Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 24. okt. 2020

TV Slovenija 2 • Sob, 24. okt.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Kljub svojim težkim partizanskim zgodbam je ta življenja, optimizma in humorja poln 102 leti star Šentjernejčan duhovit in privlačen pripovedovalec, ki na koncu ugotovi, da v nebesa ne gre, ker je tam baje hud mraz, v pekel na toplo bi pa šel, pa kaj, ko so očitno hudiči izgubili spisek in so ga pustili tu na zemlji.

Loti, ki ji Irma nezakonito izda dovoljenje za gradnjo hotela v Triglavskem narodnem parku, ustanovi fundacijo za zaščito alpskega svizca. Vodila naj bi jo Anja in Nandi, ki pa bi se morala zato preseliti nazaj na Dunaj. Anja v tem vidi svojo veliko priložnost, Miletu pa se trga srce. Odloči se, da jo bo po starodavni družinski šegi ugrabil in z njo pobegnil k žlahti v Srbijo. V ugrabitev pa se nato zapleteta še Nandi in Slađa, kar spravi pokonci vse Jeklenice...

Toni, ki dela kot smetar, po koncu delavnika sede v svoj BMW in odpelje domov... Izgubil je dobro službo, a si tega dolgo ni upal povedati doma. Prijatelju Johnnyu pove, da bo to storil danes, na njegov 45. rojstni dan… Toda mama ga razneži z novimi spodnjicami… Lepo presenečenje mu pripravita hči Blažka in sin Anže. Žena Betka z izpolnjenim listkom za loto... Toni prepozna vse številke razen zadnje - 18. To je število let, ko živijo pri njegovi mami in jim obljublja selitev v novo stanovanje…

Dokumentarni film spleta zgodbo o treh damah sodobne slovenske kulinarike, ki jih skozi različnosti druži ljubezen do dobre hrane in kuhe.

Na prvi pogled se Katja Kavčič, Vesna Čarman in Ana Roš povsem razlikujejo, tako po letih kot po stilu kuhanja; toda tisto, kar jim je skupno, odtehta vse razlike – ljubezen do kuhe, gostov in tradicije. Na teh temeljih že desetletja soustvarjajo slovensko gastronomsko identiteto kot eno glavnih sestavin naše nematerialne kulturne zgodovine, in jo postavljajo ob bok evropskim in svetovnim kuhinjam. Na kulinaričnem potovanju od Rateč pri Škofji Loki do Kobarida in Zemona nam bodo razkrile sočne drobce iz njihovega vsakdana, pa tudi to, kako trpek je kruh žene in matere kuharice.

Smrekarjev tarok so bile igralne karte znanega karikaturista Henrika Hinka Smrekarja, ki jih je tiskala ljubljanska tovarna igralnih kart.

Oblasti so leta 1916 prepovedale Slovanski tarok in igralne karte Slovan ter Primorka z utemeljitvijo, da so karte s slovansko motiviko vzpodbujale sovražna čustva do monarhije in simpatizirale z njihovimi sovražniki, Srbi in Rusi.
Motivi izbranih Smrekarjevih tarok kart segajo od slovenskega etničnega prostora do številnih slovanskih narodov z namenom, da prikaže skupne šege in navade Slovanov, torej skupne korenine. Nekatere šege so žive še danes, zato jih je film poiskal med Jurjaši v Beli Krajini, ob plesih Moreško na Korčuli ter Smrtoli na Slovaškem, ob Štehvanju v Ziljski dolini in Nočnim čuvajem ob Cerkniškem jezeru.
Vojni absolutizem, ki je nastopil kmalu po začetku svetovne vojne na celotnem ozemlju A - O, je videl sovražnika monarhije ne samo v narodnostni – slovenski in slovanski motiviki, ampak tudi v slovenskih karikaturah, ki so začele nastajati in se po slovenskih časnikih bohotiti že po taborskem gibanju v drugi polovici 19. stoletja. Zoper take vrste kritike in osveščanja obenem je nastopil močan represivni aparat države – ovaduštvo in cenzura. V zgodovino cenzure, še posebej pred in med prvo svetovno vojno je kot žrtev ovaduštva padel marsikateri vidni slovenski ustvarjalec, umetnik ali intelektualec; mnoge med njimi je doletela zaporna kazen. Tudi Hinka Smrekarja. Ovadba, da je srbofil, rusofil, da s karikaturo kritizira monarhično oblast in hrabre vojake, ki umirajo za svojega cesarja, ga je pripeljala najprej v zapore na ljubljanskem gradu, po kalvariji, dolgi več kot eno leto, pa je končal v Judenburgu. Po dolgotrajni simulaciji so Smrekarja izpustili iz graške bolnišnice inb ga oprostili vojaške službe. Smrekar pa je – ob še dveh odličnih karikaturistih, Gaspariju in Podrekarju – tudi naprej smešil in bičal vojno in monarhe, ki so jo zakuhali, ter v slikah pozival k združitvi in enotnosti. Ko je bila leta 1917 na Dunaju sprejeta Majniškia deklaracija so bile družabne igre že omajani diktaturi še vedno nevarne. Kljub temu je časnik Slovenski narod še pred koncem vojne oznanil : «Prodaja igralnih kart »Slovan«, »Primorka« in »Slovanski tarok« je zopet dovoljena«.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. V tokratni Avtomobilnosti si bomo pogledali enega od načinov shranjevanja CO2 iz ozračja, testirali Land Roverja defenderja in MG-ja ZS EV-ja, na prvo vožnjo popeljali Cupro formentor in Opel astro ter pokukali na domačo predstavitev Volkswagna ID3. Sprehodili pa se bomo tudi skozi mobilne novice tedna.

Eden največjih mojstrov romantičnega samospeva, skladatelj slovenskega rodu Hugo Wolf (1860–1903) je želel ustvariti »prijetno in vedro« operno delo. Ko se je leta 1890 navdušil nad špansko novelo Trirogeljnik Pedra Antonia de Alarcóna, je prosil Rosa Mayreder, da mu je po njej spesnila libreto za komično opero z naslovom Corregidor. Zgodba pripoveduje o Corregidorju, višjem sodniku, ki kljub zrelim letom naseda čarom prelepe mlinarice Frasquite, poročene in še vedno zaljubljene v svojega moža, mlinarja Tia Lukasa. Orkestru in zboru Opere in baleta SNG Maribor dirigira Stane Jurgec, nastopajo operni in baletni solisti, med njimi tudi Jože Kores, Svetlana Čursina Magdić, Emil Baronik, Franc Javornik, Majda Švagan, Dragica Kovačič in Vinko Paić, Bojana Fišer, Edi Dežman, Marin Turcu, Tanja Baronik in Pia Mlekuš. TV-režija Andrej Stojan.

Novo ime v tekih na razdaljah je Joshua Cheptegei. 24-letnik iz Ugande je svetovni prvak v teku na 10.000 m. V sezoni 2020 je do atletskega mitinga v Valencii nastopil na dveh tekmah. V začetku leta je v Monaku na cestni preizkušnji na 5 km postavil svetovni rekord 12:51. V kneževino se je vrnil še avgusta in na Diamantni ligi v teku na 5000 m izboljšal 16 let star svetovni rekord Kenenise Bekeleja. V Valencii je napadel še eno rekordno znamko slavnega Etiopijca, svetovni rekord na 10.000 m. Bekele je čas 26:17,53 postavil davnega leta 2005 v Oslu. Cheptegeijeva tretja tekme sezone in še tretji svetovni rekord.

Drugi dan svetovnega pokala v judu v Budimpešti bo nastopila tudi olimpijska prvakinja Tina Trstenjak. V dvorani, poimenovani po madžarskem boksarju Lazslu Pappu, je leta 2013 osvojila prvo medaljo na evropskih prvenstvih, pred tremi leti pa tudi naslov svetovne podprvakinje. V kategoriji do 63 kilogramov bo znova glavna favoritinja za zmago. Zanimiv razplet se obeta tudi v preostalih treh težnostnih kategorijah dneva.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mladinska drama o depresiji pri najstnikih.

Marius je pubertetnik, zaljubljen v priljubljeno sošolko. Ker je preveč sramežljiv, da bi jo povabil na ples, pri pouku kemije predlaga laboratorijske vaje v dvojicah in sanja o tem, da bo pristal z njo v paru. Načrte mu pokvari Frida, moteča sošolka, ki jo učitelj Mariusu dodeli za laboratorijsko partnerko. Med inštrukcijami Marius in Frida postaneta zaveznika. A Frida, ki trpi za depresivno motnjo, nekega dne, ko se zdi, da jo je na cedilu pustil ves svet z Mariusom na čelu, poskuša storiti samomor. Dekle preživi, njeno obupano dejanje pa strezni tudi njen razred in vse tiste, ki Fridinih klicev na pomoč niso jemali resno.

Film brez olepševanja prikaže občutljivo problematiko depresije med mladostniki in pozove k vrstniški solidarnosti.

Izvirni naslov: PSYCHOBITCH / Norveški film, 2019 / Režija in scenarij: Martin Lund / Igrajo: Jonas Tidemann, Elli Rhiannon Müller Osbourne, Saara Sipila-Kristoffersen

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Mojca Fatur, večkrat nagrajena gledališka in filmska igralka, mama treh otrok in življenjska sopotnica igralca Klemna Slakonje bo v večernem pogovoru prvič javno spregovorila o svoji bolezni. V Mojčini zgodbi bo vsak našel svojo resnico, zagotovo pa izkušnja igralke prinaša pomembno sporočilo: pomembno je stopiti v svojo lastno notranjo moč, pri čemer naj nas vodi ljubezen in ne strah pred življenjem.

Long play film Glasba je časovna umetnost, Pankrti - Dolgcajt pripoveduje zgodbo o 36 minutah in 6 sekundah. Toliko je dolga prva plošča skupine Pankrti, ki je konec 70-ih let prejšnjega stoletja s komadi Lepi in prazni, Totalna revolucija, Kdo so ti ljudje, Jest sm na liniji, Metka, Kruha in iger idr. usodno vplivala na dogajanje na slovenski in jugoslovanski rockovski sceni. V sivini socialističnega vsakdana je bila to prva velika punk plošča za železno zaveso (ob prvencu Prljavog kazališta). Izšla je na kulturni praznik leta 1980 in slovensko pop kulturo sinhronizirala z dogajanjem na zahodu ter hkrati odrazila stanje takratnega duha, ki se je utapljal v dolgčasu.

V središče filmske strukture je postavljena plošča Dolgcajt, v središču pripovedi pa je človek, ki ga je plošča spremenila - Marin Rosić je bil ob izidu Dolgcajta star 15 let, ostal pa ji je zvest do današnjih dni. O prvih korakih Pankrtov in njihovem prvencu ob članih skupine pripovedujejo tudi akterji in ideologi družbenih sprememb, takratni glasbeni novinarji, glasbeni sodobniki, mladi pankerji, ki jih je plošča zaznamovala do danes, in tudi posamezniki, ki so kovali usodo Pankrtov ter botrovali nastanku njihove ključne plošče (Igor Vidmar, Dušan Velkavrh, Aco Razbornik, Peter Mlakar, Esad Babačić (VIA Ofenziva), Darko Glavan, Stane Sušnik, Petar Janjatović, Borut Činč (Buldožer), Boris Leiner (Azra), Vladimir Arsenijević (Urbana gerila), Marjan Ogrinc, Dušan Kojić - Koja (Šarlo Akrobata, Disciplina kičme), Goran Lisica - Fox, Iztok Turk (Kuzle, Videosex...), Valter Kocijančič (Paraf), Meta Krese, Goran Jarnević (Indust-bag) in številni drugi). Plošča je vplivala na cele generacije glasbenikov in še danes je ena prelomnih in ključnih plošč slovenske popularne glasbe.

Film je bil predvajan na več kot 60 filmskih in glasbenih festivalih po vsem svetu.
Režiser: Igor Zupe

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov