Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 14. sep. 2021

TV Slovenija 2 • Tor, 14. sep.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Stalnica torkovih juter, v katera vas bodo izmenično pospremili Matej Zemljič, Ljubica Mlinar in Monika Tavčar, so prometne minute, pregled dogajanja v sodnih dvoranah, delimo pa tudi nasvete za dom in vrtnarske nasvete.

Za Šebreljsko planoto v Cerkljanskem hribovju je značilna svojevrstna mikroklima, saj se tu prepletajo dinarsko, predalpsko in submediteransko podnebje. To je območje z bogato kulturno dediščino, zanimivimi zgodbami in Arheološkim parkom Divje babe, enim najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu.
Na obrobju madžarskega mesta Békéscsaba je Maria Bartolák obnovila kmetijo svojih slovaških prednikov. Hiša, ki jo je poimenovala po značilni slovaški jedi haluška, je postala priljubljeno zbirališče različnih generacij, ki jih zanima preplet preteklosti s sedanjostjo.
Julio Artico zanima in navdihuje jo vse, kar je povezano z naravo: gozdovi, biodinamični vrtovi, skrb za čebele in ohranjanje travnikov.
Skulpture oblikuje v naravi in z naravnimi materiali: z lesom, travami in zanjo zelo dragocenim, skoraj pozabljenim gradnikom, senom.
Istrski boškarin, avtohtono belo govedo, je ob kozi zaščitni znak največjega hrvaškega polotoka v severnem Jadranu. Zaradi nenačrtovane reje in množičnega odhoda podeželskega prebivalstva na delo v mesta se je njihovo število v 90. letih prejšnjega stoletja močno zmanjšalo.

Dokumentarni film, ki opazuje življenje v neki majhni slovenski vasi, kakor so ga avtorji filma videli sredi poletja 2014.

Sprva je bilo zamišljeno, da bo film Hiške pripoved o usodah zapuščenih slovenskih domačij. Da bi prišli na sled izgubljeni usodi nekdanjih prebivalcev, so se avtorji filma med raziskovanjem ene od takih domačij po pomoč obrnili na prebivalce iz sosednjih hiš. Vsakdanje življenjske zgodbe so vpričo iskrenosti vaščanov nenadoma postale bolj zanimive od zgodb zapuščenih hiš. V avtorskem ospredju filma je scenaristično-režiserski dvojec Darko Sinko in Matjaž Ivanišin, ki je opravljal tudi delo direktorja fotografije.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Na festivalu Popevka 2021 bomo slišali 12 novih tekmovalnih skladb. Izvajalci se bodo predstavili v naslednjem vrstnem redu Balladero (Marelice), Aleksandra Ilijevski & Goran Bojčevski kvartet (Pusti Me), Uroš Buh (Blizu), Okustični (Še bolj prav), Vudlenderji (Podaril si mi svoje srce), Gregor Ravnik (Še ko te ni, te imam), Veronika Kumar (Solzam), Tomaž Hostnik (Če imel bi moč), Raiven (Volkovi), Žiga Rustja (Ko padeš) in Lea Sirk (Zgodba za dva). Vse popevke bodo izvajalci odpeli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija, ki mu bo dirigiral Patrik Greblo. Voditelj festivala bo Tilen Artač. Podeljenih bo šest nagrad. Pet nagrad bo podelila strokovna žirija, in sicer veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti in nagrade za najboljše besedilo, najboljšo interpretacijo, najboljšo priredbo in nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca. Skladba, ki bo prejela največje število glasov po telefonskem glasovanju, pa bo prejela veliko nagrado občinstva.

Tržaški zaliv je bil skozi burno zgodovinsko dogajanje od nekdaj prepihu in tako se je oblikovala tudi usoda tam naseljenih Slovencev.

Oddaja Za vedno tu, Slovenci med Krasom in morjem predstavlja kraje ob obali Tržaškega zaliva, kjer že od nekdaj sobivajo Slovenci in Italijani.
Ob prikazu zgodovine in sedanjosti išče odgovore na vprašanja kako tržaški Slovenci ohranjajo narodno samobitnost, kaj jih zavezuje, da ohranjajo svoje korenine na tem ozemlju in od kod črpajo moč za negovanje slovenske besede in kulture.
Tržaški zaliv je bil skozi zgodovino prizorišče burnih dogodkov in ob tem se je oblikovala tudi usoda tržaških Slovencev, ki so se tradicionalno ukvarjali z ribištvom, vinarstvom in oljkarstvom. Poleg ribiškega muzeja v Križu in Kraške hiše v Repnu je v oddaji predstavljen tudi muzej v Škednju, posvečen krušaricam.
Na poti ob obali Tržaškega zaliva od Štivana do Škednja spoznamo zadnjega slovenskega ribiča iz Repna Aleša Grilanca. Marko Tavčar izčrpno opiše življenje in položaj Slovencev v Devinu in Štivanu. Več kot tisočletno tradicijo ribištva, ki je značilna samo za Slovence v teh krajih, predstavijo Franco Cossutta, Bruno Volpi Lisjak in Ladi Gruden. Člana društva Prosekar Alessio Štoka in Miloš Škabar sta med vinarji, ki se lotevajo novih izzivov, Boris Pangerc pa razkaže svoj oljčnik, ki ga obdeluje s posebno ljubeznijo.
Scenaristka in režiserka Magda Lapajne, avtor glasbe Aldo Kumar, direktor fotografije Artur Rutar, montažerka Sabina Černe, grafični oblikovalec Robert Kenda, kolorist Tomaž Hajdarevič, zvokovna obdelava Robert Sršen.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Zdaj, ko cepiva proti covidu-19 postajajo vse bolj dostopna, se precej ljudi odloča, da se ne bodo cepili. Gre za eno izmed najbolj skrb zbujajočih zgodb našega časa. Koprodukcijski dokumentarni film razkriva ozadje proticepilskega gibanja, ki si prizadeva širiti svojo resnico o covidu-19, češ da gre zgolj za mit in vladne zarote. Predstavi pa tudi ljudi, ki zavzeto skušajo razkrinkati proticepilce, tudi tiste, ki na spletu prodajajo navadno in nevarno belilo pod krinko zdravila.

THE ANTI-VAX CONSPIRACY / Velika Britanija, Francija / 2021 / Režija: Colette Camden

Kronika ekscentrične, trdno povezane družine je osupljiva zgodba o brezpogojni ljubezni.

Oskarjevka Brie Larson je oživila izjemno odmevne spomine novinarke Jeannette Walls o odraščanju v neobičajni družini, ki jo je determinirala divja narava disfunkcionalnega očeta. Poleg Larsonove v filmu blestita tudi Woody Harrelson in Naomi Watts.

Originalni naslov: GLASS CASTLE
Leto produkcije: 2017
Država: ZDA
Žanr: drama
Režija: Destin Daniel Cretton
Scenarij: Destin Daniel Cretton in Andrew Lanham po knjigi Jeannette Walls
Igrajo: Brie Larson, Woody Harrelson, Naomi Watts, Ella Anderson

Enajsti september nas je vse spremenil, pravi strokovnjak za upravljanje z nepremičninami Jovica Jakovac, ki je bil ob terorističnih napadih na newyorška dvojčka pred dvajsetimi leti v Pensilvaniji. Na univerzi Temple v Filadelfiji je takrat študiral politično ekonomijo in politične vede, a ga je življenje po petnajstih letih spet zaneslo v domačo regijo. Nekaj časa je živel v Beogradu, pred sedmimi leti pa se je odločil, da se z družino preseli v Slovenijo. Meni namreč, da je Slovenija za otroke najboljša država na svetu. Ker upravlja z naložbenimi nepremičninami največje bančne skupine v regiji, Slovenijo pogosto promovira tudi med tujimi vlagatelji. V tokratni oddaji Naglas tudi o odprtem SOS telefonu za priseljenke in otroke, ki so žrtve nasilja, zdaj tudi v albanščini, bosanščini, hrvaščini, ruščini in angleščini. Za konec pa še ščepec makedonske poezije.

Talal Derki se vrača v domovino. Dve leti je živel pri svoji radikalni islamski družini in si pridobil njihovo zaupanje. Kamero je usmerjal predvsem na otroka in nam omogočil redek vpogled v to, kaj pomeni odraščati z očetom, ki mu pomeni vse ustanovitev islamskega kalifikata.Trinajstletni Osama in njegov leto dni mlajši brat Ayman sta v središču zgodbe. Oba imata rada in občudujeta očeta in ga brezpogojno ubogata. Osamo zanima samo pot džihada, Ayman pa bi se rad vrnil v šolo. Oddaja ujame trenutek, ko se otroci poslovijo od mladosti in postanejo borci džihada. Naj je vojna še tako blizu – naučila sta se, da ne smeta nikoli jokati.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov