Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 11. avg. 2021

TV Slovenija 2 • Sre, 11. avg.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dobrodošli v poletnem jutru iz Kopra. Ponudili vam bomo veliko poletnih, morskih tem, aktualnega dogajanja, govorili bomo z zanimivimi ljudmi, telovadili, potovali po vsej Primorski, iz naše kuhinje pa bo zadišalo po lahkotnih sredozemskih dobrotah.

Orkester Mandolina Ljubljana je ena redkih, vsekakor pa najbolj prepoznavnih mandolinskih zasedb, ki v našem prostoru zelo uspešno deluje že štiri desetletja. Mandolina je nežno strunsko glasbilo, ki je zelo redko vključeno v najrazličnejše glasbene zvrsti in zasedbe, Orkester Mandolina Ljubljana pa s svojim ustvarjanjem preizkuša prav to. Občinstvu predstavlja skladbe različnih glasbenih žanrov, od klasične in svetovne glasbe do popularne, rockovske in filmske glasbe v priredbah za mandoline. Na koncertu v polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je predstavil izbor skladb pod taktirko uveljavljenega dirigenta in klarinetista Andreja Zupana. Na odru se mu je pridružil gost, pevec popularne rockovske zasedbe Big Foot Mama.

Gino se bo odpravil v kraje, ki jih še ni obiskal, na obalo pri Coneru. Kristalno morje obdaja gričevje, bogato z vinogradi. Ta del imenujejo tudi nova Toskana. K črnemu vinu, ki ga tam zaradi odlične lege in prsti pridelujejo že več stoletij, bo Gino pripravil osvežujočo sladico: sadje, oblito s čokolado. Nato se bo odpravil še v srednjeveško mestece Castelfidardo, ki je v svetu najbolj poznano po harmoniki. V muzeju si bo ogledal največjo harmoniko na svetu in poklepetal z Giancarlom, ki jo je izdelal. Od tam ga bo pot spet zanesla na obalo, v mestece Numana. Poskusil bo veslati na deski, vendar bo ugotovil, da se najvarneje počuti na čolnu, in nam za konec razkril recept za odlične testenine s štirimi vrstami sira.

V studiu se voditelja veselita obiska Nine Valič, letošnje dobitnice igralske nagrade duša počkaj, ki jo podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Radost in veselje bo na Bernardini zofi delila prekmurska pevka Nika Zorjan, ki bo govorila tudi o pesmi Zate dovolj. Nova samostojna glasbena pot je široko odprta Dejanu Kranjcu, ki pod imenom Dejan Dogaja predstavlja svojo prvo pesem – Nenormalno lepo. Jože Robežnik se druži in družabno komentira svetovne probleme z Ano Marijo Mitič in Vidom Valičem. Iz Magičnega studia se oglaša Magic Aleksander, o življenjskih modrostih modrujejo Modrostniki, objema nas Srčna novica. Kdo bo rapal v Izzivu: rap, izdamo v oddaji.

Življenje in ustvarjalnost arhitektov, ki sta pomembno zaznamovali stavbno podobo Maribora do 2. svetovne vojne, potem pa padla v pozabo.

Prvi je bil Fritz Friedriger, transilvanski Nemec, ki je v Maribor prišel v zadnjem desetletju 19. stoletja kot gradbenik, stavbenik in arhitekt, drugi pa češki Nemec Mac Czeike. Načrtovala sta slogovno dovršene stanovanjske vile in javne objekte, posvetila pa sta se tudi urejanju mesta. Friedrigerjeva najbolj znana objekta sta vila Transilvanija in Baroničina hiša, biser secesijskega oblikovanja, Czeikejevo pa je znamenito obokano mariborsko pokopališče iz rdeče opeke. V mestu ob Dravi se nikoli nista počutila doma, Friedriger je zagrenjen umrl v Avstriji, Czeike pa kot žrtev povojnega revanšizma. Fritz Friedriger in Max Czeike sta Mariboru zapustila neprecenljivo zapuščino več kot 100 objektov različnih arhitekturnih slogov, med katerimi so nekateri v zelo slabem stanju, spomin nanju pa je šibek, v glavnem zato, ker sta bila tujca. Namen filma je bil ne samo obuditi spomin na ta dva izjemna moža, ampak tudi na njuno arhitekturno dediščino, ki mestu še danes daje svetovljanski pečat, zato bi si zaslužila, da se jo ohrani prihodnjim rodovom.
Scenarij Živa Emeršič, režija Boris Jurjaševič.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

9. novembra 1989 je padel berlinski zid, prepreka, dolga več kot 150 km, ki je med letoma 1961 in 1989 delila Berlin na vzhodni in zahodni del ter s tem svet na vzhodni in zahodni blok. Istega dne je bil tudi glasbeni dogodek, ki se je v zgodovino zapisal kot eden najbolj čudežnih – po človeški in po politični plati. Legendarni Berlinski filharmoniki so v filharmoniji zaigrali pod taktirko Daniela Barenboima. Brezplačni koncert je bil posebno in nepozabno doživetje tako za glasbenike kot za ljudi, ki so že ob štirih zjutraj stali pred filharmonijo.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

K Vesni Milek prihaja poseben gost. Človek, ki je dvignil slovensko nacionalno samozavest in s svojo osebnostjo združil oba pola Slovenije, hkrati pa nam pokazal vrednote, kot so povezovanje, požrtvovalnost, čut za sočloveka. Na evropskem košarkarskem prvenstvu leta 2017 je kot kapetan nacionalne reprezentance povedel Slovenijo do zmage – Goran Dragić.

Španska kriminalna serija se dogaja na najmanjšem kanarskem otoku El Hierro. Ko na kopno prinesenejo truplo, se po obdukciji izkaže, da je šlo za nasilno dejanje. Glavni osumljenec je Diaz, tamkajšnji podjetnik s kriminalno preteklostjo. Na otok pride temperamentna in odločna sodnica Candela. Prepričana je, da mora spoštovati zakon, zato Diaza proti varščini izpusti. S tem si nakoplje nezaupanje domačinov. Diaz hoče dokazati, da je nedolžen, in najti storilca.

1. del:
Sodnico Candelo premestijo na odročni otok Hierro na Kanarskih otokih. Kmalu se zgodi umor. Med potapljanjem v jami najdejo truplo mladeniča, ki bi se moral poročiti s hčerko domačega poslovneža dvomljivega slovesa. Candela kmalu spozna, da ima življenje na otoku svoj ritem in da so prebivalci posebneži. Poleg tega ima svoje mnenje o znameniti verski procesiji, kar tudi ne pripomore k njeni priljubljenosti.

HIERRO / Španija / 2019
scenarij: Pepe Coira
režija: Jorge Coira
v glavnih vlogah: Candela Peña, Darío Grandinetti, Juan Carlos Vellido, Kimberley Tell, Luifer Rodríguez, Yaiza Guimaré

Ivan Vurnik je ob Fabianiju in Plečniku eden od velike trojice arhitektov, ki so postavili temelj sodobne slovenske arhitekture.

Ti trije veliki arhitekti so zaznamovali svoj in naš historični čas in življenjski prostor. Zametek vsega modernega v arhitekturi je k nam z Dunaja prinesel Maks Fabiani. Jože Plečnik, najznamenitejši predstavnik historične arhitekture in začetnik moderne stavbarske arhitekture pri nas, je objekte obogatil z regionalnimi izraznimi elementi. Ivan Vurnik pa je v dvajsetih letih 20. stoletja iskal slovensko nacionalno umetnost. Po tem romantičnem poskusu je v tridesetih letih 20. stoletja postal vnet zagovornik funkcionalizma in je naredil prve načrte socialne arhitekture pri nas.
V nečem pa je bil Ivan Vurnik povsem drugačen od svojih dveh poklicnih kolegov. Fabiani in Plečnik sta živela večji del samsko, asketsko življenje. Vurnikovo življenje pa je bilo burno, zaznamovano tudi z družinsko tragedijo. Njegova žena in tovarišica v umetnosti je bila slikarka Helena Kottler. Sobivanje slikarke in arhitekta se jasno kaže v njunih skupnih delih. Tako imenovani Gesamtkunst v zgodovini umetnosti ni nekaj posebnega, redkost pa je umetniško sodelovanje dveh zakoncev, ki sta zavezana različnima vrstama umetnosti. Ob skupnem delu Ivana in Helene se porajata dve vprašanji: kako je intimni partnerski odnos vplival na njuno strokovno in umetniško sodelovanje ter kako so tragični in usodni dogodki zarezali v delo obeh? Dokumentarno igrani film ISKALCA skuša prikazati vsaj del tega zanimivega intimnega in umetniškega sobivanja, ki ne more biti nikoli v celoti pojasnjeno. Scenarij in režija sta delo Alme Lapajne.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov