Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 21. jan. 2022

TV Slovenija 2 • Pet, 21. jan.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Pokal Hahnenkamm je vrhunec moške sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Organizatorji so zaradi slabe vremenske napovedi že v četrtek morali spremeniti program. V Kitzbühlu bodo tako v petek vozili smuk, v soboto slalom in v nedeljo še en smuk. Nekaj gledalcev bo, a zaradi skrbi za zdravje tudi letošnji spektakel ne bo minil v vzdušju, kakršnega si Kitzbühel zasluži.

SETEV PETERŠILJA
S setvami plodovk počakajmo do konca januarja, začimbnice pa že lahko sejemo in vzgajamo na okenskih policah v kuhinji. Posejali smo peteršilj, ki potrebuje pri kaljenju višje temperature, nato pa ga je treba prestaviti v hladnejši prostor.
ZIMSKI NAGROBNI NASAD
Tudi pozimi se najdejo zimzelene grmovnice, ki nam zaradi svojih posebnosti pričarajo nasmeh na obrazu. Skimije so lepe zaradi socvetij popkov, črni telohi imajo krasne bele cvetove, gaulterije nas očarajo z rdečimi jagodami. Naredili smo nagrobni zimski nasad.
PRESAJANJE CIMBIDIJEV
Orhideje presajamo, ko s koreninami močno zapolnijo lonček. Tako je storila tudi Irena Cigula iz Dornave. V rastlinjaku goji več desetletij stare cimbidije.
MATEJIN ZIMSKI ČAS
Pet zeli je Mateja Reš dodala v zimski čaj, s katerim nas je postregla ob obisku. Med njimi tudi posebno baziliko, s katero je povezano nagradno vprašanje.

V Antholzu na Južnem Tirolskem bodo še zadnje tekme pred olimpijskimi nastopi v Pekingu.
V petek bodo na 15-kilometrski razdalji nastopile biatlonke. Priložnost bodo imele boljše strelke, saj zgrešen strel prinaša kar minuto pribitka.

Rudi Bučar je izjemen folk glasbenik s prepoznavno interpretacijo. S svojim glasbenim ustvarjanjem ohranja in plemeniti istrsko ter primorsko kulturno dediščino. Po dobrem desetletju ustvarjanja je občinstvu Istro, Primorsko ter njene glasbene korenine ter družbeni naboj predstavil tudi v prestolnici in sicer s posebej za to priložnost okrepljeno zasedbo Istrabendom XL.
Poleg stalnih glasbenih sodelavcev harmonikarja Janeza Dovča, tubista Gorana Krmca in glasbenega producenta Gabra Radojeviča so se mu na odru pridružili še Robert Pikl, Anže Langus Petrović, Boštjan Grabnar, Mitja Bobič, Jure Rozman, Lea Sirk in Frčafele. Repertoarno pa so koncert obogatili tudi gosti: Peter Lovšin, Zdenko Cotič in Matevž Šalehar Hamo.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Dr. Ivan Oražen ni bil le zdravnik, temveč tudi človek revolucionarnih pogledov, domoljub, ki se je bojeval za osvoboditev slovenskega naroda izpod Avstro-Ogrske. Premoženje je zapustil Medicinski fakulteti. V Oražnovem dijaškem domu še danes prebivajo mladi, ki študirajo medicino.

Dr. Ivan Oražen (1869–1921) je bil nezakonski otrok, ki se je proti mamini volji vpisal na študij medicine na Dunaju. Ko je bil star enaintrideset let, se je vrnil v Ljubljano. S poroko s pivovarnarjevo hčerko je obogatel, vendar ostal še naprej skromen. Leta 1906 je bil izvoljen v mestni svet, kasneje pa tudi za poslanca v deželnem zboru. Imel je zasebno prakso v Wolfovi hiši, ki je bila last njegovega tasta. Zaradi nenehnih razočaranj, ki jih je doživljal v deželnem zboru, je tega zapustil in se posvetil stroki, sokolstvu in ženi. Po začetku prve svetovne vojne je delal kot zdravnik prostovoljec v rezervni bolnišnici. Kmalu po ženini smrti je napravil prvo verzijo oporoke in jo nato še nekajkrat spremenil. Vse je zapustil Medicinski fakulteti z namenom, da ta uporabi premoženje »za ustanovitev in vzdrževanje zavoda Oražnov dijaški dom, v katerem naj dobe prosto stanovanje v prvi vrsti nezakonski, ubogi medicinci slovenskega, srbskega in hrvaškega plemena, ki študirajo v Ljubljani…«. Zapisal je, da lahko v domu prebivajo tudi študentje nemedicinci, nikakor pa ne bogoslovci!
Oražnovo sorodstvo je oporoki nasprotovalo, vendar brez uspeha. Hiša na Wolfovi in Dolenjski cesti v Ljubljani še danes nudi brezplačno bivališče številnim študentom in študentkam.

Pokal Hahnenkamm je vrhunec moške sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Organizatorji so zaradi slabe vremenske napovedi že v četrtek morali spremeniti program. V Kitzbühlu bodo tako v petek vozili smuk, v soboto slalom in v nedeljo še en smuk. Nekaj gledalcev bo, a zaradi skrbi za zdravje tudi letošnji spektakel ne bo minil v vzdušju, kakršnega si Kitzbühel zasluži.

Madžarska in Slovaška bosta od 13. do 30. januarja gostili 15. evropsko prvenstvo v rokometu za moške. Nastopilo bo 24 reprezentanc, med njimi trinajstič tudi Slovenija, ki je na prvenstvu pred dvema letoma osvojila 4. mesto. Naša vrsta bo prvi del tekmovanja igrala v Debrecenu, pomerila se bo s Severno Makedonijo, Dansko in Črno goro. Šest predtekmovalnih skupin gostijo še Szeged, Bratislava, Košice in Budimpešta. Madžarsko glavno mesto bo gostilo zaključni del tekmovanja s polfinaloma in tekmama za medalje. Zlato branijo Španci, srebro Hrvati, bron pa Norvežani.

Akcijska drama po resnični zgodbi elitne gasilske enote iz Prescotta v Arizoni, ki se je junija 2013 borila s požarom v Yarnellu, v katerem je izgubilo življenje 19 gasilcev.

Enota je bila tedaj ena najpomembnejših elitnih gasilskih enot v državi. Ko bežimo pred nevarnostjo, se pogumni gasilci podajo naravnost vanjo; rešujejo naša življenja, domove in vse, kar nam je ljubo. Delujejo kot bratska skupnost, z najpomembnejšo nalogo – gašenjem požarov.

Originalni naslov: ONLY THE BRAVE
Leto produkcije: 2017
Država: ZDA
Žanr: akcijska drama
Režija: Joseph Kosinski
Scenarij: Ken Nolan in Eric Warren Singer po članku Seana Flynna
Igrajo: Josh Brolin, Miles Teller, Jeff Bridges, Jennifer Connelly, Andie MacDowell

Dokumentarni film je portret odločne pisateljice in režiserke Marceline Loridan-Ivens (1928–2018). Kot otrok je preživela taborišče Auschwitz-Birkenau. Zase je pravila, da je radikalna in nekonvencionalna, ko se je približala devetdesetemu letu pa, da ostaja nespremenjena, le da življenje poteka nekoliko počasneje. V filmu jo med drugim spoznamo ob druženju s prijatelji, ob debatah o zgodovinskih dogodkih, kot so alžirska vojna za neodvisnost, vietnamska vojna ali kulturna revolucija na Kitajskem, ki so zaznamovali avtoričino filmsko ustvarjanje, in skozi bogato arhivsko gradivo.

MARCELINE, UNE FEMME, UN SIECLE / MARCELINE A WOMAN A CENTURY / Francija, Nizozemska / 2018 / režija: Cordelia Dvorak

V izboru si oglejte najboljše razprave preteklega tedna. V oddaji "Zadnja beseda!" se sicer vsak ponedeljek in petek za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij. Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsakič povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima namreč svoje mnenje. Katera pa bo imela zadnjo besedo?

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov