Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 21. avg. 2022

TV Slovenija 2 • Ned, 21. avg.

»Moč moškega žalovanja« je novi projekt Slovenskega društva hospic. Z njim želijo spodbuditi moške, da ranljivosti in bolečin ne skrivajo, ampak se z njimi soočijo in o njih spregovorijo. Za nas so spregovorili Rudi Sekolovnik, Špela Jambrek, Edin Duraković, Žiga Čamernik in Miralem Zec.

Reke so največji vir onesnaženja morij s plastiko. Velike evropske reke prinesejo v morja več tisoč milijard delcev mikroplastike na leto, slovenske reke nekaj milijonov. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo leta 2025 v morju na vsake tri tone rib ena tona plastike. Če ne bomo ničesar ukrenili, bo leta 2050 v morju že več plastike kot rib. Vsaka sedma riba in prav vsaka školjka v slovenskem morju ima kak delec mikroplastike. Kako onesnažene so slovenske reke z mikroplastiko, kaj se z njo dogaja v rekah in kakšne rešitve za zmanjšanje onesnaženja iščejo znanstveniki?

Vokalna akademija Ljubljana je bila ustanovljena septembra 2008 in jo sestavlja od šestnajst do dvajset izkušenih zborovskih pevcev iz vse Slovenije. Leta 2009 je na 57. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Arezzu v Italiji prepričljivo zmagala v vseh štirih prijavljenih kategorijah ter osvojila še veliko nagrado. Slednja je Vokalno akademijo Ljubljana kot prvi moški zbor v zgodovini 15. maja 2010 v Varni popeljala še do zmage na Tekmovanju za veliko nagrado Evrope. Leta 2011 so v Arezzu prejeli še prestižno nagrado Guidoneum award 2011 za izjemne dosežke in doprinos k razvoju zborovske glasbe v svetovnem merilu. Vztrajni in predani umetniški vodja in dirigent skupine pevcev je maestro Stojan Kuret. Pod njegovim vodstvom so se domači publiki predstavili v napolnjeni Cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Na svoj nastop so povabili gostujoči glasbenici, pianistko Mojco Prus in sopranistko Martino Burger.

Koncert Violino fantastico? je rezultat pedagoškega projekta Evropske baročne akademije v Ambronayu, ki združuje mlade, nadarjene glasbenike iz Evrope in jim omogoča izobraževanje in vstop v profesionalni svet baročne glasbe. K sodelovanju so povabili Ansambel Radio Antiqua iz Nizozemske, mednarodno skupino mladih glasbenikov, ki se posveča izvajanju stare glasbe na avtentičnih inštrumentih. Pod pedagoškim in glasbenim vodstvom Enrica Onofrija so pripravili virtuozne izvedbe skladateljev, ki so ustvarjali na prehodu 17. v 18. stoletje. Posnetek prikazuje izvedbo koncertov za tri soliste G. P. Telemanna in A. Vivaldija.

Mia je v denarni stiski in obupano išče nove stranke. V Egonovi pisarni spozna bogatega Zokija, ki se ločuje. Ker je Zoki ljubitelj nežnega spola, ga kljub bodoči ločitvi zanimajo usluge Miine posredovalnice. Miin interes zanj je bil sicer poslovne narave, kmalu pa ugotovi, da ima Zoki z njo drugačne namene…

Mii je žal, da je Egon zaradi nje izgubil najbogatejšo stranko. Odloči se pospraviti pisarno in oditi, še preden jo Egon nažene. Na njeno veliko presenečenje pa Egon želi, da ostane. Še več- želi postati njena stranka! Mia se sprašuje, kaj neki Egon pričakuje od nje in sprejme igro.

Je res bil tako vzkljipljiv in čemeren? Zakaj se ni nikoli poročil? Biografije o Beethovnovem življenju zapolnjujejo cele police, vendar je še vedno veliko ugank, ki obkrožajo skladatelja. Ob 250.letnici Ludwiga van Beethovna se bomo sprehodili po Bonnu, njegovem rojstnem kraju, kjer je preživel najlepša leta svojega življenja.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Še nekaj korakov do doktorata na Biotehniški fakulteti, končan študij andragogike in skrb za 1000 oljčnih dreves, to je zgodba mlade prevzemnice kmetije Martine Veršnik iz Izole.

Naša junaka Bit in Anže v tokratni oddaji pot začenjata v prestolnici "nove" celine. Tam pa ju bolj kot Bela hiša in ostalo kolesje ameriške birokracije navduši nadvse napredna trgovina.
Pot nadaljujeta skozi Vzhodno Virginijo, kjer se jima izpolni ena izmed otroških želja, poleg tega pa si pripravita pravo slovensko kavo - z mogočnim razgledom. Da ju Američani sprejmejo za čisto svoja, si spotoma kupita še pravo pravcato orožje.

Kolesarski spored združenih evropskih prvenstev v atletiki, kolesarstvu, gimnastiki, kajaku in kanuju na mirnih vodah, odbojki na mivki, športnem plezanju, namiznem tenisu, veslanju in triatlonu bodo končale kolesarke na cestni dirki. Slovenijo bodo v Münchnu zastopale tri tekmovalke: Špela Kern, Urška Žigart in Eugenia Bujak.

Kolesarski spored združenih evropskih prvenstev v atletiki, kolesarstvu, gimnastiki, kajaku in kanuju na mirnih vodah, odbojki na mivki, športnem plezanju, namiznem tenisu, veslanju in triatlonu bodo končale kolesarke na cestni dirki. Slovenijo bodo v Münchnu zastopale tri tekmovalke: Špela Kern, Urška Žigart in Eugenia Bujak.

V okviru evropskih prvenstev v Münchnu se je končuje tudi 37. evropsko prvenstvo v namiznem tenisu. Na njem nastopajo štirje slovenski igralci in tri igralke. Po dolgih letih bo reprezentanca brez Bojana Tokića, ki je v samostojni Sloveniji osvojil dve bronasti odličji v igrah dvojic, leta 2011 pa je bil bronast med posamezniki. Prvo ime slovenske vrste je zagotovo Darko Jorgić, ki bo na turnirju drugi nosilec in je eden glavnih kandidatov za odličje.

Pravljičnih sedem kompletov kolajn čaka junake zadnjega večera evropskega atletskega prvenstva v bavarski prestolnici. Program bodo začele skakalke v višino, morda bo med njimi tudi Lia Apostolovski, nato bodo atleti hiteli po kolajne na 800 in 10000 metrov, dekleta pa čez visoke ovire na 100-metrski razdalji. Vmes bo potekala še ena od gostiteljev prvenstva zelo spremljana disciplina: met kopja za moške. Zaključek pa bo minil v znamenju obeh sprinterskih štafetnih tekov 4 x 100 metrov.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Veliki kitajski zid, jordanski dragulj Petra, izgubljeno mesto Inkov Machu Picchu in otoški srednjeveški samostan Mont-Saint-Michel – nemško-francoska dokumentarna serija s posnetki iz zraka, satelitskimi posnetki in prepričljivo trirazsežno grafiko odstira skrivnosti starodavnih graditeljev.

3. del: Veliki kitajski zid
Obrambni zid, ki se vijuga čez skoraj vso Kitajsko, so začeli postavljati pred 2000 leti in je najobsežnejše delo človeških rok vseh časov. Skupno dolžino vseh odsekov ocenjujejo na več kot 21.000 kilometrov, vendar je zid morda še veliko daljši, saj arheologi in drugi raziskovalci še niso odkrili vseh njegovih ostankov. V zadnjih letih so razvozlali več skrivnosti, povezanih z gradnjo, med drugim tudi to, kaj so v času dinastije Ming dodajali malti, da je tako trdna in vzdržljiva. Poleg tega so starodavni kitajski opekarji izumili poseben postopek žganja opek, zaradi katerega mogočni zid že tisočletja kljubuje toku časa.

ANCIENT SUPERSTRUCTURES / Francija, Nemčija / 2018 / Režija: Félicie Derville
Patrick Luzeux, Marina Boyenval

Hierro znova postane kraj umora. Preiskavo vodita Candela in narednica Cruz. Vse kaže na to, da je bil povod družinski prepir. Gaspar se je en dan prej sprl z nekdanjo ženo Lucío in njenim nasilnim bratom Alfredom. Candela nemočno opazuje razpadanje družine in se boji prihodnosti, ki čaka Ágato in Dácil. Díaz, prepričan, da je Gasparjeva smrt rešila vse njegove težave, pa spozna, da ga čaka mnogo hujši nasprotnik.

HIERRO (II.) / Španija / 2021
scenarij: Pepe Coira
režija: Jorge Coira
v glavnih vlogah: Candela Peña, Darío Grandinetti, Tania Santana, Kimberley Tell, Saulo Trujillo, Yaiza Guimaré, Luifer Rodríguez, Ángel Casanova, Marga Arnau, Maykol Hernández

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Izziv kviza Joker je sprejel turistični vodič Vasja Bobič iz Ljubljane. Je tudi pevec skupine Žmoht. Priložnostno piše pesmi, sinhronizira risanke in bere avdio knjige. Z družino radi potujejo. Njihova naslednja destinacija bo Sicilija. Z družino enkrat na teden igrajo tudi tarok. Na pomoč mu je priskočil prijatelj Gregor Mihelčič.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov