Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 21. avg. 2021

TV Slovenija 2 • Sob, 21. avg.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

V pripovedi Janeza Winklerja se bomo skozi pretresljive zgodbe njegovega življenja sprehodili skozi osem desetletij naše zgodovine, v prvem delu do konca druge svetovne vojne in v drugem delu naprej. Rodil se je v rudarski družini v Idriji, ki je med obema vojnama pripadala Italiji, in tako že kot otrok občutil fašizem. S štirinajstimi leti je pozimi 1942 odšel v partizane, v Vojkovo četo in doživel njene prve akcije, prav tako pa tudi smrt velikega primorskega junaka Janka Premrla-Vojka. Pomladi 1943 je bil vključen v Šercerjevo, pozneje se je boril v Gubčevi brigadi. Doživel je mnoge bitke in bil v njih ranjen, doživel je napad na Turjak in Kočevski proces, bil ujet in poslan v begunjske zapore, od tam pa v taborišče Dachau. Po vojni je dobesedno izsilil demobilizacijo, se zaposlil v policiji, potem pa dokončal študij prava in postal načelnik ljubljanske in pozneje vse slovenske policije. Kot šef ljubljanske policije je v začetku sedemdesetih let kljub nasprotovanju politike omogočil izvedbo velikih študentskih demonstracij pred slovenskim parlamentom.

Na obisk pride Polonin bivši mož Viktor. Njegov prihod zaznamujejo nepričakovani zapleti. Hčerkama je prinesel darila, pa še tangice za Polono. Blaž je ljubosumen. Viktor navduši sosedo Rogljevo, ki je njegova oboževalka. Preden hčerki odpelje ven, Viktor opravi še nekaj manjših popravil v hiši.

Polona Zarji ne dovoli, da gre plezat z Gorazdom. Zarja je ogorčena. Gorazd Polono pouči o vzgojni doslednosti in ona na koncu popusti. Dana je depresivna, ker vse njene prijateljice imajo fanta,samo ona ne. Zarje gre z Gorazdom in se zagleda v njegovega prijatelja Dareta. Med vožnjo s kolesom si Zarja poškoduje koleno in jo fanta odpeljeta domov.

Po smrti Josipa Broza Tita je v vsaki izmed šestih jugoslovanskih republik in dveh avtonomnih pokrajin po eno mesto nosilo Titovo ime.

Z razpadom države so atribut Titova/Titov/Titovo postopno izgubila. Danes so ta mesta v sedmih državah.
Dokumentarni film v dveh delih Bila so Titova mesta skozi usodo osmih mest nekdanje Jugoslavije spremlja, kako se je v minulih desetletjih preoblikoval ta nekoč naš skupni prostor. Zgodbe mest spoznamo skozi pripoved iskrivih sogovornikov, ki se spominjajo obdobja pod Titovim imenom. Ta mesta so bila pogosto privilegirana, izbrana zaradi levičarskih idej, delavskega značaja, industrializacije, urbanizacije in sodobnosti. Mnoge zgodbe so tragične, saj je malo mest, ki se jih ni dotaknila vojna v nekdanji Jugoslaviji.
V prvem delu je poudarek na štirih mestih: Podgorici, Korenici, Vrbasu in Mitrovici.
Glavno mesto Črne gore Podgorica – nekoč Titograd – se hitro razvija, mladi se ob večerih družijo v središču mesta, pred vladno stavbo pa prevarani delavci gladovno stavkajo.
V hrvaški Korenici, pri Plitviških jezerih, se je začela vojna v Jugoslaviji. Ko je izbruhnila vstaja krajinskih Srbov, so pobegnili Hrvati; med operacijo Nevihta so bežali Srbi. Razkošna Titova vila Izvir je razdejana, mogočna podzemna vojaška baza Željava minirana.
Vrbas je pomembno industrijsko mesto v Vojvodini. Ko so po drugi vojni številni Nemci odšli, so z 'vlaki brez voznega reda' v njihove hiše naselili Črnogorce. V mestu živi več kot 20 narodnosti in med prebivalci je večkulturnost pomembna vrednota.
Kosovsko Mitrovico – Mitrovicë razdvaja reka Ibar. Ena stran je popolnoma albanska, druga pretežno srbska. V srbskem delu je dvojna oblast: tista, ki jo priznava država Kosovo, in tista, ki jo je postavila Srbija, saj ima to ozemlje še vedno za svoje. V rudniku Stari trg so se leta 1989 z gladovno stavko prvi uprli Miloševiću. Za marsikoga je bil to začetek razpada Jugoslavije.
V drugem delu bodo predstavljena mesta Užice, Veles, Drvar in Velenje.

Bila so vzorčna mesta socialistične države. 'Titova' mesta so metafora za razpad Jugoslavije, ki so jo razdejala vsiljena etnična in verska sovraštva.

Ali so bridke izkušnje prebivalcev teh mest spremenile odnos do drugačnosti, ali nestrpnost tli naprej? Ta kulturni prostor je stoletja živel v sožitju pod različnimi oblastniki in kulturne vezi so ostale.
V vsaki izmed šestih jugoslovanskih republik in dveh avtonomnih pokrajin Jugoslavije je po eno mesto nosilo Titovo ime. Štirim mestom, ki so bila predstavljena v prvem delu – Podgorici, Korenici, Vrbasu in Mitrovici – se v drugem delu pridružujejo Užice, Veles, Drvar in Velenje.
Užiška republika v zahodni Srbiji je bilo prvo svobodno ozemlje v okupirani Evropi, zato je tudi užiški mestni hostel tematsko posvečen temu obdobju. Takrat se je Tito za las izognil eksploziji v tovarni orožja. Trg partizanov sredi mesta je bil narejen kot kulisa za njegov spomenik, ki so ga leta 1991 odstranili.
V makedonskem Velesu je mogočna topilnica dajala kruh številnim meščanom, dokler je niso zaradi protestov zaprli. To je bilo prvo veliko okoljsko gibanje v Makedoniji. Mesto je dobilo novo gledališče, tu je Makedonski stripovski center, pred desetletji uspešno industrijsko mesto pa umira.
Titovo votlino v Drvarju so obiskovale množice iz vse Jugoslavije: tu so 25. maja 1944 Nemci s silovitim desantom hoteli uničiti Tita. Pol stoletja pozneje so iz tega bosenskohercegovskega kraja pregnali večino prebivalstva in tu so skoraj vsi bili begunci. Zaradi tajkunskih prevzemov ne deluje niti ena tovarna več in meščani so na protestu pokopali svoje mesto.
V Velenju je Titov spomenik še vedno na Titovem trgu. Turistična vodnica s pionirsko rutico in na kotalkah v sklopu projekta Doživetje socializma predstavlja modernistične značilnosti mesta. Mesto je zraslo zaradi rudnika lignita, potrebovalo je delovno silo iz vseh republik, zraslo je tudi z udarniškim delom, in med prebivalci so preživele vrednote solidarnosti, večkulturnosti in prijateljstva.

Enaki – dokumentarni film o dvojčicah Cayetani in Celii z zelo redko boleznijo, pri kateri okončine kostenijo. Film prikazuje trpljenje deklic, ki kljub bolezni ostajata veseli in razigrani, ter prizadevanja družine, ki upa, da bodo znanstveniki še pravočasno odkrili zdravilo.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. V tokratni Avtomobilnosti smo si pogledali vožnjo v dveh avtomobilih med katerima je dvajset let razlike, razkrili smo tančico skrivnosti novih špotrnih znamk in testirali Seata leona sportsturer, Mercedes-Benz E in GLE coupe ter prvič sedli za volan Peugeota 508.

Nežna animirana drama o starki, ki zamudi zadnji vlak v mesto, zato ostane čez zimo ujeta v praznem obmorskem letovišču.

Nekega večera ob koncu poletja Louise ugotovi, da je zadnji vlak sezone odpeljal brez nje. Stara dama se znajde čisto sama na praznih ulicah malega obmorskega letovišča. Vreme se naglo slabša in morje se začne nevarno dvigovati. Na videz krhka Louise se mora spopasti še s svojimi spomini, ki ne bi mogli najti slabšega trenutka, da priplavajo na površje.

Nenavadna robinzonska pustolovščina, ki je v času epidemije še bolj aktualna, je poetična meditacija o starosti, življenjskih spremembah, samoti, praznem teku časa, občutku zavrženosti in pozabe. Malo je filmov, ki obravnavajo starost s takšno občutljivostjo in razumevanjem. Kljub resnim temam gre za hvalnico volji in pokončnosti v težkih okoliščinah in za nadvse primerno pripoved za naše čase.

Izvirni naslov: LOUISE EN HIVER / Francoski animirani film, 2016 / Režija in scenarij: Jean-François Laguionie / Umetniški direktor: Lionel Chauvin / Montaža: Kara Blake / Glasba: Pierre Kellner, Pascal Le Pennec

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dokumentarni film o Marii Montessori osvetljuje življenjsko zgodbo izjemne ženske, ki se je otresla družbenih spon. Leta 1896 je kot tretja Italijanka diplomirala iz medicine, specializirala pa se je tudi iz nevropsihiatrije. Uspešnost njenega pedagoškega sistema poučevanja – ta otrokom ponuja možnost svobodnega izražanja – pa še danes potrjuje čedalje večje število šol po vsem svetu, kjer poučujejo po njeni metodi. Maria Montessori je bila vizionarka. Borila se je zoper nepismenost in se zavzemala za pedagogiko, ki temelji na ustvarjalnosti in ne na disciplini. Tudi v zasebnem življenju je bila pred svojim časom. Imela je sina, ki ga je dolgo skrivala in dala v rejništvo, da bi lahko še naprej delala. Poročila se ni nikoli. Veliko je študirala in potovala – v Francijo, Anglijo, Španijo, na Nizozemsko, v Ameriko in Indijo. Srečevanje z ljudmi iz različnih kultur – med njimi je bil tudi Mahatma Gandi – jo je bogatilo. Odločno je podpirala feministično gibanje. Ko je sin Mario dopolnil 15 let, ga je vzela k sebi in vse do njene smrti je ostal njen tesni sodelavec.

MARIA MONTESSORI / Italija / 2020 / Režija: Malina De Carlo in Emanuela Audisio

Nekje na oddaljeni plaži stoji bar, v katerem lahko vsak doživi svoj zvezdniški trenutek. Vzemite v roke mikrofon in zapojte svojo najljubšo slovensko poletno uspešnico. Dobrodošli v Karaoke baru! Tam lahko pojete iz srca in na ves glas, kot da vas nihče ne posluša, tudi če zgrešite kakšen ton. Pridružite se poletni zabavi s karaokami za vso družino in vse generacije. Zapojte z Lorello Flego in njenimi gosti!

V sobotnem večeru boste lahko spremljali prvi daljši televizijski intervju z Izo Sio Login, ki se skupaj z možem Samom uvršča na prvo mesto lestvice uradno najbogatejših Slovencev. Iza bo brez zadržkov spregovorila o uresničevanju njune manifestacije: ustanovila sta podjetje Outfit7, skreirala zabavno aplikacijo Govoreči Tom in po sedmih letih podjetje v največji fazi rasti prodala za neverjetno milijardo dolarjev. Iza pravi, da je njuno poslovno zgodbo treba razumeti bolj s srcem kot z umom. Podjetje je bilo namreč že v začetku ustanovljeno z višjim poslanstvom: z zasluženim denarjem danes podpirata okoljevarstvene projekte, predvsem na področju zdrave in trajnostno naravnane prehrane.

Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi je že od prve izvedbe, sopomenka za kakovostno glasbo. Edinstveni glasbeni projekt je v 12 letih delovanja pod taktirko Janeza Dovča, odpira prostor sveži še neuveljavljeni glasbi s poudarkom na izpovedni moči.
Tokratni festival je potekal v posebnih pogojih, z omejenim številom poslušalcev zato je ogled posnetka koncerta izjemna priložnost za spoznavanje nove kvalitetne glasbe skupin Rudolf Gas &The Family ter Batista Cadillac.

Rudolf Gas že vrsto let deluje kot vokalist, aranžer, producent in dirigent Big banda Orkestra Slovenske vojske.- Tokrat je predstavil nov album Svet planet, ki izžareva energijo različnih stilov, od ritem in bluesa ter soula vse do jazza.
V zasedbi Rudolf Gas & The Family je devet glasbenikov: Rudolf Gas - vokal in kitara, Miha Recelj - bobni, Dejan Hudoklin – kitara, Aleš Ogrin – klaviature, Boštjan Bone – trobenta, Nina Merkoci – saksofon ter Maruša Ferenčak in Veronika Strnad kot spremljevalni vokalistki.

Batista Cadllac je v osnovi glasbeni dvojec, ki avtorsko izhaja iz svojega staromodnega okusa , preoblečenega v modernejšo obliko – med soulom in funkom tokrat v razširjeni zasedbi. Njun glasbeni prvenec je skladba Pust me do besede, ki nakazuje glasbeno usmeritev.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov