Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 13. sep. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 13. sep.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Teden začenjata Špela Močnik in David Urankar, ki ob ponedeljkih rešujeta pravne dileme in podajata predloge za branje. Novost letošnje sezone je Televizijski bralni klub, v katerem skupaj z gledalci beremo knjige in o njih razpravljamo z različnimi gosti. Špela in David pa še zmeraj ostajata glavna akterja prve jutranje telenovele, t. i. »Žajfnice«, v kateri svoja stališča o najrazličnejših dilemah iz vsakdanjega življenja podkrepita z mnenjem strokovnjakov.

V tokratni oddaji bomo spoznali zgodbo 41-letnega Andreja. Za njim je težka življenjska pot. V mladih letih je zapadel v pekel drog, komune, novih začetkov in spet padcev na trdna tla. Po spletu nesrečnih okoliščin je ostal tudi brez družinske hiše, ki jo je podedoval. Kljub vsem grenkim izkušnjam se je postavil na noge, si našel službo in zraven še prepotoval velik del sveta. Ustvaril si je lepo življenje, v katerem je užival vse do trenutka, ko ga je tragična nesreča pahnila v tetraplegijo. Kako nepogrešljivo vlogo ima danes osebna asistenca v njegovem življenju in za kaj si prizadeva v prihodnosti, boste izvedeli v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini v soboto, 11. septembra, na Prvem programu Televizije Slovenija, ob predvidoma 14.30.

Dokumentarni film nas popelje v pesniški svet slovenskega vsestranskega umetnika skozi izvajanje znanih svetovnih glasbenikov.

Gre za glasbeni film o ustvarjanju, požrtvovalnosti, ljubezni, hrepenenju, izgubi in o zavzemanju za »malega« človeka. Vse te vrednote izrisujejo podobo Franeta Milčinskega Ježka (1914–1988), ki je bil igralec, pisatelj, režiser, pesnik in predvsem mojster satire. Imenujemo ga lahko kar slovenski Charlie Chaplin. Šanson je Ježkovo polje ustvarjalnosti, na katerem je dosegel največ. Z vsemi svojimi odlikami in splošno veljavnimi vrednotami je navdihnil domače in svetovne glasbenike, ki v dokumentarnem filmu poustvarjajo njegove pesmi vsak v svojem edinstvenem stilu in v domačem jeziku. To so: Tomaž Pengov – Slovenija, Chris Eckman – ZDA, Hugo Race – Avstralija, John Bonnar (Dead Can Dance) – Avstralija, Cesare Basile – Italija, Robert Fisher (Willard Grant Conspiracy) – ZDA, Kimmo Pojonen – Finska, Josipa Lisac – Hrvaška, Bernays Propaganda in Toni Kitanovski s Cherkezi orchestro – Makedonija. Film inovativno povezuje glasbo ter skrbno izbrano vizualno in zvokovno arhivsko gradivo iz obsežne zakladnice dolgoletnega ustvarjanja tega neverjetnega človekoljuba, ki ga je pri delu vodila misel: »Rad bi bil samo navaden klovn za navadne ljudi. Rad bi bil dvorni norec njegovega veličanstva človeka.«
Scenarij za dokumentarni film, ki je nastal v slovensko-avstrijski koprodukciji, je oblikovala Petra Seliškar in ga tudi režirala v produkciji Petra Pan Film Production ter v sodelovanju z avstrijskim producentom Golden Girls Film Produktion Ges. N. b. R.
Dokumentarni film so financirali Ministrstvo za kulturo RS, RTV Slovenija in RAI TV.

Oddaja odpira vrata v zakulisje dogajanja na Festivalu ruske glasbe. Slednji je namenjen mladim nadarjenim glasbenikom iz Srbije in Rusije. V Mećavniku, majhni srbski vasici, dobijo mladi glasbeniki priložnost učiti se od svetovno priznanih umetnikov. Ustanovitelj festivala je Emir Kusturica.

Je res bil tako vzkljipljiv in čemeren? Zakaj se ni nikoli poročil? Biografije o Beethovnovem življenju zapolnjujejo cele police, vendar je še vedno veliko ugank, ki obkrožajo skladatelja. Ob 250.letnici Ludwiga van Beethovna se bomo sprehodili po Bonnu, njegovem rojstnem kraju, kjer je preživel najlepša leta svojega življenja.

Pred ministrsko konferenco na Brdu pri Kranju so evropski kmetijski ministri spoznali del Dolenjske, tam jih je spremljala naša ekipa. Obiskali smo nekaj kmetijskih gospodarstev, ki že nekaj časa uporabljajo alternativne pristope ohranitvenega kmetovanja, s katerim želijo ohraniti zdrava, živa tla. Preverjamo, kako napreduje projekt Nemoč podeželja, ki so se ga lotili predstavniki Zveze podeželske mladine in strokovnjaki z različnih področij. Zadnje minute oddaje nam bodo popestrile predstavnice Društva kmečkih žena Metlika, ki ima največ zaslug za zaščito belokranjske pogače.

Camille in Roger sta mož in žena že nekaj mesecev. Vendar ima vsak svojo kmetijo. Camille je enologinja, podedovala je družinsko posestvo in se posvetila biodinamičnemu vinogradništvu. Roger je živinorejec in sadjar, ravno bo posadil nova drevesa mandljev. Odločila sta se, da bosta ohranila vsak svojo kmetijo. Camille se ne more odpovedati strasti do vina, Roger je zaljubljen v živinorejo.

Portret znanega profesorja slovenščine, ki se je vtisnil v spomin generacijam študentov in TV gledalcev v oddaji Pet minut za jezik.

Tomo Korošec je bil rojen v Laškem. Diplomiral je iz slovenskega in srbohrvaškega jezika s književnostjo. Po diplomi je študiral v Pragi, leta 1964 pa se je zaposlil kot asistent na Inštitutu za slovenski jezik SAZU, kjer je delal pri Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Doktoriral je leta 1976 in od takrat predaval na katedri za novinarstvo takratne FSPN, kasneje FDV. Ukvarjal se je z besediloslovjem in stilistiko slovenskega poročevalstva, je avtor in soavtor različnih slovarjev in učbenikov za slovenski jezik. Mnogi se ga še spominjajo po kratkih televizijskih oddajah Pet minut za boljši jezik. Pravi, da je najlepše trenutke preživel ob rekah na ribolovu. Je tudi soavtor knjige o muharjenju, pripravil je tudi Ribiški slovar. Avtorja dokumentarnega portreta sta Boža in Bojan Herek.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Michael Palin je v dobrem tednu prepotoval več kot dva tisoč kilometrov in prečkal ozemlje ene izmed najtežje dostopnih držav na svetu – Severne Koreje. Obiskal je zloglasno mejno točko med obema Korejama, glavno mesto Pjongjang in goro Paektu na meji s Kitajsko, ki je v korejski kulturi poseben kraj. Producenti dokumentarne serije so za pridobitev vseh dovoljenj potrebovali dve leti. Palin, slavni britanski igralec, član nekdanje znamenite humoristične skupine Monty Python, je na potovanju v vsaj na videz sproščeni družbi praznoval tudi svoj 75. rojstni dan.

Dunaj je po zmagoslavju nad osmanskimi Turki postal veličastna prestolnica, ki je odsevala moč in vpliv Habsburžanov. Vanj so se zgrinjali največji slikarji, kiparji in arhitekti, predvsem pa genialni glasbeniki, kot so bili Mozart, Haydn in Beethoven. Ko je mesto cvetelo, je rodbina, ki je bila na čelu njegovega razvoja, izkušala posledice večstoletnih zakonskih zvez med sorodniki. Tudi to je bil razlog, da je leta 1740 na čelo habsburškega cesarstva stopila prva ženska, Marija Terezija. Vpeljala je številne reforme, a utrdila čvrsto habsburško tradicijo, ki v začetku 19. stoletja ni bila kos revolucionarnemu zanosu Napoleona.

VIENNA: EMPIRE, DYNASTY AND DREAM / Velika Britanija / 2016

Ohranjati kamp na najvišji ravni, stalno dodajati novo ponudbo, je glavno vodilo Jureta Kolenca, ki je leta 2000 v Varpolju pri Mozirju kupil zapuščen kamp in ga v dobrih dveh desetletjih razvil v enega najboljših slovenskih kampov. Družinski Kamp Menina je danes odprt vse leto, saj ponuja tudi možnost najema lesenih mobilnih eko hišk in luksuznih glampinških hišk z zasebno savno in masažno kadjo; na 8 hektarih zemljišča je prostora za 250 družin. Gostje, ki prihajajo iz 17 držav, cenijo predvsem bogato dodatno ponudbo, od sprostitvenega centra do bogatega izbora športnih dejavnosti. Kar petino prihodkov, letos jih načrtujejo milijon evrov, ustvarijo s teambuildingi. Kamp Menina je leta 2018 kot prvi v Sloveniji prejel certifikat Zeleni ključ za odličnost in trajnostno delovanje v turizmu.

Dokumentarna serija predstavlja razvoj ruske kuhinje skozi stoletja, njene značilne sestavine in jedi ter zgodovinske okoliščine, ki so privedle tudi do lakote.

2. del:
Tokratna oddaja predstavlja poseben delček ruske kulture, in sicer gostije ob praznovanjih, ki so zgovorna slika nacionalne kuhinje. Videli bomo, kako so se ustaljena pravila vedenja in slavnostni jedilniki v zgodovini spreminjali, kako so carji in carice, od Ivana Groznega do Katarine Velike in Nikolaja II., gledali na tedanje svetovne smernice in narekovali običaje svoje dobe. Ogledali si bomo, kateri od njih je prirejal najrazkošnejše zabave in kaj so ruski vladarji najraje jedli.

Skozi usodo otrok, ki so rojeni, odraščajo in dozorevajo v težkih življenjskih in družbenih okoliščinah, film Hrepenenje govori o pravicah otrok in problemih, ki jih morajo reševati najmlajši pripadniki naše družbe.
V zgodbi se srečujemo s temo diskriminacije, ko sledimo prizoru iz vsakdana desetlene deklice Katarine, ki mora zaradi šolskih obveznosti uporabljati javni prevoz. Deklica je namreč v invalidskem vozičku in če nima pomoči in razumevanja okolice, ji to v vsakodnevnem življenju povzroča velike težave. Dostopa za invalidski voziček nima vsak avtobus, zato deklica pri tem običajno potrebuje pomoč. Pričujoči film govori o tem, kako zaradi nerazumevanja družbe lahko ljudje, ki deklici pomagajo, tudi sami zaidejo v težave.
Režija: Dejan Karakljajić

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov