Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 29. mar. 2020

TV Slovenija 1 • Ned, 29. mar.

07:00
Živ žav

Otroci v šoli na prvi april drug drugemu pripravijo potegavščine, Milan pa jo zagode tudi učiteljici. Toda naposled se izkaže, da je daleč najboljša od vseh prvoaprilskih šal prav učiteljičina!

Uf! Danes je peklensko vroče! Kriv pa je Zmrzljivček! Biba in njeni prijatelji morajo poiskati dragulje kralja nojev, preskakati sončno plažo polno povodnih konjev in poiskati super toplo odejo, ki bo pogrela Zmrzljivčka.

Zofi, Lojzku in Piki je mama obljubila jabolčno pito, če bodo pograbili in pospravili vse odpadlo jesensko listje. Trudijo se, toda veter jim liste sproti odnaša s kupa. Lojzek, ki pozna rešitev za vse, nariše samokolnico.

Prijatelji Ava, Riko in Teo na obali najdejo tri napol odkopana želvja jajca. Zavzeto jih branijo pred požrešnim galebom, dokler želvice ne pokukajo iz njih.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Oli predlaga, da bi pripravili predstavo o Rdeči kapici. Glavno vlogo bo igral Pišček, zato mu Klobučnik pramen las pobarva rdeče. Začne se predstava in Diva Rdeči kapici poda košaro, ki naj bi jo ta nesla babici. Naroči ji, naj ne zaide s poti, a seveda je Rdeča kapica ne uboga. Klobučnik, ki igra volka, odhiti k babici in v postelji pričaka Rdečo kapico. Ko bi moral zajček skočiti s postelje in požreti Rdečo kapico, se spotakne in pade. Na koncu prihiti Švigec in prežene strašnega volka. Čeprav so konec pravljice spremenili, so se strašansko zabavali.

Lili pomaga Stanku loviti ribe z mrežo, a je ta pretežka, da bi jo sama zvlekla na krov. Ko si poskušata pomagati z zarjavelim vitlom, naredita veliko packarijo in spravita Pingija v nevarnost.

Žan je opazil, da se v njegovem novem mestu mnogo različnih stvari pokvari.
Žan in Boris se igrata z Borisovim robotom, a ker so baterije v robotu prazne, robot preneha delati. Fanta kmalu spoznata, da se je vsem kaj pokvarilo. Očijev tovornjak ima počeno gumo, mami so se pokvarile električne škarje, babi pa CD-predvajalnik. Ob koncu dneva se vsi vrnejo domov in se želijo sprostiti pred televizorjem, ob gledanju svojih najljubših oddaj, ampak … O, ne! Tudi televizor je pokvarjen! Žan stisne Mislija in se domisli, da bosta z Borisom zaigrala njihove najljubše televizijske oddaje.

Sovice nestrpno pričakujejo obisk dedka in babice ob praznovanje dneva družine. Premišljujejo, s čim bi ju presenetile na ta posebni dan. Spomnijo se, da jim je dedek najraje pripovedoval basen o čričku in mravlji. Odločijo se, da jo uprizorijo. Bubi bo čriček, Bibi mravlja, Boni pa režiserka predstave! Ko dedek in babica končno prispeta, ju za dobrodošlico čaka najprej piknik in nato predstava. Nekje na sredini predstave se Bubi naenkrat ne spomni več besedila, pobegne in se skrije. Ko jo najdejo, je še zmeraj vsa osramočena. Dedek in babica bi jo rada potolažila, zato ji razložita, da je pomembneje razumeti vsebino zgodbe, kot pa se jo naučiti na pamet. Bubi zgodbo razume, zbere pogum, se vrne na oder, in predstava je na koncu velik uspeh! V gnezdu se vsi prisrčno objamejo in prisluhnejo mamini pesmici o praznovanju.

V džungli je že tema. Živali bi rade mirno spale, a jih neprestano budijo nenavadni zvoki. Vratko, bojazljiva žirafa, je popolnoma prestrašen. Ali po džungli lomasti pošast? Ne! Samo Hrustko hodi v spanju in topota. A glej ga, zlomka! Luna ga nosi naravnost proti Puhovi čudoviti trati.

Rozi najde kapetanovo zapestnico, toda kdo naj postane kapetan ekipe? Kužki se odločijo, da se bodo pomerili na poligonu, toda največje prepreke ne bodo premagali, če bo vsak mislil le nase.

Petrček Pavlinci za rojstni dan podari glasbeno skrinjico. Ko ta skrivnostno izgine, obdolži kraje Kalimera. Kalimero hoče dokazati svojo nedolžnost. Po vzoru najljubših televizijskih detektivov začneta z Valentinčkom iskati pravega tatu.

Zajček Rjavček opazuje, kako se iz Ptičkinih jajčk izvalijo trije mladički. Vsak dan jih obišče, se igra z njimi in jih uči. Kako se bo počutil, ko bo prišlo poletje in bodo ptički odleteli drugam?

Zafrk hoče smučati in zahteva, da ga robotki odpeljejo na prvo goro, ki bo pri roki. Robotki ubogajo in ga odpeljejo na Mizasto goro. Toda ta je ravna in brez snega! Zafrk zahteva, naj naredijo tako, da bo na njej lahko smučal.

Vodirog je navdušen, ker bo videl severni sij. Za ogled tega naravnega pojava mora biti nebo jasno. Žal pa je vse prej kot tako. Zafrk namreč besno leta s predelanim Frčom, ki vse nebo prekrije z izpuhi. Kako bodo tokrat ukrepali Reaktivčki?

Reke v Zakajzato so prestopile bregove in vsa dežela je pod vodo. Toda od kod prihaja toliko vode? Zoja, Feliks in Zmedi se odpravijo v gore in izvejo, zakaj Gorjan ne neha točiti solz.

Lili, Hugo, babi in dedi se odpravijo v trgovino. Tam jih premamijo vse mogoče akcije, tako da vsega nakupljenega ne morejo prinesti domov. Le kaj bo rekla mamica, ki jih je poslala samo po sladkor?

Ko na kmetiji zasilno pristane nenavadno vesoljsko vozilo, Jon in njegovi prijateljčki pomagajo malim zelenim potnikom nazaj v vesolje.

Ni ga čez zvezdništvo! Ko Tom Angelci ukrade nastop v reklami, mu slava hitro stopi v glavo. Njegova velika priložnost pa se kmalu sfiži. Vnamejo se mu obrazne mišice, in igrati mora s papirnato vrečko čez glavo, da nihče ne vidi njegovega grozljivega izraza.

Ellisin bratranec se poda v staro tovarno iskat duhove. Ves čas sta v stiku po videopovezavi, potem pa se ta nenadoma prekine in Ellis ga nikakor ne more več priklicati. Na pomoč pokliče Robbeja in Kozma, ki se nato odpravita na reševalno akcijo v srhljivo in temačno stavbo.

Krajinski park Logarska dolina je eden starejših slovenskih krajinskih parkov. Lani je minilo 30 let od njegove ustanovitve, in prav skladnost med naravo in ljudmi, ki tu živijo in oblikujejo kulturno krajino, je njegova velika odlika. Ena najlepših ledeniških dolin v Alpah vedno znova prevzame obiskovalce s svojo krajinsko podobo in preseneti z divjino, ki jo skriva v stenah, krnicah in pobočjih, ki so jih oblikovale gorotvorne sile in ledeniki. Cvetoče alpske trate, melišča, živali visokogorja, gorski gozd in pašnik, divja in ukročena Savinja so njeni obrazi.

Ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, predsednik Slovenske škofovske konference, bo nagovoril vernike in vse prebivalce Slovenije. V svetopisemskih besedah in duhovnem izročilu Cerkve bo iskal odgovore na moralna in religiozna vprašanja, ki si jih postavljamo v času pandemije.

27. oktober je dan, ko po svetu molimo za sožitje med ljudmi. Posebno oddajo bomo posneli v kraju sonca, vina in pesmi, Šentjerneju. Različno misleči krajani se pri vrsti dogodkov povezujejo in sodelujejo na družbenopolitičnem, kulturnem in verskem področju. Posebnost tega severozahodnega dolenjskega središča so menihi v Pleterjah. V tišini se z molitvijo in delom posvečajo Bogu. V kraju že 90 let delujejo tudi Šolske sestre de Notre Dame.

28. decembra je minilo 60 let od predvajanja prve kmetijske oddaje na takratni ljubljanski televiziji, ki so si jo lahko ogledali gledalci celotne bivše Jugoslavije. Ob visokem jubileju smo pripravili Retrospektivo nekaterih slovenskih kmetijskih mejnikov in televizije v tem obdobju. Televizija je zelo hitro postala izobraževalno orodje in vzpodbuda za kopiranje dobrih praks. To so s pridob uporabili tudi na področju kmetijstva, kjer so za razvoj in povečevanje pridelave potrebovali nova znanja.Kmetijske oddaje na TV SLO so vedno bile izobraževalne, svetovalne in informativne, vsebino pa so ustvarjalci prilagajali tudi razmeram v kmetijstvu.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenski pozdrav DOMA izjemoma nastaja s pomočjo domačih posnetkov, ki jih pošiljajo slovenski glasbeniki. Do sedaj ste nas spremljali iz Begunj, navijali ste za 24 ansamblov nove generacije, ki se potegujejo za nastop na festivalu Slovenska polka in valček. S tem bomo nadaljevali takoj, ko bo to mogoče.

Ekipa oddaje Na lepše vam tokrat predstavlja produkt gozda, ki velja za enega najbolj iskrenih simbolov slovenstva. Skoraj vsak četrti Slovenec ima v lasti gozd in Slovenija se s svojo 60% poraščenostjo z gozdom uvršča med štiri najbolj gozdnate države v Evropi - takoj za Švedsko, Finsko in Estonijo. Zadnja leta se skozi turizem rojevajo novi tematski pohodi in gozdne učne poti. Ena bolj atraktivnih je Orlova pot v Kočevski Reki, ki usmerja obiskovalce, hkrati pa v zaščitenem rezervatu Reškega jezera ozavešča o pomenu varovanja plenilcev, kot je orel belorepec. Slednji velja zaradi dva in pol metrskega premera kril, za našo največjo ujedo in našega največjega letalca med ptiči.

Gozd je sicer glavna (in več kot odlična) zgodba destinacije Kočevsko, ki velja za najbolj gozdnato pokrajino na Slovenskem, saj gozdovi tu pokrivajo v skoraj 90 % vseh površin. Tu se nahajajo v svetu redki pragozdni ostanki - teh je v Sloveniji 12, in kar polovico njih se nahaja ravno na Kočevskem. Najbolj prepoznavna sta pragozdova Rajhenavski Rog in Krokar, ki je skupaj z gozdnim rezervatom Snežnik –Ždroclje vpisan na Unescov seznam svetovne naravne dediščine.

V oddaji pa izpostavljamo tudi pomen turističnih vodnikov. Slednjim namreč v času korona virusa, ki hromi vse turistične tokove, grozi popoln izpad dohodka zaradi odpovedi rezervacij za celotno prihajajočo sezono. Turistični vodniki v turizmu predstavljajo še posebej ranljivo skupino, saj jih večina dela kot samostojni podjetniki. Med drugim je naša ekipa obiskala tudi interpretativne vodnike v Beli krajini.

Romantična komedija o moderni ženski, ki se mora znajti v »zakotnem« svetu podeželja.

Ambiciozna 30-letnica Evi, ki dela v gradbeni korporaciji v Rotterdamu, se poteguje za napredovanje na delovno mesto v Braziliji. Zato jo naravnost osupne, ko jo šefinja pošlje v majhno naselje na nizozemsko-belgijski meji, kjer dobi nemogočo nalogo, da se pogaja s krajevnimi protestniki glede gradnje pristanišča. Razvajeno mestno dekle se nikakor ne more privaditi preprostejšemu načinu življenja. Postopoma pa odkrije, da ima tukajšnja ekscentrična skupnost, ki jo sprva prezira, tudi odlike. Mestece jo kljub njeni surovosti takoj sprejme medse, njeno pozornost poleg tega pritegne čedni Stijn, ki se strastno zavzema za boj proti gradbeni korporaciji. Tudi ona se prične zavedati, da njeno podjetje uničuje okolje in vaško življenje. Evi nenadoma podvomi o svojem delu in tako se znajde pred težko odločitvijo, ki bi lahko za vedno spremenila njeno življenje.

Izvirni naslov: WEG VAN JOU / Nizozemski film, 2017 / Režija: Jelle de Jonge / Igrajo: Peter Bolhuis, Leny Breederveld, Guy Clemens

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V tokratnem Vikend paketu Bernarda in Jože gostita navdihujoči ženski, katerih naloga se zdi je navdihovanje in podpora Drugemu. Manca in Tina Košir nas bosta pozdravili in nas nasmejali preko moderne tehnologije. Jože je zbiral dobre ideje za preživljanje časa v okoliščinah izolacije in bo kreativnemu, ki so nam poslali zabavne videe in fotografije, s pomočjo žreba podelil nagrado. Od doma nam bo zapel Zlatan Čordić– Zlatko, spomnili se bomo skrite kamere Francija Keka, v studiu pa nas bo z obiskom pozdravil Boštjan Romih. Televizijska oddaja Ambienti, katero vodi Boštjan, se bo v naslednjem tednu predvajala stotič po vrsti in je živ dokaz za to, kako zelo Slovenci cenimo in negujemo svoj dom.

Muk in Lucijan obiščeta Tucsona v Utahu. Njegova mama tam dela odlitke dinozavrskih stopinj. Prijatelji odidejo po sledi dinozavrov in Tucsonove male kuščarke Luči.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:55
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nadaljevanka je posneta po istoimenski knjižni uspešnici neapeljskega cikla skrivnostne avtorice Elene Ferrante. Priletna Elena Greco prižge računalnik in začne pisati zgodbo o svojem življenju. Povod za pisanje je nepojasnjeno izginotje Lile, njene najboljše prijateljice iz otroštva. Vrnemo se v petdeseta leta, v revno in surovo neapeljsko sosesko. Bistri, a značajsko zelo različni deklici Lila in Elena, sošolki in veliki prijateljici, preživljata dneve razpeti med stroga družinska, cerkvena in šolska pravila na eni strani ter radovedno nagajivostjo in bujno domišljijo na drugi. Dober šolski uspeh, uspešno izdelovanje modnih čevljev ali poroka s sinom premožnega trgovca bi ju lahko dvignili z dna. A dekleti o tem ne razmišljata, dokler se njune poti ne ločijo …

1. del – PUNČKI
Zaradi izginotja svoje prijateljice Lile Cerullo začne 60-letna pisateljica Elena Greco razmišljati o začetkih njunega prijateljstva v revni neapeljski soseski v 50. letih prejšnjega stoletja. Že takrat sta se močno razlikovali, a obe sta bili med najboljšimi v razredu. Lila je bila izjemno bistra, sama se je naučila brati in pisati in je zato vzbujala zavist pri sošolkah. Učiteljica Olivierova jo je oboževala, čeprav je bila nagajiva in predrzna deklica. Elena je bila skrivaj zaljubljena v Nina, sina Donata Sarratoreja, sicer prijetnega možakarja, ki pa se je po smrti Eleninega soseda Capuccia pretirano posvečal njegovi vdovi Melini in tako povzročil nemalo prepirov. Lilino in Elenino prijateljstvo se je počasi krepilo. Nekega dne deklici skleneta, da bosta šli po svoji punčki, ki sta ju izgubili v kleti don Achilleja ̶ možakarja, ki je strah in trepet soseske.


scenarij: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci, Saverio Costanzo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Gaia Girace, Ludovica Nasti, Margherita Mazzucco, Elisa Del Genio, Anna Rita Vitolo, Luca Gallone, Imma Villa, Antonio Milo, Alessio Gallo, Valentina Acca, Antonio Buonanno, Dora Romano

Dr. Zvonka Zupanič Slavec

Intervju z zdravnico in izjemno poznavalko zgodovine kužnih bolezni v Sloveniji in svetu prof. dr. Zvonko Zupanič Slavec prihaja v pravem času. To je prvi tovrstni pogovor, posnet na daljavo, kar gostja uvodoma utemeljuje kot nujo zaradi zaščite zdravja in življenja. Kot predstojnica katedre za zgodovino medicine nam podrobno razlaga, kako in od kod se virusi pojavijo in kakšne so njihove značilnosti, ter pojasnjuje, v čem je zdajšnje dogajanje primerljivo z epidemijami v zgodovini. Zadnja kužna bolezen takih razsežnosti je bila španska gripa prod stoletjem, vendar so se izjemno nevarne epidemije širile že v antiki in srednjem veku, ko so zaradi nalezljivih boleni propadali mesta, države in civilizacije. Najhujša je bila nedvomno srednjeveška kuga, ki je pomorila dve tretjini takratnega prebivalstva.
Dr. Zvonka Zupanič Slavec v nadaljevanju opisuje razmere na Kitajskem in zlasti v Italiji, ki jih zelo dobro pozna. Opozarja, da je tudi Slovenija zamudila najugodnejši čas za zajezitev epidemije, ko vlada in pristojne ustanove niso prisluhnile opozorilom zdravnikov. Za zdajšnji trenutek, ko je boj proti epidemiji dobro organiziran, pa poudarja, da je treba potisniti v ozadje vsa nasprotja, medijske in politične intrige ter združiti moči in se posvetiti izključno boju proti grozeči nevarnosti, ki žrtev ne izbira. Kljub težkim razmeram, ki se bodo še zaostrile, vidi veliko upanje v solidarnosti in naklonjenosti ljudi, sploh tistih, ki se, od zdravstva in civilne zaščite do politike, borijo v prvih vrstah. Verjame v trdoživost našega naroda, ki je iznajdljiv in solidaren, ko je to najpomembnejše. Poleg zdravstvenih delavcev posebej omenja pomen vseh, ki v teh časih delajo, od delavcev v proizvodnji in trgovcev do duhovnikov in psihoterapevtov, ki so na voljo za duhovno oporo oz. pomoč v stiski.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:15
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nekateri homoseksualnost še vedno obravnavajo kot bolezen. Raziskovalni dokumentarni film preučuje gibanja, ki izhajajo iz Združenih držav Amerike in se na podlagi svoje razlage krščanstva in psihoterapije zavzemajo za t. i. terapije spreobrnitve. Sorodna gibanja se pojavljajo tudi v Kanadi, Franciji, Nemčiji, Švici, Veliki Britaniji, na Poljskem. Film prikaže tudi uničujoče posledice takšnega ravnanja pri ljudeh.

Prvak ljubljanske opere, baritonist Jože Vidic, z neverjetno predanostjo svojemu poklicu že vrsto let navdušuje občinstvo in kritiko doma in v tujini. V svoji umetniški karieri je izvedel že preko štirideset opernih vlog. Prav za televizijo pa smo z njim in s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Milivoja Šurbka tonsko in slikovno posneli arijo Franka »Questo amor vergogna mia« iz Puccinijeve opere Edgar.
Režiserka Urška Žnidaršič, urednica Danica Dolinar.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov