Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 14. jun. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 14. jun.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in se posvetimo temi tedna - tokrat o invaziji komarjev, ki nam krajšajo noči in grenijo večere na vrtu. Jutro nam bo s svojim obiskom in nastopom popestrila Ditka, napoveduje pa tudi nekaj koncertnih večerov. Ponovno se posvečamo zdravju, tokrat o težavah s kožo, čas bo tudi za vaša vprašanja. V Žajfnici pa se tokrat David in Špela sprašujeta, ali kopalke res sodijo samo na plažo oz. kako dobro poznamo bonton dopustniškega obnašanja? Dobrodošli vaši komentarji in mnenja. Jutra z nami so zmeraj lepša!

Dokumentarni film o specifični skupini prijateljev, ki radi pomislijo tudi na druge. Na tiste, ki imajo v življenju manj kot drugi.

»Bejž če vejdš« je skupina prijateljev, ki prihaja iz Pivke in okoliških krajev. Druži jih enak smisel za humor, preživljanje prostega časa, njihova delikatesna značilnost pa je pogled na življenje. V času, ko se zdi, da nas naprej potiska le še razmišljanje o materialnih dobrinah in lastni eksistenci, se oni obračajo k altruizmu, razumevanju stiske in nemoči tistih, ki nimajo. Pomagali so slovenskim družinam, ki so jim naravne katastrofe odnesle imetje, kmalu pa so začeli razmišljati tudi o ljudeh zunaj naših meja.

Kam sploh lahko še grem? In kako? Taka vprašanja si je postavljal in si jih še postavlja Aljoša Škarper, ko je pred osmimi leti padel strehe in je od takrat na invalidskem vozičku. Je eden izmed mnogih, ki si želi kljub svoji invalidnosti živeti samostojno in neodvisno od drugih ljudi. In prav to je namen projekta Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi. V Oddaji Prisluhnimo tišini v soboto, 12. junija, ob 14.30 na Prvem programu Televizije Slovenija boste lahko med drugim videli, kako težko je pravzaprav biti mobilen, če spadaš med ranljive skupine. Ponekod se moraš napovedati celo dva dni pred obiskom ali potovanjem, da o ovirah na cesti ali dostopih do javnih ustanov sploh ne izgubljamo besed.

Najbolj uspešen slovenski glasbenik in avtor številnih uspešnic Jan Plestenjak nas bo skozi koncert skupaj s Simfoniki nostalgično popeljal tudi skozi uspešnice, ki so nastale v obdobju njegovega dolgoletnega glasbenega ustvarjanja, ki ga zaznamujejo različni glasbeni žanri, ki poudarjajo njegova doživetja in doživljanja trenutkov življenja, ki jih zna in hoče deliti z občinstvom - pa naj bodo to balade, rock ali vrhunski pop. In s tem vsakokrat vzpostavi prav posebno vez z občinstvom. Poudarek tokratnega koncerta je prav v prerezu le tega, ter novih dimenzij posameznih skladb, ki so jo dodali simfoniki pod vodstvom Patrika Grebla ter odlični glasbeniki: basist Anže Langus Petrović, kitarist Zdenko Cotič - Coto, bobnar Roman Ratej, klaviaturista Gašper Konec in Boštjan Grabnar ter kitarist Marko Hrvatin. In prav zato je v svoj repertoar tokrat dodal tudi skladbe, ki jih redkeje predstavlja na koncertih.
. . Od razprodanih Križank, izvrstno razpoloženega občinstva in večera njegovih največjih uspešnic se je po dveh urah poslovil s "Hvala lepa, Križanke. Ne morem verjeti, da je tako hitro minilo."

V zadnjem delu potopisne serije Sam Neill doseže najsevernejšo točko vseh treh tihooceanskih odprav Jamesa Cooka, Beringovo morje. Na Aleutih pokusi mroževo obaro in ugotovi, da so se Cookovi mornarji nad njo upravičeno zmrdovali. Od tam odpotuje na Havaje, kjer je slavni kapitan nameraval prezimiti in se nato vrniti na Arktiko, kar pa se ni zgodilo, saj so ga zaradi nespoštovanja tamkajšnjih običajev staroselci ubili. Neill med drugim spozna potomce domačinov, ki so se srečali s Cookom, in zgodovinarja, ki se sprašuje, kako to, da kapitana smrt ni doletela že med katero od prejšnjih odprav, saj je s svojim prihodom med tihooceanskimi staroselci povzročil veliko razburjenja.

Na kongresu Zadružne zveze Slovenije, ki je potekal sredi tedna, so največ pozornosti namenili digitalni preobrazbi slovenskih kmetijskih in gozdarskih zadrug. Vse več sodobnih evropskih kmetij prideluje hrano in druge kmetijske surovine ob pomoči robotov. V Sloveniji jih uvajamo postopno in na različnih področjih. Predstavljamo dva sodobno opremljena govedorejska hleva v Galiciji. V gozdnem rezervatu Poljšak je smrekov gozd močno napadel lubadar. Škoda je vse večja tudi v okoliških gozdovih.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano?
Mauro in Giuseppe sta prijatelja in partnerja, ki sta pred nekaj leti ob klepetu ob pivu sklenila postaviti svojo pivovarno. In tako je nastala blagovna znamka sardinijskega piva, ki temelji na trajnostni pridelavi in krožnemu gospodarjenju, Marduk. V bronasti dobi je namreč na otoku Sardinija živel bog Marduk, ki je poosebljal luč sonca in moč bika. V pivovarni danes izdelujejo že šest različnih vrst piva in z novimi proizvodi razvijajo model krožnega gospodarjenja.

Leta 1923 v Št.Juriju pri Grosupljem rojeni Franc Sever-Franta se je že leta 1941, pri osemnajstih letih, pridružil partizanom. Kot borec in kurir poveljnika partizanske vojske Franca Rozmana-Staneta in pozneje kot komisar in komandant brigad, je sodeloval v mnogih bitkah, njegov najpomembnejši uspeh pa je bil, ko je kot zrel, preudaren, odločen in pogumen dvaindvajsetletni poveljnik operativnega štaba 6. in 11. brigade marca 1945 na zasneženi Menini planini rešil svojih 500 borcev iz sovražnikove obkolitve. Konec vojne je dočakal na Koroškem, zadolžen za pogajanja z umikajočimi se ustaši. Po vojni je končal visoke vojaške šole in bil komandant v vojnem letalstvu, po izstopu iz armade pa je leta 1967 postal direktor Aerodroma Brnik, ki se je pod njegovim vodstvom razvil v sodobno potniško in tovorno letališče.

S sarajevskim atentatom na avstro-ogrskega prestolonaslednika junija 1914 se je začela 1. svetovna vojna. Oba nasprotna tabora, tako Italija kot Avstro-Ogrska, sta uspešno izkoristili slovensko navezanost na domačo zemljo in jih novačila v pozicijski vojni, kjer so vojaki umirali za nekaj metrov osvojenega ozemlja. Med Slovenci je bilo ogromno žrtev. Velike sile pa so že začele trgovati z ozemljem, naseljenim s Slovenci.

Avtor besedila: dr. Jože Pirjevec
Scenarist: Peter Povh
Režiser: Igor Pediček
Redaktorica: Tatjana Markošek
Direktor fotografije: Lenart Vipotnik

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Kaj imajo skupnega čokoladni bonboni Baci, angora zajci in moda? Vse to je tesno povezano z Luiso Spagnoli (1877–1935) in italijanskim mestom Perugia. Uspešni in napredni podjetnici v takrat izključno moškem poslovnem svetu ni bilo lahko, a z vztrajnostjo, voljo in obilico zamisli je uspela. Po njenem izvirnem receptu še danes izdelujejo čokoladne bonbone, ki so znani po vsem svetu, prav tako še danes uspešno deluje modna blagovna znamka z njenim imenom.

1. del
Mlada Luisa živi v Perugi in sanja o tem, da bi bila sama svoja gospodarica. Poroči se z glasbenikom Annibalejem Spagnolijem, ki kmalu odpotuje služit vojsko. Luisa med njegovo odsotnostjo s svakinjino pomočjo kupi staro propadlo slaščičarno in se nauči izdelovati konfete. Annibale po vrnitvi iz vojske sprva ni navdušen nad ženino zamislijo, a naposled le zaviha rokave in skupaj z Luiso razvijeta uspešen posel. Skupaj ustvarita družino, saj se jima rodijo trije sinovi. Nekega dne se Luisa zameri pomembni stranki, domišljavemu grofu, ki iz maščevanja po mestu razširi laži o slaščičarni. Luisa zato sklene, da bo svoji največji stranki, lastniku tovarne testenin Buitoniju, predlagala združitev podjetij. Tako nastane tovarna Perugina, ki jo sprva vodi Buitonijev sin Riccardo, pozneje pa jo, zaradi hudih finančnih, težav prevzame njegov brat Giovanni.

LUISA SPAGNOLI / Italija / 2015
scenarij: Franco Bernini, Gloria Malatesta
režija: Lodovico Gasparini
v glavnih vlogah: Luisa Ranieri, Vinicio Marchioni, Matteo Martari, Elena Radonicich, Massimo Dapporto, Gianmarco Tognazzi, Franco Castellano

Nenavadni svet Hieronymusa Boscha
V nizozemskem mestu 's-Hertogenbosch, rojstnem kraju Hieronymusa Boscha, so pred petimi leti pripravili veliko razstavo ob 500. obletnici slikarjeve smrti. Zbrali so skoraj vsa njegova dela, ki so jih posodili svetovno znani muzeji, nizozemski strokovnjaki pa so jih ob tej priložnosti natančno proučili in nekatera tudi restavrirali. Kot ugotavljajo, Bosch ni bil čudak, kot domnevajo nekateri, pač pa značilen predstavnik svojega časa. Upodabljal je svet, ki se nam zdi pravljičen, v srednjem veku pa je veljal za resničnega. Ljudje so verjeli v Boscheve podobe pekla, saj sta jim tako narekovali Cerkev in družba.

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Mariborsko podjetje Civis, ki sta ga pred 20 leti ustanovila prijatelja in sodelavca Dušan Bezjak in Dejvi Ružič, je danes eno vodilnih slovenskih podjetij na področju usposabljanja delavcev iz varnosti in zdravja pri delu, varstva pred požarom, nevarnimi kemikalijami, poznavanja ekologije, na področju uvajanja kakovosti v podjetja in izpolnjevanja različnih mednarodnih standardov. Za podjetje s 16 zaposlenimi je bila velika prelomnica leto 2018, ko je postavilo lastni učni center, v katerem usposablja delavce za posebej nevarna dela, denimo na dvižnih ploščadih, gradbenih odrih, v utesnjenih in zaprtih prostorih. Okrog 20 odstotkov storitev opravljajo tudi za stranke iz tujine; njihov cilj je postati mednarodno prepoznavno podjetje z licencami za usposabljanje delavcev na najzahtevnejših gradbiščih po vsem svetu.

Celovečerni film Psi brezčasja pripoveduje zgodbo o bivšem kriminalcu Roku, ki se po dolgih letih iz tujine vrne domov, v utesnjeno in turobno urbano domače okolje. Med raziskovanjem nasilne smrti njegovega mlajšega brata Roku na pomoč priskoči inšpektor Kramer, vendar se zdi, da uradnih organov ne zanima, kaj in zakaj se je v resnici zgodilo. Rok se zato vrne v stare kriminalne tirnice, od prijatelja Alda in bivše ljubezni Katarine poskuša izvedeti kaj več o bratovi smrti. Toda spuščanje v nevarne plasti mafijskega podzemlja ga pripelje v osrčje kriminalnih in političnih spletk, kjer je vsak napačen korak lahko usoden.

Režija: Nahtigal Matej / Igrajo: Primož Vrhovec, Predrag Mitrović Peđa, Blaž Setnikar, Akira Hasegawa, Radko Polič-Rac, Emil Cerar, Ivo Barišič, Niko Goršič, Marko Ujc, Vida Breže, Andrijana Boškoška Batič, Valentina Plaskan, Borut Veselko.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov