Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 21. maj. 2022

TV Slovenija 2 • Sob, 21. maj.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Pričevanje 94-letnega Iva Kralja nas uvede v manj znane predvojne in medvojne razmere na Tržaškem Krasu v današnji Italiji.

Ivo je odraščal v zavedni kmečki družini v vasi Slivno in izkusil zatiranje fašizma. Med vojno so očeta internirali Nemci, sam pa je bil mobiliziran v partizane. 7. maja 1945 so v domačo hišo prišli partizani, vodil jih je Albert Gruden Blisk in odpeljali njegovo sestro ter sosedo. Obe dekleti so posilili in pobili s koli v bližini Komna, pove Ivo, ki še vedno podoživlja trpljenje mame, očeta in celotne družine zaradi tega zverinskega zločina. Očeta so komunistični privrženci še dolgo po vojni zavajali, kje naj bi bila hčerka, tako, da jo je iskal po zaporih Jugoslavije. Pozneje se je izvedelo, kje sta bili obe dekleti zagrebeni in so ju lahko pokopali na domačem pokopališču. Pomembno ob tem je dejstvo, da je vodja morilske tolpe, Albert Gruden, v evidencah borčevske organizacije še vedno narodni heroj. V Sežani ima celo postavljen spomenik, kar kaže na popolno moralno zmešnjavo, ki pesti Slovence.
Ivo je ostal zvest slovenskemu izročilu in veri. Aktiven je v slovenskih društvih, zlasti pri sloviti nabrežinski godbi na pihala. V slivenski cerkvi pa še vedno igra na orgle, kar bomo videli tudi v pričevanju tega zanimivega klenega slovenskega moža.

Vsi se navajajo na novega družinskega člana. Dedku gre na bolje, saj ga vnuk izjemno veseli. Viki Bojanu razloži svoje videnje Brigitinega odnosa z bivšim partnerjem. Tako mu uspe zasejati dvom v nesamozavestnega Bojana, ki se odloči pogovoriti z Rajkotom na štiri oči. Endi se uvaja z očetovstvom in dela napake. Seveda Daša nad tem ni navdušena.

Bojan se privleče domov s krvavim nosom. Za ostale v hiši postane heroj, ker se je za čast svoje drage boril s pestmi. Zaradi vsesplošnega navdušenja nikomur ne uspe razložiti, kako je do razbitega nosu sploh prišlo. Obišče ga tudi Brigita, ki ji, čeprav to prikriva, godi Bojanovo viteštvo. Endiju bratov razbiti nos ne da miru, zato se odpravi k Rajkotu uredit stvari...

Film osvetljuje življenjske odločitve osmih ljudi, ki so v okviru neuvrščenih zapustili svojo domovino in se preselili v Jugoslavijo.

V Sloveniji so si ustvarili družine in kariere ter zaživeli novo življenje. V osebnih izpovedih razkrivajo svoje izkušnje in spomine na čas od prihoda do danes. Razmišljajo o svojih srečevanjih z novim in drugačnim, poudarijo raznolika razumevanja sebe ter se sprašujejo o svoji pripadnosti prvotni in novi domovini. Njihova stališča so zaznamovana s pogledi iz različnih kultur, ki se prepletajo v bogatem doživljajskem svetu. Ob njihovi odločnosti, vztrajnosti in pogumu se nam zastavlja ključno vprašanje današnjega časa: ali lahko občutimo globino izkustva človeka, ki si zmore s svojimi prizadevanji v novem okolju ustvariti dom?

V deževnih razmerah smo testirali gume nove blagovne znamke, ki jo je ustanovila stara, uveljavljena znamka avtomobilov. Trg rabljenih avtomobilov se bo v prihodnjih letih močno povečal, servisi, ki vzdržujejo vozila vseh znamk, pa naj bi v prihodnje skrbeli za kar sedem desetin vseh avtomobilov na cesti. Logično je, da hočejo veliki avtomobilisti imeti stvari pod kontrolo. Predstavljamo torej primer Motrio, iz Renaulta.

Dan D so oktobra 2015 osupnili in navdušili obiskovalce koncerta v Kinu Šiška z drznim prestopanjem meja svoje glasbene ustvarjalnosti.

Letošnje svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju na ledu gosti Finska. Napete tekme bomo spremljali v dvoranah v Tampereju in Helsinkih. Hokejska vročica na Finskem je na vrhuncu, saj je njihova reprezentanca na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila zgodovinski naslov prvakov. Na prvenstvu zaradi izključitve ne bo izbranih vrst Rusije in Belorusije. Ti dve reprezentanci sta zamenjali Avstrija in Francija. V primerjavi z olimpijskim turnirjem bomo tokrat spremljali lepo število hokejistov iz najmočnejše lige na svetu, lige NHL. Naslov prvakov branijo Kanadčani. Odločitev o tokratnem prvaku pa bo padla v finalu 29. maja.

Portret Filipa Robarja Dorina, ki je eden od najbolj samosvojih filmskih ustvarjalcev v zgodovini slovenskega filma, cineast in teoretik.

Filip Robar Dorina je študiral filozofijo in primerjalno književnost v Ljubljani, na Columbia Collegeu v Chicagu pa je diplomiral iz filmske in televizijske režije ter scenaristike. V 70. letih je poučeval na zasebnem inštitutu Montesano v Švici, nato pa je bil osem let asistent za filmsko režijo in igro na AGRFT v Ljubljani. Na začetku 80. let je ustanovil Filmske alternative, prvo zasebno producentsko podjetje v tedanji državi. V letih 1998-2002 je bil direktor Filmskega sklada RS, odtlej pa deluje kot samostojni filmski ustvarjalec in publicist. Je avtor okoli 30 dokumentarnih in igranih filmov raznih dolžin ter doma in v tujini nagrajeni ustvarjalec.
Njegovi prikazi in analize eksistencialnih vprašanj sodobnega slovenskega človeka, uporaba moderno psihodinamične in sintetične metode dela s poklicnimi in ljubiteljskimi igralci, brezkompromisno razgaljajo slabosti človeške individualne, družbene, etične in politične sfere pri nas. Kot cineast in teoretik, ki izhaja iz načela ustvarjanja z najnižjimi možnimi stroški, se posveča temam in projektom, kjer se zavzema za osebno in družbeno odgovornost in izboljšanje pogojev življenja.

Osemletnega Markusa ugrabijo v vinogradu njegovega očeta. Med predajo odkupnine pride do nesreče, v kateri ugrabitelj, 23-letni Benni Koslik, umre. Policija sodelovanja pri ugrabitvi osumi Bennijevo mater Miriam, ki naj bi vedela, kam je njen sin skril dečka. Toda čas neusmiljeno teče. Bo specialna enota pravočasno našla Markusa?

SOKO Wien (XIV.) / Avstrija / 2018-19
Scenarij: Natalia Geb, Sónke Lars Neuwöhner, Sarah Wassermair, Peter Dammaschk, Ralf Leuther idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Dietrich Siegl, Maria Happel, Helmut Bohatsch

Drama. Film o Loli, mladi, ambiciozni poslovni ženski z Dunaja, ki dela v nemškem pribaltskem Rostocku. Dekle je sposobno, privlačno, ima v službi dober položaj in obenem tudi lezbično razmerje s svojo nemško šefico, prav tako privlačno in izrazito Elise. V svojem dunajskem stanovanju se komajda kdaj zadržuje, veliko dela in potuje, njen dom so hotelske sobe in restavracije ob večerjah s poslovnimi partnerji, ki jih zna šarmirati in pridobiti na svojo stran, oziroma na stran interesov rostoškega podjetja. Zdi se v vsem neodvisna, odločna, samostojna ženska, vendar skriva veliko težavo. Doma v Avstriji ima starejšo sestro Conny, ki je duhovno neuravnotežena in potrebuje njeno skrbništvo in tudi zdravniško oskrbo. Connyjeve obsesije nenadoma postanejo vse hujše, Lolo neprestano kliče po telefonu in v temelju zamaje njen navidezni mir. Lola se namreč boji, da je sestrina bolezen v genih, boji se, da bi v službi podvomili o njenih sposobnostih, jo povezali s sestro in pripisali njeno bolezensko stanje tudi njej …

DER BODEN UNTER DEN FÜßEN / THE GROUND BENETH MY FEET / AUT / 2019
Scenarij in režija: Marie Kreutzer / Igrajo: Valerie Pachner, Pia Hierzegger, Mavie Hörbiger, Michelle Barthel, Marc Benjamin, Dominic Marcus Singer, Meo Wulf, Axel Sichrovsky, Bernd Birkhahn, Axel Wandtke, Martina Eitner-Acheampong, Susann Uplegger, Lilly Marie Tschörtner, Florian Reiners, Regina Fritsch in drugi …

Skupina Joker Out je z zmago na Špil ligi nase opozorila že leta 2017. Za skladbama Kot srce, ki kri poganja in Omamljeno telo je nato prišla še vseslovenska radijska uspešnica Gola.
Delo z glasbenim producentom Žaretom Pakom je nato prineslo še eno uspešnico. Pesem Vem, da greš je bila izbrana za popevko tedna na Valu 202 in potrdila uveljavljenost zasedbe v slovenskem glasbenem prostoru, s svojo izjemno vizualno nadgradnjo pa dosegla širšo medijsko pozornost. Uspeh vseh teh skladb je pripeljal do snemanja albuma Umazane misli, ki bi moral iziti leta 2020, a se je izid zaradi epidemije nenehno odmikal. Kljub temu se je koncertna dejavnost skupine širila, naraščalo je tudi število poslušalcev. Na odrih nastopajo ob največjih izvajalcih iz Slovenije in širše regije, kot so Big Foot Mama, Siddharta, Hamo & Tribute 2 Love, S.A.R.S in drugi.
O priljubljenosti njihovega svežega in udarnega »shagadelic rock'n'rolla«, kakor svoj slog imenujejo sami, govori tudi po epidemijskem letu končno izvedeni in dvakrat razprodani koncert v ljubljanski Cvetličarni. Pred tritisočglavim občinstvom so se zasedbi pridružili tudi glasbeni gostje. Na koncertu, ki ga je posnela ekipa TV Slovenija pod režijsko taktirko Urške Žnidaršič, so nastopili še Tokac (Dan D), Nipke in Tomi M. (Siddharta).

Zasedba: Bojan Cvjetićanin – glas, Kris Guštin – kitara, Jan Peteh – kitara, Jure Maček – bobni, Martin Jurkovič – bas.

Zgodovina naše zahodne meje in Primorske je boleča. Mnogokrat spregledana in prevečkrat poenostavljena. Požig Narodnega doma je bil le začetek krute poti.

Narodni dom v Trstu je bil italijanskim nacionalistom in fašistom trn v peti, saj je bil močan simbol slovenske navzočnosti v mestnem središču. Zato so ga leta 1920 požgali in uničili. Lahko rečemo, da je bil to začetek fašizma v Evropi, ki nam je v nadaljevanju odvzel slovenska besedo in širše človekove pravice. Istega leta je za nas tako usodna Rapalska pogodba začrtala novo mejo, ki je od matice odtrgala četrtino narodovega telesa.
Dokumentarni film osvetljuje stoletje v katerem so se boleče spreminjale usode ljudi na Primorskem. Gre za obdobje fašističnega pritiska pred drugo svetovno vojno, med in po njej. Film interpretira čas težkih, nasilnih, krvavih in upornih let, ki kljub padcu nekoč tako spornih meja, še danes ni pomirjen.
Skozi usode posameznikov potujemo od Bazoviških žrtev leta 1930, do drugega tržaškega procesa leta 1941, fašistične in nacistične okupacije, taborišč, usmrtitev v Rižarni in do povojne vzpostavitve nove slovensko italijanske meje. Upor proti raznarodovanju je bil pogumen in za mnoge tudi poguben. Tone Kralj je sredi največjega pritiska fašistov drzno poslikal na desetine slovenskih cerkva s subverzivno antifašistično govorico, skladatelj Lojze Bratuž je zaradi pete slovenske besede umrl, številno civilno prebivalstvo je ostalo brez družin in domov.
Fašizem je iz Evrope naredil svetovno klavnico. Požig Narodnega doma je bila začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Vprašanje, ki ga izpostavlja film je, zakaj je takrat toliko ljudi po vsej Evropi začelo verjeti, da fašizem pomeni boljši svet in zakaj je sosed sosedu sovrag.
V času današnjih nestrpnosti, nacionalizmov in netolerantnosti moramo na to vprašanje vedno na novo opozarjati. Kajti brez spoštovanja drugega boljšega sveta ni.

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov