Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 30. jun. 2022

TV Slovenija 2 • Čet, 30. jun.

Poletna jutra imajo poseben čar, najlepša pa so v družbi oddaje Dobro jutro!
Tudi v poletnih dneh vam ustvarjalci oddaje ponujajo številne svetovalne, izobraževalne, razvedrilne in informativne vsebine. Skupaj bomo raziskovali teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi in vam ponudili številne koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja. Pripravili smo tudi številne nagradne igre in terenska javljanja iz različnih krajev širom Slovenije. Z vami smo v živo vsak delovnik med 7. in 9. uro.

Transmedijski projekt Skrivnost barjanskega kolesa skozi animirani, celovečerno-dokumentarni in interaktivni stripovski žanr pripoveduje zgodbo o največjem slovenskem zgodovinskem fenomenu – barjanskem kolesu, ki je bilo kot najstarejše kolo na svetu leta 2003 odkrito na Ljubljanskem barju.

Koroški plebiscit v nedeljo 10. oktobra 1920, ko je bila Koroška, zibelka slovenstva, za nas izgubljena, so sodobniki občutili kot narodno katastrofo.

Dokumentarna filmska pripoved se osredotoči na manj znana dejstva in politično ozadje plebiscita. Slovenski politiki so se junija 1919 sicer sestali z najmogočnejšim človekom na svetu, ameriškim predsednikom Woodrowom Wilsonom, a jim ga ni uspelo pregovoriti, da bi opustil namero o koroškem plebiscitu. Pripoved razkrije tudi manj znane podrobnosti o delovanju in vlogi generala Rudolfa Maistra v plebiscitnem času. Posebej pa se posveti delovanju medzavezniške plebiscitne komisije, zadolžene za izvedbo plebiscita v coni A, ki so jo sestavljali volilni okraji Rožek, Borovlje, Pliberk in Velikovec. Odločitve Britanca Sydneyja Capela Pecka, predsednika komisije in njenih članov, Francoza Charlesa de Chambruna ter Italijana Livia Borgheseja, so pomembno vplivale na izid plebiscita in zaznamovale usodo koroških Slovencev.
V filmu, ki ga je podpisal režiser in scenarist Valentin Pečenko, so nastopili priznani domači in tuji zgodovinarji ter drugi preučevalci zgodovine, dr. Teodor Domej, dr. Andrej Rahten, dr. Wilhelm Wadl, Marjan Kos, dr. Gregor Antoličič, Avguštin Malle, dr. Tina Bahovec, mag. Hanzi Filipič in Horst Ogris.

Izbor narodno-zabavnih skladb iz oddaje V petek zvečer

Jessica se tik pred poroko spre z Annabelle, ki ji pri tem uniči poročno obleko. Razburjena Jessica zbeži, namesto da bi šla na poroko.
Annabelle osvaja Paula, zato zaigra, da je rešila Luno. Hvaležni Paul jo povabi na pijačo, da bi se dogovorila za treninge.
Franzi hoče pozabiti na moške in išče novo službo.
Linda ob Dirkovem poljubu ni ostala ravnodušna in je to povedala Andréju. Dirk na vsak način hoče ponižati Andréja, a mu Christoph jasno pove, da mu je André ljubši.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Uporaba laserjev v medicini je že zelo razširjena, in to na različnih področjih, od estetske kirurgije, dermatologije, zobozdravstva in ginekologije do urologije. Številne veje medicine si lahko z njimi učinkovito pomagajo. Kje so meje uporabe laserja? Nekateri menijo, da ne bo nikoli popolnoma zamenjal skalpela, a ponekod laserski nož že uspešno uporabljajo tudi pri operacijah. Pa tudi o pajkih in o tem, kaj nam lahko razkrijejo njihove mreže. Gre za odkritje slovenskih znanstvenikov.

Informativna oddaja Magnet vsak delovnik ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov s področja zabavne kulture v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Tokrat smo se odpeljali v Tolmin; tamkajšnja občina je namreč svojim občanom za nekaj mesecev omogočila deljeno uporabo električnega avtomobila, skupaj z vso potrebno ponilno infrastrukturo. Namen tega resničnostnega testa je bil ugotoviti, za kaj vse bi morala občina poskrbeti, da bi prebivalci Tolmina in okolice lahko enostavno preklopili na električno mobilnost.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
V eni od oddaj smo predstavili hišo mladega skodlarja in se navdušili nad številnimi rešitvami in izdelki iz lesa, tokrat pa je na vrsti njegov brat, ki si je hišo postavil istočasno, na sosednji parceli, glede na poklic pa ne čudi, da si je tudi on dal duška, ko gre za les.
Na Obali je zrasla največja lesena stavba v Sloveniji, kjer se lesu posvečajo dobesedno dan in noč, ga raziskujejo z vseh možnih plati in v sofisticiranih laboratorijih dokazujejo, zakaj nam je leseno bivalno okolje tako blizu in koristno. Tokrat gremo na obisk tudi k njim, natančneje v nove prostore inštituta InnoRenew CoE.
In tu je še izlet v vode ustvarjalnosti naših oblikovalcev pohištva in dodatkov za dom. Tokrat bo to skok na sončni Kras, kjer si je svojo delavnico unikatnih lesenih izdelkov uredila Metka Zver. »Umetnost je zame križanje lepote z resnico. Pri mojem delu je lepota v obliki, resnica pa v zvestobi materialu, torej lesu.«, nam je povedala. Ampak na izletu smo bili samo mi, za našo gostiteljico namreč rokodelstvo ni zgolj izlet, temveč nova življenjska pot.

Televizijska upodobitev skladbe Slovenska suita skladatelja Alda Kumarja v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in dirigenta Simona Krečiča. Ustvarjalci so Simfonični orkester posneli v prelepem ambientu parka Tivoli, prav za ta namen pa so posneli tudi različne slovenske pokrajine, ki jih opisuje skladba Alda Kumarja. Upodobitev je nastala v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič, direktor fotografije Uroš Hočevar.

Zasedba Laibach se predstavlja s posebnim projektom Volkswagner. Gre za sonično suito, ki temelji na motivih in temah Wagnerjeve glasbe (Tannhäuser, Siegfriedova idila in Ježa Valkir). Skladatelj in dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter prireditelj glasbe je Izidor Leitinger. Solisti so priznani jazzovski glasbeniki Dejan Lapajna (kitara), Marko Črnčec (klavir), Janez Gabrič (bobni) in Horst-Michael Schaffer (trobenta). Posnetek koncerta je nastal leta 2009 v Ljubljani, režiserka je bila Barbara Zemljič.

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov