode, avtomobilizma, dizajna in raznovrstnih nasvetov, ki poskrbijo za višjo kakovost življenja in bivanja. V oddaji gostimo znane obraze, ki jih spoznate na drug način; skozi oči stila in njihovih življenjskih vodil. Poleg estradnikov gostimo strokovnjake s področja psihologije, osebnega razvoja, dizajna in interierja, astrologije, zdravja, lepote in estetike ter mnogih drugih področij. Svetujemo tudi o modi in kulturi oblačenja, odgovarjamo na dileme in pisma gledalcev ter se s kolegi oddaje Avtomobilnost podamo v avtomobilistične vode.
Vaši sobotni gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.

Brata Sever nadaljujeta odbito pot v Južni Ameriki. Samba, ples in vročekrvne plesalke; vse to in še več ju pričaka v Braziliji. Surova prvinskost ju šokira, najbolj znani karneval na svetu pa je prava sprostitev.

Za uspeh v poslu je potrebna tudi drznost. Vedno nove rešitve dimniških sistemov išče Leon Kranjc. Spoznali pa boste še mizarje, ki svoje izkušnje in vrednote prenašajo na mlade iz Srednje lesarske šole v Mariboru.

glasba Miro Tomassini/besedilo Vlado Kreslin

Tista črna kitara je izšla leta 1988 pri Založbi kaset in plošč RTV Ljubljana. S Črno kitaro se je pričel preporod slovenske ljudske glasbe skozi rokovsko naracijo. Hkrati pa je Črna kitara v Prekmurju sprožila polemike, debate in osvetlila tudi romsko vprašanje. Gre za mitizacijo svobodnega romskega duha, podobno kot v filmu Cigani letijo v nebo?
Skladba Tista črna kitara temelji na resnični zgodbi Kreslinovega očeta Milana, ki je kitaro kupil leta 1946 “za svojo prvo plačo”. Ko jo je pripeljal v Beltince, se je v vasi razširila novica o črni kitari v vasi in so si jo lokalni glasbeniki želeli izposoditi, tudi romski bendi, ki so igrali od vrat do vrat. Kreslina so še dolgo potem spraševali, “Gospod, tisto kitaro šče mate…” In kitara je tako postala mit.

Za vlagatelji v kriptovalute je zares turbulentno leto. Vrednost bitcoina, prvega med kriptokovanci, je lani strmoglavila, več podjetij, ki se tako ali drugače ukvarjajo s kriptovalutami, je potonilo skupaj s sredstvi svojih vlagateljev. Si trg lahko opomore in kaj naj storijo vlagatelji? Obdržijo, prodajo, dokupijo? V Kodi tudi o zimzeleni potrošniški temi – težavah z upravniki večstanovanjskih stavb. Te se še posebej stopnjujejo ob večjih projektih, denimo ob energetski sanaciji stavb.

Simon v drugem delu po reki Iravadi odpluje do stare prestolnice Mandalaj in eksotične tržnice, na kateri trgujejo z dragocenim žadom. V hribih se udeleži praznika z ognjemetom z baloni, obišče zavetišče za slone in izve, kako jim po desetletjih dela za drvarje zdaj pomaga preživeti turizem. V Mjanmaru živi veliko etničnih manjšin. Simon na skrivaj odpotuje na eno od številnih območij spopadov, na obisk k številčni uporniški vojski, ki se z mjanmarsko spopada že več desetletij. Izve, zakaj tam divja najdaljša državljanska vojna na svetu.

THIS WORLD: BURMA WITH SIMON REEVE / ZDRUŽENO KRALJESTVO / BBC STUDIOS / 2018

Pokrajina Aragonija v Španiji je po površini četrta največja v državi, vendar najredkeje poseljena. Tu uspevata predvsem sadje in zelenjava. Sonia Peralta je pred petimi leti začela ekološko kmetovati in je svoje zelenjavne njive preuredila skladno s permakulturo. Za škodljivce ne uporablja strupov, z njimi ima prav posebne načrte. Njene pridelke v svoji eko trgovini prodaja Araceli Marzo, navdušena kuharica, ki iz Sonijine zelenjave ustvarja slastne jedi. S sinom skuhata kosilo za cirkuško skupino mladih, ki se pripravlja na nastop.

ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtor: Adama Ulrich

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Iskanje partnerja se je v veliki meri preselilo na splet. Na voljo so številne aplikacije za spoznavanje ljudi, to pa s pridom izkoriščajo tudi goljufi. V letu 2021 so opeharili več deset ljubezni željnih Slovencev, skupaj za dobrega pol milijona evrov.
O najbolj priljubljeni aplikaciji za zmenke, ki vsak dan poveže več kot 20 milijonov potencialnih parov, bomo govorili z raziskovalcem tovrstnih prevar. Kako prepoznati lažni profil? Pa tudi o tem, kako se spretno izogniti nevarnostim in pastem spletnih zmenkov.

V Magnetu danes z Jernejem Tozonom, Manco Špik, Tanjo Kocman in Ano Žontar Kristanc govorimo o valentinovem. Pogledamo, kako je bilo na spektaklu veličastnega Super Bowla in katera svetovna zvezdnica je presenetila z nosečnostjo.

7. del: Duhovi
Elena se med študijem v Pisi dobiva s Francom Marijem, ki pa ne opravi pomembnega izpita in mora zato zapustiti normalko. Po njegovem odhodu se Elena počuti izgubljeno in osamljeno. Ko zboli, jo na njeno presenečenje v kolegiju obišče mama in poskrbi zanjo. Elena se medtem spomni zvezkov, ki jih je dobila od Lile, in jih začne brati. Lilin odnos s Stefanom se po rojstvu otroka še poslabša, saj je Stefano zaradi finančnih težav vse bolj nejevoljen. Lila od Micheleja izve, da ima mož ljubico.

L'AMICA GENIALE (II.) / My Brilliant Friend (II.) / Italija / 2019
scenarij: Saverio Costanzo, Elena Ferrante, Laura Paolucci, Francesco Piccolo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Margherita Mazzucco, Gaia Girace, Giovanni Amura, Gennaro Di Stefano, Francesco Serpico, Alessio Gallo, Valentina Acca, Anna Rita Vitolo

Liki iz Vandotovih povesti o fantu Kekcu odrastejo. Rožle postane vaški župnik, Mojca se odpravi na delo v mesto, Bedanec postane vaški krčmar, Kosobrin rahlo modernejši zeliščar, Kekec pa ostane pastir, le da malenkost zraste. Skozi vso pripoved si Kekec želi, in je silno odločen, v kratkem poročiti se z Mojco, a ta je zaročena s svojim direktorjem Ferijem. Par vsake toliko prikolesari v vas h Kosobrinu po kapljice za Mojčine bolne oči. Kosobrin in Bedanec se še vedno ne razumeta najbolje. Bedanec se želi še vedno polastiti Kosobrinovih skrivnostnih receptov in Kekec ga še vedno varuje, vendar z vedno večjimi preglavicami. Kekčevo odločnost, hrabrost in moč je skrhala njegova neuslišana ljubezen do Mojce. Vso to „bolezen“ lahko tako razreši le prava „rožca“.

Režija: Jaka Šuligoj

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov