Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 26. jun. 2022

TV Slovenija 2 • Ned, 26. jun.

Leta 1990 je nedavno preminuli Hans Küng, profesor ekumenske teologije iz Tübingena izdal knjigo z naslovom »Projekt Svetovni etos«. Idejo o nujnem iskanju soglasja o temeljnih vrednotah, ki nas povezujejo, je podprlo veliko število državnih in verskih voditeljev, človekoljubov in entuziastov. Pri nas je med njimi tudi pater Silvo Šinkovec, urednik revije Vzgoja. Predstavljamo vam tudi temeljna načela Gibanja Svetovni etos s komentarji predstavnikov verskih skupnosti in intervju s profesorjem Küngom, ki ga je posnel kolega Igor Jurič leta 2012, ko je ustanovitelj Gibanja Svetovni etos obiskal Slovenijo.

Če imate na balkonu posajeno baziliko, meto in nekaj paradižnika, že spadate med 800 milijonov ljudi po svetu, ki se ukvarjajo z urbanim kmetijstvom. To prispeva od 15 do 20 % hrane na svetu. V tujini, še posebno na Japonskem, pa že dobro poznajo tako imenovano vertikalno kmetijstvo, pri katerem rastline gojijo v notranjih prostorih, v več nivojih in pogosto brez zemlje. Tako kmetijstvo porabi malo prostora in vode in ne zahteva uporabe pesticidov, porabi pa veliko elektrike. Kakšna pa je razlika med solato, vzgojeno v takih razmerah, in tisto na njivi?
Koliko zelenjave pa bi lahko pridelali v studiu, v katerem snemamo našo oddajo?

Kulturno društvo s prvotnim imenom folklorna skupina Delavsko prosvetnega društva Svoboda je jeseni leta 1967 ustanovil dolgoletni koreograf in umetniški vodja skupine dr. Bruno Ravnikar z namenom gojiti in poustvarjati ljudske plese, pesmi in glasbo. Petdeset let pozneje folklorna skupina še vedno sledi tem ciljem, ob tem pa tradicionalno umetniško podobo nadgrajuje z novimi plesnimi postavitvami, premišljenim izborom in posodobitvami ljudskih plesov ter s poustvarjanjem izvirne ljudske glasbe in petja. Predstava Pleši, poj, oder je tvoj predstavlja plese slovenskih pokrajin, pa tudi plese nekdanjih jugoslovanskih republik.

Endi napiše in posname pesem. Posnetek odnese k svojemu prijatelju Guštiju, ki mu obljubi, da bo pesem izboljšal in se z njo ukvarjal kot glasbeni producent . Pokliče spremljevalno pevko Katjo, ki naj bi Endiju z vokalom pomagala pri pesmi. Ko jo Endi skuša priklicati, se na njen mobitel oglasi Roman, ki mu omeni, da je Daša v postelji. Endi se od žalosti napije. Sara in Bojan pa naprej gradita svoj odnos. Sara sicer prespi pri Bojanu, a le na kavču v dnevni sobi. Ponoči jo preseneti Endi, ki je sam presenečen nad Saro in dejstvom, da z Bojčem spita vsak zase. Čez dva dni pevka Katja zjutraj zapusti Endijevo spalnico.

Daša v masažnem salonu eni izmed maserk, vsa vesela kaže slike z dopusta. Veselje jo kmalu mine, ko se na vratih salona pokaže nova šefica salona. Izkaže se, da jo je Roman zamenjal in degradiral v maserko. Endijeve pesmi nočejo vrteti na radiju, a dobi ponudbo za igranje v narodno zabavnem ansamblu, svojemu prijatelju Pufiju pa priskrbi službo šoferja. Daša v službi doživlja šok za šokom. Kmalu izve, da je vodila masažni salon, ki ponuja tudi dodatne erotične usluge, pred čemer je hote ali nehote mižala. Zaradi vsega hudega se odloči, da se bo vrnila domov k svojim na podeželje. Skuša priklicati Endija, ki pa se na njene klice ne oglaša. Z vlakom zapusti mesto.

Žogarija je projekt, ki uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše.

Najboljši slalomistke in slalomisti na divji vodah so zbrani na tradicionalni postaji svetovnega pokala: tacenske brzice reke Save so tretje prizorišče letošnjih tekem.
V nedeljo se bodo najprej za nastop v finalu potegovale tudi slovenske kanuistke, med kanuisti pa blesti olimpijski in letošnji evropski prvak Benjamin Savšek, v Pragi pa je zmagal Luka Božič.
V nedeljskem popoldnevu si bomo ogledali še zaključne boje v ekstremnem slalomu. V tej disciplini sta bila letos že med najboljšimi tudi Ajda Novak in Vid Kuder Marušič.

Nadaljevanje norveške parodije pravljice o bajeslovnem kraljestvu, ki ne obstaja.

Espen, neroden, a samozavestnejši kot nekoč, se z bratoma Perom in Pålom udeleži slavja na vrtu kraljeve palače, kamor ga je povabila kraljična Kristin. Spomnimo: kmečki sin Espen je v prvem delu brhko in pogumno kraljično rešil pred hudobnim trolom in se zaljubil vanjo. Toda sredi slavja kralj in kraljica, ki upata, da se njuna hči ni zaljubila v kmeta, spijeta strup in utoneta v globok, začaran spanec. Reši ju lahko le voda življenja, ki izvira v Zlatem gradu v kraljestvu, v katero nihče več ne verjame. Espen se pogumno javi, da bo kralju in kraljici prinesel ta protistrup, ki morda ne obstaja, iz kraja, ki verjetno ne obstaja. Na tej poti se mu pridruži kraljična Kristin, ki se pustolovščinam ne more upreti.

Izvirni naslov: ASKELADDEN - I SORIA MORIA SLOTT / Norveški film, 2019 / Režija in scenarij: Mikkel Brænne Sandemose, Aleksander Kirkwood Brown / Igrajo: Vebjørn Enger, Eili Harboe, Mads Sjøgård Pettersen

V soboto, 25. junija, bo ob 18. uri na Drugem programu TV Slovenija prenos slovesnosti ob državnem prazniku, dnevu državnosti, ki bo potekal v Parku vojaške zgodovine Pivka. Slavnostna govornika bosta predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca in dr. Aleš Štrancar, v glasbenih točkah pa bodo nastopili Prifarci, Aleksander Mežek, Cantabile in Manca Izmajlova. Proslava v režiji dr. Jožeta Možine nas bo spomnila, zakaj je lepo in pomembno, da imamo svojo domovino.

Najboljši slalomistke in slalomisti na divji vodah so zbrani na tradicionalni postaji svetovnega pokala: tacenske brzice reke Save so tretje prizorišče letošnjih tekem.
V nedeljo se bodo najprej za nastop v finalu potegovale tudi slovenske kanuistke, med kanuisti pa blesti olimpijski in letošnji evropski prvak Benjamin Savšek, v Pragi pa je zmagal Luka Božič.
V nedeljskem popoldnevu si bomo ogledali še zaključne boje v ekstremnem slalomu. V tej disciplini sta bila letos že med najboljšimi tudi Ajda Novak in Vid Kuder Marušič.

*****

Alexander Armstrong raziskuje Islandijo ‒ deželo ledenikov, gejzirjev in poletij, ko sonce nikoli ne zaide. Dih jemajoča pokrajina in edinstvena kultura Islandije sta ta nekoč negostoljuben otok spremenili v priljubljeno turistično destinacijo.

2. del:
Alexander Armstrong v tem delu potovanja najprej obišče skrajni zahod Islandije in si ogleda domačijo Erika Rdečega. Na severu pokusi znamenito islandsko jed, fermentiranega morskega psa, s posadko raziskovalne ladje jemlje vzorce morske vode in občuduje kite. Pridruži pa se tudi moškemu pevskemu zboru.

ICELAND WITH ALEXANDER ARMSTRONG / Velika Britanija / 2021 / Režija: Ed Venner

Specialna enota Dunaj je del uspešne franšize, v kateri posebne policijske enote preiskujejo zločine, ki se dogajajo v različnih mestih. Tokratna nanizanka je postavljena v avstrijsko prestolnico in njeno okolico, pomembno mesto so avtorji namenili tudi reki Donavi.

SOKO Wien (XIV.) / Avstrija / 2018-19
Scenarij: Natalia Geb, Sónke Lars Neuwöhner, Sarah Wassermair, Peter Dammaschk, Ralf Leuther idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Dietrich Siegl, Maria Happel, Helmut Bohatsch

V oddaji bodo svoje izkušnje iz časa nove oblasti predstavili Nina Krajnik, Milan Krek in Miran Videtič. O tem, koliko svobode prinaša njeno pretirano poudarjanje in kakšne so povezave med mediji in politiko.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Prava arhitekturna čudesa, Angkor Vat, Louvre in Hagija Sofija, ki so sicer med najbolj raziskanimi in podrobno pregledanimi spomeniki, so še vedno zavita v tančico skrivnosti. Dokumentarna serija jih prepričljivo razkriva s posnetki iz zraka, satelitskimi posnetki in trirazsežno grafiko.

1. del: Angkor Vat
Kmersko svetišče Angkor Vat, ki stoji sredi pragozda v Kambodži, je največja verska zgradba na svetu. Zgradili so ga v 12. stoletju in se še danes osupljivo dobro upira zobu časa. Oddaja razkriva skrivnosti njegovih graditeljev, ki so veličastni spomenik postavili v manj kot 40 letih, seveda brez sodobnih gradbenih pripomočkov. Kako so na gradbišče pripeljali več ton težke kamnite bloke? In kako so jih tako natančno zložili drugega na drugega, da mednje ne moremo vtakniti niti kreditne kartice? Arheologi so v džungli odkrili tudi sledi velemesta, ki je imelo skoraj milijon prebivalcev in je bilo v tistem času največje na svetu.

ANCIENT SUPERSTRUCTURES (II.) / Francija / 2020 / Režija: Marina Boyenval

Podpora sporazumu Else Engström strmo pade, ko se razve, da je podjetje Villeja Bergerja pridobilo pravice za črpanje na novo odkrite nafte ob vzhodni obali Grenlandije. Rusiji uspe dokazati nevpletenost v tragično dogajanje na Grenlandiji in od Švedske zahteva odškodnino. Liv in Enok najdeta talce v opuščenem vojaškem oporišču, skupaj se borijo za preživetje.

TUNN IS / Thin Ice / Islandija, Danska, Švedska, Francija / 2020
scenarij: Lena Endre, Jóhann Ævar Grímsson, Birkir Blær Ingólfsson, Jónas Margeir Ingólfsson, Søren Stærmose, Andri Óttarsson
režija: Guðjón Jónsson, Cecilie A. Mosli, Thale Persen
v glavnih vlogah: David Gudbrandsson, Lena Endre, Bianca Kronlöf, Angunnguaq Larsen, Nukâka, Johannes Kuhnke, Alexander Karim, Iben Dorner, Nicolas Bro, Juhan Ulfsak

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V uri sproščene zabave se bo z Jokerjem soočil novopečeni očka Blaž Jantol iz Zaloga. Magister poslovnih ved pravi, da vedno poskrbi za popestritve v kolektivu. In tudi v Jokerju ne bo nič drugače. V prostem času s prijatelji, tudi Z Maticem Resnikom, ki mu je zaupal vlogo super jokerja, kuhajo žganje in delajo celo svoj viski.

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov