Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 17. maj. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 17. maj.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in se posvetimo temi tedna - tokrat o sproščanju kulturnih in športnih dejavnostih. Svetovali bomo o električnih vozilih, ki bodo menda v prihodnje cenovno bolj ugodna in dostopna. Drugo uro oddaje posvečamo zdravju, govorili bomo o hipertenziji oz. povišanem krvnem tlaku, čas bo tudi za vaša vprašanja. V Knjižnem klubu gostimo pevko Alyo. V Žajfnici pa se tokrat David in Špela sprašujeta, ali je veganstvo res najboljša izbira pri prehrani? Dobrodošli tudi vaši komentarji in mnenja. Jutra z nami so zmeraj lepša!

V oddaji Prisluhnimo tišini bomo tokrat predstavili nekaj vrhunskih dosežkov tehnologije, ki olajšajo življenje. V soboto, 15. maja, boste lahko ob 14.30 na Prvem programu Televizije Slovenija med drugim videli, kako nove tehnologije tudi starejšim polepšajo vsakdan. V oddaji bo govor še o dostopnosti RTV programov, o tem, kako napreduje podnaslavljanje v živo, in o drugih govornih tehnikah, pa tudi o slušnem vsadku v možgansko deblo in polževem vsadku. Posvetili smo se tudi novostim na področju slušnih aparatov – dandanes nimamo le pametnih mobilnih telefonov, ampak tudi pametni slušni aparat. Videli boste, kaj vse zmore. Vabljeni k ogledu.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
V Parku Škocjanske jame prenavljajo turistične poti. Obiskali smo Zeliščno vas ob največji baročni katedrali v Sloveniji. Kam se bo ob osipu čezoceanskih gostov razvijal ribiški turizem, ki prinaša višjo dodano vrednost?

V izboru si oglejte najboljše razprave preteklega tedna. V oddaji "Zadnja beseda!" se sicer vsak ponedeljek in petek za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij. Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsakič povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima namreč svoje mnenje. Katera pa bo imela zadnjo besedo?

V oddaji bomo najprej spregovorili o strunjanskih jagodah.Gre za izjemno staro sorto, ki se je ohranila le po naključju. Obsikali smo Agrario Koper, ki ima novega direktorja. Najbolj gledana oljka v Sloveniji, tista v našem dvorišču, je bila potrebna krepke sanacije. Šli smo v Lipico do mladih žrebet. Pa v Parmo, kjer proizvajajo znani pršut z zaščiteno označbo porekla. Na koncu pa boste v izjemoma nekoliko daljši reportaži izvedeli vse o največjem naravnem bogastu pri nas - lesu.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano.
Viktoria Hutter je mlada gozdarka in prevzemnica kmetije s 45 hektarji gozda v Gornji Avstriji. Lani maja je lokalne lastnike gozdov in lokalne podjetnike povezala v projekt sajenja mladih dreves. Skupaj organizirajo delovne akcije, do zdaj so zasadili okoli 4000 drevesc. Njihov cilj je do leta 2030 posaditi milijon sadik gozdnega drevja. V gozdnatem predelu Spodnje Avstrije so morali v zadnjih petih letih izkrčiti kar 20 tisoč hektarjev gozda zaradi lubadarja, ki se zaradi vse višje temperature zraka hitro razmnožuje.

Dokumentarni projekt, ki na osnovi 8 mm arhivskega filmskega gradiva skuša poustvariti zgodovino mesta Maribor.

Za zgodovinski okvir so avtorji vzeli obdobje po drugi svetovni vojni, ko se je mesto po desetletjih regresije pričelo ponovno vzpenjati. Nebrzdana industrializacija je s seboj nosila tako socialne, kot migracijske in ostale spremembe. Mesto je po dolgih letih zadihalo s polnimi pljuči in do propada v letu 1991 je veljalo za nekaj najbolj bleščečega kar je mogoče ustvariti pod socialističnim družbenim sistemom. Zgodba o vzponu mesta časovno sovpada z zgodbo o vzponu amaterske filmske produkcije v mestu. 8 mm format filma je bil vznemirljiv ne le za filmske zanesenjake in so ga v mestu, s premnogimi foto-kino krožki na osnovnih šolah, tudi uradno spodbujali in podpirali. 8 mm je bil format generacije in je filmsko opismenil široke ljudske množice. S prihodom videa je format zamrl, a na srečo je medij obstojen proti zobu časa in s sodobnimi tehnikami digitalizacije ga je mogoče ponovno uporabiti. Scenarij in režija sta delo Marka Radmiloviča, direktor fotografije je bil Jure Pervanje, avtorsko glasbo je prispeval Danilo Ženko.

Evropsko prvenstvo v plavanju v Budimpešti bo prvo veliko tekmovanje po skoraj dveh letih, zato je neznank veliko.
Slovenijo bo zastopalo 6 plavalk in 3 plavalci. Tokrat ne bo v zadnjih letih najboljših dveh, Petra Johna Stevensa in Tjaše Oder. Stevens, ki je osvojil zadnjo slovensko medaljo, jubilejno stoto (prav na zadnjem EP), se je vrnil na treninge v Slovenijo. Njegova pripravljenost še ni na ravni za res vrhunske dosežke. Odrova, sicer z normo A za olimpijske igre, pa je končala kariero.
Prvo ime je tako Katja Fain, ki ima edina normo A za olimpijske igre. Želi si finale na 1500 m prosto.
Ekipa je mešanica izkušenih in debitantov. Prvi bi radi bili v boju za finale, drugi bodo nabirali izkušnje.
V slovenski reprezentanci računajo tudi na še kakšno doseženo normo A za olimpijske igre. Veliko si obetajo tudi od treh ženskih štafet.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Konec 18. stoletja je kapitan James Cook na svojem drugem potovanju po Tihem oceanu z ladjo Resolution zaman iskal Veliko južno celino, o kateri so bili takrat prepričani, da obstaja. Približal se je Antarktiki, vendar je ni nikoli uzrl. Pristal je na Novi Zelandiji, Tongi, Vanuatuju in otoku Norfolk. Vse te v oddaji obišče tudi Sam Neill in spozna pripadnike ljudstev, ki obujajo nekdanje običaje in uvajajo tudi nekatere nove in presenetljive: na Vanuatuju živi pleme, ki po božje časti britanskega princa Filipa. V neki družini pa vsi moški potomci že več kot 200 let nosijo isto ime: Kapitan Cook.

Offenburg, 1949. Aenne Burda (rojena leta 1909 kot Anna Lemminger) je v povojni Nemčiji z možem in tremi sinovi živela lagodno življenje, saj je bil mož Franz lastnik velike tiskarne. Napredna, svojeglava in odločna Aenne je imela zamisel o reviji za ženske, v kateri bi bili tudi šiviljski kroji, in tako bi gospodinjam približala sodobnejši način oblačenja. Izvedela je, da ima Franz že od leta 1947 licenco za tiskanje krojev, da taka revija že izhaja v Franciji in da jo ureja Franzeva ljubica Effi, s katero ima tudi hčerko. Aenne je možu zagrozila, da se bo ločila, Franz je popustil in revijo prepisal nanjo, Aenne je postala tudi urednica. Revijo je posodobila in kljub številnim težavam ji je uspelo ohraniti ekipo in jo motivirati, da je že s prvo izdajo revije Burda Moden presegla vsa pričakovanja, in ustvariti časopisni imperij. Aenne in Franz, ki je umrl leta 1986, sta živela v odprtem razmerju. Aenne se je upokojila pri 85, posle je prevzel sin Hubert, umrla pa je leta 2005, stara 96 let.

1. del
Anna Burda živi v Offenburgu. Poročena je s cenjenim in uspešnim založnikom in tiskarjem Franzem Burdo. Želi si izdajati revijo o modi. V povojnih letih ženske sanjajo o čutnosti in ženstvenosti in Anna bi jim rada ponudila kroje, po katerih bi si same sešile lepa oblačila. Soprog sprva ne pristane, vendar se zaradi njegove nezvestobe Anna vse bolj osamosvaja in naposled dobi svojo revijo. Anna postane Aenne, njena revija s kroji pa doživi nesluten uspeh.

AENNE BURDA - DIE WIRTSCHAFTSWUNDERFRAU / Aenne Burda - Patterns of Strenght / Nemčija / 2018
scenarij: Regine Bielefeldt
režija: Franziska Meletzky
v glavnih vlogah: Luise Wolfram, Annika Olbrich, Martina Eitner-Acheampong, Christoph Glaubacker, Cornelia Gröschel, Jean-Yves Berteloot, Michele Cuciuffo, Hans Czypionka

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Poslovni uspeh je ozko merilo in nič ne pove o življenju samem, pravita Irena in Dejan Orešnik, ki sta v Šentjoštu nad Horjulom v dobrega četrt stoletja skupaj s štirimi otroki iz nič ustvarila uspešno zgodbo rejcev koz in sirarjev. Na eni najbolj znanih sirarskih ekoloških kmetij v Sloveniji, ki je zrasla iz želje po svobodi in stiku z naravo, danes obdelujejo 12 hektarov travnikov, redijo 80 koz sanske pasme, iz kozjega mleka pa od velike noči do božiča ustvarjajo 20 različnih izdelkov. Poznani so predvsem po sirih, ki jih drugi v Sloveniji ne delajo ali pa jih delajo v zelo majhnih količinah; sire iz kislega mleka, mehke sire z rdečo mažo, sire z modro plesnijo v testu in druge uporabljajo v priznanih slovenskih restavracijah, po njihovih izdelkih pa povprašujejo tudi v tujini.

Starejši zakonski par ljubeče preživlja jesen svojega življenja. Mož Egon vsak dan znova išče načine, kako bi kljub demenci žene Jelke njuno ljubezen ohranil živo.
Režija: Klemen Berus

Življenje v osrednji slovenski medijski hiši nikoli ni dolgočasno, predvsem, če človek dela v recepciji, kjer sprejema klice in vedno znova lahko ugotavlja, da preganjavica in fiksne ideje nista nič neobičajnega.
Režija: Siniša Gačić

Jure po prometni nesreči ostane ujet v hiši, obsojen na slabo vest in nevrotično mamo. Mamina prijateljica Majda jima poskuša pomagati v njunem težkem položaju.
Režija: Ema Muc

Evropsko prvenstvo v plavanju v Budimpešti bo prvo veliko tekmovanje po skoraj dveh letih, zato je neznank veliko.
Slovenijo bo zastopalo 6 plavalk in 3 plavalci. Tokrat ne bo v zadnjih letih najboljših dveh, Petra Johna Stevensa in Tjaše Oder. Stevens, ki je osvojil zadnjo slovensko medaljo, jubilejno stoto (prav na zadnjem EP), se je vrnil na treninge v Slovenijo. Njegova pripravljenost še ni na ravni za res vrhunske dosežke. Odrova, sicer z normo A za olimpijske igre, pa je končala kariero.
Prvo ime je tako Katja Fain, ki ima edina normo A za olimpijske igre. Želi si finale na 1500 m prosto.
Ekipa je mešanica izkušenih in debitantov. Prvi bi radi bili v boju za finale, drugi bodo nabirali izkušnje.
V slovenski reprezentanci računajo tudi na še kakšno doseženo normo A za olimpijske igre. Veliko si obetajo tudi od treh ženskih štafet.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov