Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 12. okt. 2021

TV Slovenija 2 • Tor, 12. okt.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Stalnica torkovih juter, v katera vas bodo izmenično pospremili Matej Zemljič, Ljubica Mlinar in Monika Tavčar, so prometne minute, pregled dogajanja v sodnih dvoranah, delimo pa tudi nasvete za dom in vrtnarske nasvete.

Slovenci smo narod čebelarjev in naša avtohtona kranjska sivka je za italijansko čebelo druga najbolj razširjena medonosna čebelja pasma na svetu.
Čebelarji jo imajo radi zaradi njene pridnosti, mirnosti in odpornosti proti boleznim.
Slovenski čebelarji se odlikujejo tudi po vzreji čebeljih družin in matic, ki so jih že konec 18. in v začetku 19. stoletja po pošti, z vlaki in ladjami, včasih celo z zrakoplovi, izvažali na vse konce sveta.
Na strmih pobočjih nekaterih kmetij Južne Tirolske še vedno kosijo ročno. Ker je izdelava kos prava umetnost, je težko najti mojstre, ki še znajo izdelovati lesene ročaje zanje.
Tržaški park Revoltella, s čudovitim pogledom na mesto, je prava oaza miru, ki jo je trgovec in finančnik imperialnega Trsta, svetovljanski baron Pasquale Revoltella, zapustil svojim someščanom.
Na Bavarskem je več kot 600 pivovarn, največ na Zgornjem Frankovskem. Na območju Allgäua se ponašajo tudi z najvišje ležečo pivovarno v Nemčiji, kjer na 1800 metrih iz čiste planinske izvirske vode že devet let od maja do oktobra varijo pivo.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Z dokumentarnim filmom „Vojne igre“ se podajamo v zakulisje uprizarjanja zgodovinskih bitk, kontroverznega hobija članov društva Triglav.

S kolegi iz cele Evrope se neobremenjeno poigravajo z uniformami različnih armad v poustvarjanju in doživljanju zgodovine. Ne manjka bizarnih in absurdnih situacij, začinjenih s specifičnim humorjem. Do ideologij vzpostavijo distanco,zvezda je lahko partizanska, sovjetska, ameriška ali židovska. Kljukasti križ je zgolj del zgodovinske uniforme in predmet zbirateljstva militarij. Vsekakor pogled, ki vzpostavlja neobremenjeno distanco in je zelo aktualen za današnjo politično situacijo.
Gre za obravnavo večplastne teme, ki skozi spremljanje treh glavnih likov (partizanskega komandanta, nemškega komandanta in predsednika društva) omogoča globlji vpogled v njihov način razmišljanja. Film gledalcu dopušča, da si sam ustvari mnenje o motivih in vzgibih ljudi, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo.
Snemanje je potekalo več kot leto dni na različnih lokacijah z velikim finalom – veliko bitko na Vojskem nad Idrijo. Med pripravami na bitko smo se s člani društva odpravili tudi v Belgijo na srečanje z zbiratelji iz različnih držav, kar temi doda širšo evropsko perspektivo.

Režiser in scenarist Žiga Virc je slovenski javnosti znan po filmu „Trst je naš!“ s katerim je bil 2010 nominiran za oskarja („Academy Award“) za najboljši študentski tujejezični film.

To soboto v Kaj dogaja izveste, kdo je hujskal, kdo je Hojskal in zakaj so solze v Ljubljani tekle hitreje od protestnikov. Magister Baltič je za vas prelistal Pandorine dokumente in v njih našel novo zanimivo besedo, preverili pa smo tudi, kako poteka zaposlovanje novih kadrov v državni upravi. Gostu današnjega PUP TV-ja se resnično trga, bo pa zato naš glavni gost Bojan Cvjetićanin gotovo prijazen, pa še pridružil se nam bo na Mali terasi. Spoznali ga boste po brkih, ki mu jih je svetoval nihče drug kot Fešn Tony; poslušajte, kakšne nasvete ima tokrat za vas.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V tokratnem kvizu Joker je izziv sprejel inženir kemijske tehnologije iz Miklavža Zvonko Raušl. Kar 18 let je bil aktiven v SNG Maribor kot pevec v opernem zboru. Trenutno pa sodeluje v KUD-u Zvonke Antoličič, kjer skrbi za gledališki abonma. Je tudi član vokalne zasedbe Urban. Aktiven je v bridge klubu in je strasten igralec sudoka. Obožuje čilije, doma jih goji kar 54 vrst . Na njegovi poti do 20.000 EUR mu bo na pomoč priskoči prijatelj Benjamin Lukan.

V gradu Cmurek ob avstrijski meji domuje v prostorih nekdanje norišnice Muzej norosti.

Kraj, ki ga ni, na pol poti med Dunajem in Trstom, je z nenavadnimi zgodbami pritegnil etnologe, literate in glasbene skupine. Pod gradom teče Mura, ki ločuje pokrajini, je obenem meja med narodoma in jezikovna meja. Meje si postavljamo tudi sami: med ’normalnimi’ in drugimi, ki so jim prilepili nalepko ’norosti’, ’motenosti’, ’defektnosti’, ’neprilagojenosti’.
Po drugi svetovni vojni je bil v gradu Dom onemoglih, nato Dom za duševno defektne. Ko so enoto Socialno varstvenega zavoda Hrastovec leta 2004 zaprli, oskrbovance pa preselili, je nastala tišina. Sosedje so se začeli zavedati, da so zgodbe gradu, usode varovancev, pripovedi zaposlenih, medicinska oprema ter osebni predmeti, ki so ostali v gradu, pomembna, čeprav težavna dediščina. Posamezniki z obeh strani meje,iz Zavoda Muzej norosti opozarjajo na nedopustnost obstoja totalnih institucij. Naša država je med najbolj institucionaliziranimi državami na svetu, v velikih socialnovarstvenih zavodih prebiva 4000 ljudi.
Ti kraji so mitološki kraj slovenske literature. V noveli Smrt pri Mariji Snežni je Drago Jančar osrednji lik povzel po ruskem zdravniku Sergeju Kapralovu, ki se je med obema vojnama naselil v gradu Novi Kinek na Tratah. Tone Partljič v dveh romanih, Grob pri Mariji Snežni in Pri Mariji Snežni zvoni, pronicljivo riše te kraje skozi različne države in režime. Na Tratah je rojen pesnik in igralec Tone Kuntner, tu je odraščal Zlatko Zajc. V študiji Trate vaše in naše mladosti antropologa Rajka Muršiča osrednje mesto zavzema Mladinski klub Trate, Disco Fotogrupe M. Veljal je za najboljši alternativni rock klub v Jugoslaviji.
Trate so bile v vseh obdobjih odprte do drugačnih in svobodomiselnih. In to je nit, ki povezuje te le navidezno različne pripovedi.

scenarist, režiser in montažer: Amir Muratović
direktor fotografije: Bernard Perme
avtorja glasbe: Ana Kravanja in Samo Kutin

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Ker število lačnih ust na svetu naglo narašča, kmalu ne bo več mogoče vseh nahraniti s klasičnima poljedelstvom in živinorejo, zato bo treba poiskati nove vire
prehrane. Eno od najobetavnejših rešitev te težave ponujajo žuželke, ki jih že zdaj uživata dobri dve milijardi ljudi. Insekti so polni vitaminov, mineralov in beljakovin. Pa si lahko predstavljate, da se boste čez nekaj let mastili s pleskavicami iz ličink hroščev mokarjev in se sladkali s kosmiči, v katerih bodo koščki čričkov?

INSECTS FOR DINNER / Francija / 2020 / Režija: Guilaine Bergeret in Rémi Rappe

Jože Snoj pripoveduje v novem, obsežnem romanu Rekapitulacije o svojem življenju od zgodnjega otroštva dalje in sestavlja mozaični portret časa, svojih sorodnikov, prijateljev, sopotnikov, politikov in drugih javnih osebnosti. V središču pripovedi pa je pisatelj sam in njegov odnos do sveta. Gre za preplet spominov, ki so z asociativno tehniko in preskoki v času nanizani v pripoved. Pisatelj spregovori o svojem vojnem otroštvu, o strahu, veri in smrti, ki so bili del njegovega odraščanja. Spremljamo ga na novinarski poti, pri čemer so posebej slikovito, kritično in duhovito opisana leta, ki jih je preživel kot novinar pri časniku Delu. Stvarna doživetja se razpirajo tudi v metafizična in teološka vprašanja, ki jih avtor osvetljuje kot samosvoj kristjan. Posebno mesto imajo v romanu živali, predvsem ptice, ki so pisatelju že v otroških letih veliko pomenile in ostajajo njegov poetični navdih tudi danes. Pripoved vznika iz spominov, pa tudi iz sanj in blodenj, saj se avtorjev sprehod skozi čas poraja med njegovim bivanjem v bolnišnici. Čeprav je telo nemočno, je duh živahen in močan, in prav iz duha vznika pisateljev vitalizem. Snojeva pisava je barvita, klena, otipljivo nazorna, pa tudi metaforična in poetična, k pristnosti likov in dogajanja pa prispeva tudi učinkovita raba pogovornega jezika in narečij. Rekapitulacije so vznemirljiv, berljiv roman o subjektu, ki poleg intime izrisuje tudi podobo 20. stoletja na Slovenskem.

Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserka: Magda Lapajne

Viktor se v zadnjem trenutku izmakne raciji ukrajinske policije in začne dolgo potovanje v Španijo. Edith izkoristi Rosiejinega sina Lincolna, da ukrade zaupne podatke podjetja, ki prikrito financira taborišča v Siriji. Bethany se spoprijatelji z Lizzie, ki je tako kot ona navdušena nad možnostmi novih tehnologij. Rosie zaradi uvedbe instant kosil izgubi službo v šoli. Medtem Vivienne Rook s svojimi kontroverznimi izjavami še naprej buri duhove.

YEARS AND YEARS / Velika Britanija / 2019
scenarij: Russell T. Davies
režija: Simon Cellan Jones
v glavnih vlogah: Emma Thompson, Rory Kinnear, Russell Tovey, Ruth Madeley, Jessica Hynes

Gost oddaje je glasbenik, skladatelj, filozof, in kot se imenuje sam, arheolog sevdaha Damir Imamović. Je predstavnik novega sevdaha, ki ima korenine prav v Sloveniji. Damir sicer prihaja iz znane sarajevske glasbene družine Imamović: njegov ded Zaim je bil priljubljen izvajalec sevdaha že v 40. in 60. letih 20. stoletja, oče Nedžad je igral basovsko kitaro. Damir je bogati družinski tradiciji dodal poseben zven z glasbilom tambur, ki je bilo delno izdelano v Mengšu. Večkrat nagrajenega Damirja Imamovića poslušajo po vsej Evropi in drugod po svetu, tudi v Indiji, Mehiki in na Kitajskem. Prisluhnite mu tudi vi.

V Libanonu šiitski Hezbolah ali "božja stranka", ki ga podpira Iran, vztrajno krepi svoj vpliv na politični in gospodarski ustroj države. Kritiki mu očitajo spodkopavanje trdnosti na območju, podporniki pa, da varuje Libanon pred Izraelom. Sobivanje več narodov več veroizpovedi je v Libanonu vedno povzročalo trenja, a Hezbolah zdaj pogojuje sprejetje vsake pomembne politične odločitve v državi.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov