Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 14. jun. 2023

TV Slovenija 1 • Sre, 14. jun.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Vetrniški mestni svet mora izbrati mestno himno. Župan hoče, da so nova pesem Zvončki, Kristina pa navija za Veter, zavej! Mestni svet je razdeljen in nenadoma ima Jani odločilni glas ...

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh, ponudimo vam tudi vrtne nasvete, jutro pa zaključimo s pregledom družabne kronike. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Papagaj lady Lavender umre in potrebno je organizirati njegov pogreb. Vse skupaj izpade precej bizarno. Lord Meldrum še vedno ni opustil ideje, da bi Teddyja poslal v malajsko džunglo na plantažo kavčuka ter ga tako odvrnil od služkinj.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

V Sloveniji imamo najmanjše število mladih v zgodovini samostojne države. Njihovo število je upadlo kar za tretjino. Strokovnjaki so v tokratni nacionalni raziskavi ugotovili številne razlike v vedenju in življenju mladih s tistimi izpred desetih let. Donedavna pasivnost mladih je obrnila trend, zgodil se je odboj, skoraj na vseh področjih življenja mladih so raziskovalci zaznavali naraščanje aktivnosti. Čedalje bolj digitalizirana mladina se intenzivneje ukvarja s svojim zdravjem, športom, umetniškim udejstvovanjem, celo politika jih vse bolj zanima. Še nikoli doslej nismo imeli tako polarizirane mladine. Opredeljujejo se bolj skrajno levo ali desno, pri čemer politična sredina izginja. Raziskovalce je močno presenetila tudi izjemno visoka ekološka ozaveščenost slovenske mladine. Prej se odseljujejo od staršev, pozneje bi imeli otroke, njihove vrednote pa postajajo vedno manj kolektivistične in bolj individualistične, povečuje se individualna želja po uspehu. Istočasno narašča strah pred neuspehom, zlasti v šoli ali službi. Stopnja brezposelnosti je sicer padla na zgodovinsko nizko raven, vendar njihovi strahovi s tem niso odšli. Vsaka zaposlitev ni tista, ki si jo mladi želijo. Velik problem pomenijo tudi prekarne oblike dela, ki jih statistika obravnava kot zaposlitev. Mladi pa dobro vedo, da jih prekarne in druge oblike dela ne vodijo do reševanja stanovanjske problematike, saj so visoke cene nepremičnin dovolj zgovorne. Stanje se je v zadnjem desetletju še poslabšalo. Zato se ne gre čuditi naraščanju števila mladih, ki so se znašli v hudih duševnih stiskah.
Zato ni presenetljiv še en izsledek raziskave: mladi manj zaupajo v družbene ustanove, še manj politiki, saj imajo občutek, da jih je izdala.
Dokumentarni film predstavlja šest mladih zgodb, ki slikovito kažejo, kako je v naši domovini biti mlad. Ni tako zelo hudo, prav rožnato pa tudi ne.

Scenaristka Jasna Krljić Vreg, režiser Amir Muratović, direktor fotografije Jure Nemec, montažer Zlatjan Čučkov.

Zakaj je bila gledanost ustanovitvene seje Sveta RTV večja od pričakovanj? Zakaj ne bo razstave o odkritju 3450 umorjenih v breznu pod Macesnovo gorico in zakaj so nekateri mediji na stranskem tiru?

Voditelj: Igor Pirkovič

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijatelja motorista zapustita svoje območje udobja in se iz domače Nemčije podata čez Romunijo in Turčijo, čez Kavkaz in Osrednjo Azijo do strehe sveta. Po skoraj šestih mesecih, 14 državah in 28 000 kilometrih prispeta vse do Goe v Indiji.

2. del:
Dva tedna po tem, ko sta Erik Peters in Alain Berger zapustila domovino in prek Turčije pripotovala v Gruzijo, se je njuno potovanje na Kavkazu spremenilo v pravo pustolovščino. Po Kaspijskem morju sta priplula v Kazahstan, kjer se že pripravljata na nove dogodivščine v Kirgiziji, na Kitajskem in v Pakistanu!

HIMALAYA CALLING / HIMALAYA CALLING – AUF DEM LANDWEG ZU DEN HÖCHSTEN PÄSSEN DER WELT / Nemčija / 2020 / Režija: Erik Peters

Slovenija bo v kratkem kot častna gostja gostovala na dveh mednarodnih knjižnih sejmih, oktobra letos v Frankfurtu in aprila prihodnje leto v Bologni. Preverili smo, kaj takšno gostovanje pomeni za slovenske založnike, kako se nanj pripravljajo in kaj si lahko od njega obetajo. Sto pet petkov zapored so se protestniki na ulicah borili za človekove pravice in demokracijo. Uporniška sporočila so podali z veliko mero ustvarjalnosti. Domiselni transparenti, lutke, poezija in drugi umetniški predmeti, s katerimi so na kolesarskih protestih predstavljali pereče teme, so zdaj na ogled na razstavi v Palači Cukrarna. Spremljamo tudi osrednji slovenski gledališki festival, 58. festival Borštnikovo srečanje. Predstavljamo, kdo je prejemnica Borštnikovega prstana ter kako sta zasnovana tako tekmovalni kot spremljevalni program. Pogovarjali smo se tudi z islandskim avtorjem Sjónom, ki je sedem let po nastopu na festivalu Fabula spet obiskal Slovenijo. Tokrat predstavlja prvi del trilogije CoDex 1962: Tvoje oči so me videle.

Az adás tartalma:

- átadták az 1. Számú Lendvai KÁI új melléképületét;
- kerekasztal-beszélgetés a kisebbségi médiumok helyzetéről Szlovéniában;
- ülésezett az MMÖNK Tanácsa;
- a Petőfi Sándor tanulmányi verseny díjkiosztója;
- a Vino-Art nemzetközi művésztelep;
- Egészségünkre!: az endometriózis.

Vsebina oddaje:

- otvoritev prizidka DOŠ I Lendava;
- okrogla miza o položaju manjšinskih medijev v Sloveniji;
- zasedal je Svet PMSNS;
- podelitev nagrad literarnega tekmovanja Sándorja Petőfija;
- mednarodna likovna kolonija Vino-Art;
- rubrika Na zdravje!: endometrioza.

Po uspešnih predtekmovanjih, kjer smo med 299 ekipami izbrali 32 najboljših, smo otvorili že 28. sezono Malih sivih celic. Prvi so se v boj za lovoriko podali Tinkara, Rok in Maj iz OŠ Beltinci (rumeni) ter Lili, Andreja in Niko iz 2. OŠ Slovenska Bistrica (vijolični). Kljub oblakom v steklenici njihovo znanje ni prav nič oblačno, kladivce v ušesu dobro opravlja svojo vlogo, hitro se poigrajo tudi z besedno geografijo, malenkost pa jim jo zagodeta kolobarjenje in policist. Za napetost poskrbijo še Miša, Jaka in Tian Samo (OŠ Bogojina) ter Melisa, Valentina in Žiga (OŠ Jurija Dalmatina Krško) s podiranjem piramid iz lončkov. Komu se uspe prebiti v osmino finala, pa v 1. oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

16:50
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Kako se kot starš sprijazniš, da ima tvoj otrok redko gensko bolezen? Ne sprijazniš se. Iščeš rešitve in upaš, da bo znanost razvila nekaj novega,« pove eden od staršev v filmu. Redke genske bolezni v Sloveniji prizadenejo okoli 1000 otrok na leto. Za nekatere ni zdravila, pri drugih je napredek znanosti že popolnoma spremenil življenje obolelih in njihovih svojcev na bolje. Genska terapija izboljša potek bolezni ali jo celo odpravi. Čeprav je v medicini v ospredju šele nekaj let, prinaša revolucijo v zdravljenju redkih bolezni. Slovenija je v primerjavi z drugimi državami po svetu zelo uspešna pri odkrivanju in zdravljenju redkih bolezni. V državi deluje tudi raziskovalni inštitut, ki pomembno prispeva k razvoju genske terapije.

Pozdravljen, mandril! Zelo pisana opica si. Tvoj obraz je rdeč in moder, okoli njega imaš rumeno dlako. Pisan pa ni samo tvoj obraz, ampak tudi tvoja zadnjica! Bolj ko imaš pisan obraz, višje na družbeni lestvici si. Glavni samec v skupini ima najbolj živo rdeč nos. Živiš v tropskem gozdu.

Babi Pakova, Pok in Pak se z babičinim velikim vodnikom po vesolju odpravijo na popotovanje med zvezdami. Pak je navdušen nad tem, kako poučno je, rad pa sanjari tudi ob opazovanju zvezd z Zemlje.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Za to kosilo ne bo treba v trgovino, ker kakšen gomolj krompirja pa se v kleti že najde, kajne? Dolgo in od daleč je krompir pripotoval v naše kraje, danes pa je gotovo eden temeljev naših domačih jedi. Če ne bi bilo prosvetljene in odločne cesarice Marije Terezije, ki je zaukazala, da se po deželi kranjski obvezno zasadi krompir, bi bila naša narodna kuhinja prikrajšana za marsikatero dobroto, recimo za pražen krompir. Ali za krompirjeve svaljke in seveda za krompirjev golaž, po katerem bo zadišalo iz naše kuhinje.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:50
Kultura

V Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije nocoj odpirajo razstavo Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja (1941-1945). Začenja se festival radikalnih teles Spider, ki tokrat poteka pod sloganom Nič nam ni treba!, na ljubljanski Novi pošti pa odpirajo tudi Festival performansa.

20:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Drama, ki so jo navdihnile resnične zgodbe. O požrtvovalnih španskih humanitarnih prostovoljcih, ki so prišli na pomoč grškim kolegom na Lesbosu, otoku blizu turške obale, kamor so množično drli begunci iz Sirije in drugih krajev, kjer potekajo spopadi. Film je tudi ganljiva zgodba o očetu in hčerki, ki sta prišla reševat brodolomce, malo pa tudi sebe, saj sta se nekje na življenjski poti izgubila in odtujila …
Izjemen film, ki povzdiguje humanost!

MEDITERRANEO: THE LAW OF THE SEA / ŠPANIJA, GRČIJA / 2021
Režija: Marcel Barrena / Scenarij: Marcel Barrena, Òscar Camps, Danielle Schleif / Igrajo: Eduard Fernández, Dani Rovira, Anna Castillo, Sergi López, Àlex Monner, Melika Foroutan, Giota Festa, Patricia López Arnaiz, Yiannis Niarros, Vassilis Bisbikis, Stathis Stamoulakatos, Drosos Skotis, Christos Dovas, Sidra Alhamad, Lavin Khallo, Spiros Sideris, Panagiotis Gourzoulidis, Tareq Alhelal …

22:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Kar nekaj »rukerjev« se je nabralo v karieri Vlada Poredoša, Prekmurca v Zagorju, ki ga najbolj poznamo kot osrednjega misleca in ustvarjalca knap 'n' rollovske skupine Orlek. Širše nepoznani rudarski termin v prvem stavku je uporabljen načrtno, saj Poredoš že od samih začetkov neguje delavsko pesem, besedila na presečišču humorja in težkih socialnih resnic. Ne preseneča torej, da je sveže upokojeni pesnik zadnji prejemnik Ježkove nagrade, ki med trpkimi vrsticami vseeno izžareva optimizem ter verjame v slovensko besedo in narečja.

Kako se kot starš sprijazniš, da ima tvoj otrok redko gensko bolezen? Ne sprijazniš se. Iščeš rešitve in upaš, da bo znanost razvila nekaj novega,« pove eden od staršev v filmu. Redke genske bolezni v Sloveniji prizadenejo okoli 1000 otrok na leto. Za nekatere ni zdravila, pri drugih je napredek znanosti že popolnoma spremenil življenje obolelih in njihovih svojcev na bolje. Genska terapija izboljša potek bolezni ali jo celo odpravi. Čeprav je v medicini v ospredju šele nekaj let, prinaša revolucijo v zdravljenju redkih bolezni. Slovenija je v primerjavi z drugimi državami po svetu zelo uspešna pri odkrivanju in zdravljenju redkih bolezni. V državi deluje tudi raziskovalni inštitut, ki pomembno prispeva k razvoju genske terapije.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije nocoj odpirajo razstavo Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja (1941-1945). Začenja se festival radikalnih teles Spider, ki tokrat poteka pod sloganom Nič nam ni treba!, na ljubljanski Novi pošti pa odpirajo tudi Festival performansa.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov