Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 26. jun. 2022

TV Slovenija 1 • Ned, 26. jun.

Noč je in Ava, Riko in Teo so sredi gozda: temno je kot v rogu in na nebu ne sveti niti ena sama samcata zvezda. Potem pa srečajo mucko, ki jih popelje do čudovitega plesa tisočerih lučk.

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

Zajček Belko je na obisku pri dedku in babici. Na vrtu riše, ko se začne nevihta. Zajček Belko jo z zanimanjem opazuje iz hiše. Ko je nevihte konec, vidi, kakšno »umetnino« je naredila iz njegove risbice, ki jo je pozabil zunaj.

Sara in Raček se gugata na vrtu. Nenadoma zagledata gromozanski rdeč balon. Izkaže se, da ga je spletla Gospa s šalom. Vsako leto se namreč v poletu z balonom pomeri s prijateljico. Tokrat z Gospo poletita tudi Sara in Raček. Tudi Cekar mora zraven, čeprav poletov sploh ne mara.

Maks je mišek, ki ga vsi dražijo, da je premajhen. Hana ga prepriča, da je ravno pravšnje velikosti.

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Tilka je navdušena nad trikom, ki se ga je naučil Rompi. Hektor si želi, da bi se naučil posebne veščine, s katero bi navdušil Tilko. Odloči se, da se bo naučil žonglirati. A to je težje, kot je pričakoval. Tudi s pomočjo prijateljev mu ne uspe. Hektor že skoraj obupa. Žongliranje je pretežko! A mu Tilka razloži, da bo z vajo postalo lažje, le vztrajati mora.

Pepa in njena družina so na izletu v planinah. Ko očiju pujsu avtomobilski ključi padejo v odtočni kanal, se gospod Bik ponudi, da jih bo poiskal ...

Bratranca Zajca se nočeta več družiti s Hopom, zato se ga usmilijo Kalimero in prijatelji, in ga povabijo v svojo družbo. A vse to je le ukana, ki si jo je izmislil Hop, da bi Kalimeru ukradel novi strip. Kalimero spozna prevaro in Hop mu mora obljubiti, da se bo poboljšal.

Kalimero in prijatelji odkrijejo star filmski posnetek, na katerem so DoVinči in njegovi izumi. Film se strga, zato ga Valentinček odnese v kino, da bi ga zlepil. Tam po nesreči zameša filmske kolute. Ojoj, filmska predstava gospoda Pevca se bo vsak hip začela!

Pozdravljen, volk! Spadaš v isto družino kot lisice in psi. Zelo ste si podobni, imate podobno oblikovane oči in glavo ter dolg nos, ki mu rečemo gobec. Volkove srečamo na vseh celinah severne poloble.

Loti praznuje rojstni dan in Lola bi ji seveda rada kupila najlepše darilo na vsem svetu. Kar razganja jo od veselja, ko najde pravo – zdravniški kovček. Toda kako naj izroči najboljši prijateljici darilo, ki je njej sami tako pri srcu?

Družina Jazbečjak mora na vrat na nos organizirati gozdni ples. Edmund in Margareta bosta morala skupaj zaplesati. A Edmund sploh ne zna plesati in se poskuša temu izogniti. Otroci ga želijo naučiti, da bo lahko razveselil Margareto, ki obožuje ples.

Na vesoljski ladji Reaktivčki z veseljem opravljajo preizkus skrivanja. Še boljše volje pa so, ko jim Vodirog pove, da se gredo skrivat v deželo kamnitih stolpov. Tam se gre skrivalnice tudi Zafrk. Ker pa so mu kamniti stolpi malo mar, Reaktivčki vedo, da morajo ukrepati.

Niki in Lun po nesreči polomita pripravo, ki sta jo Vespika in Dejči pripravila za šolsko predstavitev. Trudita se, da bi jo popravila, preden bi kdo opazil, kaj sta ušpičila.

Sebastijan z Belo ne sme obiskati preurejene mestne plaže. Odpravita se v gore. A Bela kmalu zasluti težave. Bliža se nevihta in z njo nevarnost, da bo reka Krasotica prestopila bregove in hudournik poplavil plažo na bregu, to pa je preteča grožnja brezskrbnim kopalcem. Bela in Sebastijan jih skušata posvariti, a jima nihče ne verjame, saj so nevihtni oblaki še skriti za vrhovi gora …

Najljubša Juretova igrača, gospod Dinozaver, se je polomil. Jure obišče trgovino gospoda Lisjaka. Gotovo bo Dinohrup dobra zamenjava za gospoda Dinozavra ...

Vid Pevc pelje otroke na šolski izlet v naravo, a Mario po nesreči splaši ponije, ki so v strahu potacali vso hrano za piknik. Ko tečejo čez Majčino kmetijo, pomečkajo tudi njene maslene buče. Ravno prav, saj jih Štef lahko uporabi za polpetke …

Ernest postane čuvaj v muzeju, da lahko Celestinca v njem slika. Nenadoma pa izgine dragocena slika in Ernest postane glavni osumljenec!

Ovce se vtihotapijo v hišo, da bi imele zabavo. Mačkon jih fotografira. Jon in pes Bitzer morata ujeti zlobnega mačkona, preden obremenilni dokaz pokaže kmetu.

Njuhec kuje maščevanje nad ukazovalnim čuvajem parka za vse njegove znake »Vstop prepovedan«, a se znajde v primežu gruče drobcenih trolčkov in postane njihov varuh. Za Njuhčeve nakane obtožijo Mumintrola in Smrkljico, a Njuhec z drznim podvigom pogumno prevzame odgovornost.

Vsi mi v življenju potrebujemo vsaj malo ljubezni. Tudi Charlie Brown, ki nikoli ne dočaka voščilnice za valentinovo. Odloči se, da si jo bo poslal kar sam. Pa mu še to ne uspe …

Nezmotljivi detektivi v parku preizkušajo voki-tokije, toda dekletce poleg njih ima še boljšo napravico, pravi pravcati brezpilotni letalnik. Upravlja ga s tablico, dokler ji letalnik ne pobegne. Takrat Maudie, Ava, Ezra in Kyle zavihajo rokave. Letalnikova kamera je nazadnje posnela trato in kosilnico. Na čigavem vrtu sta?

»Veliko bolj dragoceno je, če te ljudje vedno spoštujejo, kakor da te včasih občudujejo.« (Jean-Jacques Rousseau)
razmišlja BOGDAN RUS

Vse je dar, je naslov spominov, kardinala Franca Rodeta. Vse je dar, lahko rečemo ob zaključku šolskega in pastoralnega leta.

Vse je dar, lahko rečemo, ko se pred počitnicami ozremo na zaključujoče se šolsko, pastoralno in osebno leto. Vse je dar, je tudi naslovil svoje biografske spomine, kardinal dr. Franc Rode. Obsežen testament o resničnosti, ki je zaznamovalo njegovo 87-let bogato življenje, prepleteno z mnogimi srečanji v Argentini, Franciji, Sloveniji in Italiji, v katerem ni manjkalo preizkušenj.
V Rimu je od 22. do 26. junija potekalo 10. svetovno srečanje družin, spremljevalni dogodki pa so bili tudi pri nas. Bolniki, invalidi in ostareli, pa so se že tradicionalno srečali na Brezjah.
Poslovili pa smo se od klasičnega filologa svetovnega ugleda dr. Kajetana Gantarja, ki bo s svojim bogatim opusom prevodov več tisočletij starih besedil, ostal blizu tudi prihodnjim generacijam.
Prostovoljci mlade Karitas pa se že pripravljajo na počitnice biserov. Med njimi je prejemnica državnega priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, Veronika Žižek iz Brezovice pri Ljubljani.

V slovenskih zadrugah praznujejo 150 let od začetkov organiziranega delovanja. Visoki jubilej so počastili s slavnostno akademijo, na kateri so se spomnili najpomembnejših mejnikov slovenskega zadružništva. Zveza slovenske podeželske mladine je skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano letos po vsej Sloveniji izvedla deset dvodnevnih izobraževanj pod naslovom Previdno v gozdu. Dodajamo opozorilo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o zatiranju ameriškega škržatka, ki prenaša zlato trsno rumenico. V Sloveniji imamo okoli 60 % kmetijskih zemljišč pokritih s travinjem. Tokrat nekoliko več pozornosti namenjamo košnji in spravilu krme.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Izbor narodno-zabavnih skladb iz oddaje V petek zvečer

Družinska komedija o pustolovščinah slavnega šolarja Nikca in njegove nenavadne družine.

Življenje nabritega dečka Nikca je popolno: ima ljubeče starše, čudovite prijatelje in vse je v najlepšem redu; nič se ne sme spremeniti! Nekega dne pa Nikca prvič spreletijo neprijetni občutki, ko sliši pogovor staršev o materini domnevni nosečnosti. Predstavlja si najhujše: njegovi starši ne bodo več imeli časa zanj, morda ga bodo celo zapustili. Nekaj je treba storiti, takoj zdaj! Nicholas s svojo tolpo začne kovati načrte, kako preprečiti katastrofo, pri tem pa doživi vrsto polomij in pustolovščin.

Izvirni naslov: LE PETIT NICHOLAS / Francosko-belgijski film, 2009 / Režija: Laurent Tirard / Scenarij: Laurent Tirard, Grégoire Vigneron / Igrajo: Maxime Godart, Vincent Claude, Charles Vaillant

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kmet je navdušen nad svojim novim televizorjem. Bitzerju naroči, naj mu ga namesti, da bo lahko gledal življenje v treh dimenzijah. Na njegovo presenečenje pa obstaja več dimenzij, kot si je mislil.

V tokratni oddaji bo Gino obiskal otok Elba in si ogledal nekdanjo Napoleonovo vilo, v kateri je cesar po izgnanstvu iz Francije prebival deset mesecev. Preizkusil se bo v vožnji z vodnim skuterjem ter se potopil pod morsko gladino in si ogledal živahne koralne grebene. Nato se bo odpravil k otoškemu čebelarju, ki mu čebele ljubezen in skrb vračajo z izvrstnim medom. Gino bo med uporabil pri pripravi slastnega zapečenega piščanca. Obiskal bo tudi opuščen rudnik železa in za konec skuhal žafranovo rižoto z grahom in sirom grana padano.

GINO'S COASTAL ODYSSEY / Velika Britanija / 2017

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V uri sproščene zabave se bo z Jokerjem soočil novopečeni očka Blaž Jantol iz Zaloga. Magister poslovnih ved pravi, da vedno poskrbi za popestritve v kolektivu. In tudi v Jokerju ne bo nič drugače. V prostem času s prijatelji, tudi Z Maticem Resnikom, ki mu je zaupal vlogo super jokerja, kuhajo žganje in delajo celo svoj viski.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Charlotte se po novici, ki ji stre srce, znova vrne v Sanditon. Spremlja jo živahna mlajša sestra Alison. Ta je trdno odločena, da si bosta obe poiskali moža. Charlotte še posebej težko pričakuje Georgiana, ki se mora otepati koristolovskih snubcev. Esther je na obisku pri lejdi Denham, ker je moral Babington zaradi poslov od doma, toda lejdi sumi, da Esther ni prišla le iz dolgočasja. Arthur poskuša bratu Tomu pomagati pri razvoju mesta, vendar ga Tom ne jemlje resno. Obeta si zaslužek od vojske, ki bo čez poletje v Sanditonu …

SANDITON (II.) / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Justin Young, Andrew Davies
Režija: Charles Sturridge, Ethosheia Hylton
V glavnih vlogah: Rose Williams, Anne Reid, Kris Marshall, Kate Ashfield, Crystal Clarke, Jack Fox, Charlotte Spencer, Lily Sacofsky, Elizabeth Berrington, Adrian Rawlins, Turlough Convery, Mark Stanley, Alexandra Roach

V tokratnem intervjuju Jože Možina gosti direktorja Muzeja za novejšo zgodovino in predsednika vladne komisije za prikrita grobišča Dr. Jožeta Dežmana, ki bo javnosti prvič predstavil šokantno odkritje dveh sedaj odprtih povojnih morišč. Prvo je v Mostecu pri Dobovi, kjer so raziskovalci do sedaj odkrili 529 žrtev, tudi številne posmrtne ostanke žensk. Gledalci bodo lahko videli odkopan protitankovski jarek z nametanimi okostji nesrečnih žrtev, ki jim sploh ni bilo sojeno. Očitno gre za mlade ljudi iz Velenja in Slovenj Gradca, ki jih je na morišča s Teharij spremljal partizan Cizelj, sedaj že pokojni pričevalec, verjetno zadnja priča povojnih pomorov komunističnih oblasti. Del njegove izjave bo predstavljen tudi v intervjuju.
Naslednje tragično poglavje odkrivanja naše zamolčane zgodovine pa je pravkar začet izkop posmrtnih ostankov v jami pod Macesnovo gorico v kočevskih gozdovih, ki je najverjetneje največje posamično morišče Slovencev. Številni, ki so bili v to ogromno jamo vrženi, so še živeli, nekaj deset se jih je umaknilo v stranske jame in tam hiralo do smrti. Le peščici je uspel pobeg na svobodo. Brez dvoma nova osvetlitev ene najbolj tragičnih točk slovenske zgodovine.
Dr. Dežman opozarja na pravico do groba, ki je temeljna človekova pravica za vse. Tudi za skupino Romov, ki so jih partizani 17. maja 1942 pomorili v Iški, sedanji ljubljanski župan Janković pa preprečuje njihov pokop na ljubljanskih Žalah. Prav ta datum je prejšnja vlada razglasila za dan spomina na vse žrtve komunističnega totalitarizma. V izjemno dinamičnem pogovoru, ki ga vodi dr. Jože Možina, gost naniza vrsto novih podatkov. Dr. Dežman v pogovoru predstavi tudi postavitev skoraj pozabljenih socialističnih kipov iz protokolarnih objektov v odprt depo, ki ga imajo v Parku vojaške zgodovine v Pivki.
Voditelj gosta ob koncu vpraša tudi, kaj je njegov nasvet tistim, ki se ne morejo otresti mitološke predstave o medvojni in povojni zgodovini in bodo imeli s sprejemanjem resnice težave tudi ob tokratnem intervjuju. Možina je namreč intervju na podobno temo z dr. Dežmanom opravil pred štirimi leti, nato pa so protestirali Socialni demokrati in Zveza borcev s trditvami, da je vse laž, tako voditelj kot gost pa sta prejela tudi številne grožnje. Kasneje se je izkazalo, da so bile navedbe v intervjuju točne in nič ni bilo ovrženo. Dežman pozove k prijateljstvu, spoštovanju in sočutju in zaključi, da je resnica edina pot za normalne medčloveške odnose.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:15
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kakšno bi bilo življenje Ane Frank, če bi preživela koncentracijski taborišči Auschwitz in Bergen-Belsen? Bi se njeni upi in sanje, ki jih je zaupala dnevniku, uresničili? In kako bi nam morda razložila današnji čas ponovnega oživljanja antisemitizma in rasizma? V dokumentarnem filmu oskarjevka Helen Mirren interpretira odlomke iz znamenitega Dnevnika Ane Frank. Z Ano se virtualno po družbenih omrežjih pogovarja mlado dekle, o grozotah holokavsta pa priča tudi pet preživelih, ki so bili v času druge svetovne vojne prav tako mladostniki, kot Ana.

#ANNEFRANK. PARALLEL STORIES / Italija / 2019 / Režija: Sabina Fedeli, Anna Migotto

Bojan Gorišek, dobitnik nagrade Prešernovega sklada za leto 2005, velja za enega najboljših slovenskih interpretov sodobne glasbe. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se izpopolnjeval pri Herbertu Hencku v Kölnu (Nemčija). Na svoji razgibani glasbeni poti je nastopal v ZDA, Italiji, Nemčiji, Franciji, Avstriji, Švici, Španiji, na Nizozemskem in Finskem. Sodeloval je z Lucianom Berio, Vinkom Globokarjem, Jane Manning, Ireno Grafenauer, Johnom Edwardom Kellyjem in Davidom Harmanom. Posnel je celoten opus klavirskih del Erika Satieja, Georgea Crumba, Marija Kogoja in Alda Kumarja. Tokrat se Gorišek predstavlja z zvočno in ritmično učinkovito glasbo Philipa Glassa – s skladbo Metamorphosis Four.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov