Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 23. jun. 2021

TV Slovenija 2 • Sre, 23. jun.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Sreda bo postregla z modnimi nasveti, pravnimi nasveti in nasveti za starše. Povsem počitniško bodo obarvani, izveste vse o dopustu, počitnicah in vaših šolarjih in modnih dodatkih. Ne bo manjkala tudi glasbenega poletnega vzdušja.

Tudi ljubljansko operno in baletno gledališče je med epidemijo koronavirusne bolezni 19 moralo zapreti svoja vrata. Baletni plesalci se zavedajo, da je občinstvo, ki v tem času ni moglo obiskovati baletnih predstav in drugih baletnih prireditev, njihov najboljši prijatelj. Vedo, da obiskovalci nanje niso pozabili, zato jim s koncertom sporočajo, da tudi oni niso pozabili nanje.
Ker bo po koncu epidemije verjetno preteklo še kar nekaj časa, preden bodo javne prireditve v zaprtih prostorih s številnejšim občinstvom dovoljene, so baletni plesalci SNG Opere in baleta Ljubljana in Društva baletnih umetnikov Slovenije nastopili v neposrednem televizijskem prenosu.

Leta 2015 sta k lastniku gradu Štatenberg prišla tujca v baročnih oblačilih, ki bi rada postala grof in grofica Štatenberška.

Ostaja vsaj delna neznanka, zakaj je gospod privolil, a oktobra 2015 sta se vselila. V enem samem mesec sta zapuščen in ponekod zanemarjen dvorec preuredila v objekt, ki je pričel privabljati ljudi. Celotno krilo sta posvetila različnim tematskim razstavam ter v pičlem mesecu dvorcu vdihnila novo življenje. Dosežek, ki je Makolčane prepričal, da sta prišleka iz Ljubljane resnična garača.
Grofica, v civilu ji je ime Tanja, je v mladosti oslepela. Ostal ji je en odstotek vida. Preživela je raka. In od nekdaj je sanjala, da bi bila rada grofica. Zaljubljena je v literarne like in resnične osebnosti šestnajstega in sedemnajstega stoletja, v opero, barok. Nič od tega ji ni bilo dano, dokler ni srečala svojega grofa, ki je preživel kap in bil nekaj tednov v komi. Ko se je srečal z grofico je bil neotesan, a dobro stoječ lastnik prevozniškega podjetja. Preklinjal je in hodil na podeželske veselice. A imel je strast, ki je ni delil skoraj z nikomer. Privlačilo ga je starinsko pohištvo. Brez razloga ga je kupoval, restavriral in zbiral. Skladiščil v nekem predmestnem skladišču. Grofica je Grofa, ko ju je usoda združila, pričela preoblikovati. Grof in Grofica sta imela vse, le dvorca ne. Tu vstopi v zgodbo Štatenberg. Ko sta se grof in grofica naselila na dvorcu, sta odprla bistveno vprašanje, s katerim se ukvarja dokumentarni film: »Ali je bolje, da stavbna/grajska dediščina propade, ali pa je bolje, da jo zasebni kapital, čeprav strokovno nekoliko manj dosledno, spravi v funkcijo?«
Danes je Štatenberg turistična točka v velikem vzponu in zbirka grofa ter grofice Štatenberške je pomembna turistična točka v porečju Dravinje.

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Bernarda in Jože tokratno nedeljo gostita voditelja prihajajoče Eme 2021, Leo Sirk in Nejca Šmita. Prireditev bo posvečena pripravam Ane Soklič na Pesem Evrovizije, obenem pa bo spomnila na 60. letnico sodelovanja Slovenije v tem evropskem glasbenem dogodku. Obiskal nas bo Miki Vlahovič, glasbenik in kitarist, ki ga poznamo kot dolgoletnega člana zasedbe Victory. Tokrat se nam predstavlja z avtorsko skladbo Rad te imam, razkril pa nam bo še en glasbeni talent, sina Marka aka Vlaxx-a. Veselimo se tudi drugega glasbenega gosta, Gojmirja Lešnjaka s skladbo Najprej sem se rodil. Gojc zaseda tudi komentatorsko omizje, ob sebi pa bo imel gostobesedno vplivnico družbenih omrežij, Cool mamacito Tejo Perjet. Z nami iz magičnega studia napoveduje izjemno točko Magic Aleksander, iskrenost in iskrivost obljubljajo Modrostniki, koga je doletel Izziv: rapanje, razkrijemo v nedeljski oddaji v živo iz Studia 2 TVS.

V tokratni oddaji bo Gino obiskal otok Elba in si ogledal nekdanjo Napoleonovo vilo, v kateri je cesar po izgnanstvu iz Francije prebival deset mesecev. Preizkusil se bo v vožnji z vodnim skuterjem ter se potopil pod morsko gladino in si ogledal živahne koralne grebene. Nato se bo odpravil k otoškemu čebelarju, ki mu čebele ljubezen in skrb vračajo z izvrstnim medom. Gino bo med uporabil pri pripravi slastnega zapečenega piščanca. Obiskal bo tudi opuščen rudnik železa in za konec skuhal žafranovo rižoto z grahom in sirom grana padano.

Ivan Oman je bil soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze in eden ključnih pokončnih ljudi pri ustanavljanju Demosa in osamosvajanja Slovenije.

Ivan Oman je bil maja 1988 izvoljen za predsednika prve stanovsko politične organizacije po drugi svetovni vojni na Slovenskem, Slovenske kmečke zveze.
Govoril je na zborovanju za JBTZ, nagovoril je zbrane v Cankarjevem domu, ko je šlo za podporo kosovskim rudarjem v Starem trgu.
Na njegovi domačiji v Zmincu so se srečevali opozicijski veljaki, ko se je rojeval Demos. Oman je pomagal na noge novim strankam, čeprav so bile po svoji naravi konkurenčne Slovenski kmečki zvezi.
Na prvi večji javni predstavitvi Demosa januarja 1990 v Cankarjevem domu je odločno dejal: »Mi gremo na volitve zato, da zmagamo«. To je postal najbolj pogosto navajan stavek Ivana Omana v njegovi politični karieri.Kot kandidat Demosa je bil leta 1990 izvoljen za člana predsedstva Slovenije, leta 1992 pa za poslanca prvega sklica DZ. Kot član predsedstva in predsednik Slovenske kmečke zveze je bil odločno na strani demokratizacije in osamosvojitve Slovenije, ki je že dolgo ni videl več v okviru federativne Jugoslavije. Prepoznaven je bil tudi kot odločen zagovornik nastajanja slovenske oborožene vojaške moči in bil edini od petih članov predsedstva, ki ni podpisal Deklaracije za mir, ker je terjala državo brez vojske.
Umrl je leta 2019 star skoraj 90 let. Avtorica dokumentarnega portreta je Rosvita Pesek.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Ohranjaj ogenj je intimen portret priznanega švicarskega koreografa Martina Schläpferja. Portret ponuja odgovor na vprašanje, zakaj je ples več kot le umetnost za izbrance. Plesni dokumentarni film Martina Schläpferja spremlja med vsakodnevnim delom in prikazuje energijo in ustvarjalnost, ki jo uporablja pri snovanju koreografij. Schläpfer je eden najpomembnejših plesnih ustvarjalcev v Evropi, ponaša se s številnimi nazivi 'koreograf leta', njegova Baletna hiša Düsseldorf (Renski balet), ki jo vodi, pa z nazivi najboljše baletne hiše leta. V koreografiji Alltag, ki jo predstavlja film, se je Martin Schläpfer vrnil na oder kot plesalec, pod koreografsko taktirko Hansa van Manena, ustvarjalnemu procesu te koreografije pa sledi tudi sam film.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Po prehodu v kapitalistični družbeni sistem so se sindikati znašli v popolnoma drugačni vlogi, kot so jo imeli v času socializma. Na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja so se soočali z množičnimi stečaji, odpuščanji zaposlenih, prihodom tujega kapitala, tajkunskimi zgodbami. Pogajanja o višini plač, zlasti minimalne, so povzročila številne proteste. Privatizacija podjetij, izčrpavanje delovne sile, tudi politizacija njihovega dela so krojili njihov vsakdan. Močan pečat je pustila tudi svetovna gospodarska kriza. Piko na i pa je dodala pandemija koronavirusa s popolnoma novimi delovnimi razmerami, ki so vodile v propad panog, odpuščanja ...

Dvodelna francoska nadaljevanka je posneta po resničnih dogodkih. Življenje družine Kertez, zakoncev Alice in Thomasa ter 8-letnega sina Romaina, se obrne na glavo, ko na Thomasa pade sum, da je v resnici Antoine Durieux-Jelasse, moški, ki je pred petnajstimi leti umoril ženo in tri otroke ter izginil. Novica se hitro razve in Kertezovih se vsi izogibajo. Alice, ki ne more verjeti, da je Thomas morilec, je obupana, vendar izve nekaj podrobnosti, ki ji vzbudijo pomisleke o Thomasovi iskrenosti. Brez dvoma, da je končno našla Antoina, pa je vodja policije Sophie Lancelle, ki nikoli ni nehala iskati morilca. Thomas vztrajno zanika, da je v resnici Antoine. Vendar, ali je res nedolžen? Kdo laže in kdo govori resnico?

Thomas Kertez živi umirjeno življenje s sinom in ženo Alice, ko nekega dne dobi poziv policije na zaslišanje. Nekaj dni pozneje policija pri njih opravi še hišno preiskavo. Policijska inšpektorica Sophie Lancelle ga obtoži, da je Antoine Durieux-Jelosse, mož, ki je pred petnajstimi leti umoril svoje otroke in ženo, nato pa izginil. Thomasova žena Alice, ki želi izvedeti, zakaj njenega moža sumijo umora, sama obišče inšpektorico Sophie. Ta pa jo seznani s presenetljivimi podobnostmi med njenim možem in domnevnim morilcem.

LA PART DU SOUPÇON / Inside Suspicion / Francija / 2019
scenarij: Julien Messemackers, Clothilde Jamin
režija: Christophe Lamotte
v glavnih vlogah: Kad Merad, Laurence Arné, Géraldine Pailhas, Françoise Lebrun, Aladin Reibel, Martine Chevallier

Na začetku krvavega razpada Jugoslavije, spomladi leta 1991, skupina mladih vojakov šteje dneve v mali kasarni ob hrvaško-bosanski meji. Država in vojska, v kateri služijo, razpadata, le lučaj stran se rojeva vojna.

Prijatelji so postavljeni pred odločitev svojega življenja: naj ostanejo ali bežijo?

Viki, Drago in Boris so mladi fantje, stražarji, vojaki, ki služijo vojaški rok v Jugoslovanski ljudski armadi. Slovenec, Hrvat in Bosanec.

Slovenija in Hrvaška sta tik pred razglasitvijo samostojnosti, kriza v Jugoslaviji se stopnjuje. Vse bolj jasno je, da bo zvezna armada delovala le v službi enega od jugoslovanskih narodov. Medijska propaganda razpihuje sovraštvo.

Oboroženi srbski civilisti in Martičevci začnejo napadati vasi blizu male kasarne. Po prvih silovitih spopadih in zločinih nad hrvaškimi civilisti se Drago in Viki odločita za beg. Borisova odločitev je veliko težja. Mladi Sarajevčan je po očetu Srb, zaljubljen je v Selmo in s vsem srcem verjame v bratstvo in enotnost ter v državo, ki v resnici ne obstaja več.

Drago in Viki prečkata ogrado tam, kjer straži Boris. Prijatelji se razidejo in bežeča vojaka se morata do ozemlja, ki je pod nadzorom hrvaške policije, prebiti mimo četniških barikad.


Scenarij in režija: Boštjan Slatenšek

Igrajo: Klemen Mauhler, Asim Ugljen, Almir Mehić, Aleksandar Rajaković, Zijah Sokolović, Sebastian Nared, Bajazit Alomerović, Uroš Jezdić, Žarko Savić, ...

Produkcija: Casablanca film production in TV Slovenija v sodelovanju s FileRouge in Nukleus film, s finančno podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in v sodelovanju s Slovensko vojsko. Zahvaljujemo se vaščanom vasi Juršče.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov