Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 29. mar. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 29. mar.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Svetovni molitveni dan in portret pastorja

Prvi petek v marcu se ženske različnih veroizpovedi po vsem svetu povežejo v molitvi. Letos je Svetovni molitveni dan žensk potekal pod geslom: »Ozaveščeno moliti in molitveno delovati«.
Predstavljamo tudi portret Tonija Mrviča, pastorja v Evangelijski cerkvi v Kočevju. Glavni poudarek njegovega pastoralnega dela je odnos z ljudmi.

Oko televizijske kamere je vse od ustanovitve Televizije Slovenija (tedaj Televizije Ljubljana) budno spremljalo delo arheologov, ki so bili neprestano za petami starim Emoncem. V 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja se je namreč po Ljubljani veliko gradilo, podobno kot danes. Filmske zapise o odkritjih rimske Emone so tedaj gledalci večinoma spremljali le na dan objave v televizijskem Dnevniku. Z digitalizacijo filmskega gradiva pa so po dolgih desetletjih te vsebine znova dostopne. Na filmskem traku se je ohranilo razkrivanje celotnega severnega rimskega obzidja, ki je bilo v tistem času visoko še štiri metre, a se tedanja mestna oblast ni zavedala njegove zgodovinske vrednosti in ga je porušila. V Dokumentaciji Televizije Slovenija se skriva razkošje podob, ki so jih tudi za prihodnje rodove zapisale naše kamere. Obsega okoli 30.000 oddaj, ki so posnete na 16-mm filmski trak. Tega so danes zamenjali digitalni nosilci, v arheologiji pa so se uveljavili novi metodološki pristopi. V dokumentarnemu feljtonu Televizija Emona avtorice Maje Bahar smo tako priča šestdesetletnemu prerezu raziskovanj Emone, antične predhodnice Ljubljane.

08:35
Glasbena matineja

Koncert generacij je nastal pod umetniškim vodstvom prof. Tomaža Habeta, ki je za ta koncert prispeval tudi svoje skladbe. Pod vodstvom različnih dirigentov, ki so bili vsi učenci Tomaža Habeta, je igral Policijski orkester v družbi solistov – pianistke Ane Rus, pevca Mateja Vovka, Vidorja Krivokapiča na sopranskem helikonu ter skupine Katrinas.

V seriji, s katero ohranjamo slovensko ljudsko plesno izročilo, smo na filmski trak posneli tudi nekatere plese vzhodne Štajerske, ki so jih zaplesale folklorne skupine iz Cirkovcev, Markovcev, Obreža in Križevcev pri Ljutomeru. Redaktor oddaje je Marjan Stare, strokovni sodelavec Mirko Ramovš, filmski snemalec Slavo Vajt, režiserka Marija Šeme Baričevič.

Sveta maša iz mariborske stolnice.
Mašuje nadškof msgr. Alojz Cvikl.

Vokalna skupina Plamen prihaja iz Kanade, sestavljajo pa jo dekleta slovenskega porekla. Zbor deluje že 25 let in ponosno neguje slovensko kulturo. Že od začetka jih vodi Marija Ahačič Pollak, gonilna sila kulturnega delovanja Slovencev v Kanadi in ustanoviteljica ter urednica radia Glas kanadskih Slovencev. Njihov repertoar je raznolik, pojejo vse od slovenskih in kanadskih ljudskih pesmi do duhovne glasbe in popularnih pesmi. 25. obletnico so proslavile s koncertno turnejo po Sloveniji, med drugim so nastopile v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice.
Redaktorica Teja Turk, režiser Tomaž Švigelj

V filmu odkrivamo življenje in konec, nevreden velikega pisatelja, umetnika, Kurenta, Ivana Cankarja. Ko se oglasi njegov genij, so ljudje preprosto očarani. Film nam skozi pripovedko Kurent prikaže bistvene elemente Cankarjeve literature. Zgodbo o njegovem delu in življenju nam pripovedujejo poznavalci izjemnega opusa osrednjega slovenskega pisatelja. Posebnost filma so tudi animirane sekvence, ki prikazujejo čas pred I. svetovno vojno in takoj po njej, ko se pisateljevo razburkano življenje tudi konča, njegova smrt pa še vedno ostaja nepojasnjena. Dokumentarna filmska pripoved je nastala na podlagi scenarija Matjaža Pikala, režiser pa je avtor sicer številnih dokumentarnih filmov Dušan Moravec.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Tokratno oddajo posvečamo enemu najbolj očarljivih, vsestransko uporabnih in trajnostnih gradbenih materialov, po katerega ni treba dlje, kot do domačega gozda. Oddaja je nastala v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in namenili smo jo spodbujanju trajnostne gradnje, gradnje z lesom.
V naših oddajah smo predstavili že številne lesene hiše, največkrat grajene iz križno lepljenega lesa. Tokrat pa bomo prvič spoznali drugačno, povsem ekološko leseno gradnjo. Hiša v Kamniku je zgrajena iz izključno ekoloških gradiv, kot so les, ilovica in kamen. Pri tem pa les ni lepljen, temveč vezan z mozniki. Kakšen način vezave je to, katere prednosti ima, predvsem pa kako se v popolnoma leseni hiši počuti mlada simpatična družina?
V nadaljevanju predstavimo razliko med gradnjo s križno lepljenim lesom in okvirno leseno konstrukcijo.
In še tretja, prav tako izjemna zgodba o uporabi domačega, slovenskega lesa, vendar tokrat na drugačen način. Smrekov les iz družinskega gozda je dobil družbo umetniških stvaritev iz prav tako naravnega materiala – gline. Prvič predstavimo stanovanje, katerega del je ustvarjalni studio. Lastnica v njem oblikuje keramiko. In ravno njen odnos do gline in prefinjenih oblik preveva vsak kotiček tega fascinantnega ambienta.

Levison potovanje po Kavkazu nadaljuje v Armeniji in pozabljenem evropskem vojnem območju Gorski Karabah, nato pa prečka mejo in odide v Iran proti Teheranu in Kaspijskemu jezeru, kjer se njegovo skoraj 4200 kilometrov dolgo potovanje naposled konča.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

Dokumentarna oddaja spremlja odpravo čistilcev najvišje gore na svetu. Vsako sezono se na Everest odpravijo tri take skupine; v zadnjih 20 letih so s pobočij odnesli kakih 30 ton smeti. Alpinistične poti in tabori so nasmeteni. Rastoče število alpinistov in predvsem gornikov – turistov za seboj pušča znatne količine plastičnih in drugih odpadkov. Vzrok za vse več izdanih dovolilnic za vzpon je seveda denar, ki se steka v državno blagajno Nepala in ki ga služijo vodniki – šerpe …

Alpski magazin je oddaja, v kateri vas odpeljemo v zakulisje tekem svetovnega pokala. Ne le rezultati, ne samo zmagovalke in zmagovalci, ampak vse zanimive zgodbe, ljudje, kraji. Sezona, ki bo skupaj štela skoraj 90 tekem, prinaša nekaj spektakularnih prizorišč, ogromno smučarskih klasik, zato je tudi zakulisje tako zelo zanimivo.

Še enkrat se bomo spomnili zadnjega evropskega prvenstva v rokometu, kjer je Slovenija osvojila 4. mesto. Zato vam bomo od ponedeljka dalje vsak dan pokazali eno tekmo naše reprezentance, sklop posnetkov pa sklenili s finalno tekmo v Stockholmu med Španijo in Hrvaško.

Drama avstralske režiserke Gillian Armstrong o treh generacijah žensk.

Spremljamo Lillie, samosvojo klubsko pevko, ki životari kot spremljevalna vokalistka v glasbeni skupini posnemovalca Elvisa Presleyja. Potem ko se v imenu ustvarjalne svobode spre z avstralskim »Elvisom«, obtiči v obalnem kampu in se zapije. V kopalnici jo najde sramežljiva najstnica Ally, ki s svobodomiselno babico Bet živi v prikolici. Dekle razrvani ženski ponudi pomoč in jo pospremi do doma. Lillie in Ally se spoprijateljita. Kmalu Lillie odkrije, da je najstnica v resnici njena hči, ki jo je v mlajših letih po moževi nenadni smrti zapustila.

Izvirni naslov: HIGH TIDE / Avstralsko-britanski film, 1987 / Režija: Gillian Armstrong / Scenarij: Laura Jones / Igrajo: Judy Davis, Jan Adele, Claudia Karvan

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Od kod izvira matematika – smo si jo ljudje izmislili ali zgolj odkrili? Matematičarka dr. Hannah Fry v tridelni dokumentarni seriji razkriva razvoj te vede, vse od njenih začetkov v filozofiji do statusa univerzalnega jezika, ki podpira vso preostalo znanost.

1. del: Števila kot bog
V prvem delu Hannah Fry odpotuje v čas starih Grkov, da bi ugotovila, zakaj so bili tako očarani nad zvezo med milozvočno glasbo in matematiko. Vzorci, ki so jih v glasbi prepoznali naši predniki, so povsod okoli nas, v načinu razporeditve sončničnih semen in v številu cvetnih lističev. Tudi za obliko najmanjših gradnikov živega sveta, kot so virusi, se zdi, da sledi matematičnim pravilom. Vse to govori v prid trditvi, da matematiko odkrivamo.

Avgusta 1969 se je pol milijona ljudi najrazličnejših poklicev z vseh vetrov zbralo pri majhni mlekarski kmetiji na severu države New York. Prišli so poslušat izjemen koncert, a večina je doživela več kot le to: trenutek, ki je njih in ZDA spremenil za vedno ter zapečatil kulturno revolucijo. Dokumentarni film Woodstock ̶ trije dnevi, ki so zaznamovali generacijo v pripovedih udeležencev predstavi zgodbo o političnem in družbenem preobratu, ki je pripeljal do treh zgodovinskih dni, ter o neverjetnih dogodkih, ki so ideale protikulture postavili na preizkušnjo.

Vračamo se. Od doma. Malo vas bomo v teh časih poskusili nasmejati. Jonas bo novice iz Slovenije in sveta z vami delil iz svoje dnevne sobe. Prav tam pa bo gostil enega in edinega Gorana Dragića. Videli boste prispevek reporterja Tomaža Nimaša o športnem copatu Luke Dončića. Of D Rekord se seli na nogometne zelenica Maribora. Na Mali terasi pa Marljifico.
.......

Režiserjeva daljša različica kontroverzne mojstrovine o blaznosti vietnamske vojne.

Častnik Benjamin Willard (Martin Sheen), ki se spopada z živčnimi težavami, odpotuje v Vietnam, kjer dobi posebno nalogo. Oditi mora v Kambodžo in umoriti visokega častnika Walterja Kurtza (Marlon Brando). Slednji je prebegnil, prenehal upoštevati ukaze ameriškega vojaškega poveljstva in si sredi džungle ustvaril kraljestvo, v katerem vladajo njegova pravila. Willard potuje po reki Nung, kjer se zavzeto ukvarja s Kurtzovo preobrazbo. Na poti se njegova posadka srečuje z neznosnimi obrazi vojne. Med njimi je Bill Kilgore (Robert Duvall), ki iz sebičnih interesov v preletu bombardira obalno naselje.

Predvajamo drugo različico, ki jo je režiser Francis Ford Coppola dopolnil leta 2000. Ob ogledu filma na televiziji več kot dvajset let po njegovi premieri je dognal, da je občinstvo že posvojilo prizore, ki naj bi bili ekstremni. Kot pravi Coppola, je šele v novi različici prišla do izraza blaznost vietnamske vojne.

Izvirni naslov: APOCALYPSE NOW REDUX / Koprodukcijski film, 2016 / Režija: Francis Ford Coppola / Scenarij: John Milius, Francis Ford Coppola / Igrajo: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Laurence Fishburne, Dennis Hopper, Harrison Ford

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov