Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 10. jul. 2022

TV Slovenija 2 • Ned, 10. jul.

»Zakaj sploh obstaja pojav, ki ga imenujemo bolečina?« O tem se sprašuje Philip Yancey, priznani evangelijski ameriški pisatelj, ki s svojimi knjigami o bistvenih življenjskih vprašanjih že več kot štirideset let navdihuje bralce po vsem svetu. V slovenskem prevodu že poznamo njegovo knjigo »Kaj je pri milosti tako neverjetnega?«. V času pisateljevega obiska pri nas pa je izšla njegova druga knjiga v slovenskem prevodu z naslovom »Kje je Bog, kadar boli?«
V Salonu umetnosti na Ptuju je na ogled razstava Petovionski Panteon- Duhovni svet antičnega Ptuja. Gre za stalno postavitev bogate arheološke zbirke iz Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož, ki osvetljuje svet božanstev, verovanj in religioznih praks v antični Petovioni.

V zadnjih 30 letih se je število travniških dnevnih metuljev v Evropi zmanjšalo za približno 40 %. Številne vrste so ogrožene, nekatere so že izumrle. V Sloveniji živi 181 vrst dnevnih in okoli 3400 vrst nočnih metuljev. Število metuljev se manjša, čez 200 vrst je na rdečem seznamu ogroženih vrst, več kot 100 vrst je zavarovanih. Metulji so eni izmed najpomembnejših kazalnikov, ki nam razkrivajo, kako raznovrstno in biotsko pestro pokrajino imamo. Kaj pomeni njihovo izginjanje za naš planet? Jih še lahko rešimo?

O zgodovinski poti glasbenega konservatorija v Ljubljani, iz katerega izhaja tudi Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, bosta spregovorila muzikolog dr. Leon Stefanija in Polona Češarek, direktorica Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Vizualno razgibano televizijsko vinjeto bogatijo izjave dijakov in učencev konservatorija ter utrinki z vaj.

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana je v počastitev 100. obletnice ustanovitve konservatorija v Ljubljani priredil slavnostni koncert. Leta 1919 je bil v Ljubljani ustanovljen Konservatorij Glasbene matice, ki je na Slovenskem prvi ponudil pridobivanje poklicnega znanja glasbe in baleta. Tako se je začela vzgoja glasbenih profesionalcev, pevcev, instrumentalistov, skladateljev in pedagogov. Na slavnostnem koncertu je nastopilo več kot 400 dijakov konservatorija, pa tudi pihalni, godalni in simfonični orkester ter zbor, big band in plesalci konservatorija. Na sporedu je bila slovenska glasba skladateljev Črta Sojarja Voglarja, Tomaža Habeta, Marjana Kozine in Tineta Beca. Režiser televizijskega posnetka Tomaž Švigelj, urednik oddaje Daniel Celarec.

Folklorna skupina društva Gartrož iz Nove Gorice vas bo z duhovito in nostalgično koreografijo popeljala v pozna petdeseta leta. Takrat se je življenje na Goriškem začelo razvijati. Razmahnilo se je »švercanje«, ljudje so se navzemali zahodnjaških navad, glasbe in plesov. Koreografija Marije Kapušin parodično nagovarja z vprašanjem, kje je meja folklorne dejavnosti in hkrati ponuja odgovor s poudarjanjem, da je ples živa in nenehno spreminjajoča se dejavnost.

Nejc Kamplet se uči klavir že od petega leta. Leta 2013 je maturiral v razredu Saše Gerželj Donaldson, lani pa tudi na Drugi gimnaziji v Mariboru. Trenutno študira na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. V času študija v Gradcu je prejel nagrade na sedmih mednarodnih tekmovanjih.
V TV studiu smo posneli njegovo odlično izvedbo Allegra maestosa iz Sonate št. 3 v h-molu, op. 58 Frederica Chopina.
Urednica Danica Dolinar, režija Aljaž Bastič.

V hotelu vlada ekipa higienskih tehnikov: uničili bodo vse kar leze in gre. Nujna ekipa stalnih prebivalcev brani svojo posest in je v veliko pomoč vsem, ki so je potrebni. Recimo Danici, ki ji je "crknil" avto in se upravičeno boji, da ji bo posledično "crknil" posel. Vrli fantje rešijo problem na najboljši možen način, rešijo pa tudi pasjo mrcinico pred iztrebljevalci.

V epizodnih vlogah se predstavijo: Iztok Jereb, Lenča Ferenčak, Radoš Bolčina in Ana Facchini.

Vodstvo hotela Rubin je na nogah: dva policista poizvedujeta, če je kdo videl ali slišal kaj sumljivega, pojavljajo se namreč kraje avtoradiev v okolici hotela. In kot da policijska sumničenja niso dovolj, Danici, hotelskim gostom in osebju življenje grenita dva alkoholu naklonjena Rusa in precej časa traja, da se stvari spet postavijo na pravo mesto.
V epizodnih vlogah policistov nastopata Ludvik Bagari in Boris Kerč, Rusov pa Viktor Ljubutin in Iztok Bevk.

Trije prijatelji so se izkrcali v Rio de Janeiru, kjer so se dobili s prijateljico Gisele, ki jih je spremljala že po Jordaniji. Takoj po izkrcanju iz letala so krenili v hrib; obiskali so sloviti kip Odrešenika nad mestom, skočili z zmajem v tandemu, obiskali nogometno tekmo in si ogledali maketo favele. Scott je rekel, da je v treh dneh v Braziliji videl vse, kar je hotel. Nato so si ogledali Pantanal, močvirje, ki je 20-krat večje od floridskega Evergladesa, in se namenili v Amazonijo, kjer jih čaka kup novih doživetij.

DEPARTURES II. / Kanada / 2009

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano.
Gregor Božič je v Goriških Brdih ustvaril sadovnjak s starimi sortami sadja. Naravna dediščina je neizmerljivo bogastvo, pa tudi možnost novih zelenih delovnih mest za mlade, je prepričan Gregor, sicer tudi priznan slovenski režiser.

Gospod Zvezda je prišel z neba. Na travniku je našel srebrnik in si v trgovini zanj kupil kolaček, dežnik in barvico. Za uro, na kateri je plesala prelepa plesalka, pa mu je zmanjkalo denarja. Srečal je pikapolonice in jim dal barvice, da so si na krila narisale pikice. Polžu, ki je izgubil hiško, je dal kolaček, da si je iz njega lahko naredil še lepše domovanje. Kos je želel imeti bela žametna krila. Dobil jih je … in še dežnik po vrhu, da se ne bi zmočila. Vsi so bili srečni, le gospod Zvezda je kar naprej vzdihoval in mislil na plesalko z ure. Zaljubil se je vanjo in ni je mogel pozabiti. In prijatelji, ki niso več mogli poslušati njegovega vzdihovanja, so mu jo kupili. Za dobrega prijatelja bi kaj takega storili tudi vi, mar ne? Saj zato pa so prijatelji: da kaj lepega storimo zanje.

Grenko-sladka komedija je v 90. letih osvojila srca filmskega občinstva po svetu in oskarja za najboljši tujejezični film.

Praga v poznih 80. letih, tik pred padcem komunizma. Jan Louka je samotar, ki ima rad občasno žensko družbo, preživlja pa se kot glasbenik. V zadnjem času je v finančnih škripcih, saj je ves denar vložil v popravilo materine hiše. Prijatelj mu predlaga, da se v zameno za plačilo poroči z mlado sovjetsko žensko, ki želi zase in za sinčka Koljo dobiti češki potni list. Jan se končno vda in se poroči, v naslednjem hipu pa njegova žena izgine v Nemčijo in pusti svojega otroka pri Janu. Ta se poskuša dečka znebiti in pokliče socialne delavce. Medtem ko čaka na njihov obisk, mora skrbeti za dečka in postopoma se mu ta prikupi. Ko žametna revolucija leta 1989 omogoči, da se dečkova mati vrne ponj v Prago, se s tem konča tudi najlepše obdobje v Janovem življenju.

Izvirni naslov: KOLJA / Koprodukcijski film, 1996 / Režija: Jan Sverák / Scenarij: Pavel Taussig, Zdenek Sverák / Igrajo: Zdenek Sverák, Andrey Khalimon, Libuse Safránková

Letošnja dirka po Franciji bo za nas še posebej zanimiva: nastopilo bo kar 5 Slovencev, dva - Tadej Pogačar in Primož Roglič - pa sta celo med najožjimi favoriti za skupno zmago. Tadej Pogačar bo lovil že svojo tretjo zaporedno zmago na največji dirki na svetu. Dirka je razdeljena na 21 etap, do Pariza bodo kolesarji skupaj prevozili 3350 kilometrov, najvišja točka bo 2624 metrov visoki prelaz Galibier. Naši gledalci si bodo v neposrednih prenosih ogledali vseh 21 etap, po vsaki etapi pa še studijsko analizo z zanimivimi gosti.

*****

V dunajskem naselju z okna večstanovanjske hiše na glavo 14-letnega Adama Poscha pade cvetlični lonec in ga ubije. Njegova mati ne verjame, da je šlo za nesrečo in dejanja najprej obtoži hišnika Maria Grahammerja. Med osumljenimi sta tudi stanovalka Gundel Tschernegg, ki se rada vtika v zadeve drugih v hiši, ter šolarka Lisa Schneider, ki se je na šolskem dvorišču z Adamom stepla.

SOKO Wien (XV.) / Avstrija / 2019-20
Scenarij: Markus Staender, Martin Muser, Jens Schäfer, Frank Weler, Andreas Quatsch idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Brigitte Kren, Maria Happel, Helmut Bohatsch

Ali so v Sloveniji otrokove pravice v središču slovenske politike, kot je pred volitvami pozivala Zveza prijateljev mladine? Kdaj bomo vzpostavili samostojno ustanovo za varstvo otrokovih pravic? Kaj ugotavlja varuh človekovih pravic? Kako naj se lotimo reševanja duševnih stisk otrok? Kakšne spremembe prinaša nova Hiša za otroke, žrtve kaznivih dejanj? Kako otrokove pravice ščitijo slovenska sodišča? O tem v tokratni oddaji Arena, ki jo vodi Vida Petrovčič.

Anglija gosti 13. evropsko prvenstvo v nogometu za ženske. Za evropsko krono se poteguje 16 reprezentanc, ki se merijo na desetih različnih stadionih. Po skupinskem delu se bodo začeli izločilni boji. Finale bo na sporedu 31. julija na slovitem stadionu Wembley v Londonu.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V kviz Joker prihaja Timotej Turk Dermastia iz Ljubljane. Bodoči doktor biologije se trenutno posveča znanstvenim izzivom, a v prostem času rad smuča in igra košarko, z ženo pa tenis. Občasno piše za časopise in je član improvizacijske skupine Gverila teater. Na pomoč v kviz Joker je poklical prijatelja Lana Lajovica iz Ljubljane.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov